"Логопедичний масаж: масаж губ"

Про матеріал

Розкриті рекомендації для вчителів-логопедів при проведенні масажу губ, а також основні прийоми роботи під час виконання цього масажу - погладжування, розтирання, розминання та вібрація (час та кількість повторів)

Перегляд файлу

 

Масаж губ рекомендується починати з погладжувань (на кожний сеанс відводяться 1-4 хвилини, масаж губ виконується 3—4 рази протягом дня).Під час масажу дитина не повинна плакати, турбуватися. Всі прийоми масажу необхідно супроводжувати бесідою. Необхідно весело, доброзичливо спілкуватися.

Виконання прийомів масажу не представляє значних труднощів. Тому батьки самі можуть навчитися масажувати органи артикуляції. При проведенні сеансу масажу губ дитина повинна або лежати, або знаходитися в напівсидячому положенні обличчям до матері.

 

При масажі губ рекомендується використовувати наступні прийоми:

1. Колоподібне погладжування (вказівними пальцями обох рук по напряму від основи носа вниз до губ) протягом 20-40 секунд.

2. Подовжнє погладжування (вказівними пальцями обох рук по напряму від основи носа вниз до губ перпендикулярно лінії рота) протягом 30—40 секунд.

3. Щипцеподібне погладжування (вказівними і великими пальцями обох рук по напряму від щок до країв губ) протягом 10—40 секунд.

4. Поперечне погладжування (вказівними пальцями обох рук по напряму від щок до границь губ) протягом 10—40 секунд.

5. Прямолінійне розтирання (вказівними пальцями обох рук по напряму від основи носа вниз до країв губ і в сторони до носогубних складок і назад) протягом 20—30 секунд.

6. Кругове і спіралевидне розтирання (вказівними пальцями обох рук в області основи носа і губ) протягом 10 секунд.

7. Поперечна розминка (вказівними пальцями обох рук від основи носа до губ і назад) протягом 10—20 секунд.

8. Подовжня розминка (вказівними пальцями обох рук від носа до губ і назад) протягом 20—30 секунд

9. Непереривиста вібрація (вказівними пальцями обох рук по напрямах вгору і вниз від основи носа до губ і назад) протягом 10—20 секунд

10.Преривиста вібрація, або «пальцевий душ» (вказівними пальцями обох рук в області губ в подовжньому і поперечному напрямах) протягом 10—20 секунд.

 

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
1333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку