Кулінарне шоу «Мастер шеф школи»

Про матеріал
Можна використати на святах на класних годинах .Шоу містить різні конкурси завдання
Перегляд файлу

                                               Кулінарне шоу

«Мастер шеф школи»

 

Ведучий: Доброго дня! Канал СТБ нещодавно представляв кулінарне шоу  «Мастер шеф – діти». А ми представляємо кулінарне шоу «Мастер щеф школи». На переможця чекає почесне звання «Мастер шеф школи» та ваші бурхливі оплески!

Ми маємо учасників кулінарної битви. Наш кореспондент підготував їм кілька запитань, щоб ми змогли краще познайомитися

Запитання до учасників:

Кореспондент:

  • Чому ви погодилися приймати участь у цьому шоу?
  • Коли ви приготували найпершу свою страву?
  • Яку страву ви любите готувати?
  • А яку страву найбільше любите їсти?
  • Що сказала вам мама про вашу першу страву?
  • Яку страву ви хотіли б навчитися готувати?
  • Хто вас навчив готувати?
  • Як ви думаєте, скільки кг продуктів ви зіпсували, навчаючись готувати?
  • Ви бачите, які у вас серйозні суперники? Чи маєте ви шанс на перемогу?

Сьогодні наші судді, кулінарні експерти, які люблять поїсти смачненьке та при цьому зберігають свою фігуру ідеальною. Поаплодуймо  нашим суддям!

Кореспонд:

Запитання до суддів: Ви приготували виделки, щоб куштувати страви? А місце в шлунку? Що ви очікуєте від наших учасників? Тоді починаймо!

Вед:

1 конкурс – розминка. Це конкурс на швидкість та акуратність. Учасникам необхідно швидко та тоненькою смужкою обчистити картоплину та найдрібніше та найгарніше насікти цибулину.

Тож прошу до роботи по одному учаснику від команди. (оцінюється в 3 бали)

Кореспонд:. А поки учасники  займаються цибулею, запитання для глядачів: що треба робити, щоб не заплакати під час нарізки цибулі?

Судді підводять підсумки. Учасники приводять в порядок свої робочі поверхні. За найкращими результатами визначаються капітани. Якщо кількість учасників непарна, більше  членів команди буде у капітана, який набрав більше балів.

Шляхом жеребкування учасники розподіляються на 2 команди.

Вед:

Наступне завдання теоретичне: за інгредієнтами необхідно відгадати страву. Інгредієнти написані на листочках. У команд різні страви. (оцінюється в 2 бали).

 Для «червоних»: вода, сіль, лавровий лист, картопля, зелень, цибуля, морква, олія, яйце, мука, кисле молоко, сода.(суп з галушками).

 Для «синіх»: вода, сіль, лавровий лист, картопля, зелень, цибуля, морква, олія, пшоно, сало, риба. (юшка)

Коресп: а я поки пропоную «Кулінарні загадки для болільників»

Українські загадки про їжу

 Холодильник похвалився, що на дім перетворився, де смачна і свіжа проживає … (їжа).

Загадки про борщ

Морква, біб і цибулина, бурячок і капустина, ще й картопля — шусть у горщик. Ну й смачний ми зварим … (борщик).

*** Бурячка і барабольку, Капустину і квасольку Наварили і їмо! Ще сметани додамо! (червоний борщ)

Загадки про вареники

Місили,місили, Ліпили, ліпили, А тоді — хіп Та в окріп! А вже на останку — Масло та сметанку, Хто зуміє відгадати Того будем частувати. (Вареники). ***

* На сметану, масло, сир Нам воно згодиться. І корисне, і смачне, Тече, як водиця. Колір в нього, наче сніг, Пригощу їм вас усіх! (Молоко). ***

Загадки про солодощі (цукерки, шоколад, цукор)

В розмальованій хустині, Солоденька всередині. Коли нею почастують, Діти тішаться, ласують. (Цукерка). ***

 На полі народився, на заводі варився, На столі розчинився. (Цукор).

 Загадки про яйце

 В одній діжці два тіста. Можу я його розбити, Можу на обід зварити, Курка нам його знесе, Що це діти? Це — (Яйце). ***

Загадки про вермішель

Є як ниточка тоненька, Є спіралькою, пряменька. Кетчуп в неї додамо – З задоволенням їмо!

Вед. Просимо журі оголосити результати конкурсу.

А тепер переходимо до наступного завдання

«Знайди зайве» З переліку страв чи продуктів треба визначити зайве та пояснити чому: (оцінюється в 1 бал кожен ряд).

По черзі «синім» та «червоним»:

  • Борщ, гречана каша, суп, юшка;
  • Вареники, вінегрет, відварні макарони, гречана каша;
  • Яблука, груші, сливи, полуниці;
  • Хліб, пшенична каша, лаваш, булочка;
  • Котлети, фрикадельки, м’ясо тушковане, тефтелі;
  • Картопля варена, тушкована, печена, смажена;
  • Голубці, котлети, качка з яблуками, відбивна;
  • Салати «Оселедець під шубою», «Мімоза», «Олів’є», вінегрет.

 

Діти викреслюють зайве, капітани пояснюють, чому саме, журі оголошує результати.

Вед: А наш наступний конкурс «Дегустатори – знавці зелені». 1 учасник з команди із зав’язаними очима пробує на смак : кріп, листя салату, м’яту, мелісу, петрушку,  коріандр, зелену цибулю. (оцінюється в 1 бал кожен вид зелені).

Коресп:

А для глядачів ми пропонуємо вікторину!

Питання з варіантами відповідей:

1. Який з цих предметів кухонного приладдя, використовують в процесі приготування макаронів?

А)сито; Б)друшляк; В)шумівка; Г)решето.

2. Як називається котел, для приготування їжі?

А)Астрахань; Б)Тюмень; В)Рязань; Г)казан.

3. Який з цих салатів витриманий в багрових тонах?

А)«Олів'є»; Б)«Столичний»; В)«Мімоза»; Г)вінегрет.

4. Як називається в побуті, картопля, зварена в шкірці?

А) «У сорочці»; Б) «В кітелі»; В)«В мундирі»; Г)«В гімнастерці».

5. Який з цих супів, не відноситься до холодних?

А)розсольник; Б)борщ; В)окрошка; Г)борщ холодний.

6. Який вид рибних пирогів існує на Русі?

А)каляка; Б)маляка; В)забіяка; Г)кулеб’яка.

7. Яку крупу не промивають перед приготуванням?

А)рисову; Б)перлову; В)манну; Г)пшоно.

8. Яке є тістечко з овочевою назвою?

А)редиска; Б)картопля; В)петрушка; Г)морквина.

9. Чим заправляють салат «Олів'є»?

А)гірчицею; Б) рослинним маслом; В)укусом; Г)майонезом.

10. Яка зі страв існує ?

А)макарони по-флотськи; Б) картопля по-гвардійському;

В)каша по-кавалерійському;Г)горошниця по-артилерійського.

 

 «Пантоміма» Капітани отримують назву страви і повинні показати процес його приготування жестами, а команда – відгадати цю страву. (оцінюється в 3 бали)

«Коли вимкнули світло» Уявіть, що вимкнули електрику, а вам треба готувати їжу без світла. Навпомацки визначте, що перед вами. Куштувати та нюхати не можна. По 1 учаснику. В тарілочки насипані рис, гречка, квасоля, горох, сіль, цукор, чай, лавровий лист,сода, макарони, манна крупа, кукурудзяна крупа, пшоно. (оцінюється в 1 бал за вірно відгаданий продукт)

Вед.

Наші судді підраховують бали. І ми чекаємо, яка ж команда, синя чи червона,  перемогла.

Вед.

А тепер, учасники, Для вас найскладніший конкурс . Кожен з вас наосліп обере один продукт з нашого «холодильника». В результаті у команди опиниться набір продуктів. З них за певний проміжок часу вам потрібно буде приготувати страву, назвати її, гарно оформити та підготувати їй захист. Отож, прошу команди до столу!

А доки команди в творчому процесі, прошу оцінити пісні про наші з вами улюблені страви!

Пісні про страви

Мелодія «17 миттєвостей весни»

Не думай, що галушка це пусте !
Всього лиш тісто зварене з начинкою,
галушка- як Буття людське святе !
Як єдність пари чоловіка з жінкою !

Галушка наче магія життя !
Як фази Місяця у зоряному морі,
Як духу і матерії злиття,
Що долина з праматірних просторів !

ПРИСПІВ:

Хтось любить їсти м’ясо, хтось- гриби,
Хтось – голубці, хтось- супу, а хтось – грушечки,
А я з дитинства щиро полюбив:
Галушечки, галушечки, галушечки…..

Ти з тіста наче бог формуєш світ,
Адже Усесвіт теж неначе з борошна,
А тісто таке ж тлінне як граніт-
То ж головне, щоб смачно було й хороше !

Галушечки не просто пироги !
А серед страв людських вони смачнюжечки!,
І полюбляють навіть вороги
У шкварках свіжозварені галушечки !

ПРИСПІВ

Як галушки скипають у воді,
Вони ж як зорі в небі обертаються !
І почуття з душевних холодів,
До почуттів весняних повертаються !

ПРИСПІВ

Галушка - то неначе світло й тінь,
Разом в одному видиме й невидиме !
Суть Правди всіх минулих поколінь-
Ніякий бог такого би не видумав !

У темнім небі бога не шукай,
Ліпи, і щастя буде під зажаркою !
В неділю до полудня завжди май,
Галушечки із запашною шкваркою!

На музику «Шлепки» Полякової

Я запах цей почую навіть з підвалу

О скільки їх не їж, усе буде мало!

Гарячі та заманливі, Ну просто атас,

Вкусити, облизатися, вкусити ще раз!

Вони заманливі, в томатику густо,

Смачна начинка і тоненька капуста

Вкусити і відчути як слинка тече,

І скільки їх не зїсти, то хочеться ще!

Ням! Ням! Ням! Ням!

Ням! Ням! Ням! Ням!

П-В

Коли голубця умочити у шкварку

Стає дуже смачно, стає дуже жарко

Ням! Ням!Ням!

Каструлю смакоти я нікому не віддам!

Якщо на голубчики налити сметани

Вона так потече і дуже смачно розтане

Ням! Ням! Ням!

Голубчики готові смакувати щодня!

Михайло Поплавський на пісню «Сало»

Український талісман,

Віковічний наш талан,

Вареник - символ сили і достатку,

Вареник буде - буде все в порядку!

Хай картопелька росте

Хай багатство нам дає,

Щоб жити, як вареники в сметані

Щоб не знати горя і печалі!

П-В

Ой, ой, ой, вареники в сметані

Ой, ой, ой, гарячі та духмяні!

Ой, закуски кращої немає,

Гей, наливай сметани аж до краю!

Ой, ой, ой, вареники із сиром!

Ой, ой, ой, щоб ми жили із миром!

Ой, із вами наш народ гуляє!

Ой, душа співає!

 

Вед.

Ми просимо капітанів команди надати до огляду й дегустації ваші страви, а членів команди представити їхній захист.

Захист 1

Наша страва дієтична

Вигляд має симпатичний

Свіжа, дуже запашна

Так і проситься вона

Щоб її ви скуштували

І дали найвищі бали!

 

Захист 2

Ми старались, готували,

Компоненти поєднали

Вийшло смачно і красиво,

Ну не страва – просто диво!

Покуштуйте, не жалкуйте,

Вищий бал нам подаруйте!

 

Журі оголошує підсумки.

 

Вітаємо переможця! (музика, оплески, вручення сертифікату

 

http://www.logogala.com/images/uploads/gallery/masterchef.png

Звання

«Мастер шеф школи»

Присвоюється команді

__________________________          _____________________________

 

http://www.lacopucha.com/wp-content/uploads/master-chef.jpg

 

docx
Додано
23 березня 2023
Переглядів
340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку