Літературна гра «Слабка ланка»

Про матеріал
повторити і поглибити знання учнів про творчість М.В.Гоголя, спираючись на програмові твори, твори для позакласного і самостійного читання; розвивати мислення учнів, їхнє усне мовлення, увагу, кмітливість; сприяти вихованню любові до літератури, формуванню широкого культурного світогляду школярів, допитливості.
Перегляд файлу

Літературна гра   «Слабка  ланка»

   Мета: повторити і поглибити знання учнів про творчість М.В.Гоголя, спираючись на програмові твори, твори для позакласного і самостійного читання; розвивати мислення учнів, їхнє усне мовлення, увагу, кмітливість; сприяти вихованню любові до літератури, формуванню широкого культурного світогляду школярів, допитливості.

   Обладнання: портрет М.В.Гоголя, картки з номерами та назвами турів, картки з іменами гравців, музичні записи.

Умови гри

   У грі беруть участь 7 учнів. Наприкінці кожного туру гравці обирають «слабку ланку» - учня, який має залишити гру. Так триває 5 турів, після яких залишається тільки 2 гравці. Вони і розігрують головний приз.

   Якщо у 6 турі гравці наберуть однакову кількість балів (2 бали за кожну правильну відповідь), то переможця виявлять судді, в обов’язок яких входить підраховувати кількість правильних відповідей кожного гравця. Ці бали будуть додані у заключному турі до отриманих раніше правильних відповідей.

Хід гри

  1.               Представлення учнів, які беруть участь у грі «Слабка ланка»
  2.               Представлення суддів гри.
  3.               Виклад умов гри.

 

Літературознавець.

   Учень і послідовник Пушкіна, М.В.Гоголь увійшов у російську літературу як один із видатних і самобутніх письменників, які відіграли величезну роль у розвитку літератури і культури слов’янських народів.

   Відомі російські критики В.Г.Белінський і М.Г.Чернишевський назвали Гоголя «батьком російської реалістичної прози». Таку силу надали його творчості великий патріотизм, духовний зв’язок з народом, що керували письменником і тоді, коли він прославляв народні подвиги в ім’я батьківщини, і тоді, коли висміював тих, хто спотворював людську особистість.

   Біографія М.В.Гоголя тісно пов’язана з Україною. І, мабуть, невипадково наші співвітчизники, визначаючи видатних українців в інтерактивному проекті, «Великі українці», віддали багато голосів своєму видатному земляку.

І тур: біографічний

  1.               Коли і де народився М.В.Гоголь? (20 березня 1809 року в м.Сорочинці Миргородського повіту Полтавської губернії)
  2.               Де пройшло дитинство майбутнього письменника? ( у батьківському маєтку в Василівці, нині с.Гоголеве Миргородського району Полтавської області)
  3.               Відомо, що батько Миколи Васильовича – Василь Опанасович брав участь у якості режисера і актора у постановках відомого на той час домашнього театру. Що це за театр? (домашній театр поміщика Трощинського)
  4.               Який вищий навчальний заклад закінчив М.В.Гоголь? (Ніжинську гімназію вищих наук)
  5.               Назвіть роки навчання письменника в Ніжинській гімназії вищих наук? (1821 – 1828)
  6.               Назвіть улюбленого вчителя Гоголя , який викладав у гімназії? (професор Білоусов)
  7.               Під час навчання в гімназії Гоголь брав участь у виставах студентського театру. За свідченням однокурсників, які ролі найкраще вдавалися Гоголю? (жіночі ролі няньки Василини с комедії Крилова «Урок донькам» і роль Простакової із комедії Фонвізіна «Недоросль».)
  8.               Куди поїхав Гоголь після закінчення гімназії? (до Петербурга)
  9.               Ким став працювати Гоголь у Петербурзі? (канцелярським чиновником)
  10.          Коли помер М.В.Гоголь? (21 лютого 1852 року)
  11.          Де поховано видатного письменника? («У Москві на кладовищі Новодівичого монастиря.)
  12.          Де було встановлено пеший пам’ятник М.В.Гоголю? ( у Ніжині)
  13.          Де і коли було засновано перший літературно – меморіальний музей Гоголя? ( у 1929 р. в селі Великі Сорочинці )
  14.          Що означає слово «гоголь»? (птах, дуже подібний до качки)

 

Літературознавець.

   Гоголь почав свою творчість як романтик. Та дуже швидко він звернувся до критичного реалізму, відкривши в ньому нову сторінку. Самобутність Гоголя в тому, що він першим широко відтворив поміщицько – чиновницьку Росію і «маленьку людину», мешканця петербурзьких кутків.

   Невипадково видатний російський письменник Ф.М.Достоєвський сказав: «Ми всі вийшли з гоголівської «Шинелі».

   Наступний тур присвячуємо творчості М.В.Гоголя.

ІІ тур: творчість М.В.Гоголя

  1.               Яку назву мав перший твір М.Гоголя, підданий нищівній критиці? ( поема «Ганс Кухельгартен»)
  2.               Як називалася збірка повістей Гоголя, написаних від імені пасічника Рудого Панька? ( «Вечори на хуторі біля Диканьки»)
  3.               Яка збірка має підзаголовок: «Повісті, які є продовженням «Вечорів на хуторі біля Диканьки»? ( збірка «Миргород»)
  4.               До якої збірки входить повість «Вій»? («Миргород»)
  5.               У якому творі М.Гоголь оживив Запорозьку Січ ХVI – XVI ст.. і героїку козацтва? ( повість «Тарас Бульба»)
  6.               Сюжет яких творів подарував Гоголю О.С. Пушкін? («Ревізор», «Мертві душі»)
  7.               Який твір зі збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки» відрізняється від усіх інших за своєю тематикою і реалістичним характером зображуваного? (повість «Іван Федорович Шпонька та його тітонька»)
  8.               Які твори ввійшли в збірку «Арабески»? ( «Невський проспект», «Портрет», «Нотатки божевільного»)
  9.               Як починається опис Дніпра у повісті «Страшна помста»? ( «Чуден Днепр при такой погоде…»)
  10.          У якому творі Гоголя є горей Чаклун? ( у повісті «Страшна помста»)
  11.          Про який твір Гоголя критик В.Г.Белінський сказав: « Это одно из глубочайших созданий Гоголя»? ( повість «Шинель»)
  12.          Героєм якого гоголівського твору є Анакій Анакійович Башмачкин? (повість «Шинель»)
  13.          Якій традиційній в російській літературі темі присвячена повість «Шинель»? ( темі «маленької людини»)

 

 

 

Мистецтвознавець.

   Велике мистецтво ніколи не старіє. Творчість М.В.Гоголя в усі часи надихала відомих художників, композиторів, театральних діячів, письменників на створення своїх шедеврів. Тільки опер за творами Гоголя написано 48. А ще 4 балети, художні фільми «Вій», «Вечір проти Івана Купала», «Миргород та його мешканці», «Втрачена грамота», «Ревізор», «Майська ніч», «Сороченський ярмарок», «Мертві душі», «Ніс», «Одружений», «Шинель».

До 200 річчя з дня народження М.В.Гоголя Наталка Бондарчук (донька легендарного Сергія Бондарчука) знімає фільм, прем’єра якого відбудеться на початку березня 2009 року.

ІІІ тур:  твори М.В.Гоголя та інші види мистецтв

  1.               Український композитор М.Лисенко написав музичні твори на сюжети гоголівських творів. Які це твори? ( опери «Тарас Бульба», «Утоплениця» (на сюжет «Майської ночі»), та «Різдвяна ніч» (за повістю «Ніч перед Різдвом»)
  2.               Російський художник Ілля Рєпін одну із своїх знаменитих картин  написав під впливом гоголівського твору. Що це за твір і як називається ця картина І.Рєпіна? (картина «Запорожці пишуть листа турецькому султану» написана під впливом повісті «Тарас Бульба»)
  3.               Який твір на гоголівський сюжет створив композитор П.І.Чайковський? (опера «Черевички»)
  4.               Який твір присвятив М.В.Гоголю поет М.О.Некрасов? (вірш «Блажен незлобивый поет»)
  5.               У композитора Римського Корсакова є музичні твори на гоголівські сюжети. Які ці твори? ( опери «Травнева ніч» і «Ніч перед Різдвом»
  6.               Назвіть найвідоміших ілюстраторів повісті Гоголя «Тарас Бульба»? (художники: В.Кибрик і М.Дерегус)
  7.               Який твір на гоголівський сюжет написав російський композитор М.Мусоргський? ( опера «Сорочинський ярмарок»)
  8.               Кому з видатних художників належить один із кращих портретів Гоголя, оригінал якого знаходиться в Великосорочинському музеї? (Це портрет М.В.Гоголя роботи І.Рєпіна)
  9.               Назвіть мюзикли, створені за гоголівськими сюжетами? («Сорочинський ярмарок», «Ніч перед Різдвом»)
  10.          Оперу «Сорочинський ярмарок» написав відомий український композитор.Хто це? ( А.Рябов)

 

Літературознавець (про повість «Тарас Бульба»)

   Історична повість «Тарас Бульба» - один із найдовершеніших творів М.В.Гоголя. Перед читачами постає яскрава історія українського народу, його боротьби за національну незалежність. У цій боротьбі гуртувалися могутні характери, міцні натури українських козаків, які приваблюють своїм героїзмом і безмежною любов’ю до рідної землі.

IV тур: повість «Тарас Бульба»

  1.               Чому Запорозька Січ так називається? ( Запорозька – за порогами Дніпра, Січ – від слова «засіки» - огорожа з гілок)
  2.               Як звали синів Тараса Бульби? ( Остап і Андрій )
  3.               В якому навчальному закладі вони навчались? ( у Київській бурсі )
  4.               Що наказав дружині не нести до святкового столу Бульба? (пундики, тістечка)
  5.               Як звали коня Тараса Бульби? ( Чорт )
  6.               Яке місто взяли в облогу запорожці? ( Дубно )
  7.               Із-за якої речі Тарас потрапив у полон? ( із-за люльки )
  8.               Що втілив письменник в образі Тараса Бульби? (риси запорозького козацтва )
  9.               Хто із українських письменників написав п’єсу за сюжетом гоголівського «Тараса Бульби»? ( М.Старицький )
  10.          Якими словами під час важкого бою підтримував Тарас Бульба козаків? («Чи є ще порох у порохівницях?Чи не ослабла козацька сила?»)
  11.          Про кого ці слова: «І загинув козак!Пропав для всього козацького лицарства!» ( про Андрія )
  12.          Назвіть композиторів, які створили балет «Тарас Бульба»? ( балет Р.Глієра «Тарас Бульба» і балет В.Соловйова «Тарас Бульба»)

 

Літературознавець:

   В «Ревизоре, - згадував Гоголь, - я решил собрать в одну кучу всё дурное в России, какое  я тогда знал, все несправедливости, какие делаются в тех местах и в тех случаях, где больше всего требуется от человека справедливости, и за одним разом посмеяться над всем».

 

V тур: Гоголь – драматург

  1.               Коли вперше було надруковано комедію «Ревізор»? ( 1836  рік)
  2.               Де відбулася прем’єра «Ревізора»? ( на сцені Александринського театру у Петербурзі)
  3.               По її закінченню один із глядачів сказав такі слова: «Ну і п’єска!Усім дісталось.А мені – найбільше!» Хто був цей глядач? ( цар Микола І )
  4.               Одна із перших вистав «Ревізора» відбулася у Малому театрі в Москві. Хто із видатних акторів брав участь у цій виставі? ( М.Щепкін )
  5.               Як звали городовика? ( Сквозник – Дмухановський )
  6.               Назвіть прізвище судді ( Ляпкін – Тяпкін )
  7.               Чим суддя бере хабарі? ( борзими цуценятами )
  8.               Хто перший повідомив про приїзд ревізора? ( поміщики Бобчинський і Добрчинський )
  9.               Про кого ці слова : «…один из тех людей, которых в канцеляриях называют пустейшими, говорит и действует без всякого соображения» ? ( про Хлестакова )
  10.          «Единственное честное, благородное лицо, действующие в комедии Гоголя «Ревизор» - это … ? ( Сміх )

 

Літературознавець:

   «Он уже давно склонял меня приняться за большое сочинение и ,наконец, один раз после того, как я прочёл одно небольшое изображение небольшой сцены, но которое, однако ж, поразило его больше всего мной прежде читанного, он мне сказал: «Как с этой способностью угадывать человека и несколькими чертами выставлять его вдруг всего, как живого, с этой способностью не приняться за большое сочинение. Это просто грех!.., и, в заключении всего, отдал мне свой собственный сюжет, из которого он хотел сделать сам что-то вроде поэмы и которого, по словам его, он бы не отдал другому никому. Это был сюжет «Мёртвых душ». Так згадував у своїх «Авторських сповідях» М.В.Гоголь про Пушкіна, який наштовхнув його на думку про написання поеми «Мертвих душ»10

 

VI тур: поема «Мертві душі»

  1.               Як сам М.В.Гоголь визначив жанр твору «Мертві душі»? (поема)
  2.               В якому році з’явилося перше видання поеми «Мертві душі»? ( 1842 році )
  3.               «З вигляду він був чоловік показний: риси обличчя його були не позбавлені приємності, але в цю приємність, здавалось, занадто було передано цукру. Це портрет…? (Манілова )
  4.               Хто з поміщиків сказав, що мертві душі «може, в господарстві, як-небуть знадобляться»? ( Коробочка)
  5.               Хто з героїв Гоголя « у деякому відношенні історична людина»? ( Ноздрьов )
  6.               Чиє подвір’я було обгороджено міцними й надмірно товстими дерев’яними штахетинами? ( Собакевича )
  7.               Хто, продаючи ревізькі душі, вихваляє їх? ( Собакевич )
  8.               Де Чичиков почув про Плюшкіна? ( на балу у губернатора )
  9.               Хто з героїв уособлює повну деградацію людської особистості? (Плюшкін)
  10.          Який головний образ поеми «Мертві душі»? (Батьківщина)

Оголошення переможця. Вручення призу.

   

 

 

docx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
13 січня 2020
Переглядів
1004
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку