Лабораторно практичне заняття "Техніка зупинки кровотечі"

Про матеріал
Матеріал для проведеня практичного заняття з дітьми по відпрацюванню техніки зупинки кровотечі.
Перегляд файлу

План уроку

Тема: Послідовність у наданні допомоги потерпілим

Тема уроку :ЛПЗ №1 Техніка зупинки кровотечі, накладання пов’язок

Мета уроку : вивчення техніки зупинки кровотечі  та накладання пов’язок

Виховна і розвиваюча мета:

виховувати уважність,самостійність в роботі

Тип уроку :  бесіда

Метод уроку Лабораторно – практичне  занятття

 

Хід уроку

І Організаційна частина:перевірка учнів на заняттях, готовність їх до уроку

ІІ. Вивчення нового матеріалу :

1. Виконайте лабораторну роботу «Надання першої медичної допомоги при зовнішньому кровотечі».
Для виконання роботи студенти діляться на групи по дві людини і під контролем викладача освоюють різні способи зупинки зовнішньої кровотечі.

1.1 Накладення пов'язки, що давить

Обладнання: бинти, вата.

Методика. При невеликому капілярному або венозній кровотечі з рани на руці або нозі достатньо накласти стерильну пов'язку і тугіше її прибинтувати (давить) або добре притягнути ватно-марлевий тампон до рани за допомогою лейкопластиру.

Накладіть на місце передбачуваного поранення стерильний шматок марлі або бинта складений у кілька разів (розмір і форма шматка залежать від розмірів і конфігурації поранення). Зверху покладіть шар вати товщиною 0,5 - 1,0 см. Закріпіть пов'язку за допомогою тугого кругового бинтування. Слідкуйте за тим, щоб не перетягнути кінцівку занадто сильно (до посиніння шкіри нижче пов'язки).

1.2 Пальцеве притиснення артерії вище рани

Методика. Даний метод використовують при сильному артеріальній або венозній кровотечі. Для здійснення пальцевого притиснення артерії необхідно знати точки, в яких її можна притиснути до кістки.

Розгляньте розташування найбільш доступних для притиснення точок на малюнку 6. Відшукайте ці точки у себе на тілі і один у одного. Щоб упевнитися, чи правильно знайдена точка, спробуйте промацати пульс; як правило, в цих місцях вдається відчути пульсацію крові в судині. Притисніть артерію пальцем або кулаком, в залежності від місця розташування та виду артерії.

http://medbib.in.ua/images/8679.pngПальцеве притиснення забезпечує майже миттєву зупинку кровотечі. Однак, навіть володіючи міцною статурою, людина не може досить довго продовжувати притиснення, тому що вже через 10-15 хв руки починають втомлюватися, і тиск слабшає. У зв'язку з цим відразу ж після притиснення артерії потрібно зробити спробу зупинки кровотечі іншим способом.

1.3 Накладення кровоспинний джгута

Рис. 6. Точки притиснення артерій

Обладнання: гумові джгути, марля.

Методика. Кровоспинний джгут застосовується при наданні першої допомоги для тимчасової зупинки кровотечі із судин кінцівок шляхом кругового перетягування і здавлення тканин разом з кровоносними судинами. Найбільше поширення в практиці отримали джгут Есмарха (гумова трубка довжиною 1,5 м) і стрічковий кровоспинний джгут.

При артеріальній кровотечі джгут повинен розташовуватися вище (центральніше) пошкодженої ділянки: при пораненні стопи або гомілки - на рівні стегна, вище коліна; при пораненні кисті або передпліччя - на плечі, крім середньої його третини з- за великої небезпеки травматизації нервових стовбурів.

При накладенні джгута дотримуйтесь наступну послідовність дій:

1. На рівні накладення розправте складки одягу або оберніть кінцівку в цьому місці м'якою тканиною (шматком марлі).

2. Джгут підведіть під кінцівку, по можливості ближче до джерела кровотечі, потім захопіть його у кінця і в середній частині, розтягніть і вже в розтягнутому вигляді оберніть навколо кінцівки до припинення кровотечі з рани. Перший тур джгута - кровоспинний, наступні - фіксуючі. Поступово зменшуючи розтягнення гуми, закріпіть весь джгут на кінцівки. Тури укладайте досить щільно один до одного, щоб уникнути обмеження тканин між ними, не докладаючи надмірних зусиль, так як це може викликати пошкодження підлягають тканин. Джгут натягайте лише до тієї міри, яка необхідна для зупинки кровотечі, але не більше.

3. Для контролю ефективності стиснення артерій після накладення джгута промацайте пульс нижче нього - зникнення пульсу свідчить про пережатии артерій.
4. Під джгут помістіть записку із зазначенням точного часу його накладення (година і хвилини). Надає допомогу або забезпечує транспортування потерпілого повинен пам'ятати, що джгут повинен залишатися на кінцівці не більше 2 год після його накладення, а в зимовий час і в холодному приміщенні - 1-1,5 год, так як відсутність кровотоку в кінцівки призводить до її омертвіння.

Якщо за вказаний час потерпілий не доставлений до лікувального закладу, необхідно ненадовго розпустити джгут. Краще цю маніпуляцію проводити вдвох: один притискає пальцем артерію вище рани, з якої закінчується кров, а інший повільно, щоб швидкий струм крові не виштовхнув утворилися тромби, розпускає джгут на 3-5 хв, після чого знову його накладає, але вже вище колишнього місця .

Помилки та ускладнення при накладенні джгута. Слабке затягування джгута викликає лише передавлювання поверхнево розташованих вен, в результаті чого утруднюється відтік крові і кровотеча з рани посилюється. У цьому випадку джгут потрібно зняти, попередньо притиснувши артерію пальцем, і накласти знову, але вже з більшим натягом. Занадто сильне затягування джгута, особливо на плечі, може викликати параліч периферичних відділів кінцівки внаслідок ушкодження нервових стовбурів. Після накладення джгута на незахищену шкіру через 40 - 60 хвилин в місці накладення з'являються різкі болі, викликані місцевим порушенням кровопостачання тканин.

1.4 Накладення джгута-закрутки

Обладнання: матерчатий джгут, косинка, шарф, паличка або олівець, бинт.

Методика. Послідовність накладення матерчатого джгута:

1. Накладіть на кінцівку матерчатий джгут вище місця передбачуваного артеріального або нижче передбачуваного венозного кровотечі.

2. Вільний кінець його Протягніть через пряжку і максимально затягніть.

3. Обертанням дерев'яної палички зробіть подальше здавлювання кінцівки до припинення кровотечі.

4. Паличку закріпіть в одній з петель.

Матер'яний джгут менше здавлює тканини, проте він швидко виходить з ладу. Якщо в наявності відсутній матерчатий джгут, як підручний засіб для накладення джгута-закрутки можна використовувати косинку, шарф або ремінь.

Послідовність накладення джгута-закрутки:

1. Складіть матеріал у вигляді широкої стрічки і оберніть навколо кінцівки вище місця передбачуваного артеріального кровотечі (нижче - якщо кровотеча венозний).
2. Кінці матерії зв'яжіть подвійним вузлом, вставте паличку у вузол і, обертаючи її, затягніть джгут.

3. Прибинтуйте або прив'яжіть паличку до кінцівки потерпілого.

4. Під джгут-закрутку помістіть записку із зазначенням точного часу його накладення (година і хвилини).

Пам'ятайте, що не можна в якості імпровізованого джгута використовувати дріт, мотузку.

1.5 Фіксування кінцівки в положенні максимального згинання

Методика. Найчастіше цей спосіб застосовується при інтенсивному кровотечі з рани, розташованої в нижній частині кінцівки, домагаючись максимального згинання в суглобі вище рани і фіксуючи кінцівку в такому положенні. Освойте різні варіанти зупинки кровотечі за допомогою максимального згинання кінцівки.

1. Для зупинки кровотечі з ран передпліччя і кисті на згинальну поверхню ліктьового суглоба укладіть ватно-марлевий валик (головку згорнутого бинта), потім максимально зігніть його руку в лікті. Притягніть за допомогою бинта або ременя передпліччя до плеча до зникнення пульсу на зап'ясті (припинення кровотечі з рани у потерпілого).

2. При кровотечі з верхньої частини плеча і підключичної області, яке може бути смертельним, обидва плеча заведіть за спину з згинанням рук в ліктьових суглобах, після чого зв'яжіть їх за допомогою бинта (ременя і т. п.). У цьому випадку здавлюються артерії з обох сторін.

3. При зупинці кровотеч з ран нижче коліна укладіть потерпілого на спину, в підколінну область помістіть ватно-марлевий валик, стегно приведіть до живота, а гомілка зігніть і зафіксуйте до стегна бинтом або ременем.

4. Для зупинки кровотечі з стегнової артерії зігніть кінцівку в тазостегновому суглобі, попередньо помістивши в пахову область валик. Після зупинки кровотечі стегно зафіксуйте ременем до тулуба. Критеріями правильності виконаних дій є відсутність пульсації на тилу стопи (зупинка кровотечі з рани у потерпілого).

Не у всіх випадках вдається повністю зупинити кровотечу при форсованому згинанні кінцівок, а при переломах цей спосіб використовувати не можна.

Слід пам'ятати, що при будь-якій кровотечі пошкодженої частини тіла надають піднесене положення і забезпечують спокій (транспортна іммобілізація), накладений джгут і закрутка не повинні закриватися засобами іммобілізації, а самого потерпілого потрібно негайно доставити в лікувальний заклад, де і проводиться остаточна зупинка кровотечі.

 ІІІ.Узагальнення та систематизація знань.

Знати техніки зупинки кровотечі та накладання пов'язок

 

 

docx
Додано
6 грудня 2022
Переглядів
680
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку