Презентація на тему: "Рухи клітин. "

Про матеріал
Презентація на тему: "Рухи клітин."Розкриває такі питання: поняття про амебоїдний та миготливий рух, рухи одноклітинних організмів,будову і функціонування джгутиків та війок. 11 клас біологія профільний рівень К Задорожній.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 14 Тема: Рухи клітин.

Номер слайду 2

Поняття про амебоїдний та миготливий рух. У світі одноклітинних організмів переважають рухи, зумовлені активністю моторних білків: 1. Амебоїдний рух здійснюється за рахунок тимчасових випинів поверхні клітини -псевдоподій. Утворення та рух псевдоподій забезпечується взаємодією моторних білків - актину і міозину.

Номер слайду 3

Рухи одноклітинних організмів: амебоїдний (а), миготливий (б), ковзний (в), метаболічний (г),стрибаючий (д), гвинтоподібний (е)

Номер слайду 4

Амебоїдний рух не втратив свого значення і в багатоклітинних організмів: завдяки йому лейкоцити фагоцитують чужорідні частки.

Номер слайду 5

2. Миготливий рух зумовлений ритмічнимколиванням циліндричних випинів, які мають постійну форму та розташування на поверхні клітини. Серед структур, що забезпечують миготливий рух, найважливішими є аксоподії та джгутики. Перші мають жорсткий внутрішній скелет і здатні лише коливатися з одного боку в інший. Джгутики, на відміну від них, здатні вигинатися, а у прокаріотів — навіть обертатися навколо своєї осі.

Номер слайду 6

Будова і функціонування джгутиків та війок1. Джгутик бактерій є порожнистою білковою ниткою, утвореною з молекул білка флагеліну. Біля своєї основи вона переходить у порожнистий гак, що з’єднується із системою білкових дисків, пов’язаних із мембраною та клітинною стінкою. Один із дисків має вигляд зубчастого колеса. До кожного з його зубців прилягає комплекс моторних білків. Білки кожного такого комплексу здійснюють ритмічні рухи, змушуючи колесо обертатися. Енергію для їхніх рухів забезпечує потік протонів. Будова джгутика бактерій (а) архей (б), еукаріотів (в)

Номер слайду 7

Джгутик архей Являє собою суцільну білкову нитку, утворену молекулами трьох різних типів флагеліну. Він обертається навколо своєї осі, використовуючи для цього енергію молекул АТФ.

Номер слайду 8

Джгутик еукаріотів. Складається з 20 паралельних білкових трубок, що є типовими мікротрубочками, утвореними з мономерів білка тубуліну. Вони розташовані вздовж осі джгутика за схемою (9 · 2) + 2. Уздовж кожної пари мікротрубочок тягнуться ручки, утворені з білка динеїну. Ручка може приєднатися до сусідньої мікротрубочки і зсунути її з місця . Завдяки цьому джгутик змієподібно коливається, рухаючи клітину.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Війки. Клітини деяки еукаріотів мають сотні й навіть тисячі джгутиків. Такі численні джгутики можуть рухатися незалежно або узгоджено утворюючи «хвилі», їх називають війками.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Поширення і значення клітин з миготливими структурамив організмі людини1. Мікроворсинки, що колись утворювали комірець, формують клітини епітелію тонкого кишечника.

Номер слайду 14

2. Одиночні джгутики властиві сперматозоїдам людини.

Номер слайду 15

3. Численні джгутики вкривають клітини війчастого епітелію, який вистилає дихальні шляхи, маткові труби

Номер слайду 16

4. Волоскові клітини слухової системита органа рівноваги зберегли як джгутик, такі мікроворсинки.

Номер слайду 17

Запитання та завдання1. Як ви гадаєте, чому в одноклітинному світіне набули поширення гігроскопічні, осмотичні, ростові рухи? 2. У літературі ХХ ст. аксоподії часто розглядалися як різновид псевдоподій. Спробуйте підтвердити або спростувати цю точку зору. 3. Чи міг еукаріотичний джгутик утворитися зі джгутика давньої бактерії або археї?

Номер слайду 18

Домашнє завдання§ 14. Рухи клітин.

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
1418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку