Вірші зарубіжних поетів про дружбу і кохання.

Про матеріал
Р. Бернс (1759–1796) «Моя любов - рожевийквіт». Г. Гейне (1797–1856) «Коли настав чудовий май…». Факти про письменників, біографії, іхні вірші, аналізи віршів, літературознавчий словничок. Домашня робота запропонована діяльність на вибір вчителя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Р. Бернс «Моя любов – рожевий квіт» Г. Гейне «Коли настав чудовий май»Вірші зарубіжних поетів про дружбу і кохання

Номер слайду 2

Р. Бернс (1759–1796) «Моя любов - рожевий квіт». Вірші зарубіжних поетів про дружбу і кохання

Номер слайду 3

Поміркуйте: У 6-му класі ви вчили напам’ять вірш Роберта Бернса «Моє серце в верховині». Про що ідеться у вірші «Моє серце в верховині»?

Номер слайду 4

Факти про шотландця Бернса. Роберт Бернс шотландський поет; Поетичний хист у Бернса прокинувся рано. Свій перший вірш про юнацьке кохання поет написав у 15 років «Надзвичайна Неллі»;У день народження поета 25 січня відзначають національне свято в Шотландії із традиційним пудингом, волинкою, читанням його віршів та молитвою;Вірш «Моя любов…» Роберт Бернс присвятив своїй дружині Джин;Характерна риса творів Р. Бернса це фольклорна основа.

Номер слайду 5

Біографія. Роберт Бернс народився 25 січня 1759 року в селі Аллоуей, в селянській родині. Дитинство Бернса пройшло на фермі його батька. Він був старшим із 7 дітей у родині. З 10 років він працював нарівні з дорослими, що погано позначилося на його серце. Незважаючи на тяжке дитинство, Р. Бернс опанував: математику, латину, французьку. Свої твори він писав шотландською. У 1781 році Бернс вступив до масонської ложі; масонство досить сильно вплинуло на його творчість.

Номер слайду 6

Біографія. У 1786 році виходить перша книга Бернса, Poems, Chiefly in the Scottish dialect («Вірші переважно на шотландському діалекті»). До початкового періоду творчості також відносяться: «Джон Ячмінне Зерно» (1782), «Веселі жебраки» (1785), «Молитва святенника Віллі», «Свята ярмарка» (1786). Поет швидко стає відомий по всій Шотландії. Життя Бернса закінчилося рано —недовгі 37 років, що він прожив, були наповнені безліччю подій. Бернс помер 21 липня 1796 в Дамфрісі, куди виїхав вже хворим у службових справах.

Номер слайду 7

Читання вірша. Моя любов — рожевий квіт. В весінньому саду,Моя любов — веселий спів,Що з ним я в світ іду. О, як тебе кохаю я,Єдиная моя!Тому коханню не зміліть,Хоч висхнуть всі моря. Нехай посхнуть усі моря,Потануть брили скал,А ти навік любов моя, —Аж згасне сонця пал,Прощай, прощай, мій рідний край,Прощай, моя любов,Та де б не був я, мила, знай —Прийду до тебе знов!Переклад М. Лукаша

Номер слайду 8

Аналіз твору. Рік написання – 1794 Тема – кохання та його значення в житті людини. Головна думка – життєрадісна віра у всепереможну силу кохання. Вірш Роберта Бернса «Моя любов – рожевий квіт» може бути піснею кохання, піснею зізнання коханій для кожної людини в світі.

Номер слайду 9

Художні засобигіпербола – «посхнуть усі моря», «потануть брили скал», «згасне сонця пал»;палепітети – «рожевий квіт», «веселий спів», «весінньому саду», «єдиная моя»;метафори – «моя любов — рожевий квіт», «моя любов — веселий спів»;звертання – як тебе кохаю я, єдиная моя, рідний край, моя любов, мила;повтори – «моя любов».

Номер слайду 10

Г. Гейне (1797–1856) «Коли настав чудовий май…». Вірші зарубіжних поетів про дружбу і кохання

Номер слайду 11

Факти про найбільшого лірика. Поетична збірка «Книга пісень» – найдовершеніше творіння Гейне, яка принесла йому славу романтичного поета і лише за його життя перевидавалася тринадцять разів. Вона вийшла друком у 1827 році, до неї увійшли вірші 1816 – 1827 років. Більша частина віршів створена під впливом яскравого почуття до двоюрідних сестер — Амалії та Терези, в яких поет по черзі закохувався. Його почуття залишилися без відповіді. Але під пером талановитого митця розповідь про нещасливу любов вийшла далеко за біографічні межі.

Номер слайду 12

Факти про талант поета. Для Лесі Українки німецький поет був не просто улюбленим автором, а беззаперечним авторитетом – його фотографія стояла на її письмовому столі. Вона переклала 92 поезій з «Книги пісень» Гейне. Богато віршів Гейне було покладено на музику. Саме цей портрет стояв на робочому столі Лесі Українки

Номер слайду 13

Факти про Гейне у другу Світову. У роки фашистського правління в Німеччині Гейне був заборонений і всі його пам'ятники були зруйновані. Серед книг, які нацисти публічно спалювали в 1933 році, були і роботи Гейне. Ці вогнища підтвердили його пророцтво: «Там, де спалюють книги, в кінці спалюють і людей.»

Номер слайду 14

Читання вірша. Коли настав чудовий май,Садочків розвивання,Тоді у серденьку моїм. Прокинулось кохання. Коли настав чудовий майІ пташок щебетання,Тоді я милій розказав. Мою журбу й кохання. переклад Лесі Українки

Номер слайду 15

Аналіз твору. Рік написання – 1827 Збірка – “Книга пісень”Жанр – елегія. Рід – лірика. Тема – зображення пробудження кохання в душі ліричного героя.Ідея – оспівування великого почуття, яке приносить і радість, і сум.

Номер слайду 16

Художні зособи. Епітети: «чудовий май»;Метафори: «прокинулось кохання», «розказав журбу й кохання»;Уособлення – «садочків розвивання», «у серденьку… прокинулось кохання»;Анафора – «Коли настав чудовий май…» «Коли настав чудовий май…» «Тоді…» «Тоді…»Інверсія –  «Тоді у серденьку моїм Прокинулось кохання».

Номер слайду 17

Головний художній засіб. Психологічний паралелізм: почуття зіставляються зі станом природи. Ми бачимо, що значне місце у вірші посідає опис природи, яка постає повноправною дійовою особою. Зображуючи природу, поет відтворює свої настрої, мрії, сподівання, страждання і радості. Отже, поет зображує кохання через образи квітучої природи, садочків, що розвиваються, пташок, які співають. Ліричний герой закоханий, щирий, чутливий.

Номер слайду 18

Літературознавчий словник. Ліричний герой - це образ автора в ліриці, його поетичне «я». Паралелізм – художній прийом, який характеризується зіставленням явищ природи і людського життя.

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Записати конспект із презентації;Вивчити вірш «Моя любов – рожевий квіт»;Вивчити вірш «Коли настав чудовий май».

pptx
Додано
26 січня
Переглядів
342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку