Лінгвістичні казки на уроках навчання грамоти. Казка про букву Щ.

Про матеріал

Дидактична казка ― це навчальний матеріал, який поданий учням у формі казки і служить засобом стимулювання допитливості та інтересу до пізнання, до засвоєння нових знань, розвитку уяви, уваги, пам'яті та мислення.

Зазвичай вони створюються для подачі навчального матеріалу.

Перегляд файлу

                          Казка про букву Щ

 

    Одного разу в місті Алфавіт виникла суперечка  між буквами. Ці букви, що позначали приголосні звуки, сперечалися з тими, що позначали голосні. Кожні доводили те, що вони важливіші. Дуже вони посварилися , і стали   жити окремо. Приголосні  стали жити поза містечком. Та нічого в них не ладилося. Починали вони грати в словесні  ігри, то в голосних  виходив тільки спів , а в приголосних  - тільки незрозуміле мугикання.

       І ось надумали приголосні  послати гінця до голосних і перепросити їх. Та через місточок,  який  вів  до міста можна було пройти лише одній букві. Та жодна буква  не хотіла іти сама, а двом іти було неможливо. Тоді  дві букви «Ша» і «Ча» вирішили допомогти друзям.  Думали вони, гадали і надумали: вони об’єднаються так, що утвориться одна буква «Ща». Це була одна буква, та звуків завжди позначала два.

     Коли буква «Ща» прийшла до голосних, то ті з подиву роти повідкривали, тому, що букви такої зроду не бачили. А коли вона   запропонувала їм мир  і запросила їх  назад до містечка, то голосні, не задумуючись , відразу погодились, навіть не згадуючи про образу.

     І зажили в містечку букви в мирі і злагоді. І більше ніколи не сварилися.

Вони завжди з вдячністю і повагою ставилися до букви «Ща». І пам’ятали про те, що буква «Ща» завжди позначає  два звуки [Ш]  і [Ч].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
27 січня 2019
Переглядів
2678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку