Культура Стародавнього Риму

Про матеріал
Дана презентація допомагає учням ознайомитись із більшістю галузей культури Давнього Риму, доповнюючи матеріали підручника з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Стародавнього Риму

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вергілій «Енеїда»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Алфавіт переробили з етруського До 7-ми років діти виховувалися вдома; до хлопчиків приставляли раба-педагога. Початкова освіта починалася з 7-ми років для хлопчиків і була доступна для бідняків. Навчали читання, письма, арифметики. Освіта та виховання

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Центри наукової думки — Рим, Александрія, Пергам, Родос, Афіни. Практичний напрям знань — прикладні науки: математика, географія,агрономія,фізика,астро- номія,медицина; а також право, історія, філо- софія. Цілий ряд енциклопедичних робіт. Наука

Номер слайду 8

Медицина: Цельс узагальнив досягнення давньогрецької медицини, лікар Гален досліджував діяльність мозку та органів дихання. У Римі створено медичну школу. Географія: видатний географ Страбон («Гео-графія»), Пліній Секунд («Природнича історія»). Історія: Цезар — автор «Записок про Галльську війну», «Записок про громадянську війну»,Тацит - «Історії», «Анналів»(про життя тогочасних племен Ц.Єврпи),Тіт Лівій написав «Історію Риму» в 142 книгах, Плутарх-порівняльні життєописи найвідоміших греків і римлян. Філософія: Цицерон,Тіт Лукрецій Кар,Сенека, Марк Аврелій.

Номер слайду 9

Астрономія: Цельс розробив календар, запроваджений Цезарем, Клавдій Птоломей вивчав будову Всесвіту. Право: «Закони Дванадцяти таблиць», перший підручник з правознавства - «Інституції».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Овідій. Вергілій. Горацій. Література

Номер слайду 12

Перший римський поет Лівій Андронік пе- реклав латиною «Одіссею» в ІІІ ст.до н. е. Вергілій під впливом поем Гомера написав епічну поему «Енеїда» про пригоди в Італії Енея, який став предком засновників Риму. Поема на- писана красивими, звучними віршами. Майже 200 років тому український письменник Іван Котляревський написав жартівливу поему «Енеїда», переробивши поему Вергілія на український лад. Поет Горацій написав багато віршів, у яких оспівував природу, дружбу, кохання. Найвідомішою є його поезія «Пам`ятник». Найкращий пам`ятник людині — це творчість.

Номер слайду 13

Розгнівивши своїми віршами імператора Августа, поет Овідій потрапив у вигнання, де він оплакував свою долю, описував природу та населення чужого краю. Плавт — автор комедій, написаних народною мовою; висміював жадібність, легковажність. «Золотим віком римської літератури» називали добу, коли творили ці митці. Від імені римського вельможі, який підтримував митців матеріально, підказував теми для творчості, захищав їх перед Августом, походить слово «меценат», що означає «багатий і безкорисливий покровитель мистецтва».

Номер слайду 14

Архітектура. Римлянам належить ідея купола і широке використання аркових конструкцій, які надавали монументальності храмам, термам та іншим спорудам. Для будівництва римляни використовували обпалену цеглу і винайшли бетон із суміші дикого каменю з вулканічним туфом.

Номер слайду 15

Пантеон

Номер слайду 16

Зразком купольної будівлі є Пантеон- «храм усіх богів» у Римі, що зберігся до наших днів. Його купол має діаметр 43метри і був найбільшим в античному світі. Відчуття висоти й простору всередині храму ще більше посилюється завдяки світлу, яке ллється крізь величезне кругле вікно діаметром 9м посеред купола.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Т. Шевченко , поема «Неофіти»

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Римський арковий міст у Галлії. По мосту проходив водопровід. Висота мосту майже 50 м над рівнем річки.

Номер слайду 21

Колона Траяна. Рим. Римська тріумфальна арка Тита

Номер слайду 22

Скульптура Римські скульптори робили бронзові та мармурові копії з грецьких статуй. Багато грецьких творів мистецтва, які загинули ще за давніх часів, ми знаємо тільки завдяки римським копіям. Але римські скульптори перевершили своїх грецьких учителів у створенні портрета: він не тільки вражав своєю схожістю, а й відображав вдачу людини - розум, волю, розважливість, жорстокість, пожадливість тощо.

Номер слайду 23

Цезар. Мармур. Клеопатра. Мармур. Октавіан. Мармур

Номер слайду 24

Август

Номер слайду 25

Бронзова статуя солдата, що несе орла

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Римляни прикрашали стіни фресками та мозаїкою. Поетеса. Фреска з Помпеї. Подружжя. Фрагмент фрески. Живопис

Номер слайду 29

Італійський селянин. Мозаїка. Цькування звірів. Мозаїка.

Номер слайду 30

Значного розвитку досягли в Римі ораторське мистецтво (Цицерон), цирк, театр. Значення римської культури. Латинським алфавітом користуються й тепер багато народів (Прибалтика). Латинська мова стала основою італійської, французької, румунської та деяких інших сучасних мов. Багато слів української мови (клас, дисципліна, директор; імена Марина, Сергій, Віктор і ряд інших) походять від латинських. Тривалий час «латина» була мовою науки. І тепер мінералам, рослинам і тваринам дано в науці назви латинською мовою. Хвороби і ліки також мають латинські назви. В російській та деяких інших мовах збереглися назви місяців Юліанського календаря. Твори римських письменників і поетів видають і нині. Римське право лежить в основі сучасного права більшості країн світу. Спадщиною римлян у будівельній справі, мистецтві користуються архітектори і митці й зараз.

Номер слайду 31

Культуру греків і римлян називають античною (від латинського слова «антиквус»-стародавній). Антична культура стала основою для дальшого культурного розвитку країн світу.

Номер слайду 32

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Генджало Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
28 березня 2020
Переглядів
13302
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку