Квест " Літературний калейдоскоп"

Про матеріал
Дана гру можна використовувати під час проведення предметного тижня з зарубіжної літератури або проведення " Уроку узагальнення знань".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квест „Літературний калейдоскоп”Учитель зарубіжної літератури Строїнецької філії Новоселицького ліцею № 3 Нікітіна Анджела Миколаївна

Номер слайду 2

Увага! Увага! Розпочинаємо літературну гру „Калейдоскоп”. Красива, гарна, приваблива назва, добре знайоме з дитинства слово. Хто з вас, юні друзі, не тримав в руках цієї іграшки, в захопленні не спостерігав, як змінюються в ній форми і кольори загадкових скелець. В нашій грі також змінюватимуться кольори-завдання. Ми будемо подорожувати від станції до станції. І всі чекатимемо, як у калейдоскопі, чогось кращого і незвичайного. Вітаємо учасників і бажаємо успіху!

Номер слайду 3

СТАНЦІЯ „ВИРУШАЛЬНА”            (ЗА КОЖНЕ ВИКОНАНЕ ЗАВДАННЯ – 1 БАЛ)

Номер слайду 4

1) Розташуйте ці довідникові видання в порядку від меншого до більшого за об’ємом інформації:                   а) довідник;                           б) словник;                   в) енциклопедія;                    г) інтернет ресурси   2) Відтворіть правильний порядок побудови літературного твору:                   а) зав’язка;                                    б) кульмінація;                   в) розв’язка;                           г) розвиток дії.  3) Розташуйте ці літературні твори в порядку від більшого до меншого:                   а) роман;                                б) стаття;                   в) оповідання;                        г) повість.4) Розташуйте цих літературних героїв за зростом від меншого до більшого:                    а) Ахілл;                      б) Хлопчик-Мізинчик;                   в) Гуллівер;                           г) Дюймовочка

Номер слайду 5

СТАНЦІЯ „ПОШТОВА”          Ми на станції „Поштовій”. Перед нами листи від літературних героїв, які йшли до нас довго: один – рік, другий – два. Але все одно героїв цих творів, самі твори та їх літературних батьків  ви пам’ятаєте і, сподіваюся, любите.

Номер слайду 6

Лист 1 „Я мала чудового друга. Ми жили у великому місті у двох суміжних  будинках. Ми любили квіти і вирощували троянди у великих дерев’яних ящиках. Але одного разу холодна істота викрала мого друга. Я довго шукала його, іноді ризикуючи життям, у садку жінки, яка знала чари, або у лісових розбійників. Та все ж таки я перемогла, завдяки своїй любові і, звичайно, допомозі добрих людей. Хто я? Хто мій друг і як  звати людину, яка вигадала історію про нас?”     

Номер слайду 7

Лист 2  „Я – напівбог. Греки дуже шанували мене. Народився я в сім’ї смертних людей, але батьком моїм був сам верховний бог – Зевс. Але з волі його дружини я знаходився під владою кволого, хворобливого і злостивого царя. Саме він наказав мені здійснити ті справи, які дали мені свободу і зробили моє ім’я безсмертним. Назвіть мене. А може й мої справи пригадаєте?”    

Номер слайду 8

СТАНЦІЯ „ВІДОМА”       Цікава зупинка нашої літературної гри – „Відома”. Бути відомим нелегко. Всі про тебе все знають. Чи справді так? Перевіримо? Я буду називати факти з біографій письменників, творчість яких ми вивчали в цьому навчальному році. Якщо впізнаєте з першої спроби – отримаєте 3 бали, з двох – 2 бали, з трьох – 1 бал.

Номер слайду 9

1) Видатний англійський письменник-сатирик.

Номер слайду 10

2) У 1694 році за сімейною традицією прийняв сан священника і отримав парафію в Ірландії.

Номер слайду 11

3) Був не тільки відомим письменником, але й політиком, який у своїх творах відстоював ідею політичної та економічної незалежності Ірландії

Номер слайду 12

Джонатан Свіфт

Номер слайду 13

1) Відомий як автор прозових пригодницьких творів, але писав і вірші.

Номер слайду 14

2) По лінії матері доводився родичем В. Скотту і Р. Бернсу.

Номер слайду 15

3) Прожив 44 роки, половину життя провів у ліжку через невиліковну хворобу, залишив творчий спадок в 30-ти томах

Номер слайду 16

Роберт Льюїс Стівенсон

Номер слайду 17

1) Сучасники називали його велетнем, хоча він не був великого зросту.. 

Номер слайду 18

2) Свій головний твір – драматичну поему „Фауст” – написав віршами і працював над нею 60 років.

Номер слайду 19

3) Товаришував з Шиллером, був міністром фінансів, але залишив свій пост заради літературної діяльності

Номер слайду 20

Йоганн Вольфганг фон Гете

Номер слайду 21

СТАНЦІЯ „ЛАБОРАТОРНА”   Робота письменника важка, не менш важко відтворити написане майстром слова. Зараз команди спробують в пейзажі М. Гоголя вставити замість крапок епітети. Робота важка: за неї ви отримаєте 5 балів. У вас 5 хвилин часу. Додатковий бал команда отримає за виразне читання уривка.

Номер слайду 22

Бербер любить пустелю Сахара. Казахам тоскно у наших ……….. гаях. І не лише тому, що вони звикли до своїх краєвидів. Просто вода річок або колодязів ………місцини з дідів-прадідів ввійшла до крові народу, а очі призвичаїлися бачити або гори, або …..степи, або ……….. …………..низини. Адже Батьківщина — не місце проживання, а наша душа й тіло. Так само, як ми — її ….. і часом ……… частка. ( М. Гоголь « Тарас Бульба»)

Номер слайду 23

  Бербер любить пустелю Сахара. Казахам тоскно у наших невеличких гаях. І не лише тому, що вони звикли до своїх краєвидів. Просто вода річок або колодязів цієї місцини з дідів-прадідів ввійшла до крові народу, а очі призвичаїлися бачити або гори, або розлогі степи, або нескінченні заполярні низини. Адже Батьківщина — не місце проживання, а наша душа й тіло. Так само, як ми — її жива і часом мисляча частка. ( М. Гоголь « Тарас Бульба»)

Номер слайду 24

СТАНЦІЯ „ГЕРОЇЧНА”         Впізнайте твір за описом літературного героя (1 бал):

Номер слайду 25

1) Герой цього твору блукає світами, шукаючи визнання, потрапляє в небезпечні ситуації, здійснює подвиги в ім’я прекрасної дами, не раз доводить свою відповідність лицарському кодексу честі.

Номер слайду 26

                   В. Скотт „Айвенго”

Номер слайду 27

Цей твір оспівує героїчний вчинок старого шотландця-патріота, який жертвує синовим і власним життям заради батьківщини.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Цей твір містить узагальнений образ козацтва, його боротьби, життя, звичаїв, його найтиповіших і найяскравіших постатей.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Герой цього твору – приватний детектив-аматор, логік, чиє ім’я зробило відомим письменника, який його створив

Номер слайду 32

Номер слайду 33

СТАНЦІЯ „ТЕАТРАЛЬНА”          Ця станція вимагає від вас не тільки знання літературних творів, але й певних сценічних здібностей. Кожна команда отримує діалог із художнього твору. Вибрати акторів і розіграти його потрібно так, щоб команда-суперник вгадала твір. Оцінюватися буде також і вміння розіграти діалог.  Ось такий собі театр-експромт. А балів кожній команді він може додати аж 4.

Номер слайду 34

Для першої команди.-         Тварюка! Лестрейде, де ваш коньяк? Посадіть її в крісло! Вона просто знепритомніла від побоїв і виснаження.-         Він у безпеці? Він утік?-         Від нас не втече, мадам.-         Ні, ні, я не про свого чоловіка. Сер Генрі, він у безпеці?-         Так.-         А собака?-         Його вбито.-         Слава Богу, слава Богу! О негідник! Погляньте ось, як він зі мною поводився. Він може сховатися тільки в одному місці. Посеред Грімпенської трясовини є острівець, а на ньому давня олов’яна копальня. Там він тримав свого собаку, там у нього все приготовлене на той випадок, якщо доведеться ховатися. Туди він і втік. 

Номер слайду 35

Для другої команди.-         Боже мій! Він здається досить спокійним, лагідним чоловіком, але, насмілюся сказати, в погляді є щось диявольське, я уявляв його кремезним хлопцем і розбишакою. Він нікого вам не нагадує?-         В нижній частині обличчя є щось від сера Генрі.-         Можливо, не більше, ніж натяк. Але зачекайте хвилиночку!-         Господи Боже!-         Ага, тепер ви теж побачили. Мої очі давно натреновані вивчати обличчя, а не те, що їх прикрашає. Найголовніша якість криміналіста-слідчого – це вміти проникати поглядом за маски.-         Неймовірно. Наче його портрет. 

Номер слайду 36

Дякую за участь!

pptx
Додано
24 січня
Переглядів
129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку