Ластівка міська - птах року 2022 ( презентація )

Про матеріал
Презентація дозволить поширювати знання про ластівку міську як окремий вид птахів, розвивати гуманне ставлення до птахів, поширювати знання про сезоння явища у житті птахів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ластівка міська – птах року 2022

Номер слайду 2

Систематика. Міську ластівку вперше науково описав шведський натураліст Карл Лінней під назвою Hirundo urbica. Це він зробив 1758 року в 10-му виданні своєї «Системи природи». Видова назва urbicum (у складі роду Hirundo — urbica, змінена 2004 року згідно з правилами латинської граматики), перекладається з латині як «міський». Тобто, наукову назву можна перекласти як «міська ластівка» — та ж назва, що й українською мовою. Домен: Еукаріоти (Eukaryota)Царство: Тварини (Metazoa)Тип: Хордові (Chordata)Клас: Птахи (Aves)Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)Родина: Ластівкові (Hirundinidae)Рід: Міська ластівка (Delichon

Номер слайду 3

Опис. Статура тіла міської ластівки типова для всіх представників родини — витягнутий тулуб, довгі вузькі крила, злегка плеската голова і короткий дзьоб. Розміром вона трохи менша за горобця: довжина тіла 12—17 см, розмах крил 20—33 см, маса 18—19 г. Верх синювато-чорний із синім відливом, черево, нижня частина крила і надхвістя — чисто-білі. Хвіст майже без вилочки, лише з невеликим вирізом. Ноги повністю покриті білим пір'ям і пухом. Самці і самки зовні одне від одного не відрізняються. Молоді птахи схожі на дорослих, але тьмяніші, сірувато-чорні зверху і буро-білі знизу. Линяння у молодих і дорослих відбувається один раз на рік і досить тривале — із серпня до березня.

Номер слайду 4

Поширення. У дикій природі міська ластівка зазвичай гніздиться у світлих скелястих печерах або міжгір'ях осадових порід, по берегах гірських річок. Зрідка займає гнізда берегових ластівок уздовж глинястих обривів. З виникненням людських поселень ластівки стали влаштовувати свої гнізда під дахами і карнизами будинків, віддаючи перевагу спорудам з кам'яною або цегляною кладкою — з цієї причини ця ластівка набагато поширеніша в містах, ніж у селах. Поступово ці птахи стали типово синантропним видом і дедалі рідше живуть за межами населених пунктів. В горах здатні мешкати на висотах до 2200 м над рівнем моря.

Номер слайду 5

Харчування. Харчується комахами, за якими полює тільки в повітрі. У сезон розмноження зазвичай годується на висоті близько 21 м над землею, опускаючись услід за здобиччю нижче перед непогожою або прохолодною погодою. Це необов'язково пов'язано з майбутнім дощем — теплого літнього вечора, коли біля поверхні землі збирається велика кількість комах, ластівки також літають низько. У дощ не полюють, а перечікують негоду в гніздах або закритих приміщеннях. Раціон складається переважно з дрібних комах — твердокрилих, двокрилих (мух, комарів, ґедзів, мошок), напівтвердокрилих (цикад та інших). Також полює на лускокрилих (метеликів) і прямокрилих. У невеликій кількості вживає в їжу павуків, що переносяться по повітрю. Бджіл та інших жалючих комах не чіпають. Здобич заковтують цілком, включаючи й жуків із твердим хітиновим покривом. Але навіть тоді перетравлення їжі проходить дуже інтенсивно.

Номер слайду 6

Будівництво гнізда. Гніздо являє собою закриту півсферу з грудочок землі, прикріплену до стіни і стелі клейкою слиною. Діаметр гнізда 110—130 мм, висота 70—120 мм[20]. У верхній частині сфери робиться невеликий вхід у вигляді щілини, а іноді до нього протягнута невелика трубка. Зсередини гніздо вистилається травою, шерстю та іншим м'яким матеріалом, який птах підхоплює на льоту. Самець і самка по черзі займаються облаштуванням гнізда, приносячи в дзьобі сирі грудки грязі і формуючи з них кулясту стінку.

Номер слайду 7

Розмноження. У сезон зазвичай буває дві кладки, хоча в північних частинах ареалу через коротке літо птахи можуть виводити потомство лише один раз. У разі загибелі первинної кладки самка відкладає повторно. Зазвичай кладка складається з 4—6 білих яєць без малюнка, розміром 19-20 х 13-14 мм і масою близько 1,7 г. Висиджує яйця переважно самка протягом 14-15 днів. Пари утворюються на прольоті або усередині гніздової колонії і зберігаються протягом життя. Міські ластівки соціально моногамні, проте досить часто відомі випадки спаровування з членами іншої пари, внаслідок чого цей вид вважається полігамним.

Номер слайду 8

Міграція. У серпні ластівки збираються великими зграями. Це прикмета того, що вони готуються до відльоту. Ночі стають більш холодними, стає все менше корму. Відліт відбувається у серпні – вересні.

Номер слайду 9

Ластівка сільська (Hirundo rustica)Ластівка червоновола (Hirundo lucida)Ластівка ангольська (Hirundo angolensis)Ластівка південноазійська (H. tahitica)Ластівка австралійська (H. neoxena)Ластівка білогорла (Hirundo albigularis)Ластівка ниткохвоста (Hirundo smithii)Ластівка синя (Hirundo nigrita)Ластівка білокрила (Hirundo leucosoma)Ластівка білохвоста (Hirundo megaensis)Ластівка перлистовола (Hirundo dimidiata)Ластівка довгохвоста (Hirundo atrocaerulea)Ластівка замбійська (H. nigrorufa. Види ластівок

Номер слайду 10

Цікаві факти про ластівок. У світі налічують 79 видів ластівок. Найбільш відомі види: берегова, міська і сільська.95% свого часу ластівка проводить в польоті і дуже рідко спускається на землю Середня тривалість життя ластівки становить 4 роки. У рідкісних випадках — 8 років. Ластівка в польоті здатна розвинути швидкість до 120 км/ч. За добу пташенят годують більше 300 разів!

Номер слайду 11

Ластівка в культуріЛастівка сільська є національним символом Естонської республіки. Герб с. Ластівка Львівська область. Поштова марка Білорусі 2004 рік. Герб короля Англії Річарда II

Номер слайду 12

Охорона ластівки. Ластівка міська – один з п'ятьох видів ластівок України. Незважаючи на свою здатність легко співіснувати з людиною, відноситься до категорії уразливого виду. Сучасна архітектура великих міст, будинки без карнизів та виступів позбавляють ластівок місць, зручних для спорудження гнізд. Ластівка міська стала оселятися лише в невеликих провінційних містечках і селах, околицях населених пунктів. Перебуває під охороною Бернської конвенції

Номер слайду 13

Використані джерелаhttps://tsikavi-fakty.com.ua/50-tsikavyh-faktiv-pro-lastivok/https://uk.wikipedia.org/wiki/ластівкаhttps://uk.nationalgreenhighway.org/2281-swallows-description-range-food-species-interesting-f.htmlhttps://zelenvsit.cx.ua/lastivki-nirundinidae.htmhttps://uk.better-pets.net/12016209-types-of-swallows-characteristics-and-feeding

pptx
Додав(-ла)
Ферко Оксана
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
1252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку