Літературно-музична виховна година

Про матеріал
Літературно-музичний виховний захід для старшокласників присвячений пам"яті Квітки Цісик підготувала Власюк І. А.
Перегляд файлу

Позакласний захід

Тема:                 «Чарівна квітка України»  (пам’яті Квітки Цісик присвячується)

Тип:         літературно-музичний журнал

Мета:   розширити знання здобувачів освіти про представників української діаспори, зокрема про американську співачку українського походження Квітку Цісик; розкрити неоціненне значення творчості співачки для розвитку  і поширення української культури у світі; виховувати в учнів засобами поетичного слова, музичного мистецтва  інтерес до надбань українського мистецтва, естетичні смаки, любов до музики, пісні, пошану до митця,  бажання творити для своєї землі, патріотизм.

Обладнання : відео інтерв’ю Квітки Цісик з О. Горностаєм, мультимедійна презентація, аудіо записи пісень.

                                                         Перебіг заходу:

 В.1: Напевне, не знайдеться на земній кулі народу, який би не знав у своїй історії явища еміграції. З різних причин і з різною метою залишають люди рідну землю і вирушають у чужі краї.  В українській історії також без цього не обійшлося. Серед тих, хто за велінням долі опинився далеко від землі своїх батьків, чимало представників науки, культури, мистецтва. 

 В.2: Всі ви, безумовно, пам’ятаєте імена видатних письменників, які змушені були покинути свою батьківщину і шукати щастя на чужині. Олександр Олесь, Володимир Винниченко, Євген Маланюк, Осип Турянський, Олег Ольжич, Улас Самчук… 

 В.1: Цей ланцюжок імен можна продовжувати довго, так само, як ішли до нас  з далекої чужини ті, хто ніколи не забував свої корені, хто жив і творив для України. Наприклад  пісня, створена за віршем поета-емігранта Богдана Лепкого, «Журавлі»– це крик туги й прощання з рідним краєм.                                         

                                           Лунають перші акорди пісні «Журавлі»

                                     На фоні музики ведучий продовжує говорити:

 В.2: Недарма кажуть, що нашого цвіту – по всьому світу. От і сьогодні ми маємо нагоду поговорити про представницю української діаспори,  ім’я якої, впевнена, ви вже чули, але про яку ще так мало знаєте. Чарівною квіткою України називають її -  Квітка Цісик.

                                               Лунає пісня «Журавлі»

 В.1: Її не показували по телевізору,  навряд чи можна було побачити її фото надрукованим у якомусь престижному журналі чи газеті. Тільки по українському радіо час від часу звучав її ніжний, таємничий, проникливий голос.

 В.2:Ії пісня ніколи не підсилювалася за допомогою могутньої техніки, не супроводжувалася оглушливим оркестром, не демонструвалася під фонограму. Вона лилася з душі, котра через океани тягнулася до історичної батьківщини.

 В.1: Вона прожила все життя у США, та, слухаючи її пісні, переконуємося, як сильно вона любила Україну. Її голос викликає бурю емоцій та пронизує до глибини душі. Її творчість вкотре доводить, наскільки багата наша культура і заставляє гордитись словосполученням “я - українець”. Вона – це американська співачка українського походження Квітка Цісик. 4 квітня, ми святкуватимемо річницю з дня її народження.

     Читець декламує вірш Тоні Білоус (Бельгія) «Я – квітка»:

Я - квітка степова,

Я - всіх і нічия.

Я сонцева коханка,

Я вітру забаганка.

Полин - купіль моя,

Пірнай - і я твоя.

 

Я - квітка лугова,

Гойдаюсь в травах я.

Я у вінку співанка,

Пелюсткова веснянка.

Вуста з нектаром я,

Відпий - і я твоя.

 

Я - квітка польова,

У житі бавлюсь я,

Я - жайворонка любка,

Грайливая голубка.

Купальська врода я,

Милуйся! Я - твоя.

 

Я квітка у гаю,

Царюю як в раю:

В промінні ніжусь я,

Під трелі солов’я.

Жаги оздоба я,

Вдягни - і я твоя.

 

Я - квітка лісова,

Купаюсь в росах я,

Я громова любаска,

Дощу - жадана ласка,

Духмяний килим я,

Ступи - і я твоя.

 

Одне лиш прошу, пам’ятай:

Не рви мене і не ламай.

Землі, життя - оквіта я.

Я - всіх, твоя і нічия.

 

 В.2:   Квіткослава - Орися Володимирівна Цісик народилася 4 квітня 1953 р. у Квінсі (Нью-Йорк, США) в сім’ї післявоєнних емігрантів із Західної України Іванни та Володимира Цісиків. В родині вже була дитина — старша на 8 років сестричка Квітки, Марія, яка народилася у подружжя в 1945 р. в концтаборі. Батько родини свого часу закінчив Львівську консерваторію, був відомим скрипалем-віртуозом. Талановитий музикант не загубився в Америці, а виявивши організаторські здібності, заснував Український музичний інститут Америки, де викладав, і де навчалися його діти.

 В.1: Обидві музично обдаровані дівчата досягли великих успіхів і в музиці, і в кар’єрі. Марія, закінчивши Український музичний інститут, стала відомою піаністкою, давала майстер-класи в «Карнеґі-Хол»; очолювала консерваторію у Сан-Франциско.

 В.2:   Батьки були великими друзями, вчителями та підтримкою обдарованим донькам. В родині панувала рідна мова, звучала українська пісня. Перший вчитель Квітки — батько сподівався, що саме вона продовжить його у скрипці. У Квітки була «батьківська рука», як говорили рідні.

В.1: Після школи вона вступила до державного університету Нью-Йорка на клас скрипки. Проте, через рік вона кинула університет і була прийнята в Mannes School of Music, де під керівництвом хранителя віденської оперної традиції професора Себастіана Енгельберга отримала знання з вокалу та відшліфувала свій голос — колоратурне сопрано.

Пісня  «Два кольори» (танець)

 В.2: Навчання закінчила в 1974 році. Після смерті батька ще студенткою почала працювати, оскільки потрібно було оплачувати навчання та допомагати родині. Квітка змушена була шукати додаткові можливості заробітку: пропонувала записи різноманітним компаніям, співала у нью-йоркських клубах. Так її помітили продюсери. Відтоді в Америці Цісик стала однією з найвідоміших і найдорожчих виконавиць джинглів до рекламних роликів.

 В.1: Тоді вона і подалася в шоу-бізнес та дуже швидко зарекомендувала себе як досконала вокалістка в будь-якому музичному стилі. Квітка обрала собі псевдонім Кейсі (за першими літерами її імені та прізвища,). Її почали навперебій запрошувати до роботи над своїми альбомами поп– та рок-зірки (Майкл Болтон, Боб Джеймс, Лінда Ронстад, Роберта Флек, Девід Санборн, Карла Саймон, Мікіо Масуо, Квінс Джонс, Вітні Хюстон а з Майклом Джексоном Квітка співала в одному хорі. Квітка також виконувала заголовні пісні в фільмах.

 Відеоролик Live. Квітка Цісик (Kacey) - "You're Winning The World Over"

 В.2: Її голос звучав у рекламних компаніях «Кока-Коли», American Airlines, «Макдональдсу». Протягом 16 років, і до кінця життя, вона була офіційним голосом «Форд Моторз». Багато американців і досі пам’ятають музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик. За це «Форд» дарував їй автомобілі. Ця ж компанія підрахувала, що голос Цісик прослухали понад 22 мільярди разів, тобто у кілька разів більше, ніж населення Землі.

Відеоролик «Have you driven a Ford lately»

В.1: У 1978 році пісня «Ти осяюєш моє життя», яку виконала Квітка Цісик в однойменному фільмі, «You Light Up My Life»,  отримала «Оскар» і «Золотий глобус». Пісня також була номінована на «Греммі» у категорії «Пісня року». Цісик виконала у фільмі всі жіночі партії, втім, через конфлікт з режисером фільму її прізвище вирізали із титрів. У стрічці Квітка Цісик також спробувала себе як актриса, зігравши у фільмі роль подруги головної героїні.

Відеоролик з к/ф «You Light Up My Life» 

В.2: 1980 р. вона записала свій перший альбом «Songs of Ukraine» («Пісні з України»). 1989 р. — другий альбом, який отримав назву «Two Colors» («Два кольори»). Альбоми є родинними проектами. Перший  альбом допомагав записувати її перший чоловік, композитор–аранжувальник Джек Корнер. «Він музикант і композитор, але нічого не чув про Україну. Тепер знає про неї дуже багато. До кожного твору Джек ставився дуже відповідально: щоб не змінити його, не зробити американським, а залишити неповторний український мелос. Всі пісні я спеціально перекладала йому англійською — він так хотів, щоб зрозуміти і відчути зміст», — розповідала Квітка Цісик.  Про цей альбом Квітка сказала: «Присвячую поривам нескореного українського духа і його безнастанним змаганням по обидвох боках океану».

Пісня «Черемшина» виконує учениця

В 1:   Другий чоловік Квітки Ед Ракович — інженер звукозапису, допомагав працювати над альбомом «Два кольори». Епіграфом до другого альбому стали слова: «Ця збірка пісень — бажання мого українського серця вплести радісні нотки в розпатлане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу».

В 2:    Сестра Марія Цісик грала на піаніно, а мати Іванна стежила за чистотою вимови доньки під час запису дисків. Це був абсолютно некомерційний проект – Квітка Цісик записала обидва альбоми  на власні кошти (далеко не маленькі – 200 тисяч доларів). Для запису альбомів було залучено 40 музикантів з Нью-Йорку. Квітка перекладала усі пісні на англійську мову і розтлумачувала музикантам, про що йдеться – так, щоб вони могли перейнятись тим, про що гратимуть. За словами Еда Раковича, українські альбоми Квітки – “це був проект любові до України. Вона хотіла реалізувати цей проект і таким чином підтримати українську культуру”.

 Пісня «Коханий»виконує учениця

В 1:    «Я всім розповідала, яка в Україні красива, мелодійна музика і народ співучий. Але не було жодного запису, зробленого на професійному рівні. І я зрозуміла, що повинна записати українські пісні. Не тільки для своїх приятелів — для всіх українців. Це був би такий подарунок! Я мріяла, що в Україні мене почують...» — говорила Квітка Цісик.

 В.2: У шаленому темпі її життя знайшлися час і бажання заспівати для батьківського краю. І так, як це зробила вона, не зміг повторити ніхто. Обидва альбоми зібрали цілий вінок нагород у Канаді, а в 1990–му були номіновані на премію «Греммі» в категорії «сучасний фольк».

 В.1:До України вони потрапляли здебільшого контрабандою, люди перезаписували пісні і передавали один одному. Віктор Мішалов (австралієць українського походження), з яким Квітка навчалася в Консерваторії, приїжджаючи в Україну привіз платівку Квітки Цісик. Тоді з’явилася перша платівка «Квітка» і вона була дуже популярна.

Альбом ходив на касетах, на бобінах, люди переписували, слухали, всі захоплювалися і дуже хотіли побачити саму Квітку.

 В.2: Квітка Цісик побувала в Україні лише один раз. У 1983 році вона приїхала із мамою у Львів, але ця поїздка не афішувалася і була майже таємною, розповідала для «Радіо Свобода» племінниця співачки Марта Цісик. В Україні Квітка так і не почула власних пісень.

«Ми вдома мали платівку Квітки і пригадую, коли слухали, то батьки боялись, щоб це не було чути з квартири, бо мали б неприємності. Ми давали людям цю платівку слухати, і вона до нас повернулась, хоч вже гадали, що втратили», – розповіла племінниця співачки.

Існує інформація, що на пісні Цісик в радянській Україні існувала заборона, оскільки у її репертуарі були пісні УПА та січових стрільців. Після проголошення Україною незалежності Квітка планувала приїхати з концертом, втім, цей задум так і не здійснився.

 В 1:    Сама Квітка мріяла заспівати наживо для українського слухача. Про це вона поділилась в єдиному, україномовному інтерв’ю, яке записав на той час керівник музичного ансамблю «Червона рута» Олександр Горностай. У 1992 році під час візиту до США йому вдалося зустрітися з Квіткою. Невисокого зросту і дуже схожа на «білочку», так характеризував її музикант. «Вона була хороша, метка, проворна, цікава, доброзичлива, щира... Видно, що американське життя мало свій відбиток, а от родинний момент – ця українська ментальність – у неї зберігся», – розповів Олександр Горностай для журналу «Українська правда. Життя».

Відеоролик інтервꞌю з Горностаєм  https://www.youtube.com/watch?v=j9ZpMlQwY7Q

 В. 2:Не все подобалося Квітці у сфері рекламних синглів. Якісь речі вона вимушена була робити. Це та закономірність і та неволя, що торкається кожного. Але є пісня «Я піду в далекі гори»… Наче відповідь за всіх і за все, наче ліричний маніфест свободи. Тієї, яка виборсується із зачарованого кола рутини… Свободи, яка поборює страх.

Пісня «Я піду в далекі гори» виконує учениця

 В.1: «Ще ніхто і ніде так не заспівав пісні мого друга Володимира Івасюка, як це зробила Квітка», – так скаже потім Назарій Яремчук.

Я вперше почула її голос у 89-у році у Вінніпегу, коли їхала туди на фестиваль. Це було найбільше враження мого життя, коли ти слухаєш, як включається генетична пам'ять. Нині я співатиму пісню-баладу «Рибалка молоденький» моєї мами, на яку мене збудила Квітка Цісик. Її пісень співати не можу. Бо коли чую їх, плачу.— так Ніна Матвієнко говорить про Квітку Цісик.

В 2: Те, що нависло над жінками родини Цісиків, вимагало жертви. І його неможливо було ні розвіяти, ні задобрити. Може, страх… Він також за кадром. Але не це головне і не на цьому крапка…   

 В.1: Квітка Цісик, її мати і сестра померли від раку молочної залози. Дехто називає це фатальністю, містикою. Хоч жінки у родині Цісик майже одночасно захворіли на однакову хворобу, та це не генетичне, вважає її двоюрідна сестра Христина Лев. У тому містечку, де вони жили, було дуже багато жінок із таким діагнозом.

 В.2: Як ставилася до хвороби Кейсі? «Вона не хотіла помирати», — розповідає Євген Возняк. «Вона не впускала у себе страх. Знала, що хвора і повинна лікуватися, вона це зробить і переможе. До хвороби ставилася як до тимчасової проблеми і ніколи не боялася її», — згадує Христина Лев.  

У 1992 році лікарі повідомили Квітці про діагноз. Відміряли їй кілька місяців життя, які тривали сім років. Квітка померла, не доживши п’ять днів до свого 45-річчя.

В.1:   Її  не стало 29 березня 1998 року Передчасна смерть 44-річної співачки шокувала Американський континент. Не було жодної радіостанції, яка б не передала приголомшливу новину. «Дивний голос залишив світ живих — писала преса — Кейсі Цісик, що почала свою кар’єру як оперна співачка і володіла одним з найпопулярніших голосів, померла в Манхеттені».

 В.2: У Сполучених Штатах на знак пам’яті про Квітку Цісик і її талант заснували Фонд підтримки музично обдарованих дітей. На згадку про її сестру Марію засновано Фонд «Адже життя прекрасне», який збирає кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України. 

 В Україні діє благодійний проект «Незабутня Квітка», присвячений співачці.

     Читець декламує вірш Тетяни Чорновіл «Пісня весняної Квітки»:

Весною сповнене життя

Минає швидко,

Пішла з весни у небуття

Прекрасна Квітка.

Росла, цвіла в чужім краю,

Свій рід шукала,

                                                                                                                                                 

Та Батьківщину все свою,

В думках плекала.

Слова квітучі, чарівні

Світ полонили,

Лиш в Україні ті пісні

Заборонили.

До мрій своїх в весняний день

Пішла за снами,

Красу заквітчаних пісень

Лишила з нами.  

Пісня        

          

 

                                                                                    

       Повідомлення дослідників вшанування пам’яті Квітки Цісик

Учень 1:    У 2007—2010 роках в Україні та США відбулися заходи першого українсько–американського проекту «Незабутня Квітка», присвячені пам’яті Квітки Цісик.  У Львові, Івано–Франківську та інших містах регіону пройшли вечори пам’яті, на яких відбулися зустрічі родини Квітки з України та США.   

Учень 2:   22 січня 2010 року у Львові, на фасаді будинку №8 на вулиці Глибокій, відкрили меморіальну дошку, присвячену Квітці Цісик. На табличці викарбувано: «У цьому будинку до 1944 року мешкала славетна родина Левів, у якій у 1953 році народилася відома американська співачка українського походження Квітка Цісик».      

Іменем Квітки Цісик назвали вулицю, зняли про неї фільм, організували фестиваль з нагоди святкування 60 - річчя з дна народження співачки.

Учень 3:    Унікальний тембр голосу, диво елегантна, дивовижно вишукана манера виконання полонила мільйони слухачів. Її не просто слухали найбільше в світі, а й відчували магію та лікувальний ефект її голосу. Пісня лилася з її душі та через океан розмовляла з Україною.

Учень 4:   Вона співала бездоганно, ніколи не взяла жодної фальшивої ноти, жодного невмотивованого форсування звуку, жодного невдалого вокального прийому. Співала так, що відгукнеться будь-яка жива душа. Пісня просто ллється з її серця. А в серці Квітки Цісик, народженої в Америці завжди жила Україна.

 В.1: Пісні у виконанні Квітки  хочеться слухати не лише через те, що вони українські, а тому, що вони дійсно варті цього.

 Пісня «Чорнобривці» виконує учениця

 В.2: Американці шанують професіоналів  і вклоняються їм. Саме такою була пані Цісик. Навіть не будучи поп-зіркою, Квітка досягла того, що її голос знали всі американці. Унікальний тембр голосу співачки, її на манера виконання, бездоганна мова, полонили й мільйони українців. Дивовижно, але, не маючи звання народної артистки України, вона буде володіти вічною народною любов’ю і повагою українців всього світу

Лунає « Наш вальс» (танець)

 В.1:   Ми сподіваємося, що голос маленького українського соловейка за океаном — Квітки Цісик — завжди буде звучати у наших серцях.

 В.2: Навсе добре. До наступної зустрічі.

docx
Додано
21 вересня 2023
Переглядів
231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку