Лексикологія.Загальні поняття

Про матеріал
Презентація допоможе поглибити знання учнів із розділу мовознавства «Лексикологія».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Лексикологія»

Номер слайду 2

Лексикологія вивчає словниковий склад мови: значення слів (лексем), їхнє походження та вживання. Лексика - усі слова, які вживаються в мові. 

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Способи пояснення лексичного значення слова. Прочитати у тлумачному словнику Підібрати спільно-кореневі слова. Підібрати синоніми

Номер слайду 5

У перекладі з латини слово словник означає «колекція слів».

Номер слайду 6

ГРАМАТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ СЛОВАКрім лексичного значення (ЛЗ),слово має ще й граматичне значення (ГЗ)МістомІменник середнього роду в орудному відмінку однини. Великий населений пункт. ЛЗГЗppt_x

Номер слайду 7

Однозначним називається слово, що має одне значення. Багатозначні слова. В українській мові є слова, які називають лише один предмет, явище чи особу, мають одне-єдине лексичне значення. Багатозначні слова – це слова, які мають два і більше значень. Такі слова називають явища, предмети, ознаки, у чомусь схожі між собою.

Номер слайду 8

Сільськогосподарське знаряддя для косіння трави, збіжжя тощо, що має вигляд вузького зігнутого леза, прикріпленого до держака. Коса́ — зачіска, при якій кілька пасом волосся на голові людини сплітаються разом. Розглянемо приклад. Коса́ або стрілка — вузька намивна смуга суходолу у прибережній частині моря або озера, одним кінцем сполучена з берегом. Коса складається з піску, гальки, гравію, що нагромаджується при переміщенні їх течією уздовж берегів. Поверхня коси рівнинна, висота незначна.

Номер слайду 9

Пряме та переносне значення слова. Пряме значення слова — це його основне лексичне значення. Найчастіше пряме значення є первинним, тобто тим, що вперше стало назвою. Переносне значення слова — це його вторинне значення, яке виникло на основі прямого. Пряме значення слова крило — літальний орган птахів, комах та деяких ссавців. Крила мрії (мріяти), крила пісень (співати), узяти під своє крило (захищати), летіти з одним крилом (без підтримки).

Номер слайду 10

Групи слів за значенням

Номер слайду 11

Синоніми – слова різні за звучанням та написанням, але однакові або близькі за лексичним значенням.

Номер слайду 12

Синоніми об’єднуються в синонімічний ряд, у якому виділяється стрижневе (опорне) слово. Синонімічний ряд об’єднує близькі або однакові за значенням слова.

Номер слайду 13

Антоніми – слова з протилежним лексичним значенням.

Номер слайду 14

Омоніми – слова однакові за звучанням і написанням, але різні за лексичним значенням.

Номер слайду 15

Пароніми – слова близькі (не однакові) за звучанням, але різні за значенням і написанням.

Номер слайду 16

ТИ МОЛОДЕЦЬ!

pptx
Додано
4 січня
Переглядів
139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку