ЛПР№6 "Утворення похідних кольорів під час змішування основних кольорів"

Про матеріал
Лабораторно-практична робота №6 з спеціальної технології за професією "Робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинкив ". Включає: теоретичні відомості до роботи; зміст роботи; звіт про виконання роботи
Перегляд файлу

Лабораторно-практична робота №6 Тема роботи: Утворення похідних кольорів під час змішування основних кольорів

Мета роботи: закріпити знання з  утворення похідних кольорів  під час 

                           змішування основних кольорів 

КМЗ роботи: таблиця змішування кольорів, колірне коло, комп’ютер, набір                          фарб основних кольорів; пензлик; стакан з водою, ганчірка,                           дощечка для змішування.

Організаційний момент: розділити групу на 5 бригад.

Хід роботи:

І. Інструктаж з охорони  праці.

ІІ. Теоретичні відомості

         Кольори, що оточують нас, є найбільш емоційними елементами навколишнього середовища, впливають на нас як позитивно, так і негативно, тобто колір несе нам радість і печаль, дратує і заспокоює, гріє і холодить. Від вибору колірного рішення багато в чому залежить, чи буде наш будинок затишним і комфортним, або, навпаки, холодним і дратівливим.

Кожен з нас сприймає колір по-своєму, оскільки природа наділила нас колірним зором – невід'ємною частиною нашого життя. Знання кольорів та особливостей їх сприйняття є важливою складовою професії маляра. Робочий-маляр повинен  відчувати гармонійні поєднання кольорів, вправно змішувати пігменти і фарби при складанні кольорів,  знаходити доцільні для кожного випадку, що радують око колірні рішення.  Технологія змішування фарб дозволяє з 3 базових кольорів створити величезну палітру яскравих відтінків. Це дуже захоплююче! Головне, правильно підбирати фарби по таблиці змішування кольорів.

Правила змішування фарб

1.     Поєднання двох сусідніх кольорів спектра дає відтінки з різною інтенсивністю цих фарб. Наприклад, жовтий і помаранчевий при накладенні дають жовто-оранжевий або оранжево-жовтий, в залежності від того, який з цих 2-х кольорів переважає. Якщо ж в рівних пропорціях змішати 3 розташованих поруч на колірному колі відтінки, наприклад, жовтий, червоний і оранжевий, то вийде все той же помаранчевий, але більш брудний. 

2.     При додаванні до будь-якого білого кольору, виходять його пастельні відтінки різної інтенсивності.

3.     Змішуючи в однакових пропорціях 2 основних кольори, які на колірному колі розділені 1 відтінком, отримуємо саме той проміжний колір, який їх розділяє. Наприклад, червоний + синій = фіолетовий.

4.     Рівне з’єднання 2 контрастних фарб (розташовані один навпроти одного на колірному колі) завжди дає сірий з відтінком одного з цих кольорів. Наприклад, червоний + зелений, блакитний + оранжевий і т. д. Цікаво, що якщо змішати компліментарні кольору у співвідношенні 2/1, вийде абсолютний сірий (без додаткових відтінків).

5.     3 основних кольори, розташовані поруч, при накладенні в рівних пропорціях також утворюють сірий, наприклад, зелений + жовтий + оранжевий.Зверніть увагу на дивовижну закономірність: гармонійні колірні поєднання (які ви можете отримати за допомогою колірного кола) при змішуванні входять до них відтінків дають сірий колір — врівноважуючи, поглинають один одного.

Таблиця змішування

 

Порядок відтінків в спектрі завжди незмінний, починається з червоного і закінчується фіолетовим. Відтінки на колірному колі від зелено-блакитного до синьо-фіолетового вважаються холодними, від жовто-зеленого до червоно-фіолетового — теплими. Цей поділ досить умовно і залежить від того, які асоціації викликають у нас ці кольори: червоно-помаранчевий вогонь, жовте сонце, блакитний лід, синя океанічна безодня. Помітили, що при поділі квітів ми не згадали про зеленому? І це не випадково. Чистий зелений колір (який, до речі, зустрічається вкрай рідко) вважається нейтральним. Крапля жовтого робить його теплішим, синього – охолоджує.

Створюємо нові кольори по таблиці змішування фарб.

Як ми вже знаємо, є всього 3 кольори, які неможливо отримати, змішуючи інші. Зате з них можна створити всі інші відтінки. Ці чарівні кольори – червоний, жовтий і синій. До речі, змішавши їх один з одним в рівних пропорціях, можна отримати чорний. Як створити всі інші відтінки палітри, дивіться по таблиці 3.

Як отримати темно-коричневий колір (додаток 4)

Потрібний результат отримати легко: до червоного, оранжевого або жовтого додати трохи чорного пігменту. Коричневому можна з легкістю додати різні відтінки: за основу необхідно брати жовтий, синій і червоний, а потім додавати інші кольори. Наприклад, червоний допомагає створити теплий відтінок з проблиском іржі, а синій – добитися, щоб в остаточному результаті була глибина і яскравість. Насиченості можна досягти, комбінуючи різні пропорції жовтого, синього і червоного за схемою:

                     Гірчичний може вийти, якщо з’єднати червоний, жовтий та чорний з крапелькою зеленого.

                     Темно-коричневий буде досягнутий при змішуванні червоного, жовтого, білого і чорного.

                     Червоно-коричневий (відомий як марсала, схожий на темний рожевий) повинен вийде, якщо змішати два відтінки: шоколадний і червоний у великій кількості.

Які кольори змішати для світлих відтінків коричневого Щоб створити каву з молоком, гарний мідно-коричневий, незвичайний сірокоричневий або медово-коричневий, слід скористатися білилами. Як зробити коричневий колір фарби світлих відтінків? Потрібно в суміш, що складається з головних кольорів, додати трохи білого. Якщо в представленій вище консистенції буде переважати жовтий, то вийде охра, тобто світлий відтінок коричневого. Зрозуміти, як отримати коричневий колір при змішуванні фарб, допоможуть тренування з поєднувані пропорціями. Тільки в такому випадку у вас може вийти ідеальний результат

ІІІ. Практична робота. 1. На основі додатка 1 виконайте змішування фарб, для отримання:

1бригада: рожевого; 2 бригада: голубого;

3   бригада: оранжевого;

4   бригада: салатового;

5   бригада:фіолетового кольору.

Запишіть, які кольори ви змішали.

2.     Вказати на основі таблиці додаток3,4, які необхідно змішати кольори, щоб отримати: 

1бригада: хвойний, теракотовий;

2   бригада: бордо, бірюзовий;

3   бригада: авокадо, золотисто-коричневий;

4   бригада: мідно-сірий, кораловий; 5 бригада: каштановий, королівський синій

3.     Отримані результати занести в таблицю.

№ з/п

Назва кольору

Кольори,що змішують

 

 

 

 

4.     Дайте відповіді на запитання:

Які 3 основні кольори ви знаєте?

Як отримати темно-коричневий колір ?

 Як отримати світло-коричневий колір ?

5.     Висновок

Звіт про виконання  практичної роботи.

1.Назва роботи (тема):     

2.Мета роботи:   ____________

3. Порядок виконання роботи:   

4.Результати   записати у таблицю.

 

№ з/п

Назва кольору

Кольори,що змішують

 

 

 

                                                                       

5.            Запитання до роботи.

Які 3 основні кольори ви знаєте?

Як отримати темно-коричневий колір ?

 Як отримати світло-коричневий колір ?

6.            Відповіді :  _____________________________ 7.Висновок:

Додаток 1-2

Таблиця змішування

 

  

Додаток 4.

Отримання коричневих кольорів Додаток 3

                              Таблиця змішування кольорів

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
4 червня 2019
Переглядів
19801
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку