Лекція "Правила написання шрифтів і написів "

Про матеріал
Виконання написів на креслениках виконують креслярським шрифтом відповідно до ГОСТ 2.304-81. Стандартом установлено два типи шрифту: тип А і тип Б, з нахилом і без нахилу. У навчальному кресленні використовується шрифт типу Б. Розмір шрифту визначається висотою h великих літер у міліметрах. Для виконання написів на креслениках рекомендується шрифт типу Б з нахилом 75 град. Параметри літер залежать від розміру шрифту h.
Перегляд файлу

ВП НУБіП «Немішаївський агротехнічний коледж»

 

 

 

 

Відділення «Експлуатація та

технічний сервіс машин та обладнання»

 

 

 

 

 

 

 

 

КОНСПЕКТ

 

З ДИСЦИПЛІНИ „ОСНОВИ НАРИСНОЇ ГЕОМЕТРІЇ

ТА ІНЖЕНЕРНА ГРАФІКА”

 

ПО ТЕМІ: ПРАВИЛА НАПИСАННЯ ШРИФТІВ І НАПИСІВ.

 

 

 

 

 

 

 

ВИКЛАДАЧ:  ГРЯЗНОВА І.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Правила написання шрифтів та написів

Мета: Виконання написів на кресленнях.

 

План.

 

  1. Історичні відомості.
  2. Особливості стандартного шрифту ГОСТ 2.304-81.
  3. Розміри шрифтів та співвідношення між елементами літер та цифр.
  4. Конструкція літер, цифр та знаків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література:

 

1.Хаскін А.М. „Креслення” Київ. 1976р. # 10 стор.83-96.

2.Райковська Г.О. „Основи нарисної геометрії і інженерна графіка” К. 2003р. # 8 стор.96-113.

3.Збірник стандартів ЄСКД.

4.Боголюбов С.К. «Черчение» М. «Машиностроение», 1989.

5.Брилинг Н.С. «Черчение» М. «Стройиздат»,  1989.

6.Ботвінніков О.Д. „Креслення” К. „Радянська школа”, 1989.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Історичні відомості.

 

Російський алфавіт, яким ми зараз користуємося , бере свій початок у другій половині Х століття від славянського алфавіту. Його засновниками були  два священики -  Костянтин та Мефодій. Візантійський імператор відправив їх у Моравію, для того, щоб вони навчили місцевих жителів богослужінню на славянській мові. Перед смертю Костянтин постригся в монахи і прийняв ім’я Кирило, нову славянську азбуку  назвали в честь пам’яті про людину, який першим її  створив - кирилиця.

 Пізніше, з розвитком потреб суспільства, виникають деякі каліграфічні варіанти кирилиці .Стародавній вид письма – устав. Він відрізняється тим, що всі літери написані прямо, рівно, з правильними лініями і заокругленнями. Висота букви дорівнює її ширині. Форма та конструкція букв змінюється дуже мало.

Тексти виглядали красиво і навіть трохи святково. Ось чому уставом переписувались, як правило церковні книги.

Уставне письмо було дуже повільним. Кожну букву треба було сумлінно вимальовувати , слідкувати за її положенням в рядку. Тому з часом устав змінився на більш швидкий шрифт – напівустав.

 Букви з часом втратили свою прямоту, почали стояти одна від одної досить далеко. Рядок виходив більш вільним, з більшим розмахом. З часом у деяких букв з’являються  навіть прикраси: довгі ніжки, завитки.

По мірі розповсюдження грамотності на зміну напівуставу   приходить скоропис. Букви стали менші за розміром, завитки  стали ще більші , затійливіші.  Обриси букв спрощуються і стають більш образними .

Весь час алфавіт поступово спрощувався та вдосконалювався. Зокрема, значні спрощення зробив Петро І . Однакові пропорції більшості літер надали шрифту спокійний характер. Шрифт стає легким для читання.

В подальшому виникло дуже багато видів шрифтів, але не всі вони були придатні для застосування на кресленнях, тому що елементи літер та цифр в деяких з них були дуже відмінні за товщиною, внаслідок чого ці шрифти невдало виходили при світлокопіюванні.

Саме з потреб світлокопіювання і виникає сучасний стандартний шрифт, який завдяки своїй простоті, , чіткості та зручності має великі переваги над іншими. Він містить російський, латинський, грецький  алфавіти, римські та арабські цифри та знаки.

Особливості стандартного шрифту ГОСТ 2.304-81.

 

На кожному кресленні ,звичайно, є певні написи, нанесені розміри та інші цифрові позначення. Виконувати їх треба чітко, креслярським шрифтом. Майже кожен студент так чи інакше вміє підписувати креслення. Іще в школі кожному приходилось писати стандартним шрифтом по ГОСТ 2.304 – 81. Але  основними помилками при виконанні написів є наступне: поєднання прописного і друкованого шрифтів, не зовсім правильна конструкція букв, втрата нахилу в окремих буквах та товщини обведення букв і цифр. Мета полягає в усуненні недоліків, шляхом додаткового вивчення матеріалу і набуття досвіду впевненого і чіткого письма.     

Усі написи на кресленнях повинні відповідати стандарту на шрифт – ГОСТ  2.304 -81. Стандарт визначає висоту та ширину літер і цифр, товщину їх обведення, відстань між літерами, словами та рядками. Щоб навчитися надписувати креслення стандартним шрифтом, треба знати не тільки характер написання літер, але і їх розміри.

Стандартом установлені два типи шрифту: тип А і тип  Б з нахилом і прямий без нахилу. У навчальному кресленні використовується тип Б (рис.1).

Стандарт встановлює таку висоту (вона позначається  h) великих літер і цифр: 2,5  3,5  5  7  10  14  20  28  40  (розмір 1.8  допускається тільки для великих літер шрифту). Висота великих літер (h) в міліметрах відповідає розміру шрифту. Висота великих літер виміряється перпендикулярно основі рядка. Отже, висота великих літер шрифту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.1

розміру 10 дорівнює 10 мм, розміру  5 – 5 мм і т.д.. Висота малих літер становить 5/7 висоти великих літер h, що приблизно відповідає наступному меншому розміру шрифту. Так, висота малих літер шрифту 10 дорівнює  7 мм, тобто відповідає висоті великих літер наступного шрифту 7-го розміру. Винятком є висота малих літер б, в,  р,  д,  у,  ф,

яка дорівнює висоті великих літер, або що те саме, розміру шрифту, застосованого для написів.

Написи можуть складатися з одних великих літер, у цьому випадку перша літер повинна мати таку ж висоту, як і інші.

Всі літери і цифри креслярського шрифту нахилені до лінії рядка приблизно на 750  . Деякі написи дозволяється виконувати без нахилу. Але практика показує,  що легше писати все ж таки з нахилом, тому що зберігати вертикальну намрямленість  елементів важче.

Написи на кресленнях необхідно виконувати українською мовою, але   ГОСТ 2.304 – 81  розроблений для російського алфавіту, тому додавши до російського алфавіту букви  І,  Ї,  Є,  Г  необхідно користуватися вищевказаним ГОСТом. (Рис.2).

Для машинобудівних креслень можна використовувати шрифт типу Б з нахилом під 750.

Освоєння правильного написання стандартного шрифту  необхідно починати з вивчення конструкції літер та цифр. Кожна літера шрифту типу  Б може бути  вписана в паралелограм згідно розмірів , які надаються  в таблиці 1.

Примітка:

  1. Відстань між буквами, сусідні лінії яких не паралельні між собою ( наприклад,  ГА, АТ) може бути зменшена вдвоє, тобто на товщину d лінії шрифту.
  2. Мінімальна відстань між словами е , які відокремлені розділовими знаками, є відстань між цим знаком і наступним за ним словом.
  3. Шрифт розміром 1,8 , згідно стандарту не рекомендується і допускається тільки для шрифту типу  Б.

 

Таблиця1. Шрифт типу Б (d= 1/10h.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.2

Параметри літер залежать від розміру шрифту  h. Ширина більшості великих літер дорівнює 5/7h висоти  .

 Винятком є літери  Ж,  Ф,  Ш,  Щ,   Ю  ширина яких дорівнює  h, і літери  А,  М, , ширина яких дорівнює  6/7h, тобто трохи менша від висоти, ширина цифри  1 дорівнює 2/7h. Нижні і бокові відростки букв  Д,  Ц,  Щ,  цифри 4 і верхні елементи букв  Й,   І,  Ї  виконуються за рахунок відстані між рядками і буквами.

Цифри мають ті самі розміри, що й великі букви.

Висота малих літер становить приблизно 5/7 висоти великих літер, що теж  відповідає висоті наступного меншого розміру шрифту. Ширина малих літер дорівнює 3/7h, крім літер  ж,  т,  ф,  ш,  щ,  ю, ширина яких дорівнює приблизно їх висоті, і літери  м, що має ширину 4/7h.

Відстань між літерами і цифрами в словах беруть 2/7h, між словами та числами не менше ширини букв тексту. Відстань між нижніми лінійками рядків повинна бути не меншою 1  1/2h.

Висота літер і цифр на кресленнях, виконаних олівцем, повинна бути не меншою  3,5 мм. Товщину ліній і цифр вибирають приблизно рівною 1/7h.

У кресленні можливо виникнути необхідність користуватися літерами латинського шрифту. Як правильно писати ці літери (великі і малі),  показано на рис.3

 

 

 

 

 

 

 

Рис.3

Основними вимогами  до написів на кресленнях є:

чіткість, яка виключає можливість помилок при читанні,

простота, а відповідно швидкість їх виконання.

В відповідності до цих вимог розроблена конструкція літер і цифр креслярського шрифту. Їх потрібно розбити на декілька груп. В наступних ілюстраціях показана  конструкція літер і цифр креслярського шрифту типу Б з нахилом ( розмірні відношення їх окремих елементів). Для кращого сприйняття форми і розмірів літер і цифр, їх побудова показана на сітці з гніздами, які мають форму ромбу, висота якого дорівнює h (рис.4)

Потрібно мати на увазі, що  окремі прописні літери алфавіту мають однакові обриси з однойменними  малими літерами і для даного розміру шрифту відрізняються тільки по величині. До таких літер відносяться Ж, З, К, Л, М, Н, О, С, Х, Ч, Ь, Е, Ю, Я.

Група І:  прописні літери Г, П, Т, Н, Е, Ш, Ц, Щ .

Необхідно звернути увагу:

  1. на положення по висоті середньої горизонтальної риски літери Е, Н і на довжину цієї риски у літері Е,
  2. на розмір і положення нижніх відростків у літер Ц  і Щ.

Група ІІ:  Прописні літери И, Й , К, Л, Д, Х, А, М, Ж .

Необхідно звернути увагу:

  1. на положення нахиленої лінії в літері И
  2. на розмір і положення верхньої риски у літері Й
  3. на те, що верхні нахилені лінії дотикаються до літери К і середньої лінії літери Ж на 4/10 їх висоти
  4. на положення по висоті горизонтальної риски у літері А і гострого кута букви М.

Група ІІІ:  Прописні літери Ч, У.

1. Звернути увагу на округлення в літерах Ч  і  У  та на довжину нижньої горизонтальної лінії літери У. 

Група ІV: Прописні літери С,  О,  Ю,  Ф,  Є .

 

Необхідно звернути увагу:

  1. на наявність прямих ділянок і непостійну кривизну заокруглень літери О, а також відповідних елементів інших літер.
  2. на положення по висоті горизонтальних ліній у літері Є  та   Ю і на довжину цієї лінії  літери Є.
  3. на положення по висоті овальної частини літери Ф .

Група V: Прописні літери  Б,   В,  З,  Я.

 

Необхідно звернути увагу:

1.  на довжину верхньої горизонтальної літери Б 

2. на ширину верхньої частини літери В

3. на направлення лінії під нахилом у літері Я

4. на ширину верхньої частини  літери  З.

Висота цифр дорівнює висоті великих букв. Співвідношення висоти і ширини, товщини і ліній, відстані між цифрами тощо такі самі, як для великих букв. Виняток становить цифра 1, ширина якої дорівнює 2/7h. Верхній елемент цифри 3 не має заокруглення, а складається з прямолінійних елементів.

На рис. 5   Показана конструкція деяких знаків. Написання їх також не складне.

Написання малих літер. (рис.6)

Більшість малих літер повторюють конструкцію великих, але пропорції їх дещо змінюються.  Необхідно звернути увагу:

Середні елементи всіх малих літер розташовані рівно на середній лінії літери на відміну від великих. Заокруглення в малих літерах виконуються так само, як і в великих. Висота заокруглень дорівнює 2/10 h , або 2d.

 

 

Рис.4

 

Рис.5

 

Рис.6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як писати креслярським шрифтом:

Оформляти креслення написами необхідно акуратно. Нечітко виконані написи або недбало написані цифри в розмірах можуть бути неправильно прочитані.

Щоб навчитися красиво писати креслярським шрифтом, спочатку слід роботи сітку для написання кожної літери. Потім можна проводити тільки  верхню і нижню лінії рядка. Контури букв спочатку намічають тонкими лініями. Переконавшись у тому, що вони написані правильно, їх обводять м’яким олівцем. На рис. 7    показано, як правильно писати деякі знаки, які  зустрічаються на кресленнях. Ознайомившись з правилами написання шрифтів , можна вибрати шрифт для заповнення основного напису. Написи „Креслив” ,  „Перевірив” рекомендується писати шрифтом   3,5  назву групи – шрифтом  5. Назву креслення, або деталі пишуть шрифтом  7, а назву матеріалу  3,5   або  5. Масштаб і номер креслення теж можна писати шрифтом  5 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.7

 

Питання для самоконтролю:

 

  1. Які розміри креслярського шрифту встановлені ГОСТ 2.304-81?
  2. Назвіть закономірності утворення розмірів параметрів літер та цифр.
  3. За якими ознаками поділяються великі та малі на групи?
  4. Який кут нахилу букв і цифр прийнятий для стандартного шрифту?
  5. Чому дорівнює висота малих букв розміру  14?    Чому дорівнює їх ширина?

 

 

doc
До підручника
Креслення (профільний рівень) 11 клас (Сидоренко В.К.)
Додано
23 вересня 2019
Переглядів
6976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку