Лабораторне дослідження№1 Тема. Властивості ферментів.
Мета: ознайомитися з дією ферментів на перебіг біохімічних реакцій.
Обладнання: невеликі кубики сирої та вареної картоплі, пробірки, гідроген пероксид, який має кімнатну температуру, гідроген пероксид із холодильника. Хід роботи:
1. Інструкція з БЖ для учнів під час проведення практичних і лабораторних робіт у кабінеті біології.
2. Клітини картоплі містять фермент пероксидази. При контакті гідроген пероксиду з ферментом картоплі проходить розклад гідроген пероксиду на Н2О та О2. Кисень виділяється у вигляді пухирців газу.
3. Візьміть три пробірки й помістіть у них невеликі кубики картоплі. У перші дві помістіть кубики сирої картоплі, а в третю – вареної.
4. Залийте першу пробірку розчином гідроген пероксиду, який перед цим був у холодильнику.
5. Спостерігайте, чи виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх виділення.
6. Залийте другу і третю пробірку розчином гідроген пероксиду, який має кімнатну температуру.
7. Спостерігайте, чи виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх виділення.
8. Результати досліду зробіть у вигляді таблиці:
ВЛАСТИВОСТІ ФЕРМЕНТІВ НА ПРИКЛАДІ ФЕРМЕНТУ ПЕРОКСИДАЗИ |
|||
№ пробірки |
вміст пробірки |
що добавили |
що спостерігали |
1 |
|
|
|
2 |
|
|
|
3 |
|
|
|
Висновок:
1. Що таке фермент?
2. Яка роль ферментів у клітинах живих організмів?
3. Як температура впливає на роботу ферментів?
4. Що може перешкодити роботі ферментів?