Квест "Українська національна кухня"

Про матеріал
Ознайомити та поглибити знання дітей про традиційні українські страви; розширити уявлення учнів про деякі рецепти наших предків; прищеплювати навички самостійно готувати їжу викликати інтерес до традиційного харчування українців та прагнення вживати національні страви як засіб збереження і зміцнення здоров'я; розвивати куль­туру зв'язного мовлення, вміння виступати з пові­домленням; узагальнювати матеріал, висловлювати власну думку; виховувати шанобливе ставлення та інтерес до народних традицій, обрядів, оберегів, побуту українців; сприяти духовному розвитку осо­бистості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська національна кухня. КВЕСТ

Номер слайду 2

Мета: Мета: ознайомити та поглибити знання дітей про традиційні українські страви; розширити уявлення учнів про деякі рецепти наших предків; прищеплювати навички самостійно готувати їжу викликати інтерес до традиційного харчування українців та прагнення вживати національні страви як засіб збереження і зміцнення здоров'я; розвивати куль­туру зв'язного мовлення, вміння виступати з пові­домленням; узагальнювати матеріал, висловлювати власну думку; виховувати шанобливе ставлення та інтерес до народних традицій, обрядів, оберегів, побуту українців; сприяти духовному розвитку осо­бистості. Обладнання: презентація; на станціях (столах) страви української кухні, напої, хліб; підписи столів, вишиті рушники, пшеничні колоски, кетяги калини, український посуд, українські доріжки.

Номер слайду 3

Правила квесту: Для успішного руху команд дотримуйтесь правил. 1. Отримайте маршрутний лист. Розгадайте шифр і заповніть вільні клітинки відповідями. Таким чином ви дізнаєтесь, яким маршрутом будете пересуватися. 2. Рушаючи в подорож, не забувайте про правила вихованості та почуття такту до своїх суперників. 3. Застосовуйте при виконанні завдань всю вашу енергію та креативність! У вас все вийде, рухайтесь далі та перемагайте! 4. На виконання кожного із завдань у вас 3-5 хвилин. Не намагайтесь зекономити час – додаткових балів це не принесе, а от за перевищення ліміту часу бали знімаються. 5. Відвідуйте станції суворо за порядком, написаним в вашому маршрутному листі.

Номер слайду 4

Маршрутний лист{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ команди. Назви станцій (столів)№1 Хліб. Добрий борщ. Гарбузова каша. Вареники. Українські напої№2 Добрий борщ. Хліб. Українські напоїГарбузова каша. Вареники№3 Вареники. Добрий борщ. Хліб. Українські напоїГарбузова каша№4 Українські напоїВареники. Добрий борщ. Хліб. Гарбузова каша№5 Добрий борщ. Гарбузова каша. Вареники. Українські напоїХліб

Номер слайду 5

Станція «Добрий борщ»Борщ — це символ надійно­го даху над головою, родинного тепла, сімейної зла­годи і спокою. Настільки призвичаївся українець до борщу, що не може не згадати про нього навіть тоді, коли розмова не має ніякого відношення до кухні. «Дивись, не переборщи»,— остерігає народ­на мудрість. «Доборщімо і цей клапоть»,— зверта­ється орач до помічника. Чому так часто згадують цю страву? Тому що вона настільки давно увійшла до списку традиційних українських страв, що стала одним із найголовніших і найулюбленіших символів народної кухні й сутності життя. Мабуть, кожен із вас, друзі, знає таку стародавню народну закличку: Дощику, дощику! Зварю тобі ……. У новенькому ……, Поставлю на ….., ……, як з луба, — Цебром, ….., дійничкою Над нашою ……! 

Номер слайду 6

Станція «Хліб»Послухаймо притчу про хліб. ПРИТЧА ПРО ХЛІБЯкось один чоловік знайшов велику грудку золота. У своєму господарстві він, звичайно, не міг його застосувати і вирішив продати, але боявся продешевити. І пішов чоловік до мудреця з проханням допомогти визначити вартість золота. І Сказав йому мудрець:— Ти що-небудь сьогодні їв?— Нічого не їв.— А вчора?— І вчора не їв.— А позавчора?— Позавчора їв.— От коли ти поголодуєш три доби, своє золото віддаси за шматок хліба. Тож уміймо цінувати не примарне, а справж­нє наше багатство — хліб. Кожного разу, беру­чи в руки запашну скибку хліба, згадуймо його творців. Шануймо їхню працю!Скільки різновидів українського хлі­ба? (спробуйте перелічити).

Номер слайду 7

Станція «Гарбузова каша»Як із крупинок каша, так із днів-зерняток складається життя. Каша — це сим­вол продовження роду. Вона супроводжує людину від самого народження, адже є першою стравою після материнського молока. Слово «каша» розуміють і українці, і росіяни, і білоруси, і болгари, і поляки. Це — найпростіша й водночас одна з найсмачніших страв народної кухні. «Вари воду — вода буде, сип крупу — каша буде»,— цим прислів'ям визначається рецепт цієї страви. А головний секрет її — побільше масла, бо «маслом каші не зіпсуєш». Народних обрядів, елемен­том яких є каша, чимало. З давніх-давен каші при­сутні на весільному столі поліщуків, нею начиня­ють також весільні вареники і голубці. «Коливом», або «кануном», називають поминальну кашу. Осо­блива символіка і магічна роль каші в різдвяних святах. Головна страва на святвечірньому столі — кутя, її розводять медовою ситою, маковим молоч­ком, узваром, посипають горіхами. Запишіть рецепт гарбузової каші.

Номер слайду 8

Станція «Вареники»Вареники на столі укра­їнців — це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища. Ця страва завжди доречна — і в піст, і у свято. І на сході, й на за­ході, і на півдні та півночі України — всюди гостя зустрінуть вареничками. «Вареники на стіл — біда за поріг»,— каже народна мудрість. А вже начинок для вареників не перелічити. Із сиром, м'ясом, капустою, карто­плею, вишнею — це традиційні начинки. Такі варе­нички варять по всій Україні. Але є й особливі рецеп­ти. На Поліссі відомі вареники з гречаною кашею, сухими грушами, ягодами чорниці. У Причорномор'ї гостей пригощали варениками з рибним фаршем. А в Західній Україні ґаздині подавали на стіл «шля­хетні» вареники — з телячою печінкою, перекруче­ною з салом, цибулею та перцем. Заспівайте пісню «А мій милий, чорнобривий вареничків хоче..»

Номер слайду 9

Станція «Українські напої»Заповніть пропуски в тексті. _____________вважали смачним, якщо він був густим. На початку XX от. _________готували з інших видів борошна, зокрема з кар­топляного крохмалю. Свіжі чи сушені, фрук­ти варили до готовності, картопляне борошно розводили у невеликій кількості холодної води й вливали в киплячий узвар. Коли рідина загус­тіла — _________готовий. Цей спосіб дійшов і до­нині, входить до меню урочистих трапез. Крім того, ______подають, як правило, останнім і він править за своєрідний етикетний знак закінчен­ня застілля, за що його у народі й прозвали «ви­ганяйлом». Одним з улюблених напоїв є також ________— відвар з фруктів. _________ — один з найпоширеніших напоїв . Виготовляють улітку із, свіжих ягід: восени, взим­ку, навесні — з сушені. Відвар з __________ має відмінні протизапальні та жарознижувальні властивості, і з цієї причини часто застосовується для лікування застуди та інфекційних захворювань. У народі є такі прислів’я про _______:__________пироги – здоров’ю не вороги.

pptx
Додано
31 травня 2021
Переглядів
1785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку