Літературна студія "Шевченко закликає, Україна перемагає"

Про матеріал
Мета: проаналізувати поезію Т. Г. Шевченка стосовно відображення подій сучасної України; довести необхідність відродження інтересу до поезії Шевченка та переосмислення його творчості з точки зору сучасності.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Літературна  студія

«Шевченко закликає, Україна перемагає!»

(з нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка)

 

 

 

 

Викладачка:  Дудаш М.В.

 

 

                                                                                                                  Розглянуто і обговорено

на засіданні МК

суспільно-гуманітарних дисциплін

Протокол №______ від _________

Голова МК___________Бобинець М.Т

Літературна  студія

(коло прихильників художнього слова)

«Шевченко закликає, Україна перемагає!»

(з нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка)

«Тарас Шевченко не є поетом однієї епохи – він наш повсякчасний провідник. У всі часи чимало людей зверталося до творчості Кобзаря і знаходили в ній відповіді. Його поезія – дзеркало, що відображає події сучасної України»

 

Мета: проаналізувати поезію Т. Г. Шевченка стосовно відображення подій сучасної України; довести необхідність відродження інтересу до поезії Шевченка та переосмислення його творчості з точки зору сучасності.

Актуальність теми: розгляд поезії Шевченка саме в цей час з огляду подій, які переживає Україна.

 

Викладачка:

   9 березня 2024 року минає 210-а річниця з дня народження українського письменника, класика української літератури, художника Тараса Шевченка. А 10 березня 2024 – 163-і роковини його смерті. Сьогодні, під час війни, особливо відчувається дух батька Української нації. Тарас Шевченко є символом українського народу, творцем духовної основи  для боротьби проти поневолення російською імперією.

Шевченко, як символ української ідентичності, – погляд у минуле

У 1914 році, напередодні Першої світової війни, українці в Галичині гучно відзначали 100-річний ювілей Тараса Шевченка. Масові акції вважали як презентацію українського національного питання. У російській імперії святкування офіційно заборонили. Усіх, хто підтримував святкування, вважали зрадниками й прихильниками ворожої Австро-Угорщини.

Заборона відзначати ювілей стала початком утвердження культу Тараса Шевченка. За кілька місяців почалася Перша світова війна. Коли до Львова вступило російське військо, українські офіцери й солдати розкупили всі примірники «Кобзаря», які були в книгарнях. Український журналіст Микола Троцький писав:

«Українці, що були примушені проливати свою кров «не за Україну, а за її ката», шукали втіхи й поради в рідних рядках улюбленого національного поета. Твори Шевченка були для них символом єдности українських земель, які російські орди переходили вздовж і впоперек, нищучи огнем і залізом. І в багатьох з них зажевріла чи спалахнула полуміннєм свідомість значіння крівавих років війни для будучої долі України».

Також у колекції Національного музею Тараса Шевченка зберігається «Кобзар», який пройшов усю Другу світову війну.

  Ведучий: Тарас Шевченко – це людина, яка в нашій пам'яті на віки, яка досі допомагає порадами, що з роками не втратили своєї актуальності. До наших днів його ім’я ототожнене з такими визначеннями, як символ України та національний герой. Його творчість підіймає бойовий дух українського народу як з часів Революції гідності, першого вторгнення російських окупантів на українські землі, так і сьогодні - під час повномасштабного вторгнення РФ.

Тарас Григорович завжди актуальний: його гасла, слова, думки та чіткий вектор, який спонукає до правильних дій. Видатний  український  поет, художник, мислитель Тарас Григорович  став для української нації не лише генієм, а й ідеологом та пророком.

Ми проаналізували чимало творів  та  спробували розтлумачити  найпопулярніші пророцтва Тараса Григоровича Шевченка про російсько-українську війну, події, що їй передували та чекатимуть на нас у найближчому майбутньому.

Здобувачі освіти

1. Уривок з поеми «Єретик» дуже точно описує Україну часів януковича. Тут апостольським престолом можна вважати Києво-Печерську лавру, поява якої була передбачена святим апостолом Андрієм Первозванним. У образі ченця вгадується Паша «Мерседес». Також змальовано, як представники режиму януковича нівелювали українську державність та державні символи, одним із яких є Гімн «Ще не вмерла України і слава, і воля»:

Кругом неправда і неволя,

Народ замучений мовчить.

І на апостольськім престолі

Чернець годований сидить.

Людською кровію шинкує

І Рай у найми оддає!

Небесний Царю! Суд Твій всує,

І всує царствіє Твоє.

Розбойники, людоїди

Правду побороли,

Осміяли Твою славу,

І силу, і волю.

2.Кінцівка вірша «Мені однаково» описує Революцію Гідності, «Вогнехреще»:

Та неоднаково мені,

Як Україну злії люде

Присплять, лукаві, і в огні

Її, окраденую, збудять…

Ох, не однаково мені.

3. Цей уривок з вірша «Полякам» можна інтерпретувати як початок війни у 2014 році, коли полягли Герої Небесної Сотні та перші жертви на півдні й сході України:

Поникли голови козачі,

Неначе стоптана трава,

Украйна плаче, стогне-плаче!

За головою голова

Додолу пада. Кат лютує…

4. На початку комедії «Сон» в образі того, хто неситим оком зазирає за край світу, бачимо нинішнього очільника кремля. Хоча, по правді кажучи, й багатьох колишніх російських правителів:

У всякого своя доля

І свій шлях широкий,

Той мурує, той руйнує,

Той неситим оком

За край світа зазирає,

Чи нема країни,

Щоб загарбать і з собою

Взять у домовину.

6. Пророцтво про Томос, про автокефалію Православної церкви України знаходимо у вірші «Стоїть в селі Суботові…». Церков-домовина тут — московський патріархат:

Не смійтеся, чужі люде!

Церков-домовина

Розвалиться… і з-під неї

Встане Україна.

І розвіє тьму неволі,

Світ правди засвітить,

І помоляться на волі

Невольничі діти!

5. Вірш «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє» можна розглядати як пророцтво, від початку до кінця. Ми взяли уривок про історичну правду. У образі німця — путін, який перед широкомасштабним вторгненням розповідав, хто створив Україну, та по-своєму інтерпретував нашу історію.

Німець скаже: «Ви моголи».

«Моголи! моголи!»

Золотого Тамерлана

Онучата голі.

Німець скаже: «Ви слав’яне».

«Слав’яне! слав’яне!»

Славних прадідів великих

Правнуки погані!

Дастьбі… Колись будем

І по-своєму глаголать,

Як німець покаже

Та до того й історію

Нашу нам розкаже, —

Отойді ми заходимось!..

7. У поемі «Кавказ» дуже влучно описано «братську любов» росіян до українців, яку ми вповні побачили з перших днів широкомасштабного вторгнення:

По закону апостола

Ви любите брата!

Суєслови, лицеміри,

Господом прокляті!

Ви любите на братові

Шкуру, а не душу!

Та й лупите по закону

Дочці на кожушок,

Байстрюкові на придане,

Жінці на патинки.

Собі ж на те, що не знають

Ні діти, ні жінка!

8. Цей уривок з вірша «До Основ’яненка» розповідає про інформаційну війну, протидію пропаганді та про те, що світ обов’язково знатиме правду про події в Україні:

Смійся, лютий враже!

Та не дуже, бо все гине —

Слава не поляже;

Не поляже, а розкаже,

Що діялось в світі,

Чия правда, чия кривда

І чиї ми діти.

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине…

От де, люде, наша слава,

Слава України!

9. Ще один фрагмент з поеми «Кавказ», в якому Шевченко пророкує нам Перемогу. Ці Шевченкові слова прочитали захисники України у визволеній від російських окупантів Балаклії після того, як зірвали рашистську агітацію на одному з рекламних бігбордів:

І вам слава, сині гори,

Кригою окуті.

І вам, лицарі великі,

Богом не забуті.

Борітеся — поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!

10. А цей уривок із вірша «Заповіт» українці пригадали, коли Збройні Сили України звільняли Херсон. Інтернетом поширилася «вірусна» карта геолокацій мобільних телефонів відступаючих рашистів. Кращу ілюстрацію для цієї цитати годі й уявити:

Як понесе з України

У синєє море

Кров ворожу… отойді я

І лани і гори —

Все покину, і полину

До самого Бога

Молитися…

11. Вражаюче-пророчим є й закінчення згаданої вище поеми-комедії «Сон». Про утилізацію московського війська і цілковиту безпорадність наприкінці війни росії (в образі ведмедя), яка хотіла здаватися грізною:

До москалів — москалики,

Тілько застогнало,

Пішли в землю; диво дивне

Сталося на світі.

Дивлюся я, що дальш буде,

Що буде робити

Мій медведик! Стоїть собі,

Голову понурив,

Сіромаха. Де ж ділася

Медвежа натура?

Мов кошеня, такий чудний.

Я аж засміявся.

12. Кінцівка вірша «І Архімед, і Галілей» оповідає нам про те, що Україна переможе, росія зникне з лиця Землі, а права і свободи людини восторжествують:

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі!

З початку повномасштабного вторгнення росії до України Шевченко набув ще більшої популярності серед українців.  А уявіть, що було б, Якби Тарас був сьогодні живий?..

11 березня 2020 року 10 Гірсько-Штурмова Бригада оприлюднила відео, відповідаючи саме на це запитання:

"Що було би, якби Кобзар повернувся на цю землю в наш час? Писав би великі вірші, які вправили б нам мізки, і витрусили звідти сміття? – Так! Знайшов би слова, які допомогли би багатьом впоратися з сумнівами? – Так! Він був би серед нас. Воював. Весело і розумно бив би ворога. Чистив зброю. Розповідав захопливі історії хлопцям та дівчатам. Ковтаючи піт - рив би землю, або черпав з окопів воду навесні. Їздив би іноді у справах в тилову зону, брав би наші картки й список та привозив би кави й інші замовлення. А в проміжках - писав би великі проникливі вірші. Знаходив потрібні всім слова. І малював картини олівцем на зворотному боці зіпсованого рапорту формату А4. Він був би серед нас. І для всіх. Тому що він живий і різний, навіть коли його немає. Він любив Україну по-справжньому, а не словами. Він наш вічний побратим на позивний "Кобзар". А не та похмура ікона, яку з нього намагалися зробити".

Читець 1
Шевченко - наш. Він для усіх століть, 
Він - як Ісус Христос для України . 
Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть, 
І з цим вогнем виходьте із руїни. 
Читець 2
І стане вам певніше на душі, 
Засвітиться вона душею в храмі. 
Його слова - освячені ножі, 
Вони болять народові, як рани. 
 

 

Читець 3

Шевченків біль. Він протинає нас. 
І гнівом вибухає в кожнім слові. 
І крізь віки іде сумний Тарас 
Предтечею в терновому вінкові.

 

Викладачка: Пройшло багато часу, а Шевченко залишається невмирущим як поет, художник, пісняр, поводир, що показує нам шляхи життя. У всій світовій літературі важко знайти з-поміж письменників подібну постать, що пройшла б такий же винятковий життєвий шлях, що вийшла б із таких низів і досягла б найбільшого злету творчого генія, що з прожитих 47-ми років  життя, була б лише 10 років на волі, що була б одночасно поетом, прозаїком, драматургом, малярем. Чудовим різьбярем, співаком, редактором, а головне, що могла б так глибоко відбити думки, життя і мрії свого народу, як це зробив геніальний  Тарас Шевченко, ставши письменником світової слави, став брендом України у всьому світі.

   Свого національного поета Тараса Григоровича Шевченка народ називає ГЕНІЄМ, Геній-це талант найвищого ступеня, що долає обмеження, конкретику часу, осягає істинну суть речей, пізнає і майстерно втілює вічні духовні цінності. Талант підкоряється часові, геній не підкоряє час, переживає саму людину, втілившись у геніальні твори мистецтва.

Ведучий: Якщо священною книгою віруючих є Біблія, то Шевченків «Кобзар» став національною Біблією українців.

Ведучий: Постать Шевченка відіграла велику роль і у становленні української літературної мови. Він заклав ту її структуру, яка збереглася і донині як основа сучасної української літературної мови.

Ведучий: В історію Світової  культури Великий Кобзар увійшов і як талановитий художник. Його називають українським Рембрантом, а у творчій манері бачать схожість з особливостями творчого стилю Гогена, Делакруа, Ван Гога.

Ведучий: Його мистецька спадщина налічує понад 835 живописних полотен, рисунків, акварелей, офортів, гравюр, іконографій, автопортретів!

Ведучий: Найвищою нагородою в галузі культури є Національна премія імені Тараса Шевченка!

Ведучий: Мудрі казали, що час покаже геніїв, і він показав. Прислухайтесь – і ви почуєте німі страждання наймички, придивіться – і ви побачите сльози Катерини, подумайте –  і заповіді Шевченка стануть вашими заповідями!

Пророцтво та заповіді Тараса

 

Читець 1

Не сподівайтеся на щастя поза «своєю хатою», за межами рідного краю, бо

 

Подивіться на рай тихий,

На свою країну,

Полюбіте щирим серцем

Велику руїну,

Розкуйтеся, братайтеся,

У чужому краю

Не шукайте, не питайте

Того, що немає

І на небі, а не тілько

На чужому полі.

В своїй хаті своя й правда,

І сила, і воля.

Нема на світі України,

Немає другого Дніпра,

А ви претеся на чужину

Шукати доброго добра…

 

 

 

Читець 2:

Свою Україну любіть, Любіть її… Во время люте,

В остатню тяжкую минуту

За неї Господа моліть.

 

Читець 3:

Молітесь Богові одному

Молітесь правді на землі,

А більше не землі нікому

Не поклонітесь.

 

Читець 4:

Чи є що краще, лучше в світі,

Як у купі жити,

Братам добрим добро певне

Пожить, не ділити?

 

Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!

 

 

Читець 5:

 

Не дуріте самі себе,

Учітеся, читайте,

І чужому научайтесь,

Й свого не цурайтесь.

 

 

Ведучий 3:  Змінюються часи, покоління, та незмінним є Шевченко - людина, яка в нашій пам'яті на віки, яка досі допомагає порадами, що з роками не втратили своєї актуальності. Його поезія здатна  підняти український дух та волю до спротиву, мобілізувати як українців, так і весь світ на боротьбу з ворогом. 

Все частіше можна почути Шевченкові вірші, виконані під гучну рок-музику чи танцювальні мотиви. Таким чином, ми по-новому або ж взагалі вперше по-справжньому відкриваємо для себе Шевченка. Молодь України  переспівує твори Шевченка і переспівує українською мовою!

Пісні «Борітеся - поборете» Tabakov, «Думи» Dorofeeva, Пивоваров

Ведучий 4:   Слава Україні! Слава українцям! Слава великому Кобзарю!

 

 

 

1

 

docx
Додано
9 березня
Переглядів
100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку