Культура Давнього Риму. Робочий лист.

Про матеріал
Для 6 класу НУШ до підручника "Історія України. Всесвітня історія" (автори: І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, Н. С. Власова, І. О. Піскарьова).
Перегляд файлу

Робочий лист 1.
Історичне джерело «Життя дванадцяти цезарів»

Завдання. Роздивіться портрети та прочитайте уривки з твору Светонія «Життя дванадцяти цезарів». Доберіть до кожного скульптурного портрета уривок, який стосується зображеного історичного діяча.

Зробіть висновок про особливості римського скульптурного портрета.

•  Портрету Октавіана Августа відповідає уривок №_, тому що...

•  Портрету Нерона відповідає уривок №_, оскільки

•  Портрету Веспасіана відповідає уривок №_, бо...

Особливостями скульптурного портрета в Давньому Римі було те, що римські митці...

A. «Зросту він був приблизно середнього, волосся рудувате, обличчя швидше гарне, ніж приємне, очі сірі й трохи короткозорі, шия товста. Проте здоров’ю його позаздрив би будь-хто: за чотирнадцять років він хворів тільки три рази. Волосся він завжди завивав кучерями й укладав рядами, а під час грецької їзди навіть відпускав їх на потилиці...».

Б. «Зросту він був доброго, будови міцної й кремезної, з суворим виразом обличчя... Зовнішнього блиску він анітрохи не прагнув, і навіть у день тріумфу не втримався, щоб не сказати: “Так мені, старому: як дурень, захотів тріумфу, немов предки мої його заслужили або сам я міг про нього мріяти!”. Назавжди зберіг невибагливі смаки простої людини і терпіти не міг чоловіків, які приділяли своїй зовнішності надмірну увагу».

B. «З виду він був гарний і в будь-якому віці зберігав привабливість. Обличчя його було спокійним і ясним, говорив він або мовчав. Очі в нього були світлі й блискучі; він прагнув, щоб у них бачили якусь божественну силу. Волосся мав рудувате й трохи кучеряве, вуха - невеликі, ніс - з горбинкою і загострений... Своє кволе здоров’я він підтримував турботливим доглядом».

 

 

ВІДПОВІДЬ:

Завдання.
Робочий лист 2.

 Роздивіться ілюстрації, на яких зображено:

найвищий давньоримський акведук Пон-дю-Гар (Франція);

найбільшу споруду тогочасного Рима - Великий цирк (реконструкція);

 найвідоміший амфітеатр Флавіїв - Колізей;

 арку Септимія Севера з римського форуму;

 базиліку Ульпія на форумі Траяна (реконструкція);

 колону імператора Марка Аврелія. Установіть відповідність між назвами та зображеннями, одним-двома реченнями поясніть призначення споруд.

Відповідь:

 

 

 

docx
Додано
13 березня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку