Тема «Спеціалізація, концентрація та інтеграційні процеси в сільськогосподарському виробництві. Проведення розрахунків використовуючи електронні таблиці Ms. Excel.»
Мета: закріплення теоретичного матеріалу та набуття практичних навичок з методики визначення коефіцієнта спеціалізації в аграрних підприємствах.
Актуальність даної теми для бухгалтерів полягає у тому, що розвинута і ефективно організована бухгалтерська справа є одним з невід'ємних елементів економіки. І внутрішні, і зовнішні бухгалтери відіграють важливу роль в наданні доказової правильної інформації, необхідної для прийняття рішень щодо постачання, найму кадрів і використання ресурсів, від чого залежить ефективність ринкової економіки.
Інструкційна картка
з дисциплін «ЕКОНОМІКа ПІДПРИЄМСТВА» і «ІНФОРМАТИКА ТА КОМП’ЮТЕРНА ТЕХНІКА»
студент(а/ки) групи: __________________________
Тема: Спеціалізація, концентрація та інтеграційні процеси в сільськогосподарському виробництві. Проведення розрахунків використовуючи електронні таблиці Ms. Excel.
Навчальна мета: закріплення теоретичного матеріалу та набуття практичних навичок з методики визначення коефіцієнта спеціалізації в аграрних підприємствах.
Розвиваюча мета:
Виховна мета: формування професійних рис:
Обладнання: конспект лекції, лічильна техніка.
Рекомендована література:
Теоретичні відомості:
Спеціалізація фірми – це переважно виробництво відповідного виду продукції, для якого тут є відносно найкращі природно-економічні умови.
Кс = 100 / ∑р (2і - 1)
∑р - питома вага і – ї галузі товарної продукції, %;
І – порядковий номер і- ї галузі в ранжируваному ряду, побудованому за спадаючою ознакою:
При проведенні розрахунків над даними, що подані в табличній формі, широко використовуються спеціальні програми для роботи з електронними таблицями, які називаються табличними процесорами.
Обчислення проводиться за допомогою формул та функцій.
Діаграма – це подання даних таблиці в графічному вигляді, що використовується для аналізу і порівняння даних.
Хід роботи:
Завдання 1. Фронтальне опитування студентів.
Завдання 2. Графічне представлення команди (зобразити емблему своєї команди на аркуші паперу і за допомогою програми Paint).
Завдання 3. Пов’яжіть визначення з терміном. Для цього у колонці «Відповідь», навпроти терміну проставте цифру, яка відповідає даному визначенню.
Терміни |
Відповідь |
Визначення |
Спеціалізація сільського господарства |
5 |
|
Спеціалізація аграрних підприємств |
1 |
|
Галузева спеціалізація |
6 |
|
Внутрішньогалузева спеціалізація |
2 |
|
Постадійна спеціалізація |
7 |
|
Концентрація сільськогосподарського виробництва |
3 |
|
Галузь |
8 |
|
Інтеграція |
4 |
|
Завдання 4.1. Визначити коефіцієнт спеціалізації даного аграрного підприємства, якщо відомо:
Продукція |
2015 р. |
2016 р. |
2017 р. |
В середньому за три роки |
Структура, % |
Зернові |
131 |
350 |
207 |
229,3 |
39,6 |
Цукрові буряки |
141 |
40 |
105 |
95,3 |
16,4 |
Ріпак |
- |
31 |
- |
10,3 |
1,8 |
Овочі |
5 |
- |
15 |
6,7 |
1,2 |
Інші продукти галузі |
5 |
9 |
62 |
25,3 |
4,4 |
Разом по рослинництву |
282 |
430 |
452 |
366,9 |
63,4 |
ВРХ: на м'ясо |
10 |
4 |
7 |
7 |
1,2 |
на племінні цілі |
57 |
132 |
110 |
99,7 |
17,2 |
М'ясо свиней |
6 |
7 |
24 |
12,3 |
2,1 |
Молоко |
19 |
24 |
229 |
90,7 |
15,6 |
Мед |
- |
1 |
- |
0,3 |
0,05 |
Інші продукти галузі |
3 |
1 |
4 |
2,7 |
0,47 |
Разом по тваринництву |
95 |
169 |
374 |
212,7 |
36,62 |
ВСЬОГО |
377 |
599 |
826 |
579,6 |
100 |
Кс = 100 / Σ Пв(2 N - 1)
Кс=100/39,6*(2*1-1)+17,2*(2*2-1)+16,4(2*3-1)+15,6(2*4-1)+4,4(2*5-1)+2,1*
(2*6-1)+1,8(2*7-1)+1,2(2*8-1)+1,2(2*9-1)+0,47(2*10-1)+0,05(2*11-1)=0,26
Відповідь:
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4.2. Визначити структуру товарної продукції, встановити спеціалізацію підприємства та дати оцінку відповідності галузевої структури природно - економічним умовам зони.
Види продукції та галузі |
Базисний рік |
Звітній рік |
Номер галузі у ранжирному ряді |
||
Сума, тис.грн. |
Структура, % |
Сума, тис.грн. |
Структура, % |
||
Зерно |
20,3 |
0,8 |
20,3 |
0,8 |
7 |
Цукрові буряки |
100,4 |
4,1 |
100,0 |
4,0 |
6 |
Соняшник |
7,0 |
0,3 |
7,0 |
0,3 |
9 |
Льон |
10,0 |
0,4 |
8,0 |
0,3 |
8 |
Картопля |
258,6 |
10,5 |
260,0 |
10,5 |
3 |
Овочі |
205,0 |
8,3 |
210,0 |
8,5 |
5 |
Разом по рослинництву |
601,3 |
24,3 |
605,3 |
24,4 |
Х |
Молоко і молочні продукти |
697,4 |
28,2 |
700,0 |
28,2 |
2 |
М'ясо ВРХ, яловичина |
934,5 |
37,8 |
935,0 |
37,7 |
1 |
М'ясо свиней |
237,1 |
9,6 |
240,0 |
9,7 |
4 |
Разом по тваринництву |
1869,0 |
75,7 |
1875,0 |
75,6 |
Х |
Всього |
2470,3 |
100 |
2480,3 |
100 |
Х |
Рівень спеціалізації |
Х |
Х |
0,38 |
Х |
Х |
Коефіцієнт спеціалізації |
Х |
Х |
0,26 |
Х |
Х |
Методичні поради:
Рсп = ТП осн.галузей / ТП загальна
Рсп=935,0/2480,3=0,38
Кс = 100 / Σ Пв(2 N - 1)
Кс=100/(37,7*1)+(28,2*3)+(10,5*5)+(9,7*7)+(8,5*9)+(4*11)+(0,8*13)+(0,3*15)+(0,3*17)=0,26
Кс < 0,2 – низький;
Кс (0,2- 0,4) – середній;
Кс (0,4-0,6) – високий;
Кс > 0,6 – поглиблений.
Відповідь:
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Завдання 4. Розвиваюче завдання. Кросворд.
Скласти висновки та пропозиції: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Студент повинен вміти, знати: набути практичних вмінь і навичок з методики визначення коефіцієнта спеціалізації в аграрних підприємствах.