Роль людини у збереженні місцевих водойм

Про матеріал
Дослідницький проект презентує послідовність дій по очищенню малого ставка, вивченню рослинного та тваринного світу у водоймі та на прилеглій території. Досліджено історію водойми, її значення для екосистеми та життєдіяльності людини.
Перегляд файлу

 

                                                    Зміст

  1. Актуальність теми. Вода – джерело життя.                                 2

     2. Дослідження території озера Бандура.                                     

     2.1. Географічне положення водойми.                                                    3

     2.2. Негативні чинники, що впливають на флору і фауну озера.          4

     2.3. Флора досліджуваної території.                                                    5

     2.4. Фауна озера Бандура.                                                                      7

     2.5. Громадське значення.                                                                       8

     3. Висновки                                                                                           10

       Література I:\Матеріали Насті по воді\DSC01703.JPG

   

 

 

 

      1. Актуальність теми. Вода – джерело життя.

    Вода – важлива речовина для життєдіяльності організмів: рослин, тварин, грибів, навіть, бактерій. І життя людини без води також не можливе. Адже, ми більш як на 60% складаємося з води. Щодня для збереження здоров’я людина повинна споживати приблизно 1,5 – 2 літри води. Це покращує кровообіг, сприяє розвитку усіх органів, забезпечує роботу травної системи, зміцнює імунітет. Особливо це стосується дітей та підлітків. Адже ми багато рухаємося, витрачаємо енергію як на активний рух, так і на навчання. А вода необхідна людині для забезпечення енергією. Тому, безперечно, нам – дітям вода надзвичайно потрібна.

    Але ми живемо у світі рослин та тварин. Ми споживаємо плоди, п’ємо соки та чаї, шиємо одяг, будуємо житло; виробляємо ліки, музичні інструменти; умиваємося і чистимо зуби. Усе це завдяки рослинам, а їм необхідна вода. Адже кореневі волоски всмоктують воду та розчинені у ній мінеральні речовини. Вода є необхідною сполукою для здійснення фотосинтезу, під час якого в рослинах синтезуються органічні сполуки і кисень. А кисень необхідний і тваринам, і людині для дихання. Таким чином без води не може в атмосферу потрапляти кисень.

     Ми споживаємо і тваринну їжу. Особливо для дітей корисно споживати рибу – там є фосфор, необхідний для роботи мозку. А як житимуть ці тварини без води? Отже, вода – це джерело життя.

    Необхідно зазначити, що вода повинна бути чистою! А зміни у природі, особливо, спричинені людською діяльністю, призвели до забруднень природних водойм, до зниження рівня води, а, отже, до загибелі рослин і тварин, життя яких пов’язане із водою. Отже, мета роботи:

  1. На прикладі села Чижиків показати, що людина може вносити свій вклад у справу очищення води, відновлення природних водойм.
  2.  Наголосити на зусилля, завдяки яким ми можемо стати справжніми друзями природи, а не лише пасивними користувачами її благ.
  3.  Ознайомити людей із тим, як очищати запущені та забруднені ставки чи річки, відновлювати флору та фауну цих водойм.

4. Дослідити  шкідливі і корисні для людини тварини і рослини, що зустрічаються в озерах та болотах села Чижиків.

5. Наголосити, що місцеві невеликі водойми можуть служити як для підтримання здорового способу життя, активного літнього і зимового відпочинку, так і для розвитку підприємницької діяльності.

 6. Указати: невеличкі озера та річки потребують захисту .

І про таке озеро я розкажу на прикладі озера Бандура.

          2. Дослідження території озера Бандура.

2.1. Географічне положення водойми.

    Село  Чижиків засноване у 1410 році. Знаходиться на південний схід від міста Львів на відстані 15км.  Площа села – 574.1 га. Територія села знаходиться на південно-західній окраїні Східно-Європейської рівнини, в  межах Опільських (Білківського) хвилясторівнинних, перекритих лесами і лесовидними суглинками ландшафтів.

У селі є такі водойми: р. Білка, р. Марунька, 1 велике озеро площею 9га і 3 менших площею до 3га. Площа о. Бандура 2,5га.

    Ріка Білка – найбільша та найвідоміша місцева водойма, має притоку Маруньку; далі впадає у ріку Полтву. Приблизно, за спогадами чижиківчан, 70 років тому Білка змінила русло після великих весняних повеней. У звивині, яка утворилась, поступово забруднювалась вода, замулювалося дно. Водойма перетворилась на болото. Загинули риби, раки, різко зменшилася кількість жаб. До води більше не прилітали лелеки. У болоті, навіть, застрягали телята, що випасалися поблизу на луках. Болото стало місцем розмноження хвороботворних мікроорганізмів. Незначна кількість води, яка залишилась, стала непридатною, адже, у ній могла розмножуватися дизентерійна амеба – одноклітинний тваринний організм, який, потрапляючи у кишечник, може викликати небезпечне захворювання – дизентерію.

    Мій батько, Бандура Ростислав Данилович, у 2010 році орендував територію у громади села, розчистив болото, упорядкував 6 джерел, що були у болоті, і відновив водойму, створивши озеро Бандура.   

    Отже, озеро Бандура знаходиться біля р. Білки у с. Чижиків Пустомитівського р-ну Львівської обл. Біля озера є листяний ліс загальною площею 49га.

    .

     Рис. 1. Розчищення водойми.

2.2. Негативні чинники, що впливають на флору і фауну озера.

    У минулому не далеко від озера люди вивозили побутові відходи, створивши стихійне сміттєзвалище. Тут були і будівельні матеріали, прогнилі залишки сільськогосподарської продукції – усе, що, розкладаючись, забруднювало довкілля. З дощовою водою відходи потрапляли в болото. Таке забруднення спричинило зменшення кількості рослин та тварин на досліджуваній території. Адже, утворювалися шкідливі хімічні речовини. Зараз у селі Чижиків організовано вивіз твердих побутових відходів. Люди сортують сміття, у твердопаливних котлах спалюють те, що може горіти без шкоди для довкілля, більше уваги приділяють збереженню чистоти у природі. Тому дана проблема для озера вирішилася: побутові відходи більше воді не загрожують.

G:\Неля ІВАНІВНА\DSCN2050.JPGD:\Documents\наш фотоапарат\104NIKON\DSCN2744.JPG

 

Рис.2. Звалище побутових                  Рис.3. Забруднене болото.

            відходів.

Та досі актуальною залишається проблема спалювання сухої трави чи стерні. Це призводить до забруднення атмосфери газами, що завдають шкоди рослинам. Окрім того випадають кислотні дощі, які руйнують ґрунтовий покрив, викликають захворювання рослин. І ще при таких пожежах гинуть корисні ґрунтоутворюючі бактерії. Тому зменшується кількість рослин.

    Під час досліджень ми обговорювали цю проблему у школі, випустили стінгазету «Не спалюй життя!». Безпосередньо біля озера вже не спалюють сухостою, але ранньою весною у сонячні дні можна побачити пасовища, придорожні луки, де горить трава. Звісно, ці явища також ведуть до забруднення води, до її засмічення. Тому озеро потрібно періодично чистити. Адже, чиста вода потрібна і жителям водойм. Наприклад, раків у чижиківських водоймах не було вже багато років. Вони  з’явились тільки після того, як вода значно очистилась.

 

       2.3. Флора досліджуваної території.

    У листяному лісі біля озера Бандура переважають граби, берези, ліщина; є, навіть, акаційний ліс площею 12га. Зустрічаються молоді дуби, є черемха і верба. На узліссі проростають кущі шипшини, терену. Окрасою, звісно, є акаційний ліс. Під час літнього цвітіння акацій духм’яний запах полонить усе озеро; і довкола чути чарівний гул бджіл. Вивчаючи весною вербові котики, учні знайомляться із дводомними рослинами.

   Із трав’янистих рослин тут є мох Зозулин льон, папороть Щитник чоловічий. Найцікавішою рослиною є копитень або Копитняк європейський(Asarum europaeum) з жорсткими трипелюстковими квітами темно – бордового кольору та округлими листковими пластинами. Також зустрічається символ нашої Батьківщини – барвінок. Біля води росте очерет і ряска.

    За спогадами довгожителів села Чижиків можна зробити висновок, що 60-80 років тому на цій території були лише гаї шовковиць. Але дерева вирубувались безконтрольно і зараз шовковиці тут не ростуть. Батькові ще довелось очищати береги озера від борщівника, який безконтрольно розмножувався.

    Необхідно додати, що у лісі після очищення озера значно зросла кількість таких ранньоквітучих рослин, як фіалка лісова, медунка, білоцвіт звичайний, анемона.

 

 

D:\Documents\наш фотоапарат\104NIKON\DSCN2718.JPGD:\Documents\наш фотоапарат\104NIKON\DSCN2735.JPG

Рис.4. Ранньоквітучі рослини Червоної книги України.

Чижиківчани не збирають первоцвітів і не продають на базарах. Кількість цих рослин невпинно зростає. А береги озера ранньою весною перетворюються на фіалковий килим. Ці квіти є джерелом пилку для бджіл, адже озеро практично у селі, на кінці вулиці композитора світового рівня – чижиківчанина А.Гнатишина.

Озеро віддалене на 4км від траси Львів – Тернопіль і на 800м від центральної вулиці села Шевченка. Тому ніякі вихлопні гази транспортних засобів рослинам не загрожують. Отже, на берегах ростуть лікарські трави, які збирають жителі села та гості, що відпочивають на озері.

    Біля самої води росте Деревій звичайний(Achillea millefolium). Цвіте з другої половини травня до кінця літа. Запах бальзамічний, приємний. Заготовляють наземні частини під час цвітіння. Сік з листя деревію п’ють для посилення апетиту, покращення обміну речовин, при хворобах печінки. Протиалергічна  дія дозволяє застосовувати при діатезах, екземі, кропивниці, бронхіальній астмі.

    З весни починається цвітіння Кульбаби лікарської(Taraxacum officinale). Корені краще збирати осінню, коли у них найбільше цукрів.

Вживають при хворобах печінки, як сечогінний, кровоочисний засіб, а також при кашлі. А перші не повністю розкриті квіти застосовують для приготування штучного меду з цілющими властивостями. Приймають при атеросклерозі, ревматизмі, авітамінозах, алергічних захворюваннях,

 цукровому діабеті.

D:\Documents\наш фотоапарат\105NIKON\DSCN2994.JPGD:\Documents\наш фотоапарат\105NIKON\DSCN3015.JPG

Рис.5. Лікарські рослини берегів о. Бандура.

 

Варто згадати кущі лікарських рослин Шипшини собачої(Rosa canina), якими вкриті узлісся. При застудних захворюваннях п’ють чай із сушених плодів шипшини. Також – це чудовий засіб проти авітамінозу, адже, плоди шипшини – джерело вітаміну С.

 

2.4. Фауна озера Бандура.

    З часу очищення озера тваринний світ досліджуваної території відновився та поповнився новими видами. В озері знову з’явилися раки, жаби. Завдяки наполегливій праці нашої родини можна зустріти карасів, товстолобиків, білих амурів.

    Нерест товстолобиків відбувається на початку літа, коли температура води сягає 200С. Ікру викидає в місцях, де є чисті джерела; ікра плаваюча. Здатність до розмноження товстолобик досягає у віці 3-5 років.

    Білий амур є і дуже корисною рибою, і санітаром водойми. Оскільки, риба харчується виключно водною та наземною рослинністю, - за що його ще називають трав’яним коропом. Годуємо білих амурів звичайною травою, яку скошуємо і кидаємо у воду. У місцях, де водиться білий амур, набагато менше комарів, оскільки, поїдаючи траву, він не дає їм розмножуватися. Статева зрілість настає у віці 4-9 років. Може за розмірами сягати більше 1метра, а за масою більше 30 кілограм. Мальки поїдають рачків та червів, а у зрілому віці ці риби стають «вегетаріанцями».

    Карасі за розмірами поступаються – до 50см. Живиться рачками та червами. Нерест з квітня до кінця липня. Карасі звичайні відносяться до вразливих видів у природі, тому охороняються, а ми збільшуємо їх чисельність.

    Наявність цих риб і раків свідчить про чистоту води; адже, особливо, раки не водяться у брудних водоймах. Такі озера, як Бандура, можуть бути місцем для підприємництва. Адже зараз молодь шукає нові цікаві професії та заняття. А рибальство і корисне, і приємне заняття.

    На озері оселились, навіть, видри річкові. Ці красиві тварини охороняються в Україні державою, оскільки їх чисельність катастрофічно мала.

   

I:\Матеріали Насті по воді\DSC01692.JPG I:\Матеріали Насті по воді\DSC01713.JPG

    Озеро також служить місцем харчування Лелеки білого. Земноводні становлять основу живлення цих птахів. В останні роки через зниження рівня води та осушення дрібних водойм зменшилась кількість земноводних. Лелеки, на жаль, полювали на каченят та курчат. Через проблеми з харчуванням молоді птахи погано росли і на період відльоту на зимівлю не встигали набрати сил. Вони залишались і часто гинули. Люди розшукували цих птахів та рятували їх: голова сільської ради, навіть, відвозив їх у Меденичі в зоопарк. А на очищеному озері достатня кількість жаб. Тепер птахам нічого не загрожує. Окрім цього на озеро прилітають сірі чаплі( Червона книга України), дикі качки.

    Серед птахів, що гніздяться біля озера є сойки, наші корінні птахи чижики, зозулі, сірі горобці, одуди. Вони живляться комахами, личинками на рослинах та червами . Їхнім гніздам ніхто не загрожує: ні коти, ні люди. А птахи оберігають рослини від поїдання шкідливими комахами.

    На зимівлю прилітають синиці, дятли, сови та снігурі.

     Хочу додати, що назва нашого села – Чижиків походить від назви птахів, яких тут є найбільше – це чижики. Птах чижик може наслідувати голоси майже усіх пернатих. Він чудово співає. І наше село відоме співаками і музикантами. Відомий усій Європі композитор Андрій Гнатишин – виходець із Чижикова, написав музику до Святих Літургій, які правляться у храмах Америки, Канади, Австрії, Риму…

    У лісі також водяться зайці, їжаки, лисиці, проте біля озера насмілюються «гуляти» лише їжаки.

2.5. Громадське значення

    Таким чином, невелике озеро не лише призвело до відновлення рослинного і тваринного світу, але стало місцем активного відпочинку. Улітку можна милуватися краєвидами, плавати, рибалити. Хочу додати, що плавання дуже корисне для дітей. Адже ми навчаємось, часто багато часу проводимо, сидячи за комп’ютером, за підручниками. У селі є лише спортивна секція з вільної боротьби. Тому у нас може бути відхилення у формуванні хребта. А плавання – прекрасний вид спорту, що підтримує вірну поставу, забезпечує розвиток кісток і м’язів, а також зміцнює імунітет, запобігає захворюванням дихальної системи.

    А споживання риби надає людині потрібні білки, фосфор, деякі вітаміни.

    У дорослих людей такий відпочинок заспокоює нервову систему, покращує кровообіг, активізує обмін речовин, запобігає захворюванням ніг та утворенню тромбів. Що вже казати про спільно проведений час та  спостеріганням за природою.

 

 

I:\Матеріали Насті по воді\DSC00969.JPG

 

     На озеро приїжджають гості зі Львова, щоб відпочити, подихати свіжим повітрям, прогулятися лісом та поласувати рибою. Також учні школи приходять на екскурсії: вивчають водних тварин, водорості. Воду ми вивчали під мікроскопом, чи є у ній одноклітинні тварини та водорості. При кратності мікроскопа 150 проглядалися зелені утвори, можливо, це – хламідомонада. Знайомилися з різними видозмінами органів рослин безпосередньо у місцях їх зростання. Також у школярів є можливість вивчати різні види риб, особливості їх покривів, будову, життєдіяльність. Комах також вивчаємо тут. Уроки на природі дуже цікаві!

    Але така водойма – це не лише відпочинок та смачна їжа. Це ще й праця! Озеро потребує постійного догляду, очищення, боротьби із бур’янами. Наприклад, через те, що територія була запущеною, тут розмножувалась отруйна рослина Борщівник Сосновського. Сік рослини у період цвітіння викликає алергічні реакції – опіки. Доводиться і надалі викошувати ці рослини, допоки вони не зацвіли. Довкола води також необхідно прибирати, щоб не замулювались джерела. Добре, що озеро далеко від сільськогосподарських угідь. Воді не загрожують отрутохімі- кати, надмір мінеральних добрив чи інших шкідливих речовин. Велика рогата худоба на берегах не випасається, до будинків не менше 300 метрів, поблизу відсутні вигрібні ями чи каналізація. Отже, у воду не потрапляють ні побутові відходи, ні можливі яйця паразитичних червів. А для гостей усе облаштовано. 

    Рибу потрібно підгодовувати, доглядати за мальками, не допускати надмірного розмноження водоростей.

    Особливо попрацювати потрібно зимою: робити ополонки, щоб був доступ повітря для риби, розчищати сніг. Але і зимовий відпочинок на озері – прекрасний. Можна вдосталь накататись на ковзанах, і не обов’язково їхати для цього у місто. Та відпочинок на льоду передбачає дотримання правил безпеки. Завжди ми відпочиваємо із дорослими.

    Таким чином, турбота про природу завжди приносить людині користь:

► активний відпочинок;

► міцне здоров’я;

► приємне спілкування;

► здорову їжу;

► відчуття задоволення від досягнутого результату;

► нові знання;

► вдячність людей.

Отже, невелика за розмірами водойма може значно покращити екологічну ситуацію, принести багато користі природі та людям, якщо за нею доглядати. Моя сім’я на практиці показала зразок взаємовигідного співіснування людини з водою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки.

  1. Вода – одна із найголовніших складових нашого життя.
  2. Людська господарська діяльність може привести до забруднення води.
  3. Побутові відходи та спалювання сухостою негативно впливає на воду, тварини і рослини.
  4. Бездіяльність людини може призвести до знищення водойм.
  5. Запущені болота можуть стати джерелом поширення комах – переносників збудників захворювань.
  6. Збереження чистої води – важливе завдання сучасної людини.
  7. Малі водойми сільської місцевості – джерела води для організмів.
  8. Водойми потребують догляду людини.
  9. Береги озер – природні фітоаптеки, місця розмноження рідкісних рослин.
  10.  Чисті озера – середовища існування багатьох тварин.
  11.  Озеро Бандура – місце відновлення певних видів земноводних та птахів.
  12.  Сільські водойми – центри активного сімейного відпочинку, запорука здорового способу життя.
  13.  Розведення риби – цікава підприємницька діяльність.
  14.  Уроки на природі – найцікавіші для школярів.
  15.  Озеро Бандура – приклад взаємовигідного співіснування людини і природи.
  16.  Патріотизм включає і любов до природи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

  1. Костіков І.Ю. Біологія: підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл./ І.Ю.Костіков та ін. – К.: Видавничий дім «Освіта», 2014. – 256с.: іл.
  2. Мусієнко М.М., Славний П.С., Балан П.Г. Біологія: : підруч. для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл./ - К.: «Генеза», 2003. – 287с.: іл.
  3. Остапченко Л.І. Біологія:  підруч. для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл./

Л.І.Остапченко [ та ін.]. – Київ: Генеза, 2016. – 256с.: іл.

  1. Популярна дитяча енциклопедія «Дітям про все на світі». – Х.: Белкар-книга, 2014. – 192с.: іл.
  2.  Соболь В.І. Біологія:  підруч. для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл. – К.: Грамота, 2007. -296с.: іл.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                Міністерство освіти і науки України

Відділ освіти Пустомитівської райдержадміністрації

Чижиківська ЗОШ І – ІІІ ступенів

 

 

 

Дослідницько-експериментальна робота з біології

Озеро Бандура – шлях від запущеного болота до сучасної водойми

 

 

                                              

 

 

 

                                                                 Виконала: учениця 6-го класу

Бандура Анастасія

                                                              Чижиківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Керівник: Вчитель хімії та біології

Тютько Неоніла Іванівна,

спеціаліст вищої категорії

                                                                    Чижиків 2017

                                   Тези

          Робота виконана Бандурою Анастасією Ростиславівною - ученицею 6 класу Чижиківської загальноосвітньої школи Пустомитівського району Львівської області, вул.Шевченка, 1 , індекс 81145, тел. 7-41-66, E-mail:  сhyzhzosh@ukr.net. Контактний телефон 0974419412.

    Вода – одна з найважливіших складових життя. Вона необхідна для життєдіяльності рослин, тварин, мікроорганізмів. Господарська діяльність людей часто веде до забруднення природних водойм. Особливо страждають невеликі озера та ставки. Вони міліють через засухи, замулюються залишками відмерлих прибережних рослин. Забруднюються джерела, у воді розмножуються хвороботворні мікроорганізми. Поступово озера заростають, зменшується різноманітність видів водних тварин, кількість птахів на прибережній території. Збіднюється рослинний світ, особливо, страждають ранньоквітучі рослини. Але у силах людини допомогти природі!

    Мета роботи:

  1. На прикладі озера Бандура показати вклад людини у справу очищення води, відновлення природних водойм.
  2.  Дослідити чинники негативного впливу на малі водойми.
  3.  Указати практичні заходи очищення запущених та забруднених ставків чи річки, відновлення флори та фауни цих водойм.

4. Дослідити  шкідливі і корисні для людини тварини і рослини, що зустрічаються в озерах та болотах села Чижиків.

5. Наголосити, що місцеві невеликі водойми можуть служити як для підтримання здорового способу життя, активного літнього і зимового відпочинку, так і для розвитку підприємницької діяльності.

 6. Указати: невеличкі озера та річки потребують захисту .

    Методи досліджень:

спостереження;

► опис;

► порівняння;

► практична діяльність;

► лабораторний експеримент;

► інтернет-пошук;

► моніторинг.

Проведено дослідження впливу побутових відходів та спалювання сухостою на малі водойми. Здійснено практичне очищення озера Бандура. Вивчено походження озера та його географічне положення. Проведено моніторинг зміни кількості ранньоквітучих первоцвітів на прилеглій території з 2010 по 2016р.р. Вивчаються наявні лікарські та отруйні рослини. Практично розводяться такі риби, як товстолобик, карась, білий амур. На території озера проводяться уроки практичних робіт та лабораторних досліджень. Озеро – місце рекреаційного відпочинку.

    Висновки:

     1. Вода – одна із найголовніших складових нашого життя.

  1. Людська господарська діяльність може привести до забруднення води.
  2. Побутові відходи та спалювання сухостою викликає забруднення води, захворювання і загибель тварини і рослини.
  3. Бездіяльність людини може призвести до знищення водойм.
  4. Запущені болота стають джерелом поширення комах – переносників збудників захворювань.
  5. Збереження чистої води – важливе завдання сучасної людини.
  6. Малі водойми сільської місцевості – джерела води для організмів.
  7. Водойми потребують догляду людини.
  8. Береги озер – природні фітоаптеки, місця розмноження рідкісних рослин.
  9.  Чисті озера – середовища існування багатьох тварин.
  10.  Озеро Бандура – місце відновлення певних видів земноводних та птахів.
  11.  Сільські водойми – центри активного сімейного відпочинку, запорука здорового способу життя.
  12.  Розведення риби – цікава підприємницька діяльність.
  13.  Уроки на природі – найцікавіші для школярів.
  14.  Озеро Бандура – приклад взаємовигідного співіснування людини і природи.
  15.  Патріотизм включає і любов до природи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Майстер-класи
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
1568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку