Культура японії. Позакласний захід «Душа Японії»

Про матеріал
Позакласний захід «Душа Японії» Мета: подарувати дітям радість пізнання японської культури
Перегляд файлу

Олена Каїнська

учитель зарубіжної літератури

Чишківської ЗЗСО І – ІІІ ступенів

Давидівської ОТГ

C:\Users\admin\Desktop\Рисунок1.pngЛьвівська області

Позакласний захід

 «Душа Японії»

Мета: подарувати дітям радість пізнання японської культури

Слайд 1. «Душа Японії»

Відео («Запрошуємо до Японії») 1хв

(Звучить японська музика, учні виходять на сцену з гілочками цвіту вишень)

        Учень 1: Японська культура давно привертає увагу європейців своєю екзотичністю і неповторністю.

E:\завантаження\samurai_sakura.jpg        Учень 2: Душа Японії вабить до себе простотою, оригінальністю і неосяжністю.

          Учень 3: Японці – загадка нашого часу. Це найпарадоксальніший народ. Їх життя, немов сцена, на якій вони грають кожен свою роль.

          Учень 4: Це нація протиріч. В той час, коли створювалось мистецтво чайної церемонії проявлялась не з чим незрівнянна жорстокість.

          Учень 5: Ті самі люди, що половину свого життя віддавали філософським роздумам, складали вірші, насолоджувались природою, присвятили другу половину свого життя розрубуванню своїх ворогів на шматочки і милуванню обрядом харакірі.                          Як це, друзі ?

Людина дивиться на вишні в цвіту,

А на поясі довгий меч ?

     Хто ж такі японці ?  Які вони ?  В що вірять ?  Чому поклоняються ?

       Слайд 2.

Учень 6: Японія найменша азіатська країна, яка розташована на невеликих за площею островах біля узбережжя Східної Азії. На островах понад 200-і вулканів – 40 із них діючих, зокрема Фудзі, що є символом країни.

          Учень 7: Для європейців Країна Світанкового  Сонця відкрилась тільки у середині ХІХ ст до цього часу вона була закритою для іноземців. У період ізоляції Японія отримала творчий розвиток національної культури.

          Учень 8: Японська культура - це неповторне самобутнє явище не лише для світової культури, але й серед  ряду східних культур. І коли перед світом врешті- решт відкрилася багатюща культура Японії, вона дуже вплинула на подальший розвиток європейського мистецтва.

        Слайд 3.

C:\Users\admin\Desktop\ллллллллллллллллллллллллл.png  2. Вірування японців.

 (На сцену зі складеними на грудях руками виходить четверо учнів).

       Учень1: Японська релігія – сінто, тобто «шлях богів» стверджує, що все в світі одухотворене і є святим: вогнедихаюча гора, лотос, веселка після грози… Таких божеств         8 міліонів і всім вони поклоняються, називаючи їх «камі».

           Учень2: Ці божества,вважається,  живуть у каміннях, річках, деревах, рослинах. Японці поклоняються їм не через почуття страху перед навколишнім світом, а з почуття подяки та захоплення. Саме ця віра виховує відчуття природи і вміння насолоджуватися багатоликістю її образів.

          Учень3: ЛЕГЕНДА « Коли богиня сонця Аматерасу розгнівалась на свого брата, вона сховалась до печери і земля вкрилась темрявою. Щоб змусити її покинути печеру перед нею поставили торій (сідало) і посадили на нього півня, а поруч помістили дзеркало. Коли півень прокукурікав Аматерасу, подумала, що час прокидатись і підійшла до виходу, а в дзеркалі побачила прекрасне обличчя. Керована жіночою цікавістю вона вийшла з печери і світло знову засіяло над землею»

      Учень4: Якщо японці хочуть привернути увагу богів сінто, вони плескають перед храмом в долоні. 

    А коли вони звертаються до Будди, то мовчки схиляють голову зі складеними на грудях руками. Буддизм – друга релігія Японії, яка заснована на  глибокому філософському вченні з теорією перевтілення душ. Дві релігії прекрасно доповнюють одна одну

C:\Users\admin\Desktop\Душа Японії\Рисунок5.png Слайд 4.

3. Інсценізація чайної церемонії  

              Учень1: Чайна церемонія – Тя-но-ю. Вона вчить в буденному находити прекрасне. Це об’єднання мистецтва з буднями.  Строго визначені   рухи і  поміркованість чайної церемонії створюють настрій душі, приводять людину у той стан, при якому вона дуже чуйно відчуває чарівність природи.

Учень2. Звучить японська народна мелодія

(Учень коментує те, що відбувається на сцені)

C:\Users\admin\Desktop\Душа Японії\27629003_2064340630451802_5068637872607896293_o.jpg       Число присутніх ідеально п’ять. В кімнаті напівтемрява. На кожному предметі печать часу. Кімната оформлена з вишуканою простотою. Тут дотримуються витончених правил: чай береться тільки зелений у вигляді дрібного порошку. Заварюють його в горнятку строгого стилю, швидко помішуючи віничком,  поки не з’явиться піна. Нйпочесніший гість отримує чай першим. Випиває його повільно. Потім п’ють  решта. Смакують, відпочивають, зосереджуючись тільки над смаком чаю.

Слайд 5.

C:\Users\admin\Desktop\Душа Японії\Рисунок6.png4. Розповідь про мистецтво «ікебана».

( Дівчата демонструють ікебани і розповідають про них )

  Учень 1: Ікебана - мистецтво створення композицій з квітів. Це слово перекладається так: «допомогти квітам проявити себе». Є багато видів ікебан. Найвідоміша – це морібана. Вона завжди пов’язана з якоюсь порою року. Для неї характерно 3 елементи, які символізують Небо, Землю і Людину.

     Ось погляньте на цю морібану з весняних квітів. Ось ця квіточка посередині похилена вниз, але дивиться вгору – це людина.

     Ці букети для філософських роздумів. У ньому японське мистецтво: «Думати очима». Давайте підемо о першому уроці ікебани у школі розповідають таку легенду:

           Майстер чайної церемонії Рекю прославився на весь світ прекрасним садом, де росли повеліки. Полюбуватися ними вирішив сьогун Хедейосі, але коли він вийшов в  сад, гнів заполонив йог – всі квіти були зрізані, сад був спустошеним. Але, коли він переступив поріг чайного будиночка, то побачив ікебану з одної єдиної квітки повеліки.

          Майстер Рекю приніс в жертву всі квіти, щоб підкреслити їх красу в одній найкращій.

Учень 3: В наш час – це мистецтво набуває неабиякої популярності,особливо взимку, коли замість ялинки, люди створюють новорічні композиції. Через гілочку ялинки ми підкреслюємо красу цього дерева і зберігаємо йому життя.

      Учень4: Але потрібно знати, що для японської ікебани обов’язкові такі критерії: простота, асиметрія, незавершеність сюжету. Бо завершеність несумісна з вічним рухом життя. Японці заперечують симетрію. Виразність на їх думку повинна бути скупою. 

 

  5. Танець квітів. На екрані відео «Квіти розквітають»

 (Учень коментує…)

             У Японії до квітів особливе відношення. Воно створювалось протягом багатьох століть історії в міфах, легендах. В давнину 12 день другого місячного місяця. Вважали святом всіх квітів,але кожного місяця вшановувалась у Царстві квітів якась одна квітка, яка саме розквітає в цей час. Традиційна японська музика підкреслювала красу і унікальність шести найулюбленіших квітів, їх богів і богинь. Особлива мелодія присвячена кожній квітці. М’які, прозорі мелодії виконуються на традиційних інструментах: Гудзен, Ді, Єрху, Пхяо.

   ( Хореографічна постановка )

C:\Users\admin\Desktop\Душа Японії\27503503_2064340723785126_2745768833845688060_o.jpg1. Пробудження квітки Сливи

      2.Пробудження квітки Абрикоса

      3. Пробудження квітки Граната

4 .Пробудження квітки Лотоса

Слайд 6.

Учень 2: Найулюбленіше свято японців припадає на місяць квітень і називається «Свято милування цвітіння Сакури». Цілі родини приходять до садів з вишнями, щоб поринути у глибокі роздуми над змістом людського життя.                                                 

Тільки  тиждень живуть і милують око біло-рожеві квітки, нагадуючи про швидкоплинність і красу людського життя.

( Звучить музика )

Учень 3: Мистецтво аранжування квітів – ікебана, чайна церемонія, японська кухня, бонсай – вирощування карликових дерев, японські єдиноборства: дзюдо, кендо, сумо набули популярності далеко за межами Японії.

C:\Users\admin\Desktop\Душа Японії\Рисунок4.png

Слайд 7. . Нецке

( Учень підходить до виставки мініатюрних скульптур )

Учень: Нецке – одне з унікальних японських мистецтв. Це виготовлення з дерева, глини, каміння мініатюрних скульптур висотою від 2 до 10см. Цим фігуркам притаманна емоційність, експресивність.

       Погляньте на цю нецке. Перед вами  три мавпочки: із затуленими очима, ротом і вухами. Таку нецке дарували на весілля японським нареченим: вони повинні були нічого не бачити, не чути та не сперечатись зі своїм чоловіком.

       Головне для нецке : мініатюрність, глибокий філософський зміст.  

       Мовчазна, глуха, сліпа мавпочка є символом покірності.

Слайд 8.

Японські сади.

 Учень1: У захоплені світ від японських садів, які зовсім несхожі на наші. Головними діючими особами у них є мох, пісок, каміння. Сади створюються для прогулянок та медитацій.

         Найвідоміший сад  - Рьондзи(15-ти каменів), створений у 13 ст.

C:\Users\admin\Desktop\Душа Японії\Рисунок3.pngУчень 2: Це площадка 30х10 метрів, де розміщено 15 каменів, оточених мохом і гравієм, розміщених п’ятьма групами ( в кожній по 5 каменів ). Є камінь господар і каміння гості, камені втікаючі і ті, що наближаються.

Учень 3: З якої сторони не подивишся – завжди видно тільки 14 каменів. В різні пори року каміння нагадує кожному своє: 5 островів, 5 вершин, тигрицю з тигрятами.

Учень 4: Ці камені передають безмежність нашого світу. Сад має гіпнотичну дію на людей, допомагає заглибитись, зосередитись, зрозуміти щось важливе і своє для кожного. Це загадка над якою багато хто замислюється. Вона неосяжна.

Слайд 9.

   8. Японська поезія

Учень 1: Гасло японського життя: «Не створи, а найди і відкрий». Тайна мистецтва полягає у тому, щоб вслухатися у несказане, любуватися невидимим. Ці цдеї найбільше проявляються у поезії.

Учень 2: Найбільш відомі її жанри: хоку (хайка) і танка. Танка – дослівно «коротка пісенька» складається з 5 рядків. В трьох перших схована головна думка, а в останніх – висновок, завершення.

                                               Сльоза, упавши на пісок,

                                               Всмоктала в себе тисячу піщинок,

                                                     Яка вона важка

                                               Ця намистинка – моя сльоза !

    Хоку ж – це танка без останніх двох рядків:

                                               Довгий, довгий шлях -

                                               І ніхто не йде навстріч,

                                              Лиш осіння ніч…

Учень 3: Шлях – найулюбленіше слово японців. Шлях осягнення воїна, святого, самовдосконалення. Рядочки танка і хоку – це тільки шлях для творчої уяви читача. Поет тільки відкриває перед тобою шлях. Написане закінчується, а лиш потім починається розуміння теми.

Учень 4: Одним з найвідоміших японських поетів є Мацуо Басьо, який походив з сім’ї самураїв. Він зробив переворот в японській поезії.

            Інсценізація.  Одного разу Басьо разом зі своїм учнем йшов рисовим полем. Учень побачив червону бабку і склав хоку:

Учень 5:                       

                        Відірви пару крил у бабки

                         І вийде стручок перцю

 Учень4: Басьо сказав:

 Учень6:     Це не хоку. Ти вбив комаху. Якщо ти хочеш скласти хоку і вдихнути в нього життя, ти повинен сказати:

                                            Додай пару крил

                                            до стручка перцю -                       

                                            І ти зробиш бабку.

Учень 4: Головне в його поезії – природа, яка приховує глибокі роздуми.

 

 Учні під музику розповідають хоку   

  1.  Рушу, й раптом — хить!

 Ухоплюсь за колосок...

 це розлуки мить.

  1. Зашелестіли додолу

Пелюстки гірської троянди?

Ні, це малий водоспад. 

Слайд 10

   9.  Ісікава Такубоку.

     Учень: Не можна оминути і національного поета Японії – Ісікаво Такубоку. Кожен японець знає і любить його танка.

     Опанувати його стиль не зміг ніхто. Він відрізняється простотою і глибоким психологізмом. Одного разу він сказав: « Є особливі миті, вони не повторюються двічі. Я не хочу,  щоб вони пройшли марно.  Для того, щоб відобразити їх підходять коротенькі пісні, які можна створювати швидко… я пишу їх, бо люблю життя…»

       Його танка – це своєрідний щоденник по якому можна вивчати його життя.

          Учні розповідають танка.     

    1 Як сумно згадати

       Колись називали мене

       Дитиною з божим даром

       Прийшов у рідне село і плачу…

    2 Бувало пізнім вечором

      Прийшовши з роботи до дому,

      Вперше, що я зробив,-

       Брав на руки сина

       Тепер він мертвий…

     3 Під рукою лікаря,

        Яка встромляла голку

        В груди мертвої дитини

        Зібрались

        Усі наші серця!

    4 Попросив постелити

       мені на веранді             

       Довга була розлука

       У нас із тобою

        Вечірнє небо…

Учень:  Важким було життя Ісікави Такубоку. 13 квітня 1912 року він помер. Йому було тільки 26 років Квітень японці називають місяцем Ісікави Такубоку, а13 квітня – День його пам’яті.

        Квітень – весняний місяць, тільки до квітня свого життя прожив поет, але його творчість стала початком, весною нової японської літератури.

9  Завершення вечора ( всі учасники виходять на сцену. Звучить музика. )

Слайд 11

1 Японські поети повторюють знову і знову, підкреслюючи своєрідність японської літератури.

2 Вдивляйтесь у звичайне і побачите незвичне.

3 Вдивляйтесь в просте і побачите складне.

4 Вдивляйтесь в частини і побачите ціле.

5 Вдивляйтесь в мале і побачите велике.

6 Вдивляйтеся, прислухайтеся не проходьте байдужими.

7 Японці багато в чому завдячують живописності своєї природи, яка зробила їх спостережливими, навчила прислухатися до навколишнього світу і до свого серця, навчила самозаглиблюватись.

8 А закінчити наш вечір хочеться словами «інттересай», що означає «повертайся».

9. Сьогодні ми кажемо японській поезії повертайся тому, що в наш час так необхідно бачити гарне і загадкове в простому, буденному – побачити складне і вічне. 

      

C:\Users\admin\Desktop\Душа Японії\27788060_2064340727118459_411004821408656462_o (1).jpgC:\Users\admin\Desktop\Душа Японії\27748106_2064340823785116_4238816214388410440_o.jpg

Додатки: презентація та відео

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Каїнська Олена
Додано
11 квітня 2021
Переглядів
694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку