Лексичне значення слова. Однозначні та багатозначні слова.

Про матеріал
Презентація спрямована поглибити знання учнів про лексичне значення слова, дати поняття про однозначні та багатозначні слова, формувати вміння розрізняти багатозначні слова, доречно використовувати їх у мовленні; удосконалювати вміння самостійно збагачувати власний словниковий запас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЕКСИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ СЛОВА ОДНОЗНАЧНІ ТА БАГАТОЗНАЧНІ СЛОВА ПРЯМЕ ТА ПЕРЕНОСНЕ ЗНАЧЕННЯ СЛОВА

Номер слайду 2

Уже дзвінок нам дав сигнал: Працювати час настав. Тож і ми часу не гаймо, Роботу швидше починаймо.

Номер слайду 3

Психологічна налаштування на урок. Вправа «Спіймай настрій» Тож починаємо працювати у гарному настрої. Будемо: уважні, розумні, організовані, кмітливі. Щоб урок пройшов цікаво, всі берімося до справи!

Номер слайду 4

Запишіть сьогоднішню дату

Номер слайду 5

ТЕМА УРОКУ: Слова, що мають кілька значень. Багатозначні слова.

Номер слайду 6

Лексичне значення – це те, що означає слово ДІМ - будівля, призначена для житла або розміщення різних установ

Номер слайду 7

ОДНОЗНАЧНІ ТА БАГАТОЗНАЧНІ СЛОВА В українській мові є слова, які називають лише один предмет, явище чи особу, мають одне – єдине лексичне значення ОДНОЗНАЧНІ СЛОВА БАГАТОЗНАЧНІ СЛОВА Слова виникають з одним лексичним значенням, але деякі з них можуть з часом набувати нових значень. Слова, що мають два і більше значень, називаються багатозначними.

Номер слайду 8

Це слово три значення має: То двері воно зачиняє, То тягнеться ніжно до мами, То букви виписує вправно. Складіть речення зі словом відгадкою

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Складіть речення зі словом "ключ“. Запишіть їх. 1 групі – ключ, що відчиняє двері; 2 групі – ключ у нотному рядку; 3 групі – ключ, що загвинчує гайку; 4 групі – журавлиний ключ.

Номер слайду 12

Знайдіть багатозначні слова: У тихому гаю Лисичка щастя мала. Сироїжки, лисички, опеньки, маслюки належать до їстівних грибів. Василько знітився, не знав, де руки діти. Діти весело бігали.

Номер слайду 13

ПРЯМЕ ТА ПЕРЕНОСНЕ ЗНАЧЕННЯ СЛОВА Слова переважно вживаються в прямому значенні. Слово, вжите у прямому значенні, - це його звична назва (лексичне значення). Деякі слова вживаються у переносному значенні. Слово, вжите у переносному значенні, - це образна назва, перенесена з одних предметів, явищ, дій на інші за подібністю. ПРЯМЕ ЗНАЧЕННЯ ПЕРЕНОСНЕ ЗНАЧЕННЯ

Номер слайду 14

ШЛЯХИ ПЕРЕНЕСЕННЯ ЗНАЧЕНЬ

Номер слайду 15

Робота з підручником (с.59)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Зі словами гострий та голова склади максимальну кількість словосполучень, щоб вони вживалися у прямому та переносному значенні

Номер слайду 18

Поясни переносне значення слів ЗОЛОТІ РУКИ ГОСТРИЙ ЯЗИК ЗЛИЙ ВІТЕР

Номер слайду 19

Творче завдання Уяви собі, що ти художник слова і потрапив або на величезне поле, де дозріває пшениця, або на море, коли заходить сонце, або у гай навесні, або у парк восени… Добери словосполучення, які передають твої враження від побаченого і почутого. Чи зміг би ти зробити це без слів у переносному значенні? Зроби висновок про роль переносних значень слів у мові.

Номер слайду 20

Закінчи речення… Будь - яке слово має … значення. Деякі слова мають … значень. Однозначне слово - це слово …. Багатозначним називаємо слово… Переносне значення слова - це.. Основне лексичне значення слова є …

Номер слайду 21

Домашнє завдання Виконати впр.4, с. 61.

Номер слайду 22

Рефлексія «Острів» Оберіть острів, на який ви б завітали у кінці уроку Інтересу Незадоволення Суму Радості Успіху

Номер слайду 23

ppt
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
2444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку