Культура споживання їжі 5-6 клас

Про матеріал
Культура споживання їжі включає в себе сервіровку столу, уміння користуватися столовими приладами, культуру поведінки за столом. Ці навички повинні стати звичкою для кожного і в святкові, і в будні; вони значною мірою характеризують загальний культурний рівень людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Гра “Дешифратор” КЕТИЕТ ЕТИКЕТ

Номер слайду 3

* Тема уроку: Культура споживання їжі. Етикет за столом Ви дізнаєтесь про: культуру споживання їжі; правила користування столовими приборами; правила сервірування столу; навчитеся складати паперові серветки.

Номер слайду 4

* Вислів “Знати про їжу людина повинна не менше, ніж про математику або про свою рідну мову”

Номер слайду 5

* З історії культури споживання їжі

Номер слайду 6

*

Номер слайду 7

*

Номер слайду 8

*

Номер слайду 9

*

Номер слайду 10

*

Номер слайду 11

* Посуд, столовий інвентар, столові прибори та їх призначення

Номер слайду 12

* Кухонний посуд

Номер слайду 13

Столовий посуд

Номер слайду 14

*

Номер слайду 15

Кухонний інвентар

Номер слайду 16

*

Номер слайду 17

Столові (основні, допоміжні) прибори

Номер слайду 18

*

Номер слайду 19

* Етикет - норми та правила, що відображають уявлення про гідну поведінку людей у суспільстві в цілому, зокрема за столом.

Номер слайду 20

Правила поведінки за столом 1.За стіл сідати в охайному одязі, вимивши руки. 2.Сидіти потрібно прямо, не класти лікті на стіл. 3. Не можна плямкати, розмовляти з повним ротом, крутитись за столом. 4. Серветка з тканини повинна лежати на колінах, паперовою серветкою промокають губи та пальці. 5. Їжу слід споживати невеликими порціями. 6. Не можна користуватись за столом зубочисткою.

Номер слайду 21

* Цікава скринька Коли з’явилася перша каструля?

Номер слайду 22

* Цікава скринька Перший чайник

Номер слайду 23

* Цікава скринька Перша тарілка

Номер слайду 24

Цікава скринька Скільки років ножу?

Номер слайду 25

* Цікава скринька Символ миру і дружби

Номер слайду 26

* Цікава скринька Молодша сестра ложки

Номер слайду 27

* Вправа “Знайди зайвий предмет” Укажи, які предмети належать до столового посуду? Який серед зображених видів посуду є зайвим?

Номер слайду 28

1. Як називають приміщення для приготування та споживання їжі? 2. Яке обладнання використовують на кухні? 3. До кухонного посуду належать: а) тарілки; б) терки; в) виделки; г) каструлі. 4. До столового посуду належать: а) каструлі; б) салатниці; в) друшляк. 5. До яких видів посуду належать наступні предмети? •     Має чотири зуба. Щодня з’являється за столом, а нічого не їсть. Що це? •     Старий кашовар усіх годував; як упав, то пропав, ніхто кісток не позбирав. •     Всередині горить, а по боках вода кипить. Мозковий штурм Виделка Горщик Самовар

Номер слайду 29

* Столовий етикет. це його правильне й повне оформлення. На столі мають бути розставленні всі необхідні прибори й посуд (як особистого, так і загального користування) у певному порядку – так, щоб ними було зручно користуватися. Сервірування столу

Номер слайду 30

* Послідовність сервірування столу 1. Накрити стіл скатертиною. 2. Розставити тарілки. 3. Розкласти столові прибори. 4. Розставити скляний посуд. 5. Розкласти серветки. 6. Розставити прибори зі спеціями 7. Розставити вази з квітами.

Номер слайду 31

* Послідовність сервірування столу

Номер слайду 32

* Послідовність сервірування столу Під час сервірування ложку і ніж кладуть справа від тарілки. Виделку - зліва

Номер слайду 33

* Порядок подавання страв Холодні закуски Гарячі закуски Перші страви Другі страви Десерт

Номер слайду 34

Практична робота. Складання паперових серветок для святкового столу Інструменти та матеріали: - Паперові серветки, інструкційні картки *

Номер слайду 35

*

Номер слайду 36

* Практична робота. Складання паперових серветок для святкового столу Артишок» «Джонка» «Лілія» «Сумочка» «Еверест» «Морський їжак»

Номер слайду 37

Практична робота. Складання паперових серветок для святкового столу Віяло

Номер слайду 38

Послідовність складання серветки

Номер слайду 39

*

Номер слайду 40

*

Номер слайду 41

* Свічка Почніть з простої схеми, яка не потребує часу і майстерності. Загорніть серветку трубочкою (для зручності можна загорнути на олівець, потім його витягти) і поставте її в келих або стакан. Доречне оформлення домашнього вечора, новорічного свята, вечері з коханою людиною. Швидко, легко і витончено, а гостям не доведеться гадати, як розгорнути. До речі, якщо влаштуєте майстер-клас дітям – вони потім із задоволенням візьмуть цю функцію на себе.

Номер слайду 42

* Ялинка

Номер слайду 43

* Тюльпан Символ весни, краси, досконалої любові. За звичаєм, ці квіти дарують жінкам на 8 Березня. Серветками в формі тюльпанів можна прикрасити і стіл.

Номер слайду 44

* Роза Цариця квітів. За аюрведою вважається благородною поряд з лотосом. Символізує божественні ідеали і земні пристрасті, невинність і родючість, торжество життя і загадку смерті.

Номер слайду 45

* Лілія У лілії суперечливі значення. Слов’янський жіночий оберіг, європейська королівська квітка … Але в епоху Відродження правителі таврували своєю емблемою злочинців – напевно, всі пам’ятають «Три мушкетери».

Номер слайду 46

* Корона Спосіб складання близький до лілії. Підійде для будь-якої події, тільки підберіть забарвлення у відповідному стилі. До речі, якщо у вас серветки тон в тон до скатертини, постарайтеся, щоб вони були з більш тонкого матеріалу – так буде виграшніше виглядати.

Номер слайду 47

* Серце Тут все ясно: любов, День святого Валентина і просто спосіб сказати про свої почуття партнеру, мамі або дитині. Дивіться зразок того, як можна сервірувати стіл, використовуючи дану схему.

Номер слайду 48

* Метелик Аксесуар джентльмена. Покладіть метелика на тарілку на день народження хлопчика або чоловіка. Якщо представник сильної половини людства суворий і серйозний, виберіть відповідне забарвлення.

Номер слайду 49

* Зайчики

Номер слайду 50

*

Номер слайду 51

- Спробуйте правильно сервірувати стіл 1 2 3 4 5 6 7

Номер слайду 52

Правильне сервірування

Номер слайду 53

Вкажіть правильну послідовність сервірування столу 1.Поставити вази з квітами. 2. Розкласти столові прибори. 3. Накрити стіл скатертиною. 4. Розкласти серветки. 5. Поставити прибори зі спеціями 6. Поставити посуд для напоїв. 7.Роставити тарілки. 1.Накрити стіл скатертиною. 2. Роставити тарілки. 3. Розкласти столові прибори. 4. Поставити посуд для напоїв. 5. Розкласти серветки. 6. Поставити прибори зі спеціями 7. Поставити вази з квітами.

Номер слайду 54

* Виправити речення: Перед тим, як сісти за стіл, слід вимити ноги. Під час вживання їжі можна плямкати, сьорбати, голосно жувати. За столом наспівують, насвистують, під час їжі читають, граються столовими приборами, серветкою. Виделку тримають у правій руці, а ніж - у лівій. Розмішувати цукор ложками у чайних чашках треба, щоб усі чули.

Номер слайду 55

Вкажіть правильний порядок подавання страв Перші страви Гарячі закуски Другі страви Холодні закуски Десерт Холодні закуски Гарячі закуски Перші страви Другі страви Десерт

Номер слайду 56

* Самостійна робота учнів Група «Кухарі» готує і презентує повідомлення про кухонний посуд (підручник с. 196). Група «Офіціанти» готує і презентує повідомлення про столовий посуд (підручник с.196-197). Група «Бармени» готує і презентує повідомлення про кухонний інвентар (підручник с. 198-199). Група «Відвідувачі» готує і презентує повідомлення про столові, основні, допоміжні прибори (підручник с. 199-200).

Номер слайду 57

* Домашнє завдання •      Опрацювати матеріал. Скласти 3 паперові серветки для сервірування столу за власною схемою та зробити фото роботи.

Номер слайду 58

https://www.youtube.com/watch?v=bH5AhYDmTjY ВІДЕО МАЙСТЕР -КЛАС

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пєскова Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 січня 2022
Переглядів
4210
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку