Квест-подорож "Мандри куточками України"

Про матеріал
ознайомити учнів із мальовничими краєвидами регіонів України , їх «візитними картками»
Перегляд файлу

Квест – подорож

                     «Мандри  куточками  України »

Мета: ознайомити учнів із мальовничими краєвидами регіонів України , їх «візитними картками»

Обладнання: листівки краєвидів регіонів України , картинки сонячної системи, цукерки , полімерна глина , пластилін , олівці,папір А 3, скринька , замок , магніти.

                                    Перебіг квесту – подорожі

( Діти здійснюють подорож деякими областями України,на кожній зупинці виконують завдання та отримують листівку мандрівника з зображенням визначного місця певного регіону. Відгадують його і прямують далі)

Учитель. Вітаю вас,діти,з першовереснем. Сьогоднішній перший урок ми проведемо в подорожі регіонами України. ( Діти здійснюють подорож деякими областями України,на кожній зупинці виконують завдання та отримують листівку мандрівника з зображенням визначного місця певного регіону. Відгадують його і прямують далі)

   Зараз ви отримаєте першу листівку з зображенням визначного місця певного місця ,вам потрібно відгадати ,в якій області воно знаходиться і прямуєте на зупинку,пов’язану з нею.

  1. Зупинка «Історична  Київщина»

Екскурсовод: Вітаю вас на Київщині. Якщо Київ – це серце України, то Київщина – її душа. Це край, що має глибоке і давнє коріння, неповторний і мальовничий куточок. Велична краса цього краю, омитого могутніми водами Дніпра , вражаюча. На території регіону та Києва розташовано величезна кількість пам'яток історії та культури. З Києвом пов’язано багато історичних подій , імен.

Завдання: Дати відповіді на запитання,які стосуються Київщини. Вам роздаються літери,з яких будете складати відповідь.

1.Хто прийшов до Києво-Печерської Лаври 18-річним хлопцем? (Нестор)

2.Що було прийнято у 988 році князем Володимиром? (Християнство)

3.Як звали княгиню , дружину князя Ігоря? (Ольга)

4.Як називається головна вулиця Києва?(Хрещатик)

5.Кий , Щек і ….(Хорив)

6. Як називаються ворота,через які в'їжджали до Києва?(Золоті)

7. Як називається славнозвісний узвіз  у Києві? (Адріївський)

Отримують листівку

  1. Зупинка «Геніальна Черкащина»

Екскурсовод: Черкащина – центр України  не  лише  в  географічному розумінні.  Це  серце  нашої  держави, її  духовний  осередок.   На  просторах Черкаського  краю  творилась  велика  і  славна  історія.  Усе чим щедра   і   славна  українська  земля: могутні  ліси   і  просторі  степи, зелені пагорби  і  пшеничні  поля,  широкий  розлив Дніпра  і  задумлива  блакить  мальовничих  озер -  здається  все  зійшлось  на  благодатній  черкаській  землі. А ще ця земля  дала народові не тільки України , а й світу геніального Т.Г.Шевченка,який був і письменником,і художником,і громадським діячем.

Завдання: Перед вами книги, кожній з них заховано картини різних художників,вам потрібно ї знайти і вибрати ті , які належать Т.Шевченку.

Отримують листівку

  1. Зупинка « Космічна Житомирщина»

Екскурсовод : Житомирщина – місто на берегах Тетерева , з мальовничими краєвидами. Це одна з найстаріших областей Північної України, заснована в 1937 році. У Житомирі народився Сергій Корольов – учений, конструктор і організатор виробництва ракетно-космічної техніки і ракетної зброї, засновник практичної космонавтики. Найкрупніша фігура XX століття в області космічного ракетобудування і кораблебудування, яка поклала початок нової, космічної, ери в історії людства.

Завдання: Перед вами сонячна система  з планетами ,вам потрібно розмістити їх назви на картинці.

Отримують листівку

  1. Зупинка «Легендарна Львівщина»

Екскурсовод : Львівська область — одна з 24 областей України. Вона розташована на крайньому заході країни й межує з Рівненською, Тернопільською, Івано-Франківською та Закарпатською областями, а на заході — з Республікою Польща. На території області знаходиться близько чотирьох тисяч пам'яток історії, археології, архітектури та монументального мистецтва . Львів вабить своєю неповторністю, своїм живим стилем та особливим колоритом кожної з його вуличок. Місто славиться великою кількістю видатнік місць та пам'яток архітектури, адже не дарма це культурна столиця України.

   Львів- це «країна» солодощів,кави і шоколаду.

Завдання : Ось шоколадні цукерки. Кожному учаснику потрібно розгорнути їх обгортку без рук і з'їсти цукерку. Обираються бажаючі учасники і по черзі це роблять.

Отримують листівку

  1. Зупинка « Гончарна Полтавщина»

Екскурсовод: Полтавський край – один із наймальовничіших регіонів держави , унікальна скарбниця національної духовності й культури. Витоки української літературної мови, класичної літератури, театру, образотворчого мистецтва беруть початок на благословенній Полтавській землі. Не випадково Полтавщину називають духовним серцем України.

Полтавці шанобливо зберігають давні традиції національного гончарства, народних промислів, малярства. Із цього вічного коріння продовжує живитися дерево нації, отримуючи нові творчі імпульси.

    Опішня – гончарна столиця України. Опішнянські керамічні миски, кухлі, горщики, глечики, макітри, куманці та барильця віддавна славилася в усьому світі. На межі ХІХ та ХХ століть гончарною справою у селищі займалися близько тисячі родин. У другій половині ХХ століття протягом сорока років в Опішні працював завод «Художній керамік». Нині ж гончарство – приватна родинна справа. В гончарській столиці України ним займаються і великі, і малі.

Завдання: Зараз ви станете гончарами та спробуєте створити власні гончарні вироби. З полімерної глини (солоного тіста,пластиліну) виготовте своїми руками мисочки , глечики та тварин.

Отримують листівку

  1. Зупинка «Рекордна  Вінничина»

Екскурсовод: Вінниччина – чудовий регіон у Центральній Україні, який славиться не тільки багатою історією,а й багатьма відзнаками. Декілька разів місто Вінниця визнавали найкомфортнішим містом в Україні, багато хто називає Вінницю - містом фонтанів,а також місто рекордів та рекордсменів : спільне написання картини, сальса у вишиванках, найменше орігамі, найбільша колекція моделей транспорту, найбільший герб "з людей", найбільший коровай, найбільша картина з насіння, наймасовіший дитячий шаховий турнір, найдовший млинець і багато інших най...

Завдання: Спробуємо також встановити рекорд у нашій школі. Вам потрібно зробити живу фігуру(серце , герб тощо)

Отримують листівку

  1. Зупинка «Перлина біля моря»

Екскурсовод: Колоритна Одещина – це не тільки відпочинок на березі моря, а й безліч інших цікавих розваг. Саме тут можна побувати в "українській Венеції", поторгуватись на славнозвісному "Привозі" та походити по старовинному замку. Серце Одеси – це відома вулиця Дерибасівська. На вулиці красуються будинки з дивовижною архітектурою, а також історичні пам’ятки. На Дерибасівський є пам’ятник 12-му стільцю з однойменного роману Іллі Ільфа та Євгена Петрова. Місцеві переконують, бажання обов’язково здійсниться, якщо загадати його сидячи на цьому стільчику.

Завдання: У нас теж є схожий стільчик. Герої однойменного фільму шукали скарб. Ми теж спробуємо знайти скарб. (На стілець кладеться тоненька подушечка  чи покривалко на стілець, під які кладуться якісь предмети : ручка , гумка тощо. Діти сідають і відгадують , на який «скарб» сіли. Дитина має закрити очі , щоб ви підклали предмет )

Отримують листівку

  1. Зупинка «Козацьке Запоріжжя»

Екскурсовод: Запоріжжя славетне місце як з точки зору історії (згадаємо козацтво і його славні подвиги), так і щодо нових технологій (адже місто є індустріальним центром в своєму регіоні). Отже, де варто побувати в Запоріжжі, щоб повністю перейнятися його атмосферою і зрозуміти його? Тут можна насолодитися природою в її прекрасних та первозданних куточках, помилуватися новими пам'ятками, що виникають тут часто і швидко..

  Ці землі дивним чином дозволять вам зануритися одночасно в кілька епох, причому як самого міста, так і регіону, пройти по віковій історії цих місць. Хоча Запоріжжя більше відомо як місто металургів і великої кількості заводів, тут можна знайти масу цікавих пам'яток.

  Хортиця - найбільший острів на річці Дніпро, вважається одним з семи чудес нашої країни. Це оплот козацтва, унікальна природна зона. Серед визначних пам'яток острова можна назвати урочища і балки (наприклад, урочище Сагайдачного, Воронка), скельні острівці, ущелину «Січові ворота», також «Козача могила», городище «Совутина скеля», військові замки і фортеці. На землі острова перетинаються різні природні зони, що сприяє існуванню незвичайної і унікальної флори цих місць: тут можна зустріти рослини, рідкісні навіть для материкової зони.

Завдання : Намалювати козака за дві хвилини. Перший учень малює голову, другий - тулуб, третій – чуба  , і т.д.  Тобто по черзі підбігають і малюють.

Отримують листівку

  1. Зупинка « Надзвичайне Закарпаття»

Екскурсовод: Земля, що наближена до неба! Так, це про Закарпаття. Єдине, неповторне, ексклюзивне. Хто хоч раз побував у цому  краї, завжди пам´ятатиме і кришталеву прозорість дзвінких річок, і срібне звучання чистого повітря, і неймовірну красу та велич гір, що відлунюють дивовижною історією, розлитою по замках, парках, вузьких вуличках та стертій віками блискучій бруківці. Закарпаття – надзвичайна місцевість.

Завдання : розгадати кросворд

 

 

1.

 

к

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

а

 

3.

 

 

 

р

 

 

 

4.п

 

 

 

 

 

 

 

5.

а

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

т

7.

 

 

 

 

и

 

  1. Відомий курорт Прикарпаття (Буковель)
  2. Страва , візитівка регіону (Бограч)
  3. Найвища гора (Говерла)
  4. Територія Карпат , яку  використовують для випасання овець,кіз,корів

(Полонина)

  1. Долина цих квітів знаходиться у місті Хуст (Нарциси)
  2. Назва відомого водоспаду,він ніби «шипить» (Шипіт)
  3. Озеро , яке порівнюють з оком (Синевир)

Отримують листівку

  1.                   Зупинка « Замкова Хмельниччина»

Ескурсовод: Хмельниччина – перлина Волині і Поділля, краса України. Леся Українка недарма писала: «Краса України, Подолля!». Це прекрасний край, населений працелюбними людьми, патріотами своєї малої батьківщини. Ліси і доли, дзеркальна гладь ставків, озер і річок, історико-архітектурні пам’ятки Кам’янця-Подільського, Меджибожа, Ізяслава та інших територій, надра й чорноземи – усе це та багато іншого створює умови для повноцінної активної життєдіяльності людей нашого краю.

 Кожен замок ховає за своїми стінами безліч таємниць.

Завдання: Перед вами скринька,але вона замкнена. Ключ у мене. Щоб його отримати то потрібно скласти вірш про Україну.В середині на вас чекає сюрприз.

(в середині скриньки знаходяться магнітики з зображеннями регіонів ,в яких діти подорожували.)

(магніти можна зробити так: роздрукувати , заламінувати , вирізати ,на зворотній бік наклеїти двосторонній скотч,будуть такі наліпки)

 

Вчитель. Коли ми десь подорожуємо,то обов’язково привозимо магнітик чи якийсь сувенір на згадку. Я хочу вас подарувати ці магніти , які нагадуватимуть вам про сьогоднішній квест. Кожен регіон України по –своєму гарний ,а разом вони утворюють неповорну красу нашої держави.

 

 

                                                      Додатки

                                                  Черкащина

завантаження (2).jpg          завантаження (3).jpg

                Катерина                                            Циганка-ворожка

             selyanska-rodina.jpg

                                             Селянська родина

misyachna-nich-na-kos-arali.jpg

                           Місячна  ніч на Кос – Аралі

images.jpg        images (1).jpg

         Квіти за тином                                  Богданівські яблука

 

                                        Житомирщина

380946_1.jpg

https://images.unian.net/photos/2020_07/thumb_files/1000_545_1593594794-6048.jpg?1

 

МЕРКУРІЙ  УРАН ВЕНЕРА   ПЛУТОН ЗЕМЛЯ     САТУРН НЕПТУН  ЮПІТЕР МАРС

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ковтонюк Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
28 серпня 2021
Переглядів
1258
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку