Презентація "Вуглеводи, властивості та роль"

Про матеріал
Презентація "Вуглеводи, властивості та роль" створена за підручником В.І. Соболя для супроводу дистанційного уроку та для використання матеріалу в сімейній формі навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводи, властивості та роль

Номер слайду 2

Пам’ятай!Записати в зошит і вивчити! Домашнє завдання Прочитай і вмій переказати!Знайди додаткову інформацію. За бажанням!Виконати письмово !

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вуглеводи (сахариди, цукри)- це органічні сполуки, до складу яких входять Карбон, Гідроген та Оксиген.

Номер слайду 5

Загальна формула

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Моносахаридице група вуглеводів, молекули яких у своєму складі містять від 3 до 10 атомів Карбону. Не зазнають гідролізу. Білі кристалічні речовини. Солодкі на смак Добре розчинні у воді

Номер слайду 9

Дисахариди (олігосахариди)полімерні вуглеводи, в яких декілька залишків моносахаридів з’єднані ковалентними зв’язками. Загальна формула – Під дією температури та ферментів зазнають гідролізу. Розкладаються на дві молекули моносахаридів. Мають солодкий смак. Слабше розчиняються у воді Кристалізуються

Номер слайду 10

Полісахаридиполімерні вуглеводи, побудовані з багатьох залишків моносахаридів. Зазнають гідролізу під каталітичним впливом кислот чи ферментів-амілаз. Утворюють лінійні (целюлоза) та розгалужені (глікоген) ланцюги. Не кристалізуються. Не солодкі на смакЄ нерозчинні(хітин) , розчинні (глікоген) і ті, які утворюють гелі (агар)

Номер слайду 11

Біологічна роль вуглеводів

Номер слайду 12

Біологічна роль вуглеводів

Номер слайду 13

1. Структурна функція. Утворюють покриви. Беруть участь у побудові нуклеотидів (РНК, ДНК)

Номер слайду 14

2. Енергетична функціяЄ основним джерелом енергії для клітин. окиснення1г вуглеводів 17,6 к. Дж

Номер слайду 15

3. Резервна функція. Відкладаються про запас: тварини, гриби – глікоген, рослини – крохмаль, ламірин, інулін.

Номер слайду 16

4. Захисна функція. Загоювання ран (камеді)Склеювання часточок їжі (муцин)Згортання крові (гепарин)Видалення радіонуклідів (пектини)

Номер слайду 17

5. Рецепторна функція. Гліколіпіди та глікопротеїди клітинних мембран сприймають подразнення, розпізнають та приймають участь у міжклітинній взаємодії тощо.

Номер слайду 18

6. Регуляторна функція. Вуглеводи клітинного соку забезпечують тургор (внунтішній тиск) рослинних клітин.

Номер слайду 19

Домашнє завдання параграф 6

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Михалевский Максим
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Харченко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Джур Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Анциборова Вера
    Щиро дякую. Чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
13 вересня 2022
Переглядів
7180
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку