Ліна Костенко "Чайка на крижині"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 7 класі на тему: "Чайка на крижині". Презентація адаптована для дистанційного навчання, згідно вимог до проведення дистанційного уроку онлайн на 15-20 хв.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ Чайка на крижині” Ліна Костенко

Номер слайду 2

Історія написання. Поема «Чайка на крижині» народилася у польському місті Щецин, щорозташоване на річці Одра, яка впадає в Балтійське море.

Номер слайду 3

Перебування у Щецині, вагання щодо того, чи залишитися у Польщі, чи повернутися на Батьківщину, проте відмовитись від кохання, стали основою для поеми «Чайка на крижині». Твір був написаний 1958 року, а друком вийшов в складі збірки «Мандри серця» 1961 року.

Номер слайду 4

Поема “Чайка на крижині” складається з 5 частин- “Надбережжя”;- “Крига на Одрі”;- “Крила”;- “Грунт”;-”Усміх”.

Номер слайду 5

Ми вивчаємо диптих “Крига на Одрі” та “Крила”

Номер слайду 6

Диптих — два твори мистецтва пов”язані одним задумом

Номер слайду 7

Диптих Ліни Костенко має алегорію (інакомовлення) і тяжіє до притчевості, бо образи метафоричні.

Номер слайду 8

Притча – повчальна розповідь про моральні істини. Алегорія- інакомовлення, наділення тварин, птахів, рослин рисами характеру людини. Метафора- розкриття сутності одного предмету через особливості іншого.

Номер слайду 9

Аналіз твору. Тема: відтворення роздумів поетеси про смисл життя людини.Ідея: возвеличення любові до рідного краю, перебуваючи за його межами. Жанр — поема.

Номер слайду 10

Крига на ОдріВ цьому році зима. Не вдягала білої свити. Часом вже й приміряла. Та хтось її зразу крав. Пошукала, поплакала... Що ж робити? —Бідувала в старійІз торішніх зів’ялих трав.

Номер слайду 11

Як коли лютувала,Стелила рядно ожеледиць. Сперечалася з морем. Несла сум’яття вітрів. Все збиралась на силі. Та не встигла огледіться. Як проснулись дереваІ на Одрі лід потемнів.

Номер слайду 12

Крига буйно ломилась. У відкриті двері протоки. Лід кришився, б’ючись. Об каміння берегове...І нарешті по Одрі —Темній, широкій —

Номер слайду 13

На останній крижиніСамотня чайка пливе.— Ти куди ж розігналась?Чи, бува, не до самого моря?Чайки держаться гурту,А ти відпливаєш одна.

Номер слайду 14

А крижина тонка,А крижина майже прозора... Ну, а що, як їїРозмиє вода весняна?Ну, а що, коли їй. Та удержать тебе несила?

Номер слайду 15

Затріщить і відломиться... Піде вода кругами...— Дивна людино!Я ж маю крила. Нащо крилатим ґрунт під ногами?

Номер слайду 16

pptx
Додав(-ла)
Лівецька Ірина
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
3001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку