Лівобережна та Слобідська Україна. Ліквідація Гетьманщини

Про матеріал
Робочий конспект учня 8 класу з історії України ( Підручник О.В.Гісем, О.О. Мартинюк «Історія України») за темою: Лівобережна та Слобідська Україна. Ліквідація Гетьманщини.
Перегляд файлу

Робочий конспект учня 8 класу з історії України ( Підручник О.В.Гісем, О.О. Мартинюк «Історія України») за темою:

Лівобережна та Слобідська Україна. Ліквідація Гетьманщини.

Відновлення гетьманства в 1750 р.

Розповідь учителя

По смерті гетьмана Д. Апостола в 1734 р. було заборонено вибори нового гетьмана України, а вся влада в Гетьманщині була передана правлінню гетьманського уряду, який всіляко обмежував  права козаків. Серед населення Гетьманщини зріло невдоволення.

Сподівання на покращення становища були пов'язані зі сходжен­ням на імператорський престол доньки Петра І Єлизавети Петрівни у листопаді 1741 р. Такі сподіван­ня базувалися на тому, що серед оточення імператриці було чимало українців, а Олексій Розумовський був її фаворитом.

Уже 1742 р. ______________________________________________________

1743 р. __________________________________________________________

Під час перебування імператриці в Києві (1744 р.) старшина звер­нулась до неї з проханням дозволити обрати гетьмана.. У березні 1750 р. в Глухові розширена старшинська рада обрала гетьманом брата Олексія Розумовського Кирила (1728—1803).

  • Кирило Розумовський

 (1728—1803)

 Останній гетьман Лівобережної України, який прагнув відновлення автономії України, розпочав проведення судової, військової і фінансової реформ, розширив права козацької старшини.

 

 

Постать в історії 

Олексій Розумовський походив із родини козака Григорія Розума з Чернігівщини. Дитинство і юність його минали на хуторі Лемеші. Він займався звичними для сільського юнака справами. Маючи чудовий голос і музичний слух, час від часу співав у церковному хорі сусіднього села. Улітку 1731 р. до цих міст завітав полковник Федір Вишневський, який мав набрати хлопчи­ків для придворного хору імператриці Анни. Зачарований співом Олексія, полковник забрав 22-річного козака до Петербурга. Там сталося несподіва­не: у вродливого юнака закохалась донька Петра І Єлизавета. Звичайно, про офіційний шлюб між ними не могло бути й мови. Є свідчення, що імперат­риця і Олексій, який вже став Розумовським, восени 1742 р. взяли таємний шлюб, повінчавшись в одній з церков.

Олексій прийняв найактивнішу участь в організації перевороту, у резуль­таті якого на престол зійшла Єлизавета. Здобувши владу, імператриця не за­була про О. Розумовського. Своїм указом вона надала йому чин генерал-поручика, оберєгермейстером імператорського двору, нагородила орденом Андрія Первозданного, призначила управителем усіх своїх маєтностей. Через деякий час було присвоєно титул графа Римського, а згодом — Російської імперії. За часів Олексія Розумовського при імператорському дворі було все модне українське: при дворі грали бандуристи, на бенкетах подавались українські страви. Дедалі більше українців стали призначати на різні адміністративні посади. Не забув Олексій про свого брата. Кирила узяв до себе, допоміг здо­бути освіту — спочатку в Петербурзі, а згодом у Німеччині, Італії, Франції. У 17 років Кирило став графом Російської імперії. У1746 р. він повернувся із-за кордону і був призначеним президентом Петербурзької академії наук. Цьо­го ж року він одружився з родичкою Єлизавети графинею Катериною Наришкіною. Далі молодому хлопцеві судилося стати останнім гетьманом України.

 

 2. Гетьманство К. Розумовського.

Ставши гетьманом, К. Розумовський  поставив собі за мету відновити давні права України.

 

 

 

 

 

 

У 1754 р. з'явилась ціла низка указів, що обмежували владу гетьмана.

 

 

Ці обмеження не зупинили реформаторської діяльності гетьмана. Протя­гом 1760—1763 рр. була здійснена судова реформа, ___________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

К. Розумовський здійснив перетворення в армії та освіті. ________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 В усіх полках відкривалися школи для навчання козацьких дітей.____________

________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Остаточна ліквідація гетьманства. Діяльність П. Рум'янцева на Лівобережній Україні

У 1761 р. померла імператриця Єлизавета Петрівна. На престол зійшов Петро III. Пробувши імператором усього декілька місяців, він устиг роздратувати всіх своєю політикою. Проти нього склалася змова, у результаті якої його було усунуто від влади і вбито. Імперат­рицею була проголошена його дружина Катерина II.

1763 р. ____________________________________________________________

__________________________________________________________________

 10 листопада 1764 р. ______________________________________________

_________________________________________________________________

Для управління землями колишньої Гетьманщини була створена Дру­га Малоросійська колегія, яку очолив її президент генерал-губернатор видатний полководець П. Рум'янцев. Колегія складалася__________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________

Першим практичним кроком нового генерал-губернатора і було проведення в 17651767 рр. загальної ревізії земельної власності (Генеральний або Рум'янцевськйй опис). Було переглянуто й упорядковано подат­ки. Замінено натуральні повинності грошовим податком, сума якого сягнула 250 тис. крб на рік (у 1780 р. вона складала вже 2 млн крб). Антиукраїнську діяльність Рум’янцева припинила чергова росій­сько-турецька війна 1768—1774 рр.

 

 Скасування козацького устрою на Слобожанщині. Ліквідація ре­шток автономного устрою Гетьманщини.

У серпні 1765 р. Катерина II видала указ про скасування полко­вого устрою й створення Слобідсько-Української губернії. Замість _____________________

___________________________________________________________________

У 1780 р. за­мість Слобідсько-Української губернії утворюється Харківське намісництво.

У вересні 1781 р. був скасований ____________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 У травні 1783 р. __________________________________________________

___________________________________________________________________

9 липня 1783 р. _____________________________________________________

___________________________________________________________________

Таким чином на початок 80-х рр. XVIII ст. було остаточно ліквідовано Ук­раїнську козацьку державу. Українські прапори, гармати, печатки вивозили­ся до Петербурга. Її  адміністративно - територіальний устрій, судова система, соціальний склад в основному був уніфікований З рештою регіонів Російської імперії. В історії України починається новий період — період становлення нової національної ідеї розгортання боротьби за відновлення Української держави.

 

Закріплення вивченого матеріалу

Вкажіть, ім'я якого історичного діяча пропущено в уривку з документа.

Після всемилостивішого від нас звільнення графа за його проханням, з чину гетьманського наказуємо нашому Сенатові для належного управління в Малій Росії створити там Малоросійську колегію, в якій бути головним нашому генералу графу Рум'янцеву і з ним чотирьом великоросійським членам.
А. І. Брюховецького.
Б. К. Розумовського.
В. О. Розумовського.
Г. Немає правильної відповіді.

Вкажіть, коли відбулися описані в уривкові з історичного джерела події.

Канцелярист Іван Романович подав чолобитну від усього війська малоросійського... до рук його імператорської величності, що з церкви святої Троїці по службі Божій листопада 10 числа йшов. Так зараз у кофейний дім увійшовши й вичитавши, вийшов з того дому й наказав своїми вустами... з великим гнівом і лютістю взяти під варту полковника Павла Полуботка, суддю генерального Івана Черниша, Семена Савича - писаря генерального, які там-таки стояли..., того ж часу взято з України полковника миргородського Апостола в Москву і Санкт-Петербург, осавула генерального й бунчукового з Глухова, а деяких полків побрано в Глухів старшину полкову й держано під караулом.
А. У першій половині XVI ст.
Б. У першій половині XVII ст.
В. У другій половині XVII ст.
Г. У першій половині XVIII ст.

Гетьманщина була ліквідована в:

А. 1709р.

Б.1711р.

В. 1764 р.

Г. 1783 р.

 

Укажіть заходи гетьмана Кирила Розумовського

  1. Відкрив перший український університет
  2. Переніс резиденцію до Глухова, який розбудував за європейським взірцем
  3. Провів судову реформу
  4. Домігся міжнародного визнання України
  5. Запровадив обов’язкове навчання козацьких дітей
  6. Збирав старшинські з’їзди – Генеральні зібрання – як прототип шляхетського парламенту
  7. Закріпив гетьманство за своїми нащадками.

 

 

 

Домашнє завдання

  1. Текс  підручника 30
  2. Опрацювати запитання та завдання після параграфа

 

docx
Додано
17 січня 2019
Переглядів
4477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку