Квест до дня вишиванки

Про матеріал
У третій четвер травня ми всі відзначаємо Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. У цей день кожен охочий долучається до свята, одягнувши вишиванку. Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії Чернівецького університету Леся Воронюк. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квест –гра «Вишиванка єднає українців»

Номер слайду 2

Доброго дня, великій нашій класній родині!Любі мої учні, сьогодні ми всі відзначаємо Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. У цей день кожен охочий долучається до свята, одягнувши вишиванку. Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії Чернівецького університету Леся Воронюк. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня.

Номер слайду 3

Вишиванка - символ Батьківщини,Дзеркало народної душі,В колисанці купані хвилини,Світло і тривоги у вірші. Вишиванка - дитинча кирпате,Що квітки звиває в перепліт,Материнські ласки, усміх тата,Прадідів пророчий заповіт.

Номер слайду 4

Народне прислів'я каже: «Без верби і калини нема України». До сказаного слід додати: «І без вишивки». Тому що вишиваний рушник і вишита сорочка давно стали українськими народними символами-оберегами. Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, добре слово сусідів, традиції і звичаї – це все родовідна пам'ять, наші символи, історія. Сьогодні ми з вами спробуємо зануритись у традиції нашого народу, погравши цікаву квест-гру «Вишиванка єднає українців». На вас чекатимуть різноманітні зупинки, на яких ви маєте подолати завдання та отримати почесне звання «Знавець традицій України». Готові до змагання?Поділилися на 5 команд. Розпочинаємо знайомитись із маршрутним листом!

Номер слайду 5

Маршрутний лист. Цікаві факти про вишиванку. Музичний світ вишиванки. Карта -вишиванка. У світі прислів'їв Юні винахід-ники. Творчі літератори. Розфарбує-мо гарненько

Номер слайду 6

Зупинка «Цікаві факти про вишиванку»Віднайти у нашому класі картки з орнаментом, на яких записані маловідомі факти про вишиванку. Всього має бути 10 карток. Моя команда почала пошуки для того, щоб поповнити свої знання пізнавальною інформацією.

Номер слайду 7

Техніка хрестиком стала популярною лише у XIX ст. До 1860 року популярними в Україні були низинка, верхоплут, козлик та інші види швів. Цікаво, але хрестик прийшов до українських вишивальниць із Європи. Популярністю та зацікавленістю вишивальниць різного віку техніка вишивки завдячує компанії “Товарищество Брокар і Ко”, заснованій підприємцем Генрі Брокар. Цікавий факт: парфумоване мило, яке було одним із найбюджетніших товарів парфумерно-косметичних магазинів компанії, загортали у схеми-орнаменти вишивки хрестиком. Таке пакування, як і сам товар, було дуже популярним серед населення. Факт 1.

Номер слайду 8

Українські вишивальниці мають власне професійне свято. Цікавий факт про вишиванку стосується дня 17 грудня, коли відзначається свято Варвари. Саме з цього дня дівчата розпочинали вечорниці, де разом вишивали. Тому якщо маєте в родині вишивальницю, то порадуйте її набором для вишивки або цікавою вишитою сорочкою саме перед новорічно-різдвяними святами. Якраз 17 грудня — ідеальна для цього нагода. Факт 2.

Номер слайду 9

Вишиванка не була повсякденним одягом українців. Список цікавих фактів був би не повним, якби ми не згадали, що українці ніколи не носили вишиванок на щодень. У час, коли не було сучасних пральних засобів, пральних машин, а на створення однієї сорочки витрачалися місяці, дуже не практично було щодня красуватися у вишитій сорочці. Цікавим фактом є те, що сорочки для буднів так і називалися “буденками”. Вони зовсім нічим не прикрашалися. Факт 3.

Номер слайду 10

Нитки для вишиванок у техніці “білим по білому” готувались три роки. Неймовірно цікавим є факт, що підготовку до вишивки рукодільниці Полтавщини, звідки походить унікальна техніка “білим по білому”, розпочинали за 3 роки до початку створення візерунку. І виткати полотно було найпростішим завданням. Головним, цікавим  і найдовготривалішим процесом ставало вибілювання ниток. Хімічних відбілювачів на кшталт сучасного хлору чи “Ванішу” не існувало. А хотілося ж отримати сліпучу білизну морозного візерунка. Тоді полтавські вишивальниці придумали цікаву річ: розстилати нитки на березі річок у найбільшу спеку. Так 4 стихії (вода-сонце-повітря-земля) заряджали нитки. Та й з практичної точки зору річка добре відбивала сонячні промені й пряжа природно вигорала до білосніжного відтінку. Факт 4.

Номер слайду 11

Дівчата навчались вишивати з 5 років. Цікавий факт, що юна рукодільниця уже у 5 років уміла тримати голку з ниткою, оздоблювати одяг найпростішими швами.6. День Вишиванки відзначають у 60 країнах. Цікаво, але виявляється флешмоби у вишиванках та марші популярні не лише в Україні, але і в 60 країнах, де присутня українська діаспора. Факт 5. Факт 6.7. Про українську вишиванку писав журнал Vogue у 2015 р. Тоді українським орнаментам була присвячена ціла стаття. Цікаво, що сам вишитий одяг був названий трендом 2016 року. Зараз українські мотиви, візерунки систематично використовують у своїх колекціях змениті дизайнери. Факт 7.8. Вишиванки мали розподіл за кольором. Чорні вишиванки одягалися виключно чоловіками. Цікаво: сині вишиті сорочки були у гардеробі жінок, які не хотіли чи не могли народжувати, або маленьких дівчаток до 12 років. Факт 8.

Номер слайду 12

9. Колір ниток для вишивки закріплювали тістом. Цікавий факт: до появи штучних анілінових барвників вишивальниці використовували виключно природні фарби у вигляді відварів, настоянок із трав, кори, квітів, соку плодів. Наприклад, усі відтінки жовтого отримували із пшеничної соломи. Цікаво, що аби тон був золотим, ці нитки запікали у житньому тісті. Термічна обробка у поєднанні з опарою закваски фіксували відтінок на віки.10. Вишиванка зображена на двадцятигривневій купюрі. А точніше Іван Франко у вишитій сорочці. ЦІкаво: письменник першим серед інтелігенції пропагував вишитий одяг у поєднанні з класичними піджаками, камізельками, тренчами. Факт 10. Факт 9.

Номер слайду 13

Зупинка «Музичний світ вишиванки»Українська пісня! Райдужна душа нашого народу. Це сміх і сльози, це туга і надія, це символ краси. Тількив них розкрилася чиста й красива, ніжна і зворушлива душа українського народу. А зараз ви прослухайте музику та відгадайте назву пісні! Потім можна пісню разом заспівати! Музика зазвучи.

Номер слайду 14

Мелодія 1. «Два кольори» А. Павличко. Мелодія 2. («Калина» І. Федишин)Мелодія 3. («Мамина сорочка» Наталія Май)Мелодія 4. («Як у нас на Україні» Катя Бужинська)Мелодія 5. Рідна мати моя» А. Малишка

Номер слайду 15

Зупинка «Карта - вишиванка»

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Зупинка «У світі прислів‘їв»

Номер слайду 18

Ставлення до сорочки, значення її в житті людини народ закарбував у прислів’ях і приказках. Знайдіть відповідність між прислів’ям та приказками. У кого мати рідненька, Немає нічого, окрім сорочки,Бідний на сорочку старається, Хто має дочки, той ходить без сорочки, а хто має сини, той готує суми.а багатий і кожуха цураєтьсяв якій мати народилау того сорочка біленька і голівка гладенька;

Номер слайду 19

Зупинка «Юні винахідники»

Номер слайду 20

- Здавна сорочці приписували магічну силу. Вона була оберегом, захисницею здоров'я. Узори вишивок були не лише простими прикрасами, але оберегами, які захищали від злих духів, хвороб, різних напастей. Майстрині до своєї роботи підходили творчо. Для оздоблення виробів використовували різні мотиви.  - А які саме мотиви? І що вишивають на сорочках, що означають ці символи, ви повинні відгадати? -Добери до карток правильну відповідь!

Номер слайду 21

калинавиноградмакдуб. Квіти лілеїЧорнобривці, м'ята

Номер слайду 22

Ця квітка приховує в собі таємницю життя. Це символ дівочих чарів, при чарування хлопців для утворення сім’ї.– це символ міцної сім’ї.– обереги від хвороб.ця квітка приховує в собі таємницю життя. Це символ дівочих чарів, при чарування хлопців для утворення сім’ї.

Номер слайду 23

Священне дерево, що уособлювало Перуна,бога сонячної чоловічої енергії розвитку життя. Мотив, що найчастіше зустрічався на парубочих сорочках і поєднував у собі символи сили і краси, але сили незвичайної, краси невмирущої. Він оберігає людину від усіляких негараздів. Від злого чародійства. Означає красу та молодість жінки. Ніжна квітка несе в собі пам'ять народу. Дівчата, в сім’ях яких були загиблі, вишивали узори маку на сорочках, присягаючи зберегти й продовжити свій рід.

Номер слайду 24

Зупинка «Творчі літератори»Спробуйте скласти вірш або казку зі словом вишиванка.

Номер слайду 25

Зупинка «Розфарбуємо гарненько»Для кожної команди є малюнок, який ви маєте на швидкість розфарбувати та показати нам.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Наше змагання добігло кінця. Всі ви були дуже активними учасниками квесту. Я переконалася у тому, що ви змогли нам довести те, що ви є знавцями традицій України. Тому всі за сьогоднішню гру отримуєте дипломи. Хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й квіти на полотнах! Ми з вами усі - українці, яких об'єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки.

Номер слайду 32

pptx
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку