Презентація "Паризька мирна конференція 1919 року"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про роботу Паризької мирної конференції. Проаналізовано основні положення Версальського мирного договору та договори з її союзниками. З’ясовано суть суперечностей Версальської системи договорів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Технологія « Незакінчене речення» … Перша світова війна відбувалася у… У ній між собою ворогували… До складу Антанти входили… До Троїстого Союзу входили… Бойові дії у ході Першої світової війни закінчилися укладанням… Країнами – переможцями в Першій світовій війні стали… Цю війну ми називаємо світовою тому що…

Номер слайду 3

План уроку 1. Паризька мирна конференція. Наміри держав – переможниць на конференції. 2. Версальський мирний договір. 3. Утворення та діяльність Ліги Націй.

Номер слайду 4

Проблемні запитання 1.У чому, на вашу думку, полягають сильні і слабкі сторони Версальської системи договорів? 2.Чи всі проблеми, які стояли перед учасниками конференції були вирішені?

Номер слайду 5

Паризька мирна конференція - міжнародна конференція, скликана державами-переможницями для вироблення і підписання мирних договорів з державами, переможеними в Першій світовій війні. 18 січня 1919 року Паризьку мирну конференцію відкрив прем’єр-міністр Франції Ж.Клемансо. На відкритті конференції були присутні 72 делегати з 26 суверенних країн і 4 британських домініонів.

Номер слайду 6

Ж. Клемансо відкриває роботу Паризької мирної конференції Жорж Клемансо

Номер слайду 7

Групи країн – учасниць Паризької конференції

Номер слайду 8

Країни « Великої четвірки» США Франція Велика Британія Італія Лідери країн « Великої четвірки»: Д. Ллойд – Джордж, В. Орландо, Ж. Клемансо, Вудро Вільсон

Номер слайду 9

Країни « Великої трійки» США Франція Велика Британія Лідери країн « Великої трійки» Д. Ллойд - Джордж « Італія, по суті, ніколи і не вела війну»

Номер слайду 10

Особа в історії Вудро Вільсон 28 президент США, обирався на цю посаду двічі. Спочатку був губернатором штату Нью – Джерсі, успішним реформатором. Із початком війни намагався дотримуватись нейтралітету, але поступово дійшов висновку, що США повинні вступити у війну на боці союзників проти Німеччини. Автор « 14 пунктів» – програми повоєнного облаштування світу. Учасник Паризької конференції та один з авторів Версальського мирного договору.

Номер слайду 11

Особа в історії Джордж Клемансо Французький державний діяч. Політичну кар’єру почав з посад міністра внутрішніх справ,військового міністра, прем’єр – міністра. Мав прізвисько « Тигр», оскільки вирізнявся рішучістю і наполегливістю. Один з авторів Версальського мирного договору. Програвши вибори 1920 року, відійшов від політичної діяльності.

Номер слайду 12

Особа в історії Д. Ллойд - Джордж Англійський державний діяч. Був членом парламенту від ліберальної партії, міністром торгівлі, потім – міністром фінансів. Мав блискучі ораторські здібності. На Паризькій мирній конференції був прихильником поміркованих вимог щодо Німеччини. У 1922 році пішов у відставку.

Номер слайду 13

Особа в історії Вітторіо Орландо Італійський державний діяч, один з лідерів італійського лібералізму. Засновник італійської школи публічного права. Був депутатом Італійського парламенту, міністром освіти, міністром внутрішніх справ. Виступав за продовження воєнних дій Італією до переможного завершення війни.  Висунув широкі територіальні претензії до Антанти як компенсацію за участь Італії у воєнних діях, що були відкинуті союзниками. У червні 1919 пішов у відставку.

Номер слайду 14

Спільними зусиллями Німеччина була переможена. Тепер потрібно було вжити заходів, щоб у майбутньому з німецької землі не розгорілося полум'я нової війни. Владу в Росії захопили більшовики, які закликали народи до всесвітньої комуністичної революції. Це, природно, непокоїло переможців. Вони боялися, що полум'я комуністичної революції може охопити всю Європу й навіть Америку. Центральна і Східна Європа були дестабілізовані; на руїнах Російської та Австро-Угорської імперій внаслідок національного руху постали нові держави: Польща, Чехо-Словаччина та інші. Монарші династії Німеччини і Австро-Угорщини напередодні мирної конференції зреклися тронів й лише Велика Британія залишалася монархією. Британський і французький уряди підписали впродовж війни низку таємних угод. Зокрема, вони пообіцяли надати Японії особливий статус в Азії. За Лондонським договором 1915 р. союзні держави пообіцяли Італії, що вона отримає ряд територій тепер уже не існуючої Австро-Угорщини. Італія чекала на виконання обіцянки. Японія також наполягала на задоволенні її претензій в Азії.

Номер слайду 15

Цілі держав – учасниць конференції

Номер слайду 16

Французький чиновник з міністерства закордонних справ – учасник конференції. Париж, 1919 рік Члени британської делегації на мирних переговорах. Париж, 1919 рік

Номер слайду 17

Пароплав «Джордж Вашингтон» Вудро Вільсон « 14 пунктів» Вудро Вільсона : 1. Відмова від таємної дипломатії. 2. Мир без анексій. 3. Свобода мореплавства і торгівлі. 4. Необхідність скорочення озброєнь і встановлення гаран­тій для забезпечення роззброєння. 5. Справедливе врегулювання колоніальних проблем. 6. Визнання прав людей на самовизначення. Визволення і відновлення Бельгії. 8. Повернення Франції Ельзасу і Лотарингії, відновлення окупованих районів Франції. 9. Встановлення кордонів Італії. 10. Автономія народів Австро-Угорщини. 11. Визволення від німецької окупації територій Румунії, Сербії, Чорногорії. 12. Автономія для народів, що входили до складу Осман­ської імперії. 13. Створення незалежної Польщі. 14. Створення Ліги Націй.    

Номер слайду 18

Чи могли держави – переможці за умов, що склались на конференції, укласти мирний договір, який би влаштовував усіх?

Номер слайду 19

Підписання Версальського договору. Картина І. Орпена

Номер слайду 20

У центрі Дзеркальної зали споруджено невелике підвищення... Клемансо сідає в центрі довгого столу, обличчям до вікон. Справа від нього - президент Сполучених Штатів Вільсон, зліва -Ллойд Джордж. Місце маршала Фоша залишається вільним: він не схвалює договору, вважаючи, що «останній не забезпечує безпеки Франції». Вибиває три години. До зали входить дуже блідий, у ста-рому чорному сюртуку, новий німецький міністр закордонних справ Герман Мюллер. Раптом з'являється сонце. Воно освітлює тераси і листя парку, воно від-бивається в дзеркалах і всіх осліплює. Упівголоса Клемансо каже: "О сонце, супутник переможців! Сонце Аустерліца... Сонце Марни, залишся нам вірним! Зігрівай завжди наші серця і давню землю Франції!". ...О третій годині п'ятдесят хвилин підписання договору повноважними представниками закінчується. Лунає грім гарматних салютів...». (ТабуиЖеневьева. Двадцать лет дипломатической борьбы. Перевод с французского. Москва, Изд-во иностранной литературы, 1960, с. 38)

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Територіальні зміни в Європі за Версальським мирним договором 1919 року

Номер слайду 23

Оцінки Версальського договору « Ви можете позбавити Німеччину її колоній, довести її армію до розмірів поліційної сили і її флот до рівня флоту держави п’ятого рангу. У кінцевому підсумку це байдуже: якщо вона вважатиме мирний договір 1919 року несправедливим, вона знайде способи помститися переможцям» ( З меморандуму Д. Ллойд – Джорджа Ж. Клемансо і В. Вільсону від 25 березня 1919 року). « Територіальні статті Версальського договору залишали Німеччину фактично недоторканною. Вона, як і раніше, залишалася найбільшим національним масивом у Європі. Маршал Фош, почувши про підписання Версальського мирного договору, напрочуд правильно сказав: « Це не мир. Це перемир’я на двадцять років. Економічні статті договору були злісними і дурними до такої міри, що ставали явно безглуздими»( В. Черчіль. « ІІ світова війна»). « Навряд чи хоч одна з проблем, що була, власне кажучи, предметом протиборства, що розгорнулося в 1914 році, знайшла своє розв’язання в цьому трактаті – договорі, який аж занадто явно ігнорував ту думку, що вищою метою будб – якого логовору є мир»( Й. Фест « Гітлер. Біографія». Том 1).

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Опорні дати: 18 січня – 28 червня 1919 року - робота Паризької мирної конференції 28 червня 1919 року – підписання Версальського мирного договору

Номер слайду 27

Словник Мандатні території - загальна назва колишніх колоній Німеччини і деяких володінь Туреччини, переданих після Першої світової війни Лігою Націй для управління країнам-переможницям на основі мандата. Репарація – повне або часткове матеріальне відшкодування збитків, завданих війною, що виплачується переможеними переможцям. Анексія – насильницьке приєднання однією державою всієї або частини території іншої держави. Протекторат – форма колоніальної залежності, за якої держава зберігає деяку самостійність у внутрішніх справах, а її зовнішню політику визначає держава – метрополія ( протектор). Ратифікація - затвердження верховним органом державної влади міжнародного договору, який з моменту ратифікації набирає юридичної сили для даної держави.  

Номер слайду 28

Підсумки уроку Отже: 1. Паризька мирна конференція і Версальська система договорів поставила останню крапку в історії Першої світової війни. 2. Було вирішено долю Німеччини та її союзників. 3. Було закладено основи повоєнного облаштування світу. 4. Створено міжнародну організацію, покликану забезпечити мир і безпеку в світі – Лігу Націй. Разом з тим: 1. Не були повністю усунуті суперечності між провідними країнами, що привели до Першої світової війни. 2. Мирні договори з Німеччиною та її союзниками мали суперечливий характер і містили умови, що стануть причинами локальних конфліктів та нової світової війни.

Номер слайду 29

Список використаних джерел 1. Воропаєва В. В. , Татаринов М. В. Плани – конспекти уроків всесвітньої історії ( новітній період 1914 – 1939 рр.). 10 клас / В. В. Воропаєва , М. В. Татаринов. – Харків: Ранок, 2003. – 239 с. 2. Мокрогуз О. П. Усі уроки до курсу « Всесвітня історія»10 клас. Стандартний та академічний рівні / О. П. Мокрогуз. – Х. : Основа, 2010. – 255 с. 3. Гриценко А. П. Усі уроки до курсу « Всесвітня історія», 10 клас. Стандартний та академічний рівні / А. П. Гриценко. – Х. : ВГ « Основа», 2012. - 239 с. 4. Полянський П. Всесвітня історія: підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів: рівень стандарту, академічний рівень / П. Полянський. – К.: Генеза, 2010. – 254 с. 5. Гісем О. В., Мартинюк О. О. Всесвітня історія 10 – 11 класи : Наочний довідник / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк. – Х. : Веста, 2007. – 160 с. 6. Гісем О. В., Мартинюк О. О. Всесвітня історія 10 – 11 класи : Наочний довідник / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк. – Х. : Ранок, 2009. – 160 с. «Інтернет – ресурси» http://uk.wikipedia.org/wiki/Всесвітня історія XX століття. Частина II http://www.youtube.com/ http://school.xvatit.com/ http://osvita.ua/vnz/reports/world_history/ http://navigator.rv.ua/ http://cl.rushkolnik.ru/ http://ukrmap.su/uk-wh10/1255.html

Номер слайду 30

ppt
Додано
20 березня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку