Квест до дня Європейських мов

Про матеріал
У межах відзначення « Європейського дня мов » проходить ряд офіційних заходів: Європейський комісар у справах багатомовності проводить у цей день прес-конференцію, проходять всілякі акції, присвячені багатомовності. Збереження і розвиток мов декларується в якості офіційної мовної політики Євросоюзу. Одним із способів досягнення цієї мети є вивчення більше ніж однієї іноземної мови в школі і продовження вивчення мов впродовж всього житя. Отже « Європейський день мов » не просто нагадує про те, що існує багато мов, але ще й спонукає вивчати їх. Адже як говорив Й. В. Гете: «Скільки мов ти знаєш – стільки раз ти людина». Тому сьогодні ми зіграємо у цікаву гру-квест, присвячену європейським мовам.
Перегляд файлу

Гра-квест до Європейського дня мов

 

Вступ: 26 вересня кожного року відзначається Європейський день мов. Його виникнення пов’язане з тим, що нове століття ЮНЕСКО оголосило століттям поліглотів. І в перший рік 21-го століття сталося і перше святкування « Європейського дня мов ». Ініціаторами створення такого свята у свій час виступили Європейська комісія і Рада Європи.
     У межах відзначення « Європейського дня мов » проходить ряд офіційних заходів: Європейський комісар у справах багатомовності проводить у цей день прес-конференцію, проходять всілякі акції, присвячені багатомовності. Збереження і розвиток мов декларується в якості офіційної мовної політики Євросоюзу. Одним із способів досягнення цієї мети є вивчення більше ніж однієї іноземної мови в школі і продовження вивчення мов впродовж всього житя.
     Отже « Європейський день мов » не просто нагадує про те, що існує багато мов, але ще й спонукає вивчати їх. Адже як говорив Й. В. Гете: «Скільки мов ти знаєш – стільки раз ти людина».

     Тому сьогодні ми зіграємо у цікаву гру-квест, присвячену європейським мовам. Пояснюю правила гри: Ви маєте поділитися на команди і обрати назву та капітана. Далі кожна команда отримує "Маршрутний лист" і рухається за ним. На вас чекає 7 станцій, де ви будете виконувати різноманітні завдання, але перш ніж їх виконати, ви повинні відгадати куди вам потрібно піти, або що зробити, щоб отримати кожне наступне завдання. За конвертом йде капітан команди. Коли ви отримаєте картку із завданням, ви побачите скільки балів можете за нього отримати і скільки часу передбачено на виконання. Переможе та команда, яка швидше пройде свій маршрут і набере більше балів. Бажаю успіхів!

 

Гаслом нашої гри є слова відомого французького філософа Фужере де Монброна : «Світ схожий на книгу, і той, хто знає тільки свою країну, пройшов у ній лише першу сторінку».

Станція "Перекладна"

    Оскільки для того, щоб розшифрувати місце, де ви отримали завдання вам потрібна була латинь, то і саме завдання буде пов’язане з цією мовою. Хоч зараз латинська мова вважається мертвою, тривалий час вона була засобом міжетнічного спілкування у Європі і мовою науки.

Вам потрібно перекласти відомі прислів’я і вислови з латини українською мовою. За кожен вислів – 1 бал. Час – 4 хвилини.


Для команди Х

  1. Vivere memento
  2. Margaritas ante porcas
  3. Pecunia non olet
  4. Si vis pacem, para bellum
  5. Imperare sibi, maximum imperium est
  6. Dimidium facti, qui coepit, habet
  7. Edimus ut vivamus, non vivimus, ut edamus
  8. Homo locum ornat, non hominem locus
  9. Cogi to ergo sum
  10.  Aut nunc, aut numquam

Для команди Y

  1. Memento mori
  2. Mens sana in corpore sano
  3. Per aspera ad astra
  4. Ubi panis ibi patria
  5. Levis est labor omnis amant
  6. Dura lex sed lex
  7. Errare humanum est
  8. Homo sum et nihil humani a me alienum puto
  9. Cognose te ipsum
  10.  Aut omnia, aut nihil

 


Для команди Х

  1. Пам’ятай, що живеш
  2. Метати бісер перед свиньми
  3. Гроші – не пахнуть
  4. Хочеш миру, готуйся до війни
  5. Володіння собою, найвище з володінь
  6. Початок – половина справи
  7. Їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти
  8. Людина прикрашає місце, а не місце – людину
  9. Я мислю, отже я існую
  10.  Тепер, або ніколи

Для команди Y

  1. Пам’ятай про смерть
  2. У здоровому тілі – здоровий дух
  3. Крізь терни до зірок
  4. Де хліб, там Батьківщина
  5. Закоханому всяка праця легка
  6. Закон жорстокий, але він закон
  7. Людині властиво помилятися
  8. Я людина, і ніщо людське мені не чуже
  9. Пізнай самого себе
  10.  Все, або нічого

Станція "Асоціативна"

У кожної країни є своя "візитна картка" – це місця, люди, або речі, якими вона відома.

Ваше завдання: подивіться на зображення і здогадайтесь, з якими країнами вони асоціюються, і якою мовою там говорять відповідно. (Якщо за першим фото вам не вдається встановити зв'язок, ви можете взяти підказку у вигляді ще однієї картинки, але при цьому втратите 0,5 бала, за третю підказку 1 бал.) Максимальна к-сть балів: 5. Час на роздуми за кожним фото - 3 хвилини.

1. Болгарія

 

 

 

 

 

 

  1. Молдова

 

 

 

 

 

 

  1. Ірландія

 

 

 

 

 

 

  1. Нідерланди (Голландія)

 

 

 

 

 

  1.    Румунія

 

 

 

 

 

 

  3. Чехія

 

 

 

 

 

Станція "Українська"

Звичайно ж, ми не могли залишити поза увагою нашу рідну мову. А чи знаєте ви, що українська мова займає друге місце, після італійської,  у рейтингу наймилозвучніших мов?

Ваше завдання: 8 чоловік з вашої команди отримують аркуші з надрукованими літерами. Вам читатимуть запитання, а слово-відповідь ви маєте скласти з ваших літер вишикувавшись у ряд. Читаємо ми зліва на право. (при відповіді на різні питання, деякі літери будуть зайвими)

За кожне складене слово – 1 бал. Час виконання 90 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станція "Творча"

Ви, мабуть, чули про гру під назвою "Що? Де? Коли?". Так ось, одним із завдань там є "чорна скринька" – на вас теж вона чекає.

Завдання: Перед вами чорна скринька, в ній є портрет людини і ваше завдання. Вам потрібно за описом здогадатися, що це за людина і виконати завдання, пов’язане з діяльністю цієї людини. За це завдання ви можете заробити 6 балів. На це завдання ви маєте 15 хвилин.

Для однієї команди це Сандро Ботічеллі, для іншої – Мікеланджело. Завданням для обох команд буде намалювати картинку, схожу на роботи цих художників.

Він був молодшим із чотирьох синів Маріано Філіпепі. Але всі його знають під іншим прізвищем, яке насправді було всього лиш прізвиськом, це слово дослівно означає "маленька бочка, або бочечка". А його діяльність була пов’язана з прізвищем Медичі. На честь цієї людини було названо кратер на Меркурії.

 

 

 

 

 

 

Він народився у родині збіднілого флорентійського дворянина, і через брак коштів батьки віддали сина на виховання до родини Тополіно. Відомо, що він ніколи не підписував свої роботи, але є один виняток. Коли майстер виставив свій шедевр на огляд, і залишився серед натовпу, щоб подивитися на враження людей, він почув як двоє жителів міста Мілан говорять, що таку красу міг створити лише їх земляк. Автора це обурило, адже він був флорентійцем, і вночі він висік на скульптурі своє ім'я.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станція "Комунікативна"

Щодня ми спілкуємося один з одним, вітаємося, запитуємо як справи…а чи знаєте ви як ці слова звучать різними мовами?

За кожну фразу ви отримуєте 2 бали. Час – 6 хвилин.

Ваше завдання: Запитайте як справи мовою, країни

в якій протікає річка Луара, і яка є Батьківщиною Наполеона

привітайтеся мовами цих країн:

  • країни, чиєю столицею є місто Стокгольм
  • країни, з якої родом Ганс Крістіан Андерсен

Щодня ми спілкуємося один з одним, вітаємося, запитуємо як справи…а чи знаєте ви як ці слова звучать різними мовами?

Ваше завдання: Запитайте як справи мовою, країни

в якій протікає річка Рейн, і її де щорічно проходить відомий фестиваль пива

привітайтеся мовами цих країн:

  • країни, чиєю столицею є місто Гельсінкі
  • країни, на чолі якої стоїть король на ім'я Джуан

 

  • Goddag ( Годдаг) - привітання в Данії
  • Hyva paivaa ( Хіва пайва) - привітання в Фінляндії
  • Buenos Dias ( Буенос Діас) - привітання в Іспанії
  • Gruezi ( Груезі) - привітання в Швеції
  • Wie geht es ihnen? (Ві гет ез інен) – як справи німецькою
  • Ҫa va? (са ва) – як справи французькою

Станція "Туристична"

Напевно, ви не один раз дивилися ТВ-передачі про різні міста світу. Зараз ми вам пропонуємо опис міста. Ви повинні відгадати його. Якщо відгадаєте з першої спроби, отримаєте 10 балів, з другої – 7, а з третьої – 5 балів. На роздуми – 60 секунд. Вгадали місто? Чудово! А тепер знайдіть в мережі Інтернет національну пісню тієї країни, де знаходиться ваше місто, і продемонструйте нам відео. За пісню ви отримуєте ще 2 бали. На пошук пісні – 2 хв.

1-ше місто. I сюжет

Це місто було столицею величезної імперії, створеної не стільки шляхом завоювань, скільки вдалими династичними шлюбами, також воно було місцем коронації королів. Стара частина цього міста занесена до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і це не дивно, адже вона надзвичайно красива. Тут розташований один із найстаріших університетів у Європі з відомим Collegium Maius.

II сюжет

Знаменитий фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера» знімався в одному з єврейських районів цього міста – в Казімежі. Багато будинків у цьому районі досі прикрашені зірками Давида, атмосферу того часу випромінюють старовинні синагоги, магазинчики і кафе, які пропонують єврейські страви.

III сюжет

З одним із символів міста, Маріацьким костелом пов’язана легенда про молодого трубача, який першим побачив Батиєве військо й устиг просурмити тривогу. Але йому в горло поцілила татарська стріла. Відтоді на згадку про цей подвиг на вежі костелу щогодини лунає мелодія, яка обривається на тій самій ноті, що й життя героя.

А візитними картками національної кухні країни, де розташоване це місто, бігос або "мисливське рагу", суп журек, десерти баба і мазурка.

 (Краків)

2-ге місто (для іншої команди)

І сюжет

Люди на цій «землі» оселилися в VI столітті в силу необхідності. Вони ховалися в цих місцях від гонінь з боку своїх ворогів - ломбардійців. Ворог не став переслідувати втікачів, визнавши цей хід дуже небезпечним і невигідним для себе. А вимушені переселенці почали облаштовуватися в цій місцевості, що складається з води і суші.

Безліч колишніх островів, на яких стоїть сьогодні місто, раніше були саме острівками, повністю оточеними водою. На кожному з них стояла церква, яку оточували будинки особливо щедрих парафіян. Далі, ближче до води, тіснилися хати бідняків. Наслідком такого устрою, після об'єднання кістяків в більш-менш цілісний масив, виявилося цікаве явище - нове місто не мало поділу на бідні і багаті квартали.

ІІ сюжет

У цьому місті щорічно проводиться одне дуже яскраве дійство - карнавал. Захід проводиться з 1094 року, триває рівно 10 днів і влаштовується в лютому - березні, перед Великим Постом. Довгий час карнавальні костюми представляли собою лише кілька варіацій простих чорних плащів і довгоносих масок, але завдяки Джакомо Казанові з XVIII століття гама костюмів значно розширилася. Карнавал відкриває старовинне видовище - Festa delle Marie, свято, присвячений звільненню місцевих дівчат, викрадених піратами з Істрії. На площі Сан Марко проходять вистави «Комедії дель Арте» за участю всесвітньо відомих персонажів: Арлекіна, П'єро, Панталоне, і Коломбіни. Далі на публіку обрушуються тони конфетті. Тільки після цього починається карнавальний хід. Міські вулиці та площі перетворюються в концертні майданчики, повсюдно влаштовуються феєрверки, в старовинних палаццо проходять бал-маскаради.

ІІІ сюжет

Якщо раптом ви заблукали в плутанині мостів і каналів - не поспішайте шукати очима поліцейського або приставати до перехожих з благаннями - вказати дорогу до вашого готелю. Краще озирніться і сприймайте те, що трапилося як дивовижну можливість зануритися в чарівну пригоду. І не забувайте, що пішохідні прогулянки або прогулянки по воді, в гондолі або на катері, подарують вам два абсолютно несхожих один на одного види цього міста. І щоб мати про місто повне уявлення, обов'язково треба використовувати обидва способи. Насолоджуйтесь красою Палацу Дожів, мандрівкою на гондолі, відвідайте Морський історичний музей, школу мережива, музей скла.

(Венеція)

Станція "Англійська"

All of you are studying English, so your task will be in this language. You need to put together parts of the quotation. It would be a very easy, if you needn't to answer the quiz questions. 1 question = 1 part. If you haven't an answer, I'll ask you additional question. For an answer to quiz questions you will have 20 seconds, and for completing the quotation – 120 seconds. You can get 9 scors.

Quotation for team ____________ If you talk to| a man| in a language| he understands, |that goes to| his head.| If you talk to| him| in his language,| that goes to |his heart.

Nelson Mandela

Quotation for team ____________ Learn everything| you can, |anytime| you can, |from anyone| you can; |there will always| come a time |when you will be |grateful you did.

 
Sarah Caldwell

Quiz questions

1. Great Britain is an island made up of

  1. England, Scotland and Wales
  2. Britain, Scotland and Wales
  3. England and Ireland

2. The leek and daffodil are both plants used to symbolize

      a) Scotland

      b) Wales

      c) Yorkshire

3. The Norman invasion of England in _____ brought Britain into the mainstream of western European culture.

       a) 1066

       b) 1171

       c) 1215

4. The Queen, Britain's official head of state, has ____ power.

       a) absolute

       b) little real

       c) no

5. The two main political parties are the Conservatives and

        a) Labour

        b) Liberals

        c) Social Democrats

6. Parliament consists of an elected House of Commons and an unelected House of

         a) Donors

         b) Senators

         c) Lords

7. "Bobbies", "fuzz", "cops" and "pigs" are all nicknames for

         a) politicians

         b) farmers

         c) police officers

8. University education in the UK is funded by

          a) the government

          b) individual students

          c) a combination of the government and students

9. Which city is this?

         a) Liverpool

         b) Cambridge

         c) Glasgow

10. Which island lies between England and Ireland?

         a) Isle of Man

         b) Isle of Skye

       c) Shetland Islands

 

Additional question

11. What is the  flag of the UK called?

        a) Maple Leaf

        b) Tricolour

        c) Union Jack

12. In which town is Hyde Park?

         a) Dublin

         b) London

         c) York

13. Where in the UK is the Lake Disrict?

         a) England

         b) Northern Ireland

         c) Wales

 

Підсумки

  • Нагородження переможців
  • Заключне слово організатора квесту: Дорогі друзі, я б хотіла сказати вам: Вивчайте іноземні мови! Європейський День мов покликаний нагадати усім народам про те, що спілкування – це наше багатство. А знання іноземних мов – це можливість відкрити для себе новий світ, нову культуру, краще зрозуміти один одного!
  • Обговорення результатів:
  • Чи сподобався вам квест? Чи хотіли б ви ще взяти участь у такому заході?
  • Ваші зауваження та пропозиції

 

Маршрутний лист команди____________

 

Назва станції

Локація

1. Станція "Комунікативна"

Кабінет ін. мови

2. Станція "Перекладна"

Кабінет секретаря

3. Станція "Творча"

Кабінет праці

4. Станція "Українська"

Кабінет укр. мови

5. Станція "Туристична"

Кабінет інформатики

6. Станція "Асоціативна"

Бібліотека

7. Станція "Англійська"

Актова зала

 

Маршрутний лист команди____________

 

Назва станції

Локація

1. Станція "Перекладна"

Кабінет секретаря

2. Станція "Українська"

Кабінет укр. мови

3. Станція "Туристична"

Кабінет інформатики

4. Станція "Комунікативна"

Кабінет ін. мови

5. Станція "Асоціативна"

Бібліотека

6. Станція "Творча"

Кабінет праці

7. Станція "Англійська"

Актова зала

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kaplun Helen
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Sikunda Anastasiia
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
2512
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку