Лабораторне дослідження властивостей ферментів

Про матеріал
Посилання на відео з дослідженням, протокол роботи, запитання для перевірки знань та проблемні запитання.
Перегляд файлу

Лабораторне дослідження властивостей ферментів.

Уважно подивись відео за покликанням https://www.youtube.com/watch?v=2USjrUhnuhE

Виконай завдання, користуючись отриманою інформацією.

 

Мета: виявити фактори, які впливають на активність ферменту каталази.

Хід роботи:

Дослід 1 .  Виявлення ферменту каталази в клітинах елодеї.

Завдання.

  • Закінчіть речення: Після попадання гідроген пероксиду на листок, ми спостерігаємо…
  • Запишіть рівняння реакції, яку ми спостерігаємо….
  • Де містяться каталаза та інші окиснювальні ферменти у клітинах? …
  • Чому живі організми намагаються захиститись від гідроген пероксиду?

 

Дослід 2 .  Визначення активності ферменту каталази у бульбах картоплі.

Мета: з’ясувати вплив термічної обробки на активність ферменту у клітинах рослин.

 

 

Сира картопля + Н2О2

Варена картопля + Н2О2

Спостереження

(Що ми бачимо?)

 

 

 

 

Висновок

(чи зберігається активність ферменту?)

 

 

 

 

 

Дослід 3.  Визначення активності ферменту каталази у бульбах картоплі.

Мета: з’ясувати вплив термічної обробки на активність ферменту у клітинах тварин.

    

 

Сире м'ясо  + Н2О2

Варене м'ясо  + Н2О2

Спостереження

(Що ми бачимо?)

 

 

 

 

Висновок

(чи зберігається активність ферменту?)

 

 

 

 

 

 

Дослід 4  Визначення активності ферменту каталази у воді.

!!! У відео цей дослід помилково позначений цифрою «5»

Мета: з’ясувати, чи проявлятиме каталаза активність при відсутності гідроген пероксиду.

  • Чи відбувається виділення кисню?
  • Який субстрат необхідний для активізації каталази?

 

Висновок до лабораторного дослідження:

(які фактори впливають на активність ферменту каталази?)

 

Подумай.

 

  1. Під час обговорення результатів дослідження дії каталази на гідроген пероксид, думки учнів розділилися. Микола стверджував, що швидкість ферментної реакції збільшується при підвищенні температури. Сергій зазначив, що при досягненні +40° С,  активність ферментів буде падати. Хто з учнів говорить правильно?

 

     А. Микола. Б. Сергій. В. Обоє стверджують вірно . Г Обоє помиляються.

 

  1. Поміркуй, чому температуру тіла до 38.5°С  не радять збивати, а температуру вище 40°С вважають небезпечною?

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Урбанська Галина Владиславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. M Gleb
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додав(-ла)
Rukina Biology
Додано
11 вересня 2022
Переглядів
16170
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку