Леся Українка. " Давня казка".Ідея вільної творчості, духовної свободи людини

Про матеріал
Тема уроку. Леся Українка. " Давня казка".Ідея вільної творчості, духовної свободи людини. Матеріал розрахований для підготовки до уроку української літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка. «Давня казка». Ідея вільної творчості, духовної свободи людини. Тема уроку

Номер слайду 2

Зрештою, життя моє не було убогим, і сором було б мені плакатися на нього. Леся Українка. Так! Я буду крізь сльози сміятись,Серед лиха співати пісні,Без надії таки сподіватись,Буду жити! Геть думи сумні!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Запитання та завдання - До якого жанру належить твір? - Які елементи казки є в поемі? - Назвіть головних героїв. Зачитайте їх портретну характеристику.- Сформулюйте тему поеми «Давня казка».- Яка ідея твору?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Будова твору. Твір складається з 4 частин. Сюжет поеми1. Експозиція – знайомство з поетом.2. Зав’язка – зустріч поета з Бертольдом.3. Розвиток дії – Бертольдо закохується, поет допомагає підкорити серце Ізідори. Лицар іде на війну, у тяжку хвилину йому допомагають співці. Після війни Бертольдо-багатий граф.4. Кульмінація – конфлікт між Бертольдом і поетом.5. Розв'язка – довічне ув'язнення поета, його смерть. «А поетові нащадки слово гостреє гартують»

Номер слайду 7

Робота з текстом- Що є найціннішим у житті для людини?- Що було головним для поета?. Підтвердіть свою відповідь рядками з тексту.- А для Бертольдо? - Як герої ставляться один до одного? Зачитайте рядки з поеми- Яким є ставлення їх до народу? Відповідь аргументуйте рядками з тексту.

Номер слайду 8

Проблеми твору- роль митця в суспільстві- служіння музі й народові- проблема людського щастя- війни заради збагачення

Номер слайду 9

Робота в групах. Яка роль поета і його творів в житті суспільства?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
Додано
28 лютого
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку