Лемківська конкретика як джерело образних асоціацій

Про матеріал
Антонич. Коротко про митця. Аполітичність, наскрізна життєствердність, метафоричність і міфологізм поезії; екзотика лемківського краю в контексті вселюдських мотивів. Лемківська конкретика як джерело образних асоціацій. Поєднання язичницьких мотивів із християнськими («Різдво», «Коляда»). Роздуми над поезією Б.-І. Антонича. «Зелена Євангелія» - нерозривна єдність природи і людини, ідея життєствердження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Б.-І. Антонич. Проти розуму вірю, що місяць, який світить над моїм рідним селом, є інший від місяця з-над Парижа, Рима, Варшави чи Москви… Вірю в землю батьківську і в її поезію. Богдан-Ігор Антонич.

Номер слайду 3

Львів, половина 30 х. При письмовому столі сидить юнак, а з його пера на папір скапують слова, натхнені спогадом неначе вчорашнього дитинства: Мов свічка, куриться черемха в побожній вечора руці. Вертаються з вечірні лемки, до хат задумано йдучі. Моя країно верховинна, — ні, не забуть твоїх черемх,коли над ними місяць лине вівсяним калачем!

Номер слайду 4

З вітром століть приходимо до поета й беремо його у вітер століть. Мине небагато часу, і в мисль про українську поезію ввійде ім’я закоханого в життя прочанина, творчість якого буде засвоєна його Батьківщиною, тією «вічною землею, куди ведуть усі стежки і всі дороги». Д. Павличко

Номер слайду 5

Мої пісні – над рікою часу калиновий міст. Я – закоханий в життя прочанин. Б.-І. Антонич

Номер слайду 6

Девіз життя Богдана – Ігоря Антонича:«ВСЕ МОЄ ЖИТТЯ – ОДНЕ ЗМАГАННЯ,ЗА ГАРМОНІЮ ЛЮДИНИ Й БОГА…»

Номер слайду 7

Богдан-Ігор Антонич народився 5 жовтня 1909 року в селі Новиці на Лемківщині (тепер територія Польщі). Його батько — греко-католицький священик Василь Кіт, що змінив прізвище незадовго перед народженням єдиного сина. Родина Антоничів покинула рідне село, бо воно було розміщене на шляхах, де проводилися воєнні операції.

Номер слайду 8

Початкову освіту майбутній поет здобував під наглядом приватної вчительки. Упродовж 1920—1928 навчався у гімназії гуманітарного типу імені Королеви Софії у Сянку.

Номер слайду 9

Протягом 1928—1933 Антонич — студент Львівського університету Яна Казимира, де навчався на філософському факультеті. Гурток студентів-україністів у Львові, червень 1931р. 2 ряд знизу, перший зліва— Б. І. Антонич.

Номер слайду 10

Антонич був різнобічно розвиненою особистістю: окрім поетичної творчості, він займався переклада­цькою справою, писав рецензії під псевдонімом Зоїл, вів літературну хроніку, пробував себе як прозаїк і драматург, мріяв стати композитором, звідси й схожість окремих його поезій з Тичининими.

Номер слайду 11

Творча спадщина митця:  1931 р.- перша збірка " Привітання життя ".1934 р.- збірка " Три перстені ". 1936 р.- збірка " Книга Лева ". 1938 р.- посмертні книги "Зелена Євангелія " і " Ротації. Прозові твори:"На другому березі "(незакінчений роман ) . "Політик" ( сатиричний гротеск ). "Три мандоліни" (новела) Літературно - критичні статті: «Національне мистецтво», «Між змістом і формою», «Становище поета», «Як розуміти поезію», «Сто червінців божевілля».

Номер слайду 12

перемога добра над злом;утвердження духовної краси;гармонія фізичного й духовного в людині;відданість Вітчизні;гармонія між людиною та природою. Основні проблеми, порушені в творах митця:

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Повідомлення про Лемківщину, лемків, їх традиції: Лемківщина, також Лемковина - українська етнічна територія, на якій здавна проживала етнографічна група українців – лемки. Розташована в Карпатах (по обох схилах Бескидів) між річками Сяном і Попрадом (у межах сучасної Польщі) та на північний захід від річки Уж (у Закарпатті) до річки Попрад у Словаччині. Загальна площа бл. 3,500 км2.

Номер слайду 15

Інформація, що «схована» в QR-коді (спогади про поета).

Номер слайду 16

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}123894765

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Теорія літератури: Асоціативність – (від латин. associatio – поєднання, сполучення) – це зв’язок уявлень чи відчуттів, коли одне з них зроджує у свідомості низку інших. Асоціювання відбувається на підставі подібності («поле – як море»), контрасту (радість – сум), суміжності в часі (весна – цвітіння) або в просторі (небо – птахи). Коли в групу поєднуються три й більше уявлень чи відчуттів, тоді виникає асоціативний ряд. Міфологізм – спосіб поетичної реалізації міфу у творах оригінальної літератури.

Номер слайду 19

«Майстерня художника»Євгеній Безніско. Людмила і Володимир СтецьковичіЮрій Кох

Номер слайду 20

Народився бог на саняхв лемківськім містечку Дуклі. Прийшли лемки у крисаняхі принесли місяць круглий. Ніч у сніговій завіїкрутиться довкола стріх. У долоні у Маріїмісяць — золотий горіх. Поезія «Різдво»

Номер слайду 21

Словникова робота: Лемки – жителі Лемківщини;крисані – капелюхи з крисами (полями);завія – заметіль, метелиця;стріха – дах;Марія – Божа Матір.

Номер слайду 22

«Різдво»Тема: розповідь біблійної легенди про народження Христа з власною інтерпретацією цієї події; перемежування християнського таїнства народження Спасителя з язичницькими мотивами. Ідея: уславлення Сина Божого , який взяв на себе гріхи людства й постраждав за нього; наближення Спасителя до людей, єдність із ними. Композиція: складається із двох чотиривіршів, у яких у символічній формі розказують про волхвів, які принесли дарунки новонародженому Христу, і Марію, яка тримає на долоня (притуляє до лона) сина («золотий горіх»)

Номер слайду 23

Літературний рід: лірика. Жанр: ліричний вірш. Вид лірики: філософська. Віршовий розмір: хорей. Римування: перехресне (абаб)Художні засоби виразності: епітет, метафора

Номер слайду 24

Художні засоби виразності: Епітети: місяць круглий, снігова завія, золотий горіх;Метафори: прийшли лемки і принесли місяць; народився Бог на санях; ніч крутиться довкола стріх; у долоні у Марії місяць – золотий горіх.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Народився бог на саняхв лемківськім містечку Дуклі. Прийшли лемки у крисаняхі принесли місяць круглий. Ніч у сніговій завіїкрутиться довкола стріх. У долоні у Маріїмісяць — золотий горіх. Поезія «Різдво»

Номер слайду 27

Поезія «Коляда»Тешуть теслі з срібла сани,стелиться сніжиста путь. На тих санях в синь незнану. Дитя боже повезуть. Тешуть теслі з срібла сани,сняться веснянії сни. На тих санях Ясна Пані,очі наче у сарни. Ходить сонце у крисані,спить слов'янськеє Дитя.Їдуть сани, плаче Пані,снігом стелиться життя.

Номер слайду 28

Словникова робота: Коляда – різдвяна величальна пісня;Ясна Пані – Богоматір;Сарна – гірська коза.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Поезія «Зелена Євангелія»Весна — неначе карусель,на каруселі білі коні. Гірське село в садах морель,і місяць, мов тюльпан, червоний. Стіл ясеновий, на століслов’янський дзбан, у дзбані сонце. Ти поклоняйся лиш землі,землі стобарвній, наче сон цей!

Номер слайду 31

Словникова робота: Мареля (морель – діал.) – сорт абрикоси з дрібними плодами або сорт вишні. Дзбан – глекоподібний глиняний, дерев'яний або металевий посуд для води, молока, квасу.

Номер слайду 32

«Антонич був хрущем і жив на вишнях тих, що їх колись оспівував Шевченко...»ЦЕРКВА В СЕЛИЩІ НОВИЦІ, НА БАТЬКІВЩИНІ ПОЕТА

Номер слайду 33

Символ поезіїСформулюйте усно тему й основну думку твору. Поміркуйте, що можна зобразити як символ цього твору. Уявіть його. Продумайте кольори вашого майбутнього символу. Намалюйте цей символ. Прокоментуйте свою роботу: що зображено на вашій ілюстрації? Якими кольорами?Одним із рядків поезії підпишіть роботу. Вибір цитати обґрунтуйте.

Номер слайду 34

Виконуємо тест-увідповіднення.«Привітання життя» А. книга природи«Три перстені» Б. книга міста і цивілізації«Книга Лева» В. книга молодості, краси«Зелена Євангелія» Г. книга нескінченності, таємничості«Ротації» Д. книга міфів

Номер слайду 35

Приклад Художній засіб. Ходить сонце у крисані… А. алітерація. Весна – неначе карусель… Б. оксиморон. Тешуть теслі з срібла сани, В. порівняння. Стелиться сніжиста путь Г. персоніфікація

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

АфоризмиІ день і вік однаково минають. («Привітання життя»)Від зір залежить наша доля. («Дует»)Хто без зорі йде в світ – вже без зорі назавжди. («Чаргород, або як народжуються міти»)Дарма при зорях пальці гріти. («Дзвінкова пані»)Велика простота – найвища досконалість. (Свята простота»)Хто падає, за ним не тужать… («Сірий гімн»)Я є рушниця, радістю набита, якою вистрілю на честь життя. («Щастя»)Ступенем до перемоги стає нам кожний, хто невдалий, зрив. («Прелюдія»)

Номер слайду 39

«Будинок Антонича»: Любов – до всього сущого;Віра – у потойбіччя, у невмируще;Надія – на добро;Сила – у безсмерті душі;Ненависть – до?

Номер слайду 40

«Щоб жити краще, ширше, вище! О, більше світла! Більше сонця! Бо суть тобі дана й відкрита: цвісти й горіти, в пустку світу з красою йти, щоб краще жити».

Номер слайду 41

pptx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
1413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку