Лекція 12 Лекція 12. Медико-педагогічний контроль школярів з ослабленим здоров’ям

Про матеріал
Лекція 12. Медико-педагогічний контроль школярів з ослабленим здоров’ям. План: 1.Медико-педагогічна характеристика школярів з ослабленим здоров'ям. 2.Захворювання і терміни відновлення занять фізичною культурою.
Перегляд файлу

 

Лекція 12. Медико-педагогічний контроль школярів з ослабленим здоров’ям

План:

1.Медико-педагогічна характеристика школярів з ослабленим здоров'ям.

2.Захворювання і терміни відновлення занять фізичною культурою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.                    Лікарсько-педагогічна характеристика школярів з ослабленим здоров'ям

        Основним критерієм відбору у різні групи є стан здоров’я учнів. Визначає відповідну групу лікар за обов'язкової участі педагога. При оцінці стану здоров'я школярів слід перевірити характер відхилень у діяльності організму. Методика обстеження включає наступні розділи: детальне опитування батьків обстежуваного учня з метою уточнення характеру та клінічного перебігу, раніше перенесених захворювань (їх тривалість, ускладнення), оцінка загального стану, поведінки, розумової та фізичної працездатності дитини. За отриманими результатами обстеження, проводиться комплектація школярів по групах. Виділяють три групи здоров'я в загальноосвітній школі (Н. Б. Тамбіан, 1988):

       Основна медична група. У неї включають дітей і підлітків без відхилень у стані здоров'я (або з незначними відхиленнями), що мають достатню фізичну підготовленість. У якості основного навчального матеріалу у даній групі слід використовувати обов'язкові види занять (відповідно до навчальної програми) у повному обсязі, а також здачу контрольних нормативів із диференційованою оцінкою. Рекомендуються додаткові види занять в обраному виді спорту.

       Підготовча медична група. У неї включають дітей і підлітків, що мають незначні відхилення у фізичному розвитку та стані здоров'я, а також недостатню фізичну підготовленість. У цій групі можна використовувати ті ж обов'язкові види занять, але за умови поступового освоєння вправ, що пред'являють підвищені вимоги до організму. Заняття фізичною культурою у підготовчій групі проводяться спільно з основною групою за навчальною програмою. Обидві групи здають встановлені контрольні нормативи. При цьому діти і підлітки, віднесені до підготовчої медичної групи, мають потребу в деяких обмеженнях навантажень і поступовому засвоєнні комплексу рухових навичок і вмінь. Відповідно школярі даної групи мають потребу у додаткових тренувальних заняттях для підвищення рівня фізичної підготовленості. Для цього вчителі фізичної культури можуть

використовувати секції загальної фізичної підготовки, що організовуються в позаурочний час і інші форми занять.

       Спеціальна медична група. У неї включають учнів, які мають такі відхилення у стані здоров'я, які є протипоказанням до підвищеного фізичного навантаження. Заняття з фізичної культури зі школярами цієї групи повинні проводитися за спеціально розробленою програмою умовах звичайного режиму школи. Діти та підлітки зі значними відхиленнями у стані здоров'я потребують заняттях лікувальною фізичною культурою (ЛФК). Результати лікарських досліджень і практичний досвід показують, що при багатьох захворюваннях (у періоди між нападами ревматизму, при хронічному запаленні легень та ін.) у школярів, віднесених до спеціальної групи, є подібні порушення в організмі: приблизно однаково знижені рівень працездатності, функціональні можливості серцево-судинної, дихальної інших систем. Тому для них можна організувати групові навчальні заняття, незважаючи на різний характер захворювань. При виражених порушеннях функцій опорно-рухового апарату (паралічі, парези та ін), а також при більш значних відхилень у стані здоров'я необхідні заняття лікувальною фізичною культурою. При визначенні медичної групи для школярів з відхиленнями у стані здоров'я необхідно передбачати доступність фізичних навантажень, а також створення оптимальних умов для одужання або попередження загострень захворювання.

         У випадках загострення хронічного захворювання вчитель обмежує фізичні навантаження, враховуючи при цьому характер перебігу, частоту, тяжкість і причини загострень. Для учнів з вираженими проявами хвороби слід застосовувати лікувальну фізичну культуру. При деяких захворюваннях протипоказані заняття у несприятливих метеорологічних умовах. Так, при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, ревматизмі, циститах (запалення сечового міхура) необхідно уникати різких коливань температури повітря і переохолодження. Разом з тим, слід правильно, методично загартовувати дітей та підлітків для підвищення рівня природного імунітету (несприйнятливості організму до хвороб) і активізації пристосувальних механізмів до мінливих умов навколишнього середовища.

       Включення учнів у спеціальну медичну групу може носити як тимчасовий, так і постійний характер (в залежності від виду захворювання і інших відхилень у стані здоров'я).

Перевід із спеціальної у підготовчу групу, а потім в основну треба проводити разом лікарем і вчителем фізкультури — за умови позитивних результатів, отриманих під час занять у попередній групі.

2. Захворювання і терміни відновлення занять фізичною культурою

Повне припинення занять фізичними вправами може носити лише тимчасовий характер. Терміни відновлення занять фізичною культурою і спортом після перенесених захворювань і травм визначаються лікарем індивідуально для кожного учня з урахуванням всіх клінічних даних (тяжкості і характеру захворювання або травми, ступеня функціональних порушень, які були викликані захворюванням або травмою). Беруться до уваги також стать, вік, компенсаторні здатності організму і інші індивідуальні особливості.

       Терміни відновлення занять фізичними вправами після гострих та інфекційних захворювань. При цьому була використана орієнтовна схема, складена професором Д.М. Російським і доцентом Д.М. Серкина, з корективами, внесеними професорами В.К. Добровольським і Є.І.Янкелевич.

       Ангіна (катаральна, фолікулярна, лакунарна). Ознаки одужання: відсутність запальних явищ у роті (почервоніння, припухлість і ін.) і болю при ковтанні; нормальна температура не менше 2 днів; задовільний загальний стан. Заняття фізкультурою у школі можна починати через 6-7 днів, тренування - через 12-14 днів, участь у змаганнях — через 20-22 дні. Необхідна обережність під час занять зимовими видами спорту (лижі, ковзани) та плаванням у зв'язку з небезпекою різкого охолодження тіла.

     Ангіна флегмонозна. Ознаки видужання: задовільне самопочуття, відсутність болісних явищ в роті і шийних лімфатичних вузлах; нормальна температура не менше 7 днів; майже повне відновлення звичайного ваги тіла. Заняття фізкультурою — через 14-15 днів, тренування - через 20-21день, участь у

змаганнях - через 30-35 днів. При допуску до змагань звертати особливу увагу на стан серцево-судинної системи. Обов’язково проведення функціональних проб.

     Апендицит: а) гострий. Ознаки видужання: задовільне самопочуття; нормальна температура не менше 10 днів; відсутність болю і напруги черевної стінки в області червоподібного відростка при обмацуванні. Заняття фізкультурою - через 7-10 днів, тренування - через 14-18 днів, участь у змаганнях - через 25-30 днів. Рекомендується операція, так як немає гарантії проти нового нападу; б) після операції. Ознаки         видужання: хороший (безболісний, рухливий) післяопераційний рубець; безболісне напруга м'язів черевного преса. Заняття фізкультурою — через 10-15 днів, тренування - через 20-25 днів, участь у змаганнях - через 30-40 днів. Слід обмежити стрибки, піднімання тягарів і вправи на гімнастичних снарядах.

      Бронхіт гострий, інфекційний. Гострий катар верхніх дихальних шляхів. Ознаки видужання: задовільний загальний стан; нормальна температура, відсутність кашлю; відсутність хрипів у легенях. Заняття фізкультурою — через 6-8 днів, тренування - через 10-12 днів, участь у змаганнях - через 14-16 днів. Остерігатися різких і особливо раптових охолоджень дихальних шляхів при виконанні фізичних вправ.

    Вітряна віспа. Ознаки видужання: задовільне самопочуття; нормальна температура не менше 7 днів; відсутність болісних явищ в області дихальних шляхів, суглобів та шкіри. Заняття фізкультурою - через 7-8 днів, тренування - через 10-12 днів, участь у змаганнях — через 16-18 днів.

     Гостре запалення придаткових порожнин носа (фронтит, гайморит). Ознаки видужання: нормальна температура не менше 14 днів; повне зникнення болю і неприємних відчуттів. Заняття фізкультурою - через 8-9 днів, тренування - через 16-18 днів, участь у змаганнях - через 20-25 днів. Необхідні особлива обережність на заняттях зимовими видами спорту і поступовість при загартовуванні.

Запалення легенів (катаральне і крупозне). Ознаки одужання: задовільне самопочуття; нормальна температура не менше 14 днів; відсутність кашлю;

нормальні дані при аускультації і перкусії. Заняття фізкультурою - через 12-14 днів, тренування - через 18-20 днів, участь у змаганнях - через 25-30 днів. При тривалому катаральному запаленні і при важких формах крупозного запалення терміни збільшуються на дві-три тижні.

      Гастроентерити та інші гострі розлади шлунково-кишкового тракту. Ознаки одужання: зникнення всіх хворобливих явищ (болі, нудота, проноси та ін.) Заняття фізкультурою - через 2-3 дні, тренування - через 5-6 днів, участь у змаганнях — через 10-12 днів. Звертати особливу увагу на суворе дотримання режиму харчування.

      Грип: а) катаральна, шлунково-кишкова і нервова форми, легкі та середньої тяжкості. Підвищена температура не більше 4 днів, відсутність різко виражених місцевих явищ. Ознаки видужання: задовільне самопочуття; нормальна Температура не менше 5 днів; повна відсутність хворобливих симптомів в області дихальних шляхів, серця, шлунково-кишкового тракту та інших органів; задовільний результат функціональних проб серцево-судинної системи. Заняття фізкультурою - через 4-5 днів, тренування - через 6-8 днів, участь у змаганнях - через 10-12 днів; б) більш важкі форми (підвищена температура більше 5 днів, розлади з боку окремих органів, а також різко виражені явища загальної інтоксикації). Ознаки видужання: задовільне самопочуття; нормальна температура не менше 7 днів; інші ознаки, як при легких формах грипу; задовільний результат функціональних проб серцево-судинної системи. Заняття фізкультурою - через 10- 12 днів, тренування - через 18-20 днів, участь у змаганнях - через 30-40 днів. При допуску до змагань обстежити серцево-судинну систему і проводити функціональні проби.

    Запалення нирок (гострий нефрит). Ознаки одужання: гарне самопочуття, відсутність набряків; відсутність в сечі білка і формених елементів при трьох повторних дослідженнях через кожні 5 днів. Заняття фізкультурою - через 30-35 днів, тренування - через 40-50 днів, участь у змаганнях - через 60-90 днів. Необхідний систематичний лікарський контроль. Обов’язкові повторні аналізи сечі після 2-3 тренувань протягом двох-трьох місяців.

 

Гострі і підгострі захворювання (заразні І незаразні) шкіри І слизових оболонок, що не викликають різких хворобливих явищ або обмеження рухів (короста, стригучий лишай та ін.) Момент повного одужання встаиовлюгїься лікуючим лікарем-спеціалістом і характеризується повно» відсутністю прояви хвороби і рецидивів протягом 8-15 днів. Заняття фізкультурою черг, 5-6 днів, тренування - через 7-10 днів, участь у змаганнях - через 15-20 днів.

Гостре розширення серця (внаслідок спортивних або інших напруг). Ознаки видужання: задовільне самопочуття, відсутність задишки при рухах; відновлення нормальних розмірів серця, чисті, ясні тони; задовільний результат функціональних проб серцево-судинної системи. Заняття фізкультурою - через 30- 45 днів, тренування — через 60-75 днів, участь у змаганнях — через 90-120 днів. Необхідний систематичний медичний та педагогічний контроль (у кабінеті лікаря і на заняттях фізкультурою).

Отит (гострий). Ознаки видужання: нормальна температура не менше 5 днів; відсутність болісних явищ. Заняття фізкультурою - через 14-16 днів, тренування — через 20-25 днів, участь у змаганнях - через 30-40 днів. Необхідна особлива обережність на заняттях плаванням.

Плеврит: а) сухий. Ознаки видужання: нормальна температура не менше 20 днів; задовільне самопочуття, відсутність хворобливих симптомів в області легенів і бронхів; відновлення звичайної ваги. Заняття фізкультурою - через 14-16 днів, тренування - через 20-24 дня, участь у змаганнях - через 30-35 днів. Рекомендується загартовування. Уникати застуди.

б) ексудативний. Ознаки одужання: відсутність ознак випоту в плеврі. Заняття фізкультурою - через 40-50 днів, тренування - через 60-80 днів, участь у змаганнях - через 90-105 днів. Рекомендується загартовування. Уникати застуди.

Ревматизм гострий. Ознаки видужання: задовільне самопочуття; нормальна температура не менше ЗО днів; повна відсутність деформацій і болю в суглобах при рухах; відсутність болісних явищ в області серця. Заняття фізкультурою - через 6-8 місяців, тренування - через 1-1,5 року, участь у змаганнях - через 2-2,5 року. Через 3-4 місяця можливі заняття лікувальною гімнастикою у спеціальних

групах. Необхідні особлива обережність і поступовість тренування. Якщо хвороба протікає в зимовий час, бажано не починати тренування до літа.

Струс мозку. Ознаки одужання: задовільне самопочуття; повна відсутність головних болів і запаморочень, як у спокійному стані, так і при русі (не менше 15 днів); нормальні рефлекси. Заняття фізкультурою - через 20-25 днів, тренування - через 30-40 днів, участь у змаганнях - через 60-90 днів. Виключаються протягом півроку тренування, пов’язані з різкими струсами тіла (стрибки на лижах, футбол та ін), а також заняття боксом.

Скарлатина. Ознаки видужання: задовільне самопочуття; нормальна температура не менше 20 днів; повна відсутність лущення шкіри, відсутність патологічних змін в сечі. Заняття фізкультурою — через 30-40 днів, тренування — через 50-60 днів, участь у змаганнях - через 75-80 днів. Необхідні особлива обережність і поступовість навантаження на заняттях. Обов'язковий аналіз сечі перед початком тренування і після одного з перших занять.

Дизентерія. Ознаки видужання: задовільне самопочуття; нормальний стілець не менше 15 діб; хороший апетит; близький до звичайного вага; задовільний результат функціональних проб серцево-судинної системи. Заняття фізкультурою - через 14-16 днів, тренування - через 20-25 днів, участь у змаганнях - через 30-35 днів. Необхідний систематичний контроль за самопочуттям, діяльністю серцево- судинної системи та шлунково-кишкового тракту.

Дифтерія. Ознаки видужання: нормальна температура не менше 15 днів; хороше самопочуття; повне зникнення хворобливих явищ в області залоз; відсутність патологічних змін в сечі. Заняття фізкультурою - через 30-35 днів, тренування - через 40-50 днів, участь у змаганнях - через 60-75 днів. Лікарське спостереження протягом 2-3 місяців. Систематичний контроль за діяльністю серця. Необхідні особлива обережність і поступовість навантаження на заняттях. Обов'язкові контрольні аналізи сечі.

Кір. Ознаки видужання: нормальна температура не менше 7 днів; нормальне функціонування кишечнику; повна відсутність висипу на шкірі. Заняття

 

фізкультурою - через 14-16 днів, тренування - через 20-21 день, участь у змаганнях — через 25-30 днів.

     Малярія. Ознаки одужання: задовільне самопочуття; нормальна температура не менше 10 днів; відсутність збільшення селезінки. Заняття фізкультурою — через 6-7 днів, тренування - через 9-10 днів, участь у змаганнях - через 14-16 днів. Особлива обережність на заняттях водними видами спорту і під час прийому сонячних ванн. Обов'язковий повторний аналіз сечі після перших 2-3 тренувань.

 

 

 

 

 

 

 

 

Контрольні питання:

  1.                Характеристика груп здоровя.
  2.                Тимчасовий характер занять фізичними вправами.
  3.                Нозології учнів СМГ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Гигиена детей и подростков. / под ред. Г.Н. Сердюковской, А.Г. Сухарева. - М.: Медицина, 1986. — 496 с.
  2. Гигиена / под ред, Г.Х.Шахбазяна. — К.: Вища школа, 1984. — 320 с.
  3. Гигиена/ под ред. А.П.Лаптева. М.: Физкультура и спорт, 1983. - 176 с.
  4. Панфилов О.П., Шумский В.Г. Биоритмы, география, спортивная работоспособность. - Тула: Приок. Книж. Изд-во, 1991. - 136 с.
  5. Губергриц А.Я., ЛиневскийЮ.В. Лечебное питание: Справочное пособие. - К.: Вища школа, 1989. - 389 с.
  6. Дубровский В.И. Гигиена физического воспитания и спорта. - Учебное пособие для студ. высшей школы учеб, заведений. - М.: В ЛАДОС, 2003.— 512с.

 

docx
Додано
21 травня 2020
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку