Домедична допомога при утопленні. Презентація

Про матеріал
Презентація для уроку . Додатковий матеріал. Може бути використано і для дистанційного уроку , самостійного опрацювання тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Домедична допомога при утопленніПідготувала: Томич Ірина Мета: навчитися надавати домедичну допомогу в разі утопленні

Номер слайду 2

План1. Що таке утоплення2. Види утоплення3. Домедична допомога при утопленні4. Що робити, якщо людина тоне5. Наочний приклад дій при утопленні

Номер слайду 3

Утоплення. Утоплення - це вид механічної задухи (асфіксії), причина - надходження будь-якої рідини в органи дихання. Розрізняють декілька різновидів утоплення.

Номер слайду 4

Істинне, якщо вода або будь-яка інша рідина виявляється в легких. Аасфіксичне - вода в легені не проникає. Спрацьовує захисний механізм дихальних шляхів - змикання голосової складки. Повітрю також немає доступу і людина гине від асфіксії. Синкопальне утоплення характеризується рефлекторною зупинкою серця і дихання. Подібна ситуація зазвичай відбувається в крижаній воді. Види утоплення

Номер слайду 5

Якщо людина перебуває у свідомості, він намагається тримати голову над водою, при цьому активно її хапаючи ротом. Дихання ускладнюється , шкіра набуває синюшного кольору. Можливо розширення вен шиї. З рота виходять пінні маси біло-рожевого відтінку. При синкопальному утопленні шкіра бліда, піна не виділяється.

Номер слайду 6

Домедична допомога при утопленніпростежити реакцію зіниць на світло, присутність дихання і пульсу;якщо дихальна активність і серцебиття не промацуються, надати першу медичну допомогу при утопленні;непрямий масаж серця при утопленні потрібно проводити паралельно зі штучним диханням, поки людина не зможе дихати самостійно;покласти людини в бічне становище, укрити, допомогти зігрітисяперш ніж стрибати в воду, переконатися, що немає загрози для рятувальника;після вилучення потерпілого з води слід перекинути його через коліно головою вниз, це дозволить воді вийти з дихальних шляхів;прочистити ротову порожнину від слизу або блювотних мас;викликати швидку допомогу"

Номер слайду 7

Щоб надати домедичну допомогу при утопленні, потрібно блискавично знайти помічників. Удвох витягувати потопаючого простіше. Якщо людина без свідомості, підпливти до нього і перевернути на спину. Важливо підтримувати рукою підборіддя, ніс і рот повинні знаходитися над водою. Таким чином доправити потерпілого на сушу для надання ПМД при утопленні, короткий алгоритм якій викладено вище.

Номер слайду 8

Якщо ж потопаючий знаходиться у свідомості, потрібно бути обережним. Дуже важливо, щоб рятувальник добре плавав і був спокійним і виваженим . Зазвичай, люди ,що тонуть, знаходяться в панічному стані та не контролюють своїх дій. Вони можуть хапатися за рятувальника, тягнути його під воду. В такому випадку підпливати до потерпілого необхідно ззаду. Одну руку пропустити йому в пахву, зафіксувати долонею підборіддя, щоб голова була над водною гладдю. Доставити людини до берега і почати надавати першу допомогу при утопленні.

Номер слайду 9

Наочний приклад дій при утопленні

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дякую за увагу, бережіть себе і оточуючих

pptx
Пов’язані теми
Захист України, Презентації
Додано
19 січня 2023
Переглядів
258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку