Питання 1. Поняття ефективності та продуктивності праці. Успіх трудової діяльності персоналу підприємства характеризується її ефективністю. Під ефективністю праці розуміють досягнення працівником найкращих результатів при найменших затратах праці. Ефективність характеризує результативність праці з якісного боку. Ефективність праці є якісним показником роботи працівників підприємства. Тобто вона характеризує якість виготовленої продукції або виконаної роботи кожним працівником підприємства.
Від ефективності праці слід відрізняти поняття “продуктивність праці”. Продуктивність праці – це показник трудової діяльності працівників. Продуктивність праці – це кількісний показник, який характеризує результат роботи кожного працівника підприємства. Зверніть увагу ! Продуктивність праці визначається в середньому на одного працівника підприємства, щоб розуміти, який вклад у загальний результат повинен зробити кожний працівник. Від цього буде залежати виконання загального плану виробництва або реалізації продукції для підприємства.
Значення продуктивності праці. Продуктивність праці характеризує кількість продукції, виробленої за одиницю часу (за одну годину, за зміну, за робочий день, за місяць або за рік) одним працівником підприємства. Від продуктивності праці кожного працівника залежить загальний обсяг виконаних робіт, товарооборот, доходи, а в кінцевому рахунку і прибуток підприємства.
Питання 2. Показники продуктивності праці: 1. Виробіток 2. Трудомісткість Це кількість виготовленої продукції у розрахунку на одного працівника за одиницю часу. Це найбільш поширений і універсальний показник Продуктивності праці. Це обернений показник до виробітку. Це витрати робочого часу на виробництво одиниці продукції.
Виробіток Трудомісткість Зростання виробітку призводить до збільшення обсягів виробництва продукції, розміру доходів, а отже, до зростання розміру прибутку. Зменшення трудомісткості призводить до скорочення часу на виготовлення кожної одиниці, а отже до загального зростання обсягів виробництва продукції, розміру доходів, а отже, до зростання розміру прибутку. Обернений показник продуктивності праці Прямий показник продуктивності праці
Отже, між виробітком і трудомісткістю існує обернений взаємозв’язок: Виробіток (тобто виготовлення продукції кожним працівником) зростає тоді, коли трудомісткість (тобто час на приготування одиниці продукції) скорочується. І навпаки: коли трудомісткість (тобто час на кожну одиницю продукції) зростає, тоді виробіток (тобто кількість одиниць виготовленої продукції) буде скорочуватися. Найкращою для підприємства є ситуація, коли виробіток зростає, а трудомісткість скорочується. Це означає, що працівник швидше працює і більше встигає виготовити продукції за одиницю часу.
Методика розрахунку показників продуктивності праці: Виробіток Трудомісткість 2 способи (або методи) розрахунку: Натуральний - кг або штук або страв на 1-го працівника; 2) Вартісний – грн або тис.грн на 1-го працівника 1 спосіб розрахунку: Трудовий – у хвилинах або годинах або днях на одиницю продукції Виходячи з цього, ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ МАЄ 3 СПОСОБИ (МЕТОДИ) РОЗРАХУНКУ: Натуральний Вартісний Трудовий
Три Методи розрахунку продуктивності праці: 1) Натуральний метод: Кількість виготовленої продукції Середньооблікова кількість працівників Од.виміру: шт, кг, страви на одного працівника 2) Вартісний метод: Товарооборот Середньооблікова кількість працівників Формула: Т/О СК Од.виміру: грн. на одного працівника 3) Трудовий метод: Робочий час Обсяг виробництва продукції Од.виміру: години або дні
Приклади розрахунку показників продуктивності праці. Приклад 1. Визначити середньогодинний виробіток працівника, якщо за місяць виготовлено 3600 деталей . Кількість працівників – 5 осіб. Кількість робочих днів – 25. Працюють в одну зміну по 8 годин. Рішення: 1) Визначаємо виробіток 1-го працівника за місяць: 3600 / 5 = 720 деталей на 1 працівника за місяць 2) Визначаємо виробіток працюючого за 1 робочий день: 720 деталей / 25 робочих днів = 28,8 = 29 деталей на 1 працюючого за 1 робочий день. 3) Визначаємо виробіток працюючого за 1 годину роботи: 29 деталей / 8 годин = 3,6 = 4 деталі в середньому за 1 годину роботи. Висновок: середньогодинний виробіток становить 4 страви.
Питання 4: Фактори, що впливають на продуктивність праці. Продуктивність праці на підприємстві змінюється під впливом багатьох факторів. Під факторами розуміють причини, які приводять до зростання продуктивності праці. Всю сукупність факторів підвищення продуктивності праці можна поділити на три групи:
Група 1: Матеріально-технічні фактори: Комплексна механізація і автоматизація виробництва; Удосконалення техніки і технології; Впровадження прогресивних технологій; Підвищення якості сировини і нових матеріалів; Використання безвідходних або маловідходних технологій; Застосування енергозберігаючих технологій; Економія сировини і матеріалів.
Група 3: Соціально-економічні фактори: Підвищення освітнього рівня працівників; Підвищення кваліфікації працівників; Покращення характеру і умов праці; Посилення стимулів, мотивів і спонукання до трудової діяльності; Нематеріальне заохочення; Підвищення розміру заробітної плати або премія за підвищення продуктивності праці; Створення належного морально-психологічного клімату в колективі; Поліпшення системи підготовки і перепідготовки кадрів.
Під резервами росту продуктивності праці розуміють… Можливості більш повної реалізації продуктивності праці за рахунок покращання використання всіх факторів її підвищення. Резерви росту продуктивності та ефективності праці поділяють за двома ознаками: Екстенсивні – досягаються за рахунок залучення додаткових ресурсів; Інтенсивні – досягаються за рахунок впровадження більш новітніх та економних технологій. Більш економними та вигідними для підприємства вважаються інтенсивні резерви.
Резерви інтенсивного зростання: Резерви екстенсивного зростання: Збільшення фонду робочого часу Залучення більшої кількості сировини та енергії Додаткове використання Обладнання Збільшення кількості працівників Залучення фінансових коштів Зниження витрат на одиницю продукції Зниження витрат матеріалів та енергії на одиницю продукції Покращення використання обладнання на всю потужність Економне витрачання та вигідне вкладання фінансових коштів Збільшення результативності праці кожного працівника за рахунок ефективної мотивації праці
Чим продуктивність праці відрізняється від ефективності праці ? Якими показниками характеризується продуктивність праці ? Що характеризує виробіток і трудомісткість ? В якій залежності між собою знаходяться виробіток і трудомісткість ? Які фактори впливають на продуктивність праці працівника підприємства ресторанного господарства? Питання для самоперевірки :