Культурні епохи європейської історії. Історія України на шкалі часу

Про матеріал
Шкільний підручник з предмету: Вступ до истории для учнів 5-х класів, автори: Щупак І. Я., Піскарьова І. О., Бурлака О. В. Нова програма, 2018 рік.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Графічний диктант. Система числення часу, заснована на періодичних явищах природи – це календар. Ми живемо зараз у третьому тисячолітті.Історичний час – це період людської діяльності, який розпочинається в час виникнення людини і триває, перетікаючи з минулого в майбутнє. Хронологія  - це наука що вивчає способи обчислення часу. Великий проміжок часу, більший за епоху чи період – тисячоліття. Ми користуємося юліанським календарем. Наука про минуле людства – географія. Ми живемо у 20 ст. Давні греки вели відлік часу від Олімпійських ігор. Про події, що відбулися до Різдва Христового говорять «до нашої ери». В зошитах Ви у два стовпчики ставите числа від 1 до 10. Якщо погоджуєтесь із твердженням , то використовуєте позначку «+», якщо не погоджуєтесь – «-»

Номер слайду 2

Графічний диктант. Система числення часу, заснована на періодичних явищах природи – це календар. Ми живемо зараз у третьому тисячолітті.Історичний час – це період людської діяльності, який розпочинається в час виникнення людини і триває, перетікаючи з минулого в майбутнє. Хронологія  - це наука що вивчає способи обчислення часу. Великий проміжок часу, більший за епоху чи період – тисячоліття. Ми користуємося юліанським календарем. Наука про минуле людства – географія. Ми живемо у 20 ст. Давні греки вели відлік часу від Олімпійських ігор. Про події, що відбулися до Різдва Христового говорять «до нашої ери». Всі виділені твердження - вірні. Перевірте себе!

Номер слайду 3

Культурні епохи європейської історії.Історія України на шкалі часу. В зошитах потрібно записати число та тему уроку

Номер слайду 4

Мета урокусформувати та розглянути початкові знання про епохи європейської історії;охарактеризувати різні культурні епохи європейської історії на теренах України;розвивати вміння користуватися підручником; повторити вміння застосовувати поняття: хронологія, дата, лінія часу, ера, століття, тисячоліття; розвивати хронологічні просторові вміння; формувати історичну свідомість;прищеплювати відчуття причетності до минулого України, бажання більше дізнатися про нього.

Номер слайду 5

Підручник § 3 с. 20 – 26 Чи замислювалися ви, як жили люди в далекому минулому?

Номер слайду 6

Розгляньте зображення та прокоментуйте – «Життя людини»Період – це певний проміжок часу. Періодизація – поділ часу на періоди. Потрібно записати в зошит визначення поняття «періодизація»

Номер слайду 7

Працюємо з підручникомс. 20 – прочитайте п.1 «Культурні епохи історії», зверніть увагу на визначення понять:культура. Культурні епохи : первісне суспільство, античність, середні віки, новий час. Запишіть в зошит виділений текст

Номер слайду 8

СТРІЧКА ЧАСУІсторична періодизація – поділ історії людства на періоди. Стародавній світ (Античність)ІІІ тис. до н.е. – V ст. Первісність2 млн. р. тому – ІІІ тис. до н.е. Трипільська культура VI – ІІІ тис. до н.е. Кіммерійці, скіфи, сармати (світ кочівників)Записати визначення поняття. ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯІСТОРІЯ УКРАЇНИ

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Трипільська цивілізація. С. 21 – знайди в тексті основні заняття трипільців

Номер слайду 11

Античність – колиска європейської цивілізації

Номер слайду 12

Скіфи. КіммерійціСармати

Номер слайду 13

Спробуйте відшукати на карті дані позначки та прочитати назви грецьких міст – колоній. Перевір себе – с. 22! Що в перекладі з грецької мови означає Ольвія?

Номер слайду 14

Історична періодизація – поділ історії людства на періоди. Стародавній світ. Первісність. Трипільська культура. Кіммерійці, скіфи, сармати. Середньовіччя V ст. – кінець ХV ст. Княжа Русь – Україна. Галицько – Волинська держава. ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯІСТОРІЯ УКРАЇНИСТРІЧКА ЧАСУ

Номер слайду 15

Середньовіччя

Номер слайду 16

Княжа Русь – Україна. Галицько – Волинська держава. С. 23 – де знаходився центр Київської держави?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Історична періодизація – поділ історії людства на періоди. Стародавній світ. Первісність. Трипільська культура. Кіммерійці, скіфи, сармати. Середньовіччя. Княжа Русь – Україна. Галицько – Волинська держава. ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯІСТОРІЯ УКРАЇНИСТРІЧКА ЧАСУНовий час XV – ХІХ ст. Козацька доба XV – XVІІІ ст.

Номер слайду 19

Новий час

Номер слайду 20

Новий час

Номер слайду 21

Козацька доба. С. 24 – про яких козацьких гетьманів зберіглася пам’ять до наших днів?

Номер слайду 22

Стародавній світ. Первісність. Трипільська культура. Кіммерійці, скіфи, сармати. Середньовіччя. Княжа Русь – Україна. Галицько – Волинська держава. ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯІСТОРІЯ УКРАЇНИСТРІЧКА ЧАСУНовий час. Козацька доба. Новітній час ХХ ст. - Творення нової України ХХ ст. - Перемалюйте в зошит стрічку часу, використовуючи лінійку та олівці

Номер слайду 23

Новітній час

Номер слайду 24

Творення нової України

Номер слайду 25

Прочитайте п. 6, с.25 Що демонструє малюнок?Як цей малюнок пов’язаний з історичним розвитком?

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Прочитати § 3, с. 20 – 26 Виписати в зошит 2-3 події історії України новітнього періоду та позначити ці події на шкалі (стрічці) часу. Виконати усно завдання с. 26

Номер слайду 27

Використані джерелаhttps://www.google.com/search. Фізкультхвилинка https://www.youtube.com/watch?v=4 HRtxxo9 HWU&t=5s. Шкільний підручник з предмету Вступ до истории для учнів 5-х класів, автори: Щупак І. Я., Піскарьова І. О., Бурлака О. В. Нова програма, 2018 рік.

pptx
Додано
19 червня 2021
Переглядів
2007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку