Лінійка до Дня боротьби зі Віл/ СНІДом

Про матеріал

Лінійка містиь науково достовірну інформацію учням про ВІЛ/СНІД розвивати навички здорового способу життя.

Перегляд файлу

Лінійка до Дня боротьби зі Віл/ СНІДом

Мета:

Дидактична: надати учням  науково достовірну інформацію про ВІЛ/СНІД.

Розвиваюча:  розвивати навички здорового способу життя.

Виховна: виховувати потребу активної участі у профілактиці передачі  ВІЛ/СНІД.

Методична: втілення нових педагогічних технологій у навчальний виховний  процес.

Хід лінійки

Ведучий 1.

Здоров'я – одне з основних джерел радості, щасливого та повноцінного життя. Здоров'я – це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів, психологічне, соціальне і духовне благополуччя.

Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих хвороб. Особливо небезпечні ВІЛ і його кінцева стадія СНІД. СНІД – особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини.

Презентація

 Ведучий 2.

З 1988 року 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом, що сприяє зміцненню організованих зусиль у боротьбі з пандемією, яка поширюється у всіх регіонах світу.

 Ведучий 3.

Зусилля вчених спрямовано на винайдення ефективних методів подолання СНІДу, однак поки що говорити про успіх, про перемогу над вірусом ВІЛ передчасно. За оцінками експертів, сьогодні понад 50 млн. жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, а понад 20 млн. - вражені СНІДом. Кожного дня у світі інфікується 15-16 тис. осіб, переважно молодого віку.

 Ведучий 4.

На жаль, Україну визнано державою, яка від ВІЛ/СНІДу в Східній Європі постраждала найбільше. Сьогодні в нас офіційно зареєстровано 49 тис. осіб, що мають статус ВІЛ-позитивних. Серед них майже 4 тис. дітей у  віці до 14 років. У тенетах СНІДуперебувають понад 3 тис. громадян України, з яких понад 100 дітей. Це офіційна статистика, зареєстрована в Українському центрі профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України. Міжнародні експерти вважають, що ВІЛ – позитивних у нас значно більше.   

Ведучий 5.

         У всьому світі 1 грудня говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе ця глобальна епідемія. Згадують і оплакують тих, хто вже помер або смертельно хворий,  говорять про масштаби трагедії і про те, що ця чума ХХ, а тепер вже і ХХI століття загрожує існуванню людства…

СНІД – особливо небезпечна хвороба, яка несе смертельну загрозу людству. Це інфекційне захворювання здатне за 10 - 20 років створити  реальну загрозу вимирання людського роду.

 Ведучий 6.

 У цієї хвороби багато загадкового. Науковці й досі не дійшли згоди щодо походження лиховісного ВІЛ-вірусу імунодефіциту людини. Висуваються різні гіпотези, зокрема і фантастичні, мовляв, вірус занесли на Землю інопланетяни. Є й інші, обґрунтовані версії.

Ведучий 1. 

Учені не втрачають надії, деякі навіть упевнені, що медикаменти, спроможні перемогти ВІЛ,  неодмінно з’являться в найближчі роки. Що ж до вакцини для масового застосування, то, за їхніми прогнозами, вона з’явиться вже в нашому столітті. А поки що всі зусилля науковців і громадськості треба спрямувати на профілактику СНІДу – такі перспективи на найближче майбутнє.

Багато хто з вас скаже: «Ну скільки можна про одне й те саме!? Тим паче, що нас це не стосується. Ми ведемо порядне життя: не п’ємо, не куримо, не вживаємо наркотиків. Ми - нормальні люди!» Але ж задумайтесь!!! Це захворювання,  яке  може вплинути на життя кожного з нас! 

Відеоролик

Ведучий 2.1-й лист.

Чому ви відвертаєтесь від нас? За що? Через те, що ми хворіємо цією страшною хворобою? Тому що ми приречені на загибель? А чи знаєте ви, як воно – проживати останні дні, бачити скрізь нашорошені погляди і чужі спини? Але ж це може статися з кожним із вас, і що тоді? Чи хотіли б ви, щоб від вас відвернулися усі ваші знайомі? Не покидайте нас будь ласка!

Ведучий 3 2-й лист.

Ми такі ж, як і ви. Ми не наркомани, не безхатченки. Просто у нашій крові вірус. Не відвертайтеся від нас! Не лишайте наодинці з порожнечею. Якщо ми приречені померти, то нехай ми помремо не самотні. Допоможіть нам.

Ведучий 4 .3-й лист.

Чому така дискримінація? Мій друг хворий на СНІД, і коли всі його знайомі дізнались про це, то перед ним зачинилися усі двері. Він помирає один, у самотності й горі. Не кидайте його, люди, прошу.

Ведучий 5.

Основні шляхи зараження ВІЛ-інфекцією:

- під час переливання донорської крові, зараженої вірусом імунодефіциту;

- при використанні нестерильного медичного інструментарію (шприців, системи для переливання крові та   ін.);

- від ВІЛ-інфекції або хворої на СНІД матері дитині до, під час або після пологів.

Ведучий 6.

 Життя – це шанс, лови його.

Життя – це краса, милуйся нею.

Життя – це радість, насолоджуйся нею.

Життя – це виклик, прийми його.

Життя – це коштовність, цінуй її.

Життя – це скарб, бережи його.

Життя – це любов, пишайся нею.

Життя – це таємниця, відкрий її.

Життя – це обіцянка, виконай її.

Життя – це гімн, заспівай його.

Життя – це боротьба, почни її.

Життя – це щастя, заслужи його

 

 

docx
Додав(-ла)
Бешлей Ірина
Додано
16 жовтня 2019
Переглядів
2629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку