Літературний паспорт творів Й. Ґете "Травнева пісня", "Вільшаний король"

Про матеріал
Літературний аналіз поезій Й. В. Ґете "Вільшаний король", "Травнева пісня" для учнів 9 класу з предмету " Зарубіжна література "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Коли розлучаються двоє …”, “На півночі кедр одинокий…”Утілення високого почуття кохання у віршах митця. Особливості поетичної мови творів. Підготувала Зубенко С. В.

Номер слайду 2

“Коли розлучаються двоє”Коли розлучаються двоє,За руки беруться вони, І плачуть, і тяжко зітхають,Без ліку зітхають, сумні. З тобою ми вдвох не зітхали. Ніколи не плакали ми;Той сум, оті тяжкі зітхання. Прийшли до нас згодом самі.(Переклад М. Славинського)

Номер слайду 3

“Коли розлучаються двоє”Автор – Генріх Гейне. Жанр - вірш. Літературний рід – лірика. Вид лірики – інтимна. Напрям: романтизм. Збірка– «Книга пісень» (2 частина «Ліричне інтермецо»)Тема: прощання ліричного героя з коханою

Номер слайду 4

“Коли розлучаються двоє”Настрій: сумний, зумовлений розлукою ліричних героїв. Провідний мотив: печаль розлуки. Віршовий розмір – амфібрахій. Художні засоби: Епітети: «тяжко зітхають»,Метафори: «зітхання Прийшли до нас»

Номер слайду 5

“Коли розлучаються двоє”Основна тема поезії Гейне – тема розлуки, прощання. Відчуття втрати завжди приходить пізніше, особливо якщо йдеться про нерозділене кохання. Ліричний герой вірша кохає і страждає бо його кохана не може відповісти йому взаємністю.

Номер слайду 6

“На півночі кедр одинокий…”На півночі кедр одинокий. В холодній стоїть вишині, І, сніжною млою повитий,Дрімає і мріє вві сніВін мірє про пальму чудову Що десь у східній земліСамотньо і мовчки сумуєНа спаленій сонцем скалі. Переклад Максима Рильського

Номер слайду 7

“На півночі кедр одинокий” Рік написання – 1823 Жанр – вірш. Літературний рід – лірика. Вид лірики – інтимна/пейзажна. Тема – зображення нерозділеного кохання. Опис кедра, який сумує за пальмою.Ідея: уособлення чоловіка та жінки, які в розлуці, і можливо, ніколи не зустрінуться.

Номер слайду 8

“На півночі кедр одинокий” Збірка – “Книга пісень” (2 частина)Настрій – тужливий, сумний. Мотив – самотність, довічна розлука, неможливість зустрічі, трагізм нерозділеного кохання

Номер слайду 9

“На півночі кедр одинокий” кедрпівнічснігсонпальмасхідсамотністьсонцескала. У вірші почуття самотності передано за допомогою символів. Природа замальовується у збірці ніжною, лагідною, спокійною – сентиментальною. Образи вірша

Номер слайду 10

“На півночі кедр одинокий” Вірш побудований на антитезі північ – схід. Північ: Самотній кедр укритий кригою,снігом. Схід: Східна земля, спалена сонцем скала. У лаконічній формі (лише 8 рядків) розкрито величезну трагедію людини,котра прагне любові й гармонії у світі, та не знаходить їх.

Номер слайду 11

“На півночі кедр одинокий” Художні засоби:епітети (самотній кедр, німа самотинь)метафори (дрімає і мріє у вві сні, бачить сон, сумує в німій самотині)

Номер слайду 12

“На півночі кедр одинокий” Вірш «На півночі кедр одинокий» можна вважати взірцем романтичної поезії. Через образи природи автор передає свої почуття. Ніколи не зустрітися кедру і пальмі, ніколи не бути поету зі своєю коханою. Здавалось би, ми читаємо про звичайні події з життя людини. Але звичайне, на перший погляд, любовне розчарування переростає в трагедію самотності людини в бездуховному міщанському оточенні.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Записати аналіз поезій. Надіслати фото зошиту. Прочитати біографію Дж. Байрона (с. 52-54).

pptx
Додано
28 червня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку