Леонід Брежнєв. Політика і економіка у роки "застою"

Про матеріал
В даній презентації ми дізнаємось про політику і економіку в роки "застою", про причини і перебіг подій війнм в Афганістані. Сформуємо поняття про керівника СРСР Леоніда Брежнєва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леонід Брежнєв. Політика у роки «застою».Історія 9 клас

Номер слайду 2

Завдання на урок: Сьогодні ми дізнаємось про стан політики та економіки Радянського союзу у період «застою» та про війну в Афганістані.

Номер слайду 3

Зміна влади: У 1964 році у результаті державного перевороту Микита Хрущов був звільнений з усіх посад і відправлений на пенсію. Зміни, запроваджені Хрущовим, були скасовані. Керівником СРСР став Леонід Брежнєв. За його правління Радянський Союз залишався централізованою державою: всі республіки, у тому числі й Україна, не мали права самостійно вирішувати важливі питання свого життя. Все повинно було узгоджуватися в столиці СРСР – Москві.

Номер слайду 4

Леонід Брежнєв: Часи правління Леоніда Брежнєва називаються періодом «застою», тобто часом, коли радянська економіка не розвивалася, стояла на місці, все більше відстаючи за рівнем виробництва промисловості та сільського господарства від країн Європи та США.

Номер слайду 5

Економіка: Головним напрямком економіки СРСР того часу було виробництво сировини: нафти, газу, деревини, вугілля, руди тощо. На кошти від продажу цих природних багатств за кордоном купувалася значна кількість товарів, яких не вистачало в країні: одяг, взуття, меблі, посуд та інше. Коли ж потреба у радянській нафті скоротилася, то полиці магазинів швидко спорожніли. Громадяни СРСР відчули дефіцит товарів широкого вжитку. Дефіцит – це недостатність краму в магазинах.

Номер слайду 6

Сільське господарство: Сільське господарство України могло б у повному обсязі забезпечити своїх мешканців м’ясом, молоком, хлібом, фруктами й овочами. Проте чимало продуктів харчування та сировини вивозилося з України для потреб усього Радянського Союзу. В українських містах стали звичними довгі черги за ковбасою, маслом, молоком та хлібно-булочними виробами. Для цього часу характерним було недбайливе ставлення влади до природи. Заводи і фабрики своїм димом та відходами забруднювали повітря і воду. Змінювалися русла річок, непродумано прокладалися нові канали, що призводило до заболочення місцевості, знищення рослинності, загибелі риби та диких звірів. Надмірне використання отрутохімікатів у сільському господарстві та їх недбайливе зберігання спричиняло забруднення землі.

Номер слайду 7

Афганістан: У 1979 році нібито з метою допомоги афганському народу побудувати краще життя Радянський Союз ввів свої військові частини до цієї країни. 10 років у Афганістані гинули солдати й офіцери, серед яких було чимало й українців. Більше 3 тисяч синів України не повернулося з цієї війни, а 8 тисяч отримали поранення. Радянська армія, незважаючи на перевагу в чисельності та озброєнні, не змогла перемогти афганських повстанців. Урешті-решт у 1989 році Радянський Союз був змушений вивести свої війська з Афганістану, так і не досягнувши своєї мети.

Номер слайду 8

Узагальнення знань:1. У якому році було усунуто від влади Микиту Хрущова? 2. Хто став керівником Радянського Союзу після Хрущова? 3. Де повинні були узгоджувати керівники УРСР найбільш важливі питання життя республіки? 4. Як називався період правління в СРСР Леоніда Брежнєва? 5. Як ви розумієте поняття «застій»? 6. Який був головний напрямок розвитку економіки СРСР періоду «застою»? 7. Що таке дефіцит? 8. Яким був стан сільського господарства України в період «застою»? 9. Як ставилася влада до навколишнього природного середовища? 10. Коли було введено радянські війська в Афганістан?

Номер слайду 9

Домашнє завдання: Прочитати стр. 221-224. Завдання 1 стр. 224

Номер слайду 10

Використані ресурси: Підручник Ю. М. Косенко «Історія України 9 клас. Фотографії з мережі Google

pptx
Пов’язані теми
Історія України, Презентації
Інкл
Додано
28 березня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку