Лабораторна робота з фізики в домашніх умовах "Дослідження напівпровідникового діода"

Про матеріал
Лабораторна робота з фізики в домашніх умовах "Дослідження напівпровідникового діода" Провести експеримент по підтвердженні пропускання діодом постійного струму лише в одному напрямі зовсім просто і учнями 5-7 класів. Для проведення досліду з змінним струмом потрібно понижувальний трансформатор - для учнів 11 класу це також можливо провести, навіть в домашніх умовах; дотримуючись техніки безпеки при роботах з електросхемами.
Перегляд файлу

   Лабораторна робота з фізики в домашніх умовах для учнів 11 класу 

 

Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 11 класу вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 

1.            Виготовлення блока живлення і його випробовування необхідно проводити за участю        дорослих, обізнаних в електротехніці. 

2.            Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі      предмети, виконувати правила безпеки при роботах з електросхемами. 3. Ознайомитись з правилами техніки безпеки при роботах з електросхемами (1).

    

Дослідження напівпровідникового діода

     Напівпровідниковий діод  — електронний прилад з двома електродами, що пропускає електричний струм лише в одному напрямі. Широко застосовується у радіотехніці, електроніці, енергетиці та в інших галузях, для випрямляння змінного електричного струму,  перетворення та помноження частоти, для переключення електричних кіл, а також для детектування.

 

Для експерименту знадобляться:

              напівпровідниковий діод типу Д226Б, 1 шт.;

              чотири провідника ізольованих довжиною по 10…15 см;

              батареї типу АА (по 1,5 В), 4 шт.; 

              відсік для батареї типу АА на 4 шт..; 

              понижувальний трансформатор 220/6 В, запобіжник на 0,5 А, провід 2×1,5            мм2, (2 м), електровилка; 

              електророзетка 1 шт;

              електровилка 1 шт;

              електролампа розжарення 6,3 В х 0,28 А; 

              патрон для електролампи розжарення на 6,3 В х 0,28 А

              кусачки

 

    За допомогою кусачків знімаємо ізоляцію з обох кінців провідників по 20 мм. і під’єднуємо до діода, патрона. Батареї вставляємо в відсік і маємо батарею на 

6 В. Збираємо схему, приведену на рис. 1, в якій батарея, напівпровідниковий діод (VD1) і електролампа розжарення (EL1) ввімкнені послідовно, причому напівпровідниковий діод підключений анодом до «+» джерела живлення. Результат такий, що електролампа світить яскраво, тобто діод при такому ввімкненні пропускає постійний струм. Слід зауважити, що без діода електролампа буде світити ще більш яскраво – це пояснюється тим, що напівпровідниковий діод має певний динамічний опір і на ньому буде падіння напруги 1,5 В, тобто до електролампи буде прикладена напруга на 1,5 В менша.

    Збираємо схему, приведену на рис. 2, в якій батарея, напівпровідниковий діод (VD1) і електролампа розжарення (EL1) ввімкнені послідовно, причому напівпровідниковий діод підключений катодом до «+» джерела живлення. Результат такий, що електролампа не світить взагалі, тобто діод при такому ввімкненні не пропускає постійний струм. 

   На практиці іноді виникає потреба зменшити напругу на декілька вольт, так для зменшення напруги на навантаженні на 3 В необхідно в ланку ввімкнути послідовно два напівпровідникові діоди.

 

image 

    Цікаво також, як веде «себе» напівпровідниковий діод в ланці змінного струму. Для цього досліду слід використати понижувальний трансформатор. Трансформатор можливо взяти від фільмоскопа, який має на виході напругу 6 В  (живиться електролампа на 6 В, 10 Вт). Можливо також використати силовий трансформатор від лампового радіоприймача, який має вихідну напругу 6,3 В для накала ламп. Для безпечного користування понижувальним трансформатором його необхідно помістити в пластмасовий корпус і послідовно з вторинної обмоткою ввімкнути баластну електролампу розжарення на 12 В, 40 Вт, як це показано на рис. 3. Така конструкція фактично має захист від короткого замикання – при якому навантаження на «себе» візьме баластна електролампа. Збираємо схему, приведену на рис. 4 і підключаємо до виготовленого джерела живлення. Електролампа EL2 буде світити яскраво. Ввімкнем в коло напівпровідниковий діод, як це показано на рис. 5 і будемо спостерігати, що яскравість електролампи EL2 зменшиться вдвічі – пояснюється це тим, що напівпровідниковий діод «відрізає» одну напівхвилю синусоїдального струму. В даному випадку напівпровідниковий діод пропускає позитивну напівхвилю і задержує негативну напівхвилю. Такий же результат, тобто електролампа EL2 буде світити менш яскраво,  отримаємо; якщо поміняти полярність напівпровідникового діода, як це показано на рис. 6. В даному випадку напівпровідниковий діод пропускає негативну напівхвилю і задержує позитивну напівхвилю. 

   На практиці це також можливо використати для зменшення нагріву електроплиток, електрокамінів, і інших нагрівальних приладів, використавши для цього потужний силовий діод типу Д247. При такому включенні нагрівальні прилади будуть більш тривалий час працювати.

 

 

image 

Література:

Правила техніки безпеки при роботі з електросхемами:  https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/  в Інтернеті.

Автор: Бабин Дмитро Святославович

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Levchenko Irina
    Просто та доступно. Відтворювані ТБ експерименту 100%
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
1151
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку