Культура Арабського халіфату

Про матеріал
Культура Арабського халіфату
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Арабського халіфату. Ковалевська Вероніка

Номер слайду 2

Марван II ібн Мухаммад. Представник правлячої в Арабському Халіфаті династії Омейядів (688 — 750). Видатний полководець і державний діяч. У 737 році здійснив похід проти Хозарського каганату, у ході якого арабські війська вперше ступили на землю нинішньої України. Після походу Марван і хозарський каган уклали угоду, згідно з якою правляча еліта каганату прийняла іслам. Таким чином, 737 рік, став початком повномасштабного контакту між предками українців і носіями ісламської релігії. Під час цього походу Марван не прагнув завоювати нові території і підкорити населення. Його метою було поширення ісламу. Це сприяло припиненню кровопролитних воєн між Хазарією і Арабським халіфатом.

Номер слайду 3

Мухаммед. Засновником релігії Іслам став Мухаммед. Послідовники Мухаммеда записували його слова,і після його смерті створили книгу-Коран. Основна вимога Мухаммеда була відмова від поклоніння іншим богам, і визнання єдиного бога-Аллаха.

Номер слайду 4

Берке. Онук Чингісхана Берке (1209 — 1266) — один із продовжувачів справи Марвана ібн Мухаммада. Берке будував нові міста, які прикрашав величними мечетями, запрошував з мусульманських країн відомих вчених, архітекторів, будівельників і ремісників. При ньому молода держава зі степової імперії язичників перетворилася на ісламську державу. Недовге правління хана Берке суттєво вплинуло на майбутній розвиток не тільки Золотої Орди, а й Кримського ханства, а згодом й України.

Номер слайду 5

Хаджі I Гірей. Виникнення держави кримських татар пов’язують з ім’ям хана Хаджі I Гірея (1397 — 1466). Виникнення держави кримських татар пов’язують з ім’ям хана Хаджі I Гірея (1397 — 1466). Завдяки Хаджі Гіреєві розрізнені стійбища кримців, розкидані від Дніпра до Кубані, були об’єднані для захисту інтересів не тільки мусульман, але і сусідніх з ними народів. Використовуючи протиріччя між Великим князівством Литовським, Москвою і Великою Ордою, Хаджі Гірей зміг створити національний осередок кримськотатарського народу і відстояти його від зазіхань ворогів. Уклавши союз з Литвою, кримський хан став надійним захисником українських земель від нападів ординців.

Номер слайду 6

Висновок: Отже,найбільший внесок араби здійснили в розвиток різних наук та мистецтва. В ісламі пізнання вважається чеснотою, тому освіта й наука в Арабському халіфаті всіляко підтримувалися. Арабські математики перейняли в Індії десяткову систему числення та цифри (нам відомі як арабські), створили алгебру, зробили низку значних відкриттів у геометрії. Успіхів було досягнуто і в астрономії: араби відкрили чимало зірок, склали карту зоряного неба, визначили окружність земної кулі. Використавши праці античних вчених, араби розвинули медицину, дослідили лікувальні властивості багатьох рослин і мінералів. Також у VIII ст. араби навчилися в китайців виготовляти папір.

Номер слайду 7

Культура Арабського халіфату. Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку