Презентація "Ідея глибокого духовного наповнення людини – її «крилатості», що проявляється індивідуально. («Чайка на крижині», «Крила» Л.Костенко).

Про матеріал

Ідея глибокого духовного наповнення людини – її «крилатості», що проявляється індивідуально. Духовне багатство – найбільший скарб у житті («Чайка на крижині», «Крила»).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ідея глибокого духовного наповнення людини – її «крилатості», що проявляється індивідуально. Духовне багатство – найбільший скарб у житті («Чайка на крижині», «Крила»).

Номер слайду 2

Пригадай!

Номер слайду 3

Для мене лиш той край є найкращим,Де виросли крила мої. Ліна Костенко Є тільки дві речі, які ми можемо дати у спадок своїм дітям: перша – коріння, друга – крила. Англійське прислів’я. Епіграфи

Номер слайду 4

ЦІКАВИЙ ФАКТ У дитинстві мріяла стати льотчицею, тому створила собі парашут із маминої старої парасолі й простирадла та мало не загинула, стрибнувши з горища. 

Номер слайду 5

Підберіть асоціації до слова крила.

Номер слайду 6

Передбачення. Про які крила буде йти мова у вірші Ліни Костенко?

Номер слайду 7

Вірш «Крила» у виконанні Б. Ступки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Людські крила?

Номер слайду 10

Крила — це символ духовності, багатства думки, емоційного піднесення, могутності, незалежності й впевненості. У греків крила символізували любов і перемогу.

Номер слайду 11

Робота з літературознавчим словничком. Алегорія — це інакомовлення; наділення тварин, птахів, рослин, предметів рисами характеру людини. Отже, образ крил в однойменному творі Ліни Костенко алегоричний.

Номер слайду 12

Історія написання. Ліна Костенко написала цей вірш, перебуваючи в Польщі, а точніше – у порту міста Щецін. Рік написання поезії – 1958, вона ввійшла до збірки "Мандри серця". На створення твору поетесу спонукали відвідини польського міста Щеціна. Тоді Ліна Костенко вагалася, чи переїжджати їй до Польщі разом із коханим Єжи Пахльовським, чи – залишитися в Україні. У результаті поетеса вирішила повернутися додому і відмовитися від кохання.

Номер слайду 13

Історія написання. Недивно, що у вірші "Крила" Ліна Костенко показала, як сумує за Україною і жалкує, що вона – не вільний птах і не може полетіти додому. Зате – вона здатна полетіти на своїх творчих крилах та крилах своїх спогадів куди завгодно.

Номер слайду 14

Вірш "Крила" – це найвідоміша частина великої поезії Ліни Костенко "Чайка на крижині". Повний вірш складається з п'яти частин: "Надбережжя", "Крига на Одрі", "Крила", "Ґрунт", "Усміх", кожна з яких має свою закінчену думку, але в той же час пов'зана одна з одною.

Номер слайду 15

Паспорт ТемаІдея. Головна думка

Номер слайду 16

Художні засоби. Епітети: правда пташина, вічного поривання. Риторичні оклики: Людина нібито не літає…А крила має, А крила має! (зустрічається двічі)Метафора: правда пташина. Рефрен: А крила має. А крила має. Порівняння: “крила, не з пуху-пір’я,а з правди, чесноти і довір’я” Антитеза: “Землі немає, то буде небо”. Заперечувальне порівняння: “Немає поля, то буде воля”, “Немає пари, то  будуть хмари”. Риторичні запитання: “А як же людина?”, “А що ж людина?”. Риторичні оклики: “А крила має!”

Номер слайду 17

У Здолбунові на будівлі поліції з’явилися велетенські крила

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Диптих – два твори мистецтва, пов’язані одним задумом.

Номер слайду 21

Паспорт

Номер слайду 22

«Займи позицію» Грунт чи крила?..

Номер слайду 23

Фразеологізми

Номер слайду 24

Незакінчене речення. Ліна Василівна Костенко змусила мене замислитися над …

Номер слайду 25

Вже почалось, мабуть, майбутнє. Оце, либонь, вже почалось… Не забувайте незабутнє, воно вже інеєм взялось!І не знецінюйте коштовне, не загубіться у юрбі. Не проміняйте неповторне на сто ерзаців у собі!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Карчевська Світлана Тарасівна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
694
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку