Культура Галицько-Волинської держави

Про матеріал
Галицько-Волинське князівство проіснувало з кінця 12 до середини 14 ст. і було давньоукраїнською державою. Ця держава займала значну частину території сучасної України. Іі володарі залишили вагомий слід в історії та стали символами незалежності й могутності давньої української держави.
Перегляд файлу

Тема. Культура Галицько-Волинської держави ХІІІ – першої половини ХІV століття.

Мета: визначити особливості культури Галицько-Волинського князівства; з'ясувати особливості галицько-волинського літописання; дати уявлення про видатні пам'ятки архітектури та образотворчого мистецтва Галицько-Волинського князівства, що збереглися до теперішнього часу; розвивати вміння аналізувати і систематизувати матеріал; виховувати повагу до історичного минулого.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

  1. ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Добрий день, мої шановні учні!

 

Один із арабських філософів говорив – «Учень, який вчиться без бажання, - це птах без крил».

  • Я бажаю вам, щоб на сьогоднішньому уроці кожен з вас був орлом, птахом з найбільшими крилами.

 

Сьогодні ми з вами продовжимо поринати  у цікаву мандрівку по Галицько-Волинській державі. Для цього ми повинні пригадати важливі події з історії Галицько-Волинської держави.

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Історичний диктант із самоперевіркою

1) коли утворилося Галицько-Волинське князівство? 

 2) хто був першим князем Галицько-Волинського князівства? 

  3) за якого князя Галицько-Волинське князівство досягло розквіту? 

4) хто був останнім галицько-волинським князем?  

 5) коли припинило існування Галицько-Волинське князівство? 

Повторення понять

Вправа «Знайди логічні пари»

ікона

Живописне зображення Бога, святих

фреска

Картина, написана фарбами на сирій штукатурці

мозаїка

Зображення,зроблене з окремих різнокольорових шматочків скла, камінців.

Нестор

Літописець,автор першого літопису

«Повість минулих літ»

Перший літопис Київської Русі

«Слово о полку Ігоревім»

Перший твір художньої літератури Київської Русі

архітектура

Будівництво та прикраса споруд

Ярослав Мудрий

Автор першого збірника законів «Руська правда»

Літопис

історико-літературний твір у Русі

 

 

 

 

 

 

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Тема нашого уроку на екрані. Давайте разом з вами спробуємо сформулювати тему сьогоднішнього уроку , яка зашифрована  у цій хмарі слів.

 «Хмара слів» - тема уроку

Вправа «Закінчи речення»

культура –це …….

Наші духовні цінності……

До  матеріальних цінностей ми  відносимо…..

Запис у зошит тему уроку

Ознайомлення з метою та планом уроку (слайд 3,4)

  1. ВИВЧЕННЯ  НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Галицько-Волинське князівство проіснувало з кінця 12 до середини 14 ст. і було давньоукраїнською державою. Ця держава займала значну частину території сучасної України. Іі володарі залишили вагомий слід в історії та стали символами незалежності й могутності давньої української держави.

 

1. Особливості розвитку культури Галицько-Волинського князівства

Культура Галицько-Волинського князівства є складовою частиною культури Русі. До того ж вона відчутно відрізняється від культури інших земель, маючи власні самобутні риси та оригінальність. Навіть після монгольської навали впродовж століття Галицько-Волинська Русь не відставала у своєму культурному розвитку від сусідніх держав, а в ряді випадків стала батьківщиною творчих здобутків, що збагатили всю тогочасну східноєвропейську культуру.

Культура Галицько-Волинського князівства була відкритою для впливів західної і східної культур, але при цьому не втрачала своєї східнослов’янської специфіки.

Великий вплив на культуру регіону мала православна церква, яка, попри політичні негаразди, зберігала основні культурні традиції.

Культура Галицько-Волинського князівства стала однією зі складових частин формування української культури.

Незважаючи на те, що риси культури Галицької і Волинської земель мають відмінності, їхній розвиток відбувався одночасно, а процеси були тотожними. Це дає змогу вченим розглядати культуру Галицько-Волинського князівства як цілісний феномен.

Давайте разом з вами спробуємо визначити  ОСОБЛИВОСТІ ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОЇ КУЛЬТУРІ , які закодовані у цій хмарі слів.

C:\Users\Настя\Desktop\печать\53864570_266882827563355_2138218334095671296_n.pngЗапис у зошит ОСОБЛИВОСТІ ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОЇ КУЛЬТУРІ

Збереження культурних традицій Русі-України і водночас створення власної самобутньої та оригінальної культури;

Збереження словянської культури

Поєднання двох впливів: західноєвропейського та візантійського;

Вплив церкви, яка зберігала основні культурні традиції;

Формування української національної культури;

Міжусобиці та війни вплинули на архітектуру.

 

2. Освіта

Пропоную Вам  відео  « Освіта Галицько-Волинської держави». При обговоренні його змісту Вас чекає завдання

Перегляд відео

Уявіть  себе реставраторами. Перед вами втрачений документ,  що засвідчує розвиток освіти Галицько-Волинської держави, який вам треба поновити.

Індивідуальна робота

Визначити, яка інформація не прозвучала у відео

Вправа «Реставратор»

3.Літописання

До нашого часу не збереглися пам’ятки світської літератури Галицько-Волинської Русі, хоча їхнє існування безсумнівне. До таких творів деякі дослідники зараховують «Повість про осліплення Василька».

Літописання в Галицько-Волинському князівстві мало свої особливості. Одні дослідники вважають, що воно було продовженням традицій київських літописців, інші стверджують, що тут існувала зовсім інша традиція: написання окремих повістей, своєрідних світських житій князя, які згодом були об’єднані в єдиний твір.

До сьогоднішнього уроку учні підготували повідомлення 

Випереджаюче завдання

 «Повість про осліплення Василька».

Найбільш ранньою літописною памяткою є "Повість про осліплення Василька", написана невідомим автором у 1097р. У ній розповідається про трагічну долю теребовлянського князя Василька Ростиславича, якого осліпили брати Святополк і Давид. Це оповідання можна вважати одним із перших художніх творів, що виник в 11ст. на території Галичини.

«Галицько-Волинський літопис».

Га́лицько-Воли́нський літо́пис  літопис XIII століття, присвячений історії Галичини і Волині. Зберігся в Іпатіївському літописному зведенні. Охоплює події 12011292 років. Вважається головним джерелом з історії Галицько-Волинського князівства.

Спочатку літопис складався з окремих історичних повістей. Лише при створенні загального зведення було внесено хронологію. За змістом і мовно-стилістичними особливостями Галицько-Волинський літопис поділяється на дві частини: Галицький літопис (12011261), складений у Галичині, в основу якого покладено літописання часів князя Данила Романовича Галицького і Волинський літопис (12621291), складений на Волині, який більше відображав історичні волинські землі за князювання Василька Романовича та його сина Володимира.

Невідомі автори Галицько-Волинського літопису (можливо, дружинники) були ідейними виразниками інтересів тих соціальних сил, на які спиралася князівська влада в боротьбі проти великих бояр, а також пригнобленого народу. Основний текст літопису пронизує ідея єдності Русі, оборона її від зовнішніх ворогів.

Значне місце в Галицько-Волинському літописі посідає історія культури Галицько-Волинського князівства.

 

Робота з документом на слайді

ОПИС ЦЕРКВИ ІОАННА ЗЛАТОУСТА В ХОЛМІ (ЗА «ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКИМ ЛІТОПИСОМ»)

Збудував він церкву святого Іоанна, гарну й ошатну. Будівля її була влаштована так: чотири склепіння; в кожному куті — арка, що стояла на чотирьох людських головах, вирізьблених якимось майстром. Три вікна були прикрашені римським склом (вітражами. — Авт.); при вході до вівтаря стояли два стовпи з цілого каменю, а над ними склепіння і купол, прикрашений золотими зірками на лазурі. Підлога всередині була відлита з міді й чистого олова, і блищала вона, мов дзеркало... Візерунки, різнобарвні й золоті, зроблені умільцем Овдієм... Скульптурні прикраси були пофарбовані всіма кольорами і золотом. Зовнішні фрески були надзвичайно гарні... Ікони дивовижні... Він (Данило. — Авт.) прикрасив ікони, що привіз із Києва, дорогоцінним камінням і золотим бісером... Дзвони він привіз із Києва, а інші були відлиті тут...

Запитання до документа

1) що описується в  даному документі?

2) опис якої церкви йдеться ?

 

Робота в групах

І група - Архітектори

ІІ група -   Мистецтвознавці

V. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ

Інтерактивна вправа https://learningapps.org/display?v=pkjwuxcp319

VI. ПІДСУМКИ УРОКУ

Культура Галицько-Волинського князівства мала значні здобутки. Вона залишила по собі зразки, які вражають своєю майстерністю й досконалістю.

Будучи складовою культури Русі, вона мала значні відмінності, які були спричинені місцевими умовами й культурними впливами сусідів.

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацюйте § 18 підручника.

2. Підготуйтеся до уроку узагальнення за розділом «Галицько-Волинська держава».

 

 

docx
Додано
21 березня 2019
Переглядів
15643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку