Презентація "Письменники Полтавщини: Володимир Підпалий"

Про матеріал
Презентація містить короткі біографічні відомості з життя Володимира Підпалого. Також додано аналіз поезії "Між трав зелених". Доцільно використовувати на уроках літератури рідного краю
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Письменники полтавщини: Володимир Підпалий

Номер слайду 2

Біографія Володимира Підпалого. Володи́мир Олексі́йович Підпа́лий (народився 9 травня 1936 в селі Лазірках, на той час районному центрі Полтавської області — помер 24 листопада 1973) — український поет, прозаїк, перекладач. Батько українського поета Андрія Підпалого. Мати Ольга Власенко — козачка з хутора Макарівщини, батько Олексій Лукович — виходець з-під Великої Багачки. Батько працював на залізниці, захоплювався садівництвом та бджільництвом. На дев’ятому році мати була вже круглою сиротою і наймитувала в Лубнах. Батько Володимира Підпалого загинув у 1943 році під Києвом. Мати померла 21 січня 1957 року на час служби сина на флоті. Володимир Підпалий навчався у Величанській семирічній та Лазірківській середній школах. За власним свідченням, любив історію, літературу та не розумів точних наук. В школі багато читав. У 1953 році закінчив 10 класів. Працював у МТС, колгоспі. 1955 року був мобілізований на флот. У 1957 році демобілізувався (через хворобу ніг) та поступив до Київського університету на філологічний факультет (український відділ), який закінчив 1962 року.

Номер слайду 3

Творчість Володимира Підпалого в прижиттєвих збірках «В дорогу за ластівками» , «Вишневий світ» запропонувала іншу до попередньої поетичну пропозицію, розпочавши «тиху лірику», суть якої у медитаційних роздумах єдності людини, живого, світу і народу, гармонійності глибини і співмірності людини з найменшим у світі і самим світом, ціннісній орієнтації в медитативному осягненні незнищенних вартостей і сенсу життя, пейзажності і гармонії з природною стихією, зверненням до історичної пам’яті. Створення іншого непов’язаного з пропагованим «мистецтвом прогресу» смислом, відповідно апеляція до людської гідності і гармонії як суті світу. В укладеній поетом рукописній збірці «Синя птиця», поезії з якої були опубліковані в посмертній зб. «Сині троянди», а в авторському варіанті в книжці «Золоті джмелі» посилилась екзестенційна медитативність та філософічність з поглибленням елегійності та усвідомленням єдності поетичної культурної спадщини. Смерть Володимира Підпалого обірвала розвиток “тихої поезії” в українській літературі. Подібне сталось одночасно в російській поезії: загадкові смерті Алексєя Прасолова і Ніколая Рубцова зупинили розвиток цього стилю, варто згадати публічний донос російського поета Євгенія Євтушенка “Тихая поэзия”(1971), особи надзвичайно близької до верхівки КГБ СССР. Зрозумілим, в цьому контексті стає метафоричний протест Івана Драча проголошений на похороні Володимира Підпалого, протест проти смертельної брутальності радянської влади до митців і зокрема щодо Володимира Підпалого. Володимир Підпалий помер 24 листопада 1973 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).

Номер слайду 4

БАЧИШ: МІЖ ТРАВ ЗЕЛЕНИХ… Бачиш: між трав зелених,як грудочки, пташата…Станьмо ось тут навшпиньки спокій їх берегти. Може, не зможу батьком –стану їм старшим братом;будь їм, маленьким, сірим,просто сестрою ти…Кажеш, що не зумієш,не маєм любові й хисту…Що ти?! А руки?! Серце?!Куди заховати їх?!Яструб-розбійник свисне раптом над беззахисними,ляже на нашу совістьза нашу байдужість гріх…Треба в житті любити гаряче і багато:сонце, дощі зернисті,дороги в пилу,траву!… Бачиш: в гнізді малому,як грудочки, пташенята,немічні ще, невміло ворушаться і живуть!

Номер слайду 5

“Бачиш: між трав зелених” Рік публікації – 1963 Збірка – “Зелена Гілка”Літературний рід — лірика. Жанр — вірш. Вид лірики — пейзажна. Тема: зображення  природи у всій її красі, заклик до бережного стану, до всього живого на землі.Ідея: ідея гуманізму, людяності, бережливого ставлення до природи та всього живого. Основна думка: » Треба в житті любити гаряче і багато…»Провідний мотив — заклик бути людяними, жити в гармонії з природою, любити та оберігати її. Ліричний герой — щира, добра людина, яка дбає про природу рідного краю. Віршовий розмір – верлібр (вільний вірш). Проблемні питання: Чи складно в житті бути уважним до природи? Чи важко любити навколишній світ? Що заважає сучасним людям бережно ставитися до оточуючого середовища?

pptx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку