КВІТКА – ОРГАН СТАТЕВОГО РОЗМНОЖЕННЯ. ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ 8 БУДОВА КВІТКИ.

Про матеріал
Розробка уроку з інтерактивними і творчими завданнями. Містить елементи проектних технологій.
Перегляд файлу

БІОЛОГІЯ 6 КЛАС

ТЕМА: КВІТКА – ОРГАН СТАТЕВОГО РОЗМНОЖЕННЯ. ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ 8 БУДОВА КВІТКИ.

МЕТА: ознайомити учнів з будовою квітки, розвивати знання про будову і функції вегетативних і генеративних органів рослин, формувати загальнокультурну , здоров’язбережувальну,  інформаційно-комунікаційну предметну і естетичну компетентність.

ОБЛАДНАННЯ: мультимедійна дошка (презентація) , інструктивні картки до лабораторного дослідження, квітки (живі чи гербарні зразки) і набір для лабораторних робіт.

БАЗОВІ ПОНЯТТЯ: квітка, будова квітки: квітколоже, квітконіжка, тичинки, пиляк, тичинкова нитка, маточка, приймочка маточки, стовпчик маточки, завязь, пелюстки, чашечка, чашолистки, оцвітина.

ТИП УРОКУ: подорож.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП.

Привітання.

ІІ. МОТВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Вступне слово вчителя.

Тема сьогоднішнього уроку: «Квітка – орган статевого розмноження». Мета уроку : вивчити будову квітки. Форма уроку – нетрадиційна. Це подорож. Сьогодні ми з вами будемо  подорожувати такою країною – КВІТОНІЯ. Під час подорожі нас чекають зупинки – теоретична, практична, квіткові рекорди,  екологічна, творча, астрологічна, лікарська. Подорожуючи цією цікавою країною ми з вами зберемо з вами букет із квітів, з тих квітів, про які буде іти мова на уроці.  Розпочнемо ж нашу цікаву подорож.

ІІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗУПИНКА 1. «Теоретична».

Слово вчителя з одночасним заповнення конспекту (заздалегідь приготовані інструктивні картки)

Квітка – це генеративний орган рослин, укорочений пагін з обмеженим ростом.

Функції квіток:

  1. Утворення тичинок з пилковими зернами.
  2. Утворення плодолистиків 9маточок) з насінними зачатками
  3. Запилення
  4. Запліднення
  5. Формування насіння і плоду.

 

Елементи квітки

Біологічне значення

  1. Маточка:
  • Приймочка
  • Стовпчик
  • Завязь

 

Прилипання пилку

Пророщення пилку

Формування насінного зачатку

  1. Тичинка:
  • Пиляк
  • Тичинкова нитка

 

Формування пилкових зерен

Орган формування сперміїв

Допомагає розсіюванню пилку

  1. Квітколоже

Вкорочена стеблова частина квітки. Обєднує всі елементи квітки.

  1. Квітконіжка

Прикріплює квітку до стебла

  1. Пелюстки (всі разом утворюють віночок)

Захист генеративних елементів. Приваблювання комах.

  1. Чашолистки (разом утворюють чашечку)

Захист пелюсток.

 

 

 

 

Оцвітина – це сукупність листоподібних органів квітки, які утворюють її покрив( чашечка, віночок)

 

Формула квітки:

Ч – чашолистки, П – пелюстки, Т – тичинки, М – маточка

Приклад: Ч5П5ТМ1

Цифри визначають кількість елементів квітки, знак вказує на те, що елементів більше 12.

 

 

Однодомні – огірок, кукурудза, береза, дуб.

Дводомні – верба, тополя, конопля.

 

ЗУПИНКА 2 «Практична»

ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ 8

Тема. Будова квітки

Мета: ознайомитися з будовою квітки, встановити основні функцій і частин. Обладнання та матеріали: живі квітки, плакати із зображенням будови квітки та її основних частин, діаграми квіток, формули квіток, зошит, підручник.

Хід дослідження

1. Розглянули живі квітки, ознайомилися із плакатами, на яких продемонстровано будову квіток.

2. Заповнюємо  схему будови квітки в зошиті. Указуємо на ній основ­ні компоненти квітки.

 

3. Знаходимо маточку: рильце маточки, стовпчик, завязь; тичинки: пиляк, тичинкову нитку; віночок: пелюстки, чашолистки; квітколоже, квітконіжку

4. Вивчаємо квітку описуємо за поданим у таблиці  планом. Для цього підкреслюємо ознаку, яка характерна для квітки

Ознака

Її характеристики

Відмітка

Тип оцвітини

  1. Проста
  2. Подвійна

 

 

Чашечка

  1. Роздільно листа
  2. Зрослолиста

 

 

Віночок

  1. Роздільнопелюстковий
  2. Зрослопелюстковий

 

 

Забарвлення віночка

  1. Неяскраве
  2. Біле
  3. Жовте
  4. Червоне
  5. Рожеве
  6. Синє
  7. Фіолетове

 

 

 

 

 

 

 

Симетрія квітки

  1. Правильна
  2. Неправильна
  3. Асиметрична

 

Наявність тичинок і маточки

1.Двостатева. 

2.Маточкова.

3.Тичинкова

 

Формула квітки

Ч    П   Т   М

 

 

Висновок: закінчить речення

Квітка -  це орган насінного розмноження. Квітка складається з квітконіжки, квітколожа, оцвітини, маточки, тичинок. Головна частина квітки – це маточка і тичинки. Оцвітина квітки може бути простою і подвійною. Квітки бувають однодомними і дводомними.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗУПИНКА 3 «Квіткові рекорди»

Учениця 1.

Найбільша квітка в світі

За звання «найбільша квітка в світі» можуть посперечатися два гіганта у світі флори: Рафлезія Арнольда і Аморфофаллюс Велетенський.

Рафлезія Арнольда (Rafflesia arnoldii) родом із тропічних лісів Суматри і Борнео індонезійського архіпелагу і є одною з двох найбільших квіток у світі

rafflezija-arnolda2.jpeg

Вона не має коренів або листя і більшу частину часу живе непомітно всередині деревних стебел і коренів свого господаря. Rafflesia arnoldii стає видимою тільки в період, коли її великі бутони розвиваються у великі м'ясисті квіти, що мають трупний запах, який привертає комах. 

Вони являють собою величезну строкату п'ятипелюсткову червонувато-коричневу квітку у формі кільця діаметром до 106 см і вагою до 10 кг, яка має маленький час життя - всього 5-7 діб. Сам квітковий бутон дозріває 9 місяців. Запилення відбувається мухами і жуками, які злітаються на запах.

rafflezija-arnolda1.jpeg

Першим ботаніком, який відкрив представника найбільших квітів у світі, був французький дослідник Луї Огюст Дешам (1765-1842). Він був членом французької наукової експедиції в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Під час експедиції Луї Дешам провів три роки на острові Ява, де в 1797 році зібрав зразки даних рослин. На зворотному шляху в 1798 році, його корабель був узятий в полон англійцями, з якими Франція знаходилася в стані війни і всі його статті та замітки були конфісковані. Про них ніхто не знав в науковому світі аж до 1954 року, коли статті випадково були виявлені в Музеї природної історії в Лондоні.

Дивовижна рослина є одним з рідкісних представників флори на Землі. Її вивчають з 1929 року. Біологи намагалися культивувати Рафлезію штучно, але всі експерименти закінчилися невдачею.

Другим найбільшим представником квіткових рослин є Аморфофаллюс Велетенський (Amorphophallus Titanium). Італійський ботанік Орландо Беккері виявив його на Суматрі в 1878 році.

trupnyj-cvetok.jpg

amorphophallus-titanum1.jpg

Аморфофаллюс Велетенський - уродженець тропічних лісів Індонезії і належить до сімейства ароїдних. Його також називають «трупна квітка» через запах гнилого м'яса під час цвітіння. Рослина може досягати до 3-5 метрів у висоту і ваги до 100 кг, а тривалість його життя - 45 років. Ботаніки вважають, що період цвітіння трупної квітки настає тільки раз у 5-10 років. Це диво цвітіння можна побачити в багатьох ботанічних садах світу.

Учениця 2.

найдорожчий квітка в світі - сама рідкісна орхідея — «Золото Кінабалу». Цей вид орхідей в природі можна зустріти тільки на острові Борнео на найвищій горі Кінабалу (в Малайзії), пізніше орхідею і перевезли в Національний парк Кінабалу.

Впізнати цей унікальний квітку можна по смугастій розмальовці і майже горизонтальним пелюсткам. Квіти у рослини з’являються у віці 15-ти років, у суцвітті зазвичай зустрічається не більше 6-ти великих ароматних квітів.

«Золото Кінабалу» цвіте в квітні-травні і дає лише 1 пагін, який можна відокремити для пересадки. За нього доведеться викласти близько 5 000 доларів. Чесно кажучи, за таку суму можна купити цілий сад.

Найдорожчі квіти в світі . Жіночий журнал BeeWoman, мода, красаНайдорожчі квіти в світі . Жіночий журнал BeeWoman, мода, краса

найдорожчий квітка в минулому  - тюльпан  «Король ночі». Виведений цей тюльпан був приблизно в 15-му столітті. У часи «тюльпанової лихоманки» за 1 цибулину «Короля» можна було отримати стадо овець, 4 бика, 4 свині, 4 тонни пшениці, 8 тонн жита, 2 тонни масла, 300 літрів вина, 4 тонни пива, 300 кілограм сиру, а на додачу – вимагати срібний кубок. У сучасному світі 1 цибулину чорно-лілового красеня можна купити за 20 доларів.

Найдорожчі квіти в світі . Жіночий журнал BeeWoman, мода, краса

Учениця 3.

найяскравіший -«Райдужна троянда». Троянди, які ви бачите, — це не чиясь фантазія або продукт Фотошопа. Це справа рук голландського дизайнера Peter Van de Werken і компанії Den Bosch. Квіти Rainbow Roses абсолютно справжні, незважаючи на те, що на картинці здаються штучними і розфарбованими яскравими фарбами.

Власник квіткової компанії в південній Голландії придумав технологію, яка дозволяє розфарбовувати кожну пелюстку троянди у свій унікальний колір. Для такої трансформації підійдуть виключно голанські троянди сорту Веделла 60-100 см заввишки з розкритим квіткою не менше 13-ти діб. Квіти з розщепленим стеблом ставлять з спеціально підготовлений розчин, в якому знаходяться барвники. Стебло вбирає воду природним шляхом, а пелюстки поглинають її по мірі росту в підсумку — виходять самі мальовничі квіти у світі.

Вартість однієї троянди — 10-20 доларів. Купити можна виключно букет троянд, кущ замовити не можна

Найдорожчі квіти в світі . Жіночий журнал BeeWoman, мода, краса

Найдорожчі квіти в світі . Жіночий журнал BeeWoman, мода, краса

Найдорожчі квіти в світі . Жіночий журнал BeeWoman, мода, краса

Учениця 4.

Найнебезпечніші квіткові рослини.

Непентес (Nepenthes). Практично всі рослини цього роду можна сміливо назвати хижаками, так як вони отримують необхідні живильні речовини шляхом перетравлення спійманих комах. Більша частина видів виростає в тропіках Азії, в основному на острові Калімантан. У рослини листя нагадують за формою латаття. Для залучення комах на внутрішній поверхні кувшинчика є спеціальні клітини, які виділяють чарівний нектар, також присутні клітини-волоски, які служать для утримання спійманої жертви. Пастка дуже витончена - поверхня на шийці кувшинчика дуже слизька, тому жертви і зісковзують вниз, де потрапляють у воду і тонуть. Окремі види містять в лататті до 2 літрів води. Для переробки комах рослиною виробляються ферменти, іноді в пастку потрапляють навіть миші, щури і невеликі птахи.

nepenthes.jpg

Венерина мухоловка (Dionaea muscipula). Це рослина-вбивця ще більш дивовижне, так як робить набагато більш активні дії із захоплення видобутку. Листя рослини є своєрідними щелепами, які змикаються, полонячи не тільки комах, але навіть равликів і жаб. Перетравлення їжі займає близько 10 днів, в середньому за час життя рослини в її щелепи потрапляє 3 комах. Росте мухоловка в помірній зоні, на Атлантичному узбережжі США.

Венерина мухоловка (Dionaea muscipula)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗУПИНКА 4 «Екологічна»

Учениця 1.

ШАФРАН   СІТЧАСТИЙ

i(24).jpg

Причини зміни чисельності

Розорювання  земель,  надмірне  випасання, рекреаційне  навантаження,  зривання  на букети,  весняне  випалювання  степів,  вирубування лісів.

Режим збереження популяцій та заходи  з охорони

Охороняють  в  Луганському,  Українському степовому,  Дніпровсько-Орільському,  «Єланецький  Степ»  Природний Заповідник,  Національний Природний               Парк  «Гомольшанський», «Святі  Гори»,  Регіональний Ландшафтний Парк,  заказниках  та  пам’ятках природи  загальнодержавного  та  місцевого значення. Необхідно виявляти нові місцезнаходження з метою їх охорони, контролювати стан популяцій та вирощувати у ботанічних садах. Заборонено розорювання степів, надмірний випас, збирання рослин, весняне випалювання степів, вирубування лісів.

Учениця 2.

КОСАРИКИ ТОНКІ

i(30).jpg

Причини зміни чисельності

Викошування  та  розорювання  лук,  надмірний  випас,  зривання  рослин  на  букети,  викопування бульбоцибулин

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Охороняють у відділеннях «Михайлівська Цілина» та «Кам’яні Могили» Українського степового Природний Заповідник, «Стрільцівський Степ» та «Провальський Степ»  Луганського  Природний Заповідник,  Ялтинському  гірсько-лісовому та Кримському Природному Заповіднику, Національний Природний Парк «Святі Гори», ряді Регіональний Ландшафтний Парк, заказників і пам’яток природи загальнодержавного та місцевого значення. Заборонено розорювання, випас, збирання рослин та  викопування бульбоцибулин

Учениця 3.

РЯБЧИК МАЛИЙ

i(31).jpg

Причини зміни чисельності

Порушення  умов  зростання:  розорювання заплав, докорінне та поверхневе поліпшення лук, випасання худоби; зривання на букети, викопування цибулин.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Охороняють в Біосферному Заповіднику «Асканія-Нова», Луганському Природному Заповіднику,  Національний Природний Парк  «Святі  Гори»,  ряді  Регіональних Ландшафтних Парків,  заказників  та пам’яток  природи  загальнодержавного  та місцевого значення. Необхідно контролювати стан  популяцій,  створювати  нові  природно-заповідні  території  в  місцях  зростання  виду.

Заборонено  збирання  рослин,  розорювання річкових заплав, надмірний випас худоби, викошування лук у першій половині літа.

 

 

 

 

Учениця 4.

ПОЛИН СУЦІЛЬНОБІЛИЙ

i(40).jpg

Причини зміни чисельності

Видобування крейди, надмірний випас худоби,  формування  зімкнутого  травостою  при розвитку короткокореневищних злаків

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Занесено  до  Європейського  червоного  списку,  Червоного  списку  Міжнародного Союзу Охорони Природи.  Охороняється у  відділенні  «Крейдова  флора»  Українського степового Природного Заповідника, Національного Природного Ппарку «Святі Гори», на території пам’ятки  природи  загальнодержавного  значення  «Балка  Гірка»  та  заказнику  місцевого значення  «Пристінському»  (Донецька  обл.).

Необхідно  додатково  створити  заказники в  усіх  місцезнаходженнях  виду,  контролювати  стан  популяцій.  Заборонено  розробку кар’єрів з видобування крейди, надмірне випасання  худоби,  терасування  та  заліснення схилів, руйнування місць існування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗУПИНКА 5 «Творча»

Учениця 1.

Вірші про квіткові рослини і квітки:

 

Айстри ранком сумували,

Що дощі на них не впали.

Алла айстри поливала,

Щоб вони не сумували.

 

Жоржини, жоржини рожеві і білі,

Червоні і жовті в саду розцвіли.

Коли б не морозяні дні посивілі,

Вони б і зимою нам радість несли.

 

Барвне барвінок у нас біля хати,

Синіє над стежкою ніжний , хрещатий.

І каже барвінок : «Є квіти у мене

І листячко те, що й зимою зелене»

 

Там, де колоски налиті,

Розцвіла волошка в житі.

На голівці у волошки

Поселилось неба трошки.

 

Під віконцем гладіолус

У багряному цвіту.

Подає він ніжний голос:

  • Я на радість всім цвіту.

 

Учениця 2.

Загадки про квіти і квіткові рослини:

  1. Цвіте синьо, лист зелений,

Квітник прикрашає.

Хоч мороз усе побив —

Його не займає.

                        (Барвінок)

  1. Навесні зацвітає,

  Влітку засмагає,

  Червоне намисто

  Восени вдягає. (Калина)

 

  1. Цвіте травневою порою,

її знайдеш в затінку лісовому.

На стебельці, як намистинки в ряд.

Квіти духмяні висять. Хто я? (Конвалія)

 

  1. Сонечко в траві зійшло

Усміхнулось, розцвіло.

Потім стало біле-біле

І за вітром полетіло. (Кульбаба)

 

  1. Весною росте, літом цвіте,

Восени осипається, зимою відсипається,

А квіти — на медок,

Лікує від грипу, кашлю і хрипу. (Липа)

 

Учениця 3.

Є також багато легенд про квіти і квіткові рослини.

Старовинна легенда про походження проліска.

    Давно то було. Тікала з турецької неволі українська дівчи­на Катерина. Блукала не один день, не два... Непомірно дов­го тягнувся час самотнього голодного блукання серед чужих людей, голих степів, холодних вітрів, пекучого від холоду каміння. Тікала вона і знала, що в разі невдачі чекає її жах­лива розправа за вбитого слугу, за отруєну сторожу. Щас­тя, коли султан затримається в поході.

    Та невдовзі султан повернувся з походу і, коли дізнався про все, просто оскаженів. Викликав загін яничар і звелів жи­вою чи мертвою повернути втікачку. Скільки днів тривала погоня, одному лише світлочолому місяцю відомо, який тем­ними ночами освітлював дівчині дорогу.

   Ось і степи залишилися позаду, із загону яничар залиши­лись одиниці, а втікачки все не здоженуть. Яничари і самі давно вже повернулися б назад, та, пам'ятаючи суворий на­каз, продовжували погоню.

    Незабаром виснажена дівчина дісталася рідних країв і в знемозі опустилася на землю під вітами лісу. Надворі сто­яли перші погожі дні весни. В повітрі пливли терпкі запахи

живиці та набубнявілих липких бруньок, на всі лади висвистували шпаки, зустрічаючи весну, радіючи теплу. Лежачи на купі сухо­го теплого листя, Катерина плакала від  щастя. Та раптом до неї долинули крики переслідувачів. Здавалось, що вони вже десь  поряд, за сусідніми кущами. В дівчини від жаху холоне кров, туманиться в очах, сер­це ледь не вискочить із грудей. Розкинула Катруся в розпачі руки, обняла купини су­хої трави і в відчаї почала благати: «Ненько моя, земле! Не дай загинути. Не дозволь вернути в неволю! Краще розтулися, земле, і навічно прийми мене в свої обійми! Миліша смерть на рідній батьківщині, ніж підневільне життя на чужині!» Почула матінка-земля те благання, враз голі кущі покрилися зеленим листям, зашепотіли в швидкому рості шовкові трави, а з небесної блакиті опус­тилися на галявину голубі сутінки і заховали Катерину.

   З тих пір, говорить легенда, там, де опустився на землю блакитний туман, заясніли на лісових галявинах весняні квіти кольору вечірнього неба, нагадуючи нащадкам про хоробру ук­раїнську дівчину Катерину, її невгасне прагнення до волі.

Учениця 4.

Пісні про квіти:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗУПИНКА 6 «Астрологічна»

Слово вчителя.

Квітковий гороскоп – один з найбільш ранніх збірок про самоусвідомлення людини в цьому житті — адже зірки далеко, а рослини – ось вони, зовсім поруч! Дерева, квіти і трави не могли не привернути увагу допитливих умів. Вивчалися не тільки цілющі властивості рослин, але і їх вплив на долю людини. На відміну від астрології, де все за нас вирішено зірками, кімнатні квіти за гороскопом дають можливість самостійно, якщо не обирати долю, то хоча б зробити спробу це зробити. Багато вірять, що, використовуючи силу квітки, можна захистити себе від неприємностей. Квіткові гороскопи володіють ще однією перевагою – квіти приносять естетичну насолоду. Пропоную вашій увазі два приклади таких гороскопів – один гороскоп друїдів інший за знаками зодіаку (кімнатні рослини)

1січня - 10 січня 
Тирлич жовта. Загадковий квітка, що символізує літнє тепло. Росте на гірських луках. Надає характеру деяку таємничість, більшою мірою зовнішню, тоді як все пояснюється досить просто. Наприклад, причиною скритності і замкнутості може бути звичайна сором'язливість. Людина, народжена під цим знаком, завзято домагається мети. Слід побоюватися холодної погоди. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_711.jpeg
11 січня - 20 січня 
Чортополох. Ви весь час метушіться і постійно викликаєте вогонь на себе . Вигадуєте часом непосильні для себе заняття, від яких, помізкувавши, можете пізніше відмовитися під будь-яким приводом. Така поведінка дезорієнтує навколишніх, тому вони не завжди можуть розгледіти основну рису чортополоху доброту. А адже ви чудовий друг і сім’янин і до того ж старанний працівник.
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_792.jpeg
21 січня - 31 січня 
Безсмертник. Безсмертник - це безсрібник. Скромний, але тим не менш пильно стежить за модою. Її елегантність часто стає об'єктом заздрості. Але у нього достатньо енергії, щоб перебороти всі труднощі і з блиском перемогти недоброзичливців. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_623.jpeg
1 лютого - 10 лютого 
Омела. Жінка відрізняється цікавістю і легкістю поведінки. "Ризиковий" характер, здатність зачарувати навіть самого неприступного чоловіка. Чоловіки, народжені під цим знаком "ведьмацкого" квітки повинні робити ставку на спорт, культуризм, карате, теніс, щоб користуватися популярністю у протилежної статі. Усе це зберігає їм здоров'я і робить їх привабливими. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_294.jpeg
11 лютого - 19 лютого 
Красавка. Жінка - скромна красуня. Не намагайтеся "розколоти" її з першого разу. У неї достатньо сил і енергії, щоб дати належну відсіч. Може бути, з нею повезе з другої спроби. Чоловік, хоч і не красень, але працює як звір, без утоми. Отже, і отримає відповідно. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_145.jpeg
20 лютого - 28 лютого 
Мімоза. Люди, що народилися під цим знаком, те саме квітці, відрізняються підвищеною чутливістю. Мімоза переживає дуже боляче, якщо її роботу недооцінили. Начальники, не перевантажуйте Мімозу! Вона звикла жертвувати собою, щоб виконати доручену їй роботу, і заслужити заохочення, нехтуючи відпустками і лікарняними. Небезпека інфаркту і виразки шлунку. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_796.jpeg
1 березня - 10 березня 
Мак. Краса Маку одурманює подібно опіуму. Легко потрапити в мережі Маку, важко з них вибратися. Шлях Мака усіяний тернами. 
Треба вірити у свої сили - тільки так Мак може досягти успіху. Йому не слід робити упор на м'ясні блюда. Овочі - це джерело вітамінів і гарного настрою. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_287.jpeg
11 березня - 20 березня 
Лілія. Непомітне чарівність. Витонченість натури. Місячний квітка. Таємниця, яку можна розгадати тільки в повний місяць. Маскарад, обман, флірт ... Незважаючи ні на що, Лілія уміє бути щасливою. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_378.jpeg
21 березня - 31 березня 
Наперстянка. На відміну від квітки - непоказного і блідо-жовтого - люди, народжені під цим знаком, відрізняються рішучістю. Голова в Наперстянки працює, як ЕОМ - чітко і швидко, знаходячи правильний вихід навіть із самої заплутаної життєвої ситуації. Ніколи не втрачаються. Однак нерви потроху здають. Можливі головні болі. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_699.jpeg
1 квітня - 10 квітня 
Магнолія. Честолюбство, бажання завжди і скрізь бути першою - ось відмінні риси Магнолії. Проте становище її в суспільстві досить вразливим через небажання прислухатися до порад інших. 

11 квітня - 20 квітня 
Гортензія. Вона великодушна, щедра, любить погуляти. Проте така широта душі дуже часто дратує навколишніх, які чекають від неї конкретної допомоги. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_4411.jpeg
21 квітня - 30 квітня 
Жоржина. Розкішний Жоржина повинен завжди триматися золотої середини. Максималізм часто заважає досягти бажаного. Жоржини слід більш виважено, ніж іншим, розраховувати свої сили. Не варто цілком покладатися на удачу. Це стосується і особистого життя. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_7412.jpeg
1 травня - 10 травня 
Конвалія. Щедре відкрите серце конвалії є причиною того, що він може бути зірваний нещадною рукою збирача гербарію або просто любителя тонкого аромату. Жінці-Конвалія необхідний надійний захисник, наприклад, чоловік-Чортополох. На роботі у конвалії все гаразд, хоча надмірне завзяття діє нерви начальству. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_9513.jpeg
11 травня - 21 травня 
Портулак. Недовірливий, боязкі, завжди чекає каверзи, навіть від коханої людини. Із Портулак важко вдома і на роботі, а в любові особливо. Портулак треба берегти. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_3214.jpeg
22 травня - 31 травня 
Ромашка. Це традиційно: любить - не любить. Важко зрозуміти, хоча вабить до себе. Незважаючи на привабливу зовнішність, вона так і намагається підсидіти на роботі суперника задля кар'єри чи просто спортивного інтересу. Ромашка, не рий іншому яму! 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_6715.jpeg
1 червня - 11 червня 
Дзвоник.
Консерватор. Будь-яка зміна страшить, валить у розпач. Порятунок дзвіночка - хороша сім'я, добротний будинок. Улюблене засіб пересування, якщо раптом пошлють у відрядження - поїзд. Літак ні в кому випадку. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_4516.jpeg
12 червня - 21 червня 
Маргаритка. Не відрізняться романтизмом і сміливістю. Тихоня, домувальниця, перестраховщіца, спостерігач. У подіях бере участь найчастіше як збирач пліток. Доб'ється свого. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_6017.jpeg
22 червня - 1 липня 
Тюльпан. Чоловік, безсумнівно, Дон-Жуан. Все йому дарма. Жінка енергійна. Велике зарозумілість, багато сил треба покласти, щоб домогтися у неї визнання. У таких жінок, як правило, нещасні чоловіки. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_3718.jpeg
2 липня - 12 липня 
Латаття. І вода, і земля, і повітря. Дуже різноманітна натура, така, як Лотос, почуває себе своєю в декількох стихіях. Невеликі перешкоди на життєвому шляху легко переборні. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_8319.jpeg
13 липня - 23 липня 
Фіалка. Привертає до себе загальну увагу. Вона зазвичай ховається в тіні, але завжди готова вийти на сонце і узяти те, що їй належить. А після вже тримайся! 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_6220.jpeg
24 липня - 2 серпня 
Шипшина. Колеться. Голими руками його не візьмеш. Хоча, якщо придивитися, то колючки - це захист. Без неї в наш час не можна. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_3921.jpeg
3 серпня - 12 серпня 
Соняшник. Знайшов своє місце під сонцем. Успіхи його не засліплюють, конфлікти не зупиняють. Рухається вперед (а, може бути, по колу?) За сонцем. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_1022.jpeg
13 серпня - 23 серпня 
Роза. Королева квітів. Роза викликає зрозумілу заздрість у решти. Проти Троянди плетуться інтриги, її хочуть вижити із законного місця, позбавити премії. Роза неприступна. Складно весь час показувати свою недосяжність. Слід подбати про здоров'я і не треба перевтомлюватися. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_9523.jpeg
24 серпня - 2 вересня 
Дельфініум. Аскет. Невимогливий до себе, тільки до інших. На жаль, людина, що народилася під цим знаком, може бути козлом відпущення. Повинен вміти дати відсіч підступам недоброзичливців. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_8224.jpeg
3 вересня - 11 вересня 
Гвоздика. Людину з таким прямим, як у Гвоздики, характером, варто пошукати. Подібна властивість зовсім не подобається оточуючим. Але на жаль, Гвоздика стоїть на своєму, навіть якщо сили не на її боці. Головне - відстояти правду. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_7325.jpeg
12 вересня - 22 вересня 
Айстра. Тугу і смуток осені помітно скрашують Айстри. Так і людина - Айстра, подібно зірці в ночі, розсіює морок своєю веселою вдачею. Але це не відчайдушний веселощі, а цілком усвідомлене поводження. Таких людей цінують і підлеглі, і начальство. 

23 вересня - 3 жовтня 
Вереск. Люди, народжені під знаком вересу, відрізняються вишуканістю. Це незамінні фахівці - універсали. Знають ціну своїм золотим рукам. Верес - добрий товариш. В біді не продасть. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_6827.jpeg
4 жовтня - 13 жовтня 
Камелія. Приємна зовнішність. Витонченість, але незважаючи на це - мужність. У поведінці багато дитячого, артистичні дані. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_5528.jpeg
14 жовтня - 23 жовтня 
Бузок. Символ розквіту, свіжості, молодості. Старанна та цілеспрямована. Бузок із задоволенням допомагає іншим. Не варто звертати увагу на більш пронозливі колег по роботі. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_5029.jpeg
24 жовтня - 2 листопада 
Фрезія. Безстрашність, наполегливість, упертість, яка іноді шкодить. Люди, що народилися під цим знаком, викликають симпатію, завдяки якій успішно просуваються по службі. Треба проявляти більшу дипломатичність. Не слід перевтомлюватися. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_4730.jpeg
3 листопада - 12 листопада 
Орхідея. Такі квіти в нас не ростуть. Але люди відрізняються таємничістю і загадковістю. Різні сумніви приводять до сутичок з навколишніми й чвар з начальством. Однак, як кажуть, "терпіння і труд все перетруть". 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_3931.jpeg
13 листопада - 22 листопада 
Півонія. Швидкоплинний вік Півонія квітки. Але Півонія-людині можна не боятися за здоров'я. Всі винесе. Звичайно, при розумних перервах в роботі. Півонію треба бути більш стриманим і поменше поширюватися про свої плани. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_1332.jpeg
23 листопада - 2 грудня 
Гладіолус. Людина, народжена під цим знаком, особливими талантами не відрізняється, але дуже працьовитий і старанний. Під умілим керівництвом може досягти багато чого. Не хвалько. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_7033.jpeg
3 грудня - 12 грудня 
Кульбаба. Символ тепла. Любить свіжість, подих вітру. Не може без уваги оточуючих. Через це екстравагантність іноді переходить усі межі смаку і суспільних норм. Якщо критикують на роботі, то Кульбаба завжди може захиститися реальними результатами у виконанні дорученого завдання. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_5434.jpeg
13 грудня - 22 грудня 
Лотос. Символ чистоти. Квітка Лотоса дуже багато значить для народів Азії. У наших краях Лотос екзотика, не більше того. Хоча завдяки екзотичності, неординарності мислення і поведінки Лотос багато що сходить з рук. Слід бути гнучкішим по відношенню до людей. 
kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_2235.jpeg
23 грудня - 31 грудня 
Едельвейс. Квітка росте високо в горах Людина, народжена під цим знаком, володіє всіма якостями хорошого друга. Перш за все, це надійність. Спокійний темперамент, хоча у вихорі подій Едельвейс інколи втрачає терпіння.

kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016_3136.jpeg

Кімнатні квіти за гороскопом:

Овни можуть сміливо купувати азалії, аспарагус, всі види кактусів, сукулентів та пеларгонії.З цих квітів можна створити цікаву композицію, урізноманітнити її нейтральними кімнатними рослинами, і ви отримаєте справжній куточок живої природи у своїй квартирі. Гороскоп говорить, що Овнам небажано вирощувати кімнатні троянди і фіалки, але це не означає, що від них слід неодмінно відмовитися. 

Тельцям прихильні папороті, плющі, примули, кімнатні троянди, амарілліси і гіппеаструми. З орхідеями можуть виникнути проблеми, але не всім же займатися розведенням екзотичних рослин! 

Близнюки можуть присвятити свій вільний час декоратівноцветущім бегоній. Зараз таке розмаїття сортів цих воістину королівських рослин, що жалкувати про те, що сансевьера, амариліс і клівії - не ваші кімнатні квіти за гороскопом, ви будете навряд чи. 

Раки - ось кому пощастило! Ракам покірні самі вибагливі, самі екзотичні і найкрасивіші рослини. Перераховувати їх немає сенсу. Просто купуйте те, що вам подобається, все буде рости і пахнути. Все, крім пеларгонії, - ця квітка, що прикрашає підвіконня майже в кожному будинку, чомусь не жалує тих, хто народився під знаком Раков. 

Лев - це знак зодіаку, який вітає тих, хто під ним народився, цілою колекцією діжкові рослини. Пальми, філодендрон, фікуси і монстери - це ваші рослини, а великогабаритним квітам потрібно просторе житло. Можливо, кімнатні квіти за гороскопом допоможуть вам вирішити житлове питання?

Діва - сузір'я жіночне, тому цілком зрозуміла любов цього знака до ліанах і ампельні рослини. При належному догляді ампельні можуть затьмарити своєю красою найдорожчі екземпляри пряморастущіх декоратівноліственних рослин. Спадаючі каскади, «живі» стінки і химерні переплетіння ліан та Ампеліо прикрасять будь-який будинок. 

Ваги - представниці цього знака зодіаку можуть собі дозволити розведення квітучих кімнатних рослин, випестувати які є далеко не кожному квітникарів-любителів. Азалії, троянди, цикламени та пеларгонії будуть вас радувати своїм різнобарвним пишнотою, а от з бромелієві і кактусами ви можете зазнати фіаско. 

Скорпіони - сукуленти і молочаї - це хороше доповнення до кімнатної колекції квітів, і вони чудово підходять вам як кімнатні квіти за гороскопом, але, погодьтеся, на самоті вони виглядають як-то нуднувато. Ви можете урізноманітнити композицію будь-якими рослинами, крім хризантем та кімнатних троянд. 

Стрілець - пальми, фікуси, сансівіерія допоможуть прикрутити до вас увагу зірок і створять особливий, патріархальний затишок у вашому домі. Так і бачиться камін, шотландський плед і крісло-гойдалка.Хочете чогось посовременнее? Прикрасьте інтер'єр бамбуком - це рослина допомагає стрільцям у всіх сферах життя. 

Козеріг - вам принесе удачу благородний лавр, юка, віялова пальма та Толстянка. Ці рослини досить невибагливі в будь-яких руках, але для козерогів вони - найкращі кімнатні квіти за гороскопом. 

Водолій - драцени і Корделина - це для вас. Доповніть композицію кімнатним кленом і молочаї, і ви з легкістю вирішите будь-який, самий важкий життєвий питання. 

Риби - пеларгонія, пальми, орхідеї та фікуси зарядять вас енергією і направлять її в потрібне русло. Постарайтеся підібрати герань різних відтінків, це різноманітить ваше життя і віджени нудьгу.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗУПИНКА 7 «Лікарська»

Учениця 1.

Ромашка лікарська

i(12).jpg

Ромашка лікарська відноситься до трав, які можна застосовувати при самих різних захворюваннях. Сприятливий вплив на організм людини величезний. Ромашка лікарська представляє собою однорічну траву, з квіткою, з приємним запахом.

Є чотири основні сторони застосування лікарської ромашки в медицині: сечогінний, потогінний, протизапальний і зняття спазму, особливо гладкої мускулатури, за рахунок цього забезпечується і знеболюючий ефект. Але необхідно пам’ятати, що для отримання результату приймати треба довго до 2 — 3 місяців різні настої і відвари.

Можна перераховувати нескінченно всі захворювання, при яких допомагає лікарська  ромашка. Це в першу чергу захворювання шлунково-кишкового тракту, виразки, коліти, кольки, холециститах, навіть кам’яні, так як немає ризику, загострити захворювання, а навпаки зняти загострення. Посилюється секреція травних залоз, знижуються процеси бродіння, знімається спазм гладкої мускулатури. Відвари з лікарської ромашки при тривалому застосуванні сприяють віновленню слизової оболонки шлунка і кишечника.

Гінгівіт, стоматит, ангіни, фарингіти, при простудних захворюваннях, парадонтоз. Захворювання шкіри: фурункули, екзема, тріщини, висип. Артрити, ревматизм. Захворювання органів дихання, серцево судинні захворювання. При цих захворюваннях використовується властивості ефірних олій входять до складу ромашки розширювати судини і покращувати мікроциркуляцію пошкоджених органів.

Найпростіший спосіб вживання лікарської ромашки, це просто заварити чай і пити протягом дня як питво. Але природно не переборщуючи. Добре допомагає як при спеці, так і при холоді, що б зігріється. У цьому і її унікальність, що один і той же склад, але допомагає в залежності від ситуації.

Так само застосовуються різні відвари і настої, а залежно від того, які лікувальні властивості ми хочемо досягти шляхом призначення лікарської ромашки.

Учениця 2.

Липа.

i(10).jpg

 

Липа, є вмістилищем сильної енергії. Енергетичний вплив здатне позбавити від депресій, надати спокій і тепло, а також лікувати захворювання серця і судин. Старі повір'я стверджують, що липа здатна брати на себе весь негатив від людини, тому її стовбур весь усіяний наростами.

Допомагає липа при ожирінні . Квіти липи висушують, а після подрібнюють в кавомолці. Порошок з квітів приймають по ложці тричі на день. Після місяця прийому спостерігається втрата ваги до шести кілограмів.

Щоб очистити проблемну шкіру від прищиків, готують липовий настій. Дві ложки сухих або свіжих квітів липи розбавляють склянкою окропу. Засіб наполягають приблизно годину, а після використовують настій для умивань. Бажано замінити звичайну воду для вмивання на липовий настій.

Хочете, щоб ваше волосся стали блискучими і еластичними ? Приготуйте липовий ополіскувач. П'ятдесят грамів квітів залийте окропом в обсязі одного літра, залиште на годину. Процідіть настій і використовуйте його як ополіскувача після миття волосся.

Суцвіття липи мають протизапальну, протимікробну і пом'якшувальний дію.

Використовується для полоскання порожнини рота і горла при запальних захворюваннях, ангінах. У вигляді припарок і примочок застосовується при опіках, виразках, ревматичних і подагричних болях.

Настій і відвари липового цвіту застосовують як потогінний і жарознижуючий при ангіні, бронхіті, застуді, як заспокійливий, при легких порушеннях травлення і обмінних процесів

Учениця 3.

Деревій

i(17).jpg

Деревій славиться в народній і офіційній медицині, як кровоспинний засіб, що застосовується у разі зовнішніх і внутрішніх кровотеч, захворювань ШКТ. Застосовують препарати деревію і у вигляді потогінний, протівоконвульсівного, апетитного,  яке до того ж усуває порушення обміну речовин.

Листя і квіткові кошики деревію багаті на вітамін К, вітаміном С, ефірним маслом, дубильними речовинами, каротином і фітонцидами.

Завдяки такому багатому підбору лікувальних властивостей деревій лікарський здобув помітну популярність в народній і традиційній медицині, де він застосовується для лікування багатьох захворювань.

Деревій ефективно застосовують для лікування:

  •                   виразки і катари шлунка,
  •                   туберкульозу легенів,
  •                   малярії,
  •                   нирковокам'яної хвороби,
  •                   жіночих захворювань,
  •                   застуди,
  •                   геморою,
  •                   проносу,
  •                   нічного нетриманні сечі,
  •                   захворювань печінки,
  •                   недокрів'я і головних болів,
  •                   нервових захворювань,
  •                   гіпертонії.

Ліки з деревію можуть бути представлені у формі відварів, настоїв, соку.

Учениця 4.

Мати-й-мачуха

мати.jpg

Мати-й-мачуха містить в собі велику кількість слизу, яка володіє обволікаючу дію на слизову оболонку рота людини, а також горла і гортані, допомагає захистити від роздратування. Крім слизу, в цій рослині містяться сапоніни, а також органічні кислоти, які сприяють розм`якшенню, розрідженню сухого виділень в верхніх дихальних шляхах, сприяють відновного процесу природного руху миготливого епітелію в трахеї і бронхах. Таким чином, завдяки даним властивостям мати-й-мачухи прискорюється процес евакуації продуктів запального процесу, а також ця трава сприяє відкашлюванню мокротиння завдяки вмісту дубильних речовин, каротиноїдів і стеринів, які надають чітко спрямовану дію на усунення запальних процесів, знижують гіперемію слизових оболонок.

Традиційна медицина радить настій з листя мати-й-мачухи як відхаркувальний, дезинфікуючий і, звичайно, протизапальний засіб майже при всіх захворюваннях верхніх шляхів дихальної системи. Також настій листочків мати-й-мачухи застосовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту як засіб, що володіють терпкими властивостями.

Мати-й-мачуху в народній медицині дуже люблять, готують з неї відвари, настої, а також роблять сік, всі ці кошти застосовують для лікування туберкульозу, бронхіальної астми, бронхіту, плевриту, запалення легенів, грипу, нежиті.

Крім того, мати-й-мачуха здатна лікувати зубний біль, запалення порожнини рота, артрит, міозит, алергію, епілепсію, малярію, набряки, задишку, шлунково-кишкові захворювання, виразкові хвороби шлунка, гастрит, хвороби серця, сечового міхура і нирок . Мати-й-мачуху можна застосовувати і зовнішньо - для лікування  фурункулів, бешихи, виразок, опіків, а також ця трава добре зміцнює волосся і допомагає в боротьбі з рясною лупою. Народна медицина, радить приймати настій з листочків і квіток мати-й-мачухи при трахеїті, ларингіті, гастриті, ентериті, циститі, нефриті, гіпертонії, а також при розладі нервової системи. Чай, приготований з мати-й-мачухи, п`ють  при загальній слабкості організму.

 

 

ІУ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА.

Заключне слово вчителя:

У кожного народу є своя улюблена рослина - символ. У канадців - клен, росіян - береза, а у нас верба і калина, чорнобривці, волошки, нагідки, соняшник, мальви… Квіти були оберегами, ними лікували, оберігали від зла. Квіти - це історія нашого народу, квіти - це наша природа, квіти - це ми. Квіти, як і музика, створюють піднесений настрій, надихають на творчість:
 

Люби природу не як символ
Душі своєї
Люби природу не для себе
Люби для неї
Квіти - це історія народу
Квіти - це наша природа
Квіти - це ми.
Вмійте природу любити,
Кожній стеблині радіти
В полі, у лузі, над яром, -
Квіти, дерева і трави.
Цвіту не вирви задарма
Гілки не втни для забави!
Ти - людина у цьому світі,
І тому ти за все в отвіті.
Бо люди у цьому світі
Лиш добро повинні творити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗУПИНКА 8 «Ерудиція»

Додаткові завдання

  1. Загадки:

Люди дивляться, п'яніють, в них кохаються віки.

Нареченим їх дарують, заплітають у вінки. (Квіти)

В житечку зеленім - Факели вогненні.

 Цілий день горять,

З сонечком лягають спать. (Мак)

Сонце луг поцілувало -

Все довкола жовтим стало.

Дуже сонечко пригріло -

Жовта фарба побіліла,

Літній вітерець повіяв -

Білий килимок розвіяв. (Кульбаба)

Квіточка маленька, голівонька біленька

На галявині стоїть.

Про весну нам сповіщає

 Ви не рвіть мене! - прохає. (Підсніжник)

Я найперша зацвітаю

Синім цвітом серед гаю.

Відгадайте, що за квітка,

Бо мене не стане влітку. (Пролісок)

Дуже злючою буває ця трава.

Називається вона - ...(Кропива)

 Кущ весняний запашний

 Зацвітає біля хати.

Відламаю гілку я

І візьму в кімнату.

Хай він пахне мамі й тату. (Бузок)

 На просторах поля золотого

 Сині зірочки тремтять.

 Мов шматочки неба голубого

 Виграють, виблискують, горять. (Волошки)

 Маю п'ять я пелюсток

 І напівкруглий зелений листок.

Серединка у мене жовтенька,

Личко не кругле, а трошки довгеньке. (Фіалка)

Хоч з гілками я колючими,

Зате з квітками пахучими. (Троянда)

 Виросли на лузі

Сестрички маленькі,

Очки золоті,

А вії біленькі. (Ромашка)

Коли квітує квітка ця чубата,

 Не можна всидіти у хатах

Пливе п'янкий медовий аромат:

 Амброзія, ваніль, лукум-рахат. (Ряст)

Лікарська рослина цвіте навесні,

 У травні знайдеш ти її у гущині.

 Схилили голівки біленькі дзвіночки,

Ховають від сонця пахучі віночки. (Конвалія)

Листок чудовий у рослини:

Блищить на сонці зверху він,

 А перевернеш - знизу білий,

Повстистий і м'який.

Якщо при йдеться застудитись,

Не вгамувати кашель, жар,

Візьми рослину цю цілющу

І випий з неї ти відвар. (Підбіл, мати-й-мачуха)

б) Городні рослини:

Шкір має сім, а сльози випускає всім. (Цибуля)

Я кругленька, червоненька,

з хвостиком тоненьким.

 На городі мене рвуть і до столу подають. (Редиска)

Червоний Макар по полю скакав, а в борщ попав. (Перець)

Ось до нас іде краса.

Наче льон її коса.

 Білі зуби має,

Та усі ховає.

 Довгі коси має,

Та не заплітає. (Кукурудза)

 Що то за голова, що лиш зуби та борода? (Часник)

Не кінь, не віл, а прив'язаний. (Гарбуз)

Хто ховає під кущі наші супи та борщі? (Картопля)

 Була дитиною - не знала пелюшок,

 а старою стала - сто пелюшок мала. (Капуста)

Що на нашому городі стає першим у пригоді.

Виростають щодоби, як у лісі ті гриби? (Огірки)

Товстий Гнат при землі не знать.

 Сам червоний, а чуб зелений. (Буряк)

Не гіркий і не солоний,

 А солодкий і червоний.

Як же зветься цей товстун?

 Здогадалися?..(Кавун)

Без рук, без ніг, а пнеться на батіг. (Квасоля)

Сидить дівчина в коморі, а коса її надворі. (Морква)

В кожнім колосі зерно

 Світиться янтарно,

 Бо трудились на селі

 Люди всі ударно.

 Наче сонце на столі

Свіжа паляниця,

То на славу уродила Золота ... (Пшениця)

в) Дерева:

Стрімко вибігли на гору

 Дві подружки білокорі.

Дощик їм полоще кіски.

 Звуть подружок цих ...(Берізки)

І маленькі, і старенькі

Влітку, взимку, навесні

 Всюди вдягнені гарненько

 У зелені сукні всі. (Ялинки)

Навесні красується білим цвітом,

А в жнива - червоним плодом. (Вишня)

Живе один батько і тисячі синів має,

Всім шапки справляє, а собі не має. (Дуб)

Біла, а не сніг,

зелена, а не листя,

 Кучерява, а без волосся. (Береза)

 Я у лісі росту величаво,

Ви заходьте у ліс на галяву,

 Навесні вас я соком почастую,

 Восени вам красу подарую. (Клен)

  1. Вікторина
  1. З  плодів  якої  рослини  виготовляють  родзинки? ( Виноград)
  2. З  якої  рослини  стародавні  жителі  виготовляли  папір?( Папірус).
  3. Який  пігмент  надає  рослинам  зеленого  забарвлення? ( Хлорофіл).
  4. Понад  3  години  прибиральники з м. Коттбус( Німеччина), наряди  поліції очищали  одну  з доріг  від  5  тонн  вантажу. Дорослі, далеко  не  сентиментальні  люди  плакали  при цьому. Що  ж  це  був  за  вантаж? ( Цибуля).
  5. Про  яку  рослину  пише  у  своєму  вірші Маршак:

« О  ней  поют  поэты  всех  веков,

Нет  в  мире  ничего  нежней  и  краше,

Чем  этот  свёрток  алых  лепестков,

Раскрывшийся  благоуханной  чашей.» ( Троянда).

  1. Національна емблема Канади. (кленовий лист)
  2. Національна емблема Лівану (кедр)
  3. Рослина – емблема Донецької області (Пальма Мерцалова)
  4. Емблема імператора Наполеона, улюблена квітка Жозефіни (фіалка)
  5. Квітка русалок, цариця води (водяна лілія)
  6. Символ Єгипту, водяна рослина (Лотос)
  7. Квітка – уособлення самозакоханості (Нарцис)
  8. Рослина, яка виросла з крапель крові Йоанна Хрестителя(за Біблією). (Звіробій)
  9. Рослина , яку давні греки присвячували богині полювання Артеміди (полин)
  10. Рослина, що , за легендою, з’явилася зі сльози морської царівни Волхви, яка покохала юнака Садка (Конвалія)
  11. Квітка, що , за легендою, колись була юнаком, який був смертельно поранений на змаганнях з Аполоном (Гіацинт)
  12. Дерево, яке , за давніми легендами, було улюбленим у русалок (береза)

 

Тема. Квіти

10. Таку назву носять і квітка, і прянощі. воздика)

20. Його суцвіття звернені, як правило, на схід і нікуди за день не

повертаються. оняшник)

ЗО. У цієї рослини найбільші квітки до 91 см у поперечнику.(Рафлезія Арнольді)

40. Саме цю квітку приніс архангел Гавриїл Діві Марії разом із бла­гою звісткою. (Біла лілія)

50. У японців ця квітка символ Сонця, вона прикрашає герб і пе­чатку Японії. (Хризантема)

 

docx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
5151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку