'' Леся Українка для тесту. Бажаю приємного читання.''

Про матеріал

Леся Українка народилася 25 лютого 1871 року в Новограді Волинському в білому будиночку.

Її справжнє ім'я- Лариса Петрівна Косач Квітка.

У 4 роки Леся навчилася читати. У п'ять років навчилася писати, а у дев'ять написала вірш ''Надія''. Дитячі роки поетеси минали на Поліссі. Леся ніколи не ходила до школи. Її вчителями були батько й мати. Улюбленими авторами і книгами Лариси Петрівни були ''Кобзар'' Т. Шевченка, твори Жуля Верна, Даніеля Дефо.

Леся цікавилася історією. Дев'ятнадцятирічною дівчиною вона написала для молодшої сестри підручник ''Стародавня історія східних народів''.

Коли дівчинці було 13 років, у неї назбиралося вже кілька віршів, і мати вирішила дати їй псевдонім- Українка. Перша книга, яку надрукували називалась- Конвалія. Серце Лесі перестало битися 19 липня 1913 року.

Перегляд файлу

КАЗКА

Справедливість.

        Влада Ткачук

 

 Жила-була собі чудова родина. Це родина лисиць. Келлі – дівчина, Хаскі – хлопець. Вони познайомились давно, у лісі, коли Келлі снідала здобиччю, яку спіймала сама.

 Ця пара лисиць зустрічалась недовго. Згодом вони покохались та одружились. Через якийсь час Келлі народила трьох дитинчат. Батьки – лисиці дуже любили своїх дітей. Вчили їх всьому, що знали та вміли самі. Робили все гуртом.

 Поступово все змінилось… Цього ніхто не очікував. Усі їх знайомі були дуже здивовані.

 Коли діти вже трохи підросли, батьки стали дуже часто сваритись між собою, незважаючи на присутність дітей. Дочка та двоє синочків ховались в такі моменти та плакали.

 І ось одного разу під час сварки Хаскі наказав своїй дружині Келлі полювати та приносити їжу для всієї родини. Це було важко, адже їх було п’ятеро в родині. Келлі завжди поверталась з полювання із здобиччю, але не в цей день…

 В цей день було холодно та мокро, тому мама-лисиця повернулась з полювання виснаженою та без їжі. Тато-лис її посварив, але сам на полювання не пішов, родина залишилась голодною. Було незрозуміло, чому тато-лис  ставав злим.

 Наступного дня Хаскі вигнав з дому Келлі, а полювати змусив старшу дочку Олівію. А Келлі пішла жити до своєї сестри.

 Однак Келлі не залишала надію побачитись з дітьми, щоб дізнатись, як їм живеться. Ось, що вона придумала…

 Келлі вирішила замаскуватись під дуже поважну пані. Вона вдягла гарне та дороге вбрання, яке позичила у сестри. Потім пішла до знайомої сороки за коштовностями. Та дала їй шикарне намисто. Келлі причепурилась та перетворилась на таку розкішну пані, що її було не впізнати. Вночі вона підійшла до рідної домівки, звідки її вигнав нещодавно розлючений чоловік. Постукала у двері, немов заблукала у лісі й попросила притулку. Хаскі не впізнав у розкішній пані свою дружину та впустив її переночувати. Келлі прикинулась дуже втомленою, лягла спати, але слухала все, що відбувалось в домі. Вона дізналась, що родину годує старша донька Олівія, яка сама ходить на полювання. Донька постійно свариться з батьком, який нічого не робить, а тільки примушує її багато працювати ще й у домі. Олівія дуже втомлюється, мало спить. Брати Олівії вже спали, Келлі їх не почула і не побачила. Але й те, про що вона дізналась, було дуже неприємно. Батько-лис перетворився на тирана, який знущався над дітьми. Келлі дуже злякалась за своїх дітей, але повертатись до чоловіка-тирана вона вже не хотіла. Але треба було рятувати дітей від їх батька. Тому вона всю ніч не спала, думала, що ж робити. На ранок вона пішла. Сумні думки охопили її. В голові було багато різних планів, як визволити дітей від батька- деспота.

 Не встигла Келлі переступити поріг дома сестри, як її наздогнала старша дочка Олівія з братами. Це було диво! Дочка зізналась, що впізнала матусю вночі, коли вона попросилась переночувати, але не подала виду та задумала план втечі від батька зранку. Так все і трапилось. Усі троє діточок побігли за мамою одразу, як та пішла.

 Діти знову були поруч з матусею. Вони перебралися жити в інший ліс, подалі від лихого тата-звіра.

 Згодом діти заспокоїлися, вони полювали разом, ніколи не лінувалися,  оберігали свою матусю-лисичку.

 А тато-тиран помер від голоду і власної ліні.

 

docx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку