КУЛЬТУРА ДАВНЬОГО РИМУ

Про матеріал
Матеріали для проведення уроку у 6 класі. Містить цікаві завдання на різних освітніх платформах
Перегляд файлу

«Культура Давнього Риму»

(Відкритий урок у 6  класі)

Організаційний момент. Емоційне налаштування

Перевірка домашнього завдання. Актуалізація опорних знань учнів.

2.Робота на платформі «Learning apps».  «Гай Юлій Цезар – Октавіан Август»

СЛАЙД Тема:  Культура Давнього Риму

Мета: ознайомити учнів з досягненнями та особливостями давньоримської культури; вчити порівнювати культурні досягнення давніх римлян та греків; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власні судження; виховувати повагу до світових культурних надбань.  

Обладнання: підручник «Всесвітня історія. Історія України: підруч. для 6-го кл. загальноосвіт. навч. закл. /І.Я.Щупак, І.О.Піскарьова, О.В.Бурлака – К. : УОВЦ «Оріон», 2019. – 224 с.:іл.; ілюстрації до теми, мультимедійна презентація.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

ІІІ. Мотивація  навчальної  діяльності.

Існує  думка, що «Рим завоював світ не тільки мечем — він переміг його своєю культурою». Давно  минули часи  Давнього  Риму, мова  римлян, латина,  на  сьогодні  є  «мертвою», нею  не  розмовляють, але  вона  стала  основою  сучасних  західноєвропейських  мов.  Культура  Риму мала  великий  вплив  на  інші  народи: в  Європі  довго  користувалися  юліанським  календарем, планети  Сонячної  системи  названо  іменами  римських  богів,багато   імен    теж  римського  походження (Віктор-«переможець», Валерій-«здоровий», Сергій – «служитель бога», Роман –«римлянин»,  Ганна – «користь, витонченість»). Зразком  для  народів  світу  лишається  римська  література, філософія  і  мистецтво.

ІV. Очікувані  результати. 

Після  цього  уроку  учні  зможуть:

називати  найвизначніші  пам’ятки  та  імена  відомих  діячів римської  культури;

давати  стислу  характеристику  окремим  пам’ятникам  архітектури;

співставляти  грецьких  та  римських  богів;

висловлювати  власне  ставлення  до  досягнень  римської  культури.

V. Сприйняття  та  осмислення  нового матеріалу.

СЛАЙД Робота з терміном «пантеон» - храм або місце, присвячене всім богам

СЛАЙД. РОЗПОВІДЬ УЧЕНИЦІ

Римський Пантеон – вражаючий зразок архітектури, рівних якому немає у всьому світі. Ще до нашої ери римським інженерам вдалося досягти такої досконалості пропорцій і спорудити такий рідкісний купол, що їх неможливо повторити досі. І зараз Пантеон – один з найбільш впізнаваних символів

Цікаві факти про Пантеон в Римі

  Храм всіх богів. На відміну від класичних «вузькоспеціалізованих» храмів Пантеон належав всім богам відразу. ...

  Пантеонів було три. Будівництво Пантеону почалося в 27 році до н. ...

  Товщина стін храму – 6 метрів. ...

  Окулюс – єдине джерело світла. ...

1.Працюємо з таблицею «Боги Греції та Риму». На початок II ст. до н.е., остаточно склався культ  12 головних римських богів: Юпітер - цар богів, бог грому і блискавки; Юнона, його сестра і дружина - покровителька жінок і материнства; Нептун - бог моря і покровитель мореплавства; Мінерва - богиня воїнів, покровителька ремесла; Марс - бог війни; Венера - богиня краси і кохання; Аполлон - покровитель музики, мистецтва, лікарів та віщунів, бог Сонця; Діана - богиня Місяця і полювання; Вулкан - бог ковалів та ремісників; Меркурій - бог торгівлі, вісник Юпітера; Церера - богиня землеробства; Веста - богиня домашнього вогнища та держави. Веста вважалась покровительницею Риму, її ім'я походило від слова "горіти" і саме вогонь був її єдиним зримим ликом. Цій богині належало виняткове положення в системі культу і лише її храми мали округлу в основі форму.  (10 хв.)  

     Учні мають опрацювати інформацію і   заповнити таблицю:

«Боги Греції та Риму». 

Грецькі боги

Римські боги

Що уособлювали

Зевс

Юпітер

Бог неба й блискавок

Арес

Марс

Бог війни

Афродіта

Венера

Богиня любові і краси

Гера

Юнона

Цариця богів

Гефест

Вулкан

Бог вогню і ковальства

Посейдон

Нептун

Бог морів

Афіна

Мінерва

Богиня воїнів, покровителька ремесла

Аполлон

Аполлон

Покровитель музики, мистецтва

Артеміда

Діана

Богиня полювання

Гермес

Меркурій

Бог торгівлі

Деметра

Церера

Богиня землеробства

Гестія

Веста

Богиня домашнього вогнища

СЛАЙД Римське мистецтво й основні архітектурні пам’ятки.

СЛАЙД ЗДОБУТКИ АРХІТЕКТУРИ

СЛАЙД.( 2 ШТ) РОЗПОВІДЬ УЧЕНИЦІ

Римський форум в Римі (Forum Romanum) Римський форум — серце Римської Імперії, головний політичний і громадський центр античного Риму. Являє собою прямокутну площу, яку оточують залишки стародавніх будівель і храмів. Римський форум розташований в долині між Капітолійським і Палатінським пагорбами в центрі Риму. Із 4 століття до н. е.. Тут проходили народні збори, вирішували найважливіші питання війни і миру, управління державою, укладали торговельні угоди, слухали судові розгляди, словом, кипіли пристрасті... На території Форуму було багато будівель, пам’ятників і статуй. Від Форуму починалися найважливіші дороги держави, до нього сходилися основні вулиці міста. Форум був центром політичного та суспільного життя.

Найгарнішою спорудою на Форумі була колона Траяна. Її складено із 20 блоків мармуру, вона має висоту 38 метрів (разом з п’єдесталом) і діаметр 4 метри.

СЛАЙД.( 2 ШТ) РОЗПОВІДЬ УЧЕНИЦІ

Колізей – найбільший амфітеатр у Римі, справжній символ Італії, одне із семи сучасних чудес світу. Його спорудження тривало 8 років – із 72 до 80 року за наказом імператора династії Флавіїв, й мало за мету показати надзвичайну могутність імператорського роду. Спорудження амфітеатру розпочав римський імператор Веспасіан після перемоги в Юдеї, а завершив будівництво у 80-му році син імператора – Тит. Відкриття Колізею було ознаменовано гладіаторськими іграми. Як і багато інших амфітеатрів, Колізей формою нагадує еліпс, всередині якого – арена такої ж форми. Від усіх споруд такого типу Колізей відрізняється своєю величиною. Це найграндіозніший античний амфітеатр: він міг вміщати близько 50 000 глядачів. Нині Колізей став символом Риму і одним з найпопулярніших туристичних об'єктів. У XXI столітті Колізей, за результатами голосування, був визнаний одним із семи Нових чудес світу.

Колізей - Колізей (Colosseum) – грандіозний амфітеатр, зведений у Древньому Римі в епоху Флавіїв

Слово "амфітеатр" складається з двох грецьких слів – "подвійний театр" чи "театр по обидва боки". Назва Колізей, по одній версії, походить від перекрученого в середні століття латинського слова "соlоssеuм" (колосальний).

СЛАЙД.( 2 ШТ) РОЗПОВІДЬ УЧЕНИЦІ

Акведук був побудований приблизно в I-II столітті до н.е. У цю епоху місто перебувало під протекторатом Римської імперії, і, цілком ймовірно, його звели за часів імператора Нерва або Веспасіана. Найголовнішою особливістю споруди вважається те, що він був побудований без розчину або будь-якого іншого кріплення. Неймовірно, але майже 21 тисяча гранітних блоків тримається тільки під силою своєї тяжкості. Він був створений за допомогою арок різних розмірів. Акведук в Сеговії - це унікальна граціозна споруда, яка відразу ж впадає в очі.

Подібних об'єктів, побудованих римлянами, в Європі налічується 800, але акведук Сеговії вважається найдовшим з них. Його довжина сягає 815 метрів, а висота - 30 м.

СЛАЙД.( 2 ШТ) РОЗПОВІДЬ про РИМСКІ ТЕРМИ – ЛАЗНІ

Терми- римські лазніВ більшості давньоримських міст існувала принаймні одна, а в загальному випадку — більше, ніж одна, подібна споруда, яка використовувалися не лише для миття, як процесу, але і як центр соціалізації та спілкування.

СЛАЙД.( 2 ШТ) РОЗПОВІДЬ про МОЗАЇКУ ТА ФРЕСКИ

  • Багато століть назад мозаїка була важливою складовою мистецтва стародавнього Риму. Військова тематика, важливі історичні події, мотиви світської і суспільного життя, орнаменти – це все відбивалося в композиціях з дрібних різнокольорових частинок.
  • Картини з мозаїки-фрески прикрашали стіни і підлоги палаців, державних будівель. Ефектні композиції могли собі дозволити заможні городяни.

СЛАЙД РОБОТА З ПІДРУЧНИКОМ (стор. 189)Хрисографія  -?

Узагальнення знань

Кросворд на платформі«Learning apps».

Домашнє завдання

docx
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
1583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку