ЛРК№!. Історичні пісні Дніпропетровщини

Про матеріал
Презентація допоможе при вивчені ЛРК Дніпропетровщини. Звернути увагу на історичні пісні рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛРК№1 Історичні пісні Дніпропетровщини. Підготувала вчительукраїнської мови та літератури. Перещепинської гімназії «Крок»Новомосковського району. Дніпропетровської областіЛялька Альона Миколаївна

Номер слайду 2

Мета: поглибити знання учнів про історичні пісні та їхні тематичні групи, звернути увагу на творчість рідного краю; розвивати пошукові здібності, аналітичні вміння; виховувати повагу до історичних та літературних пам’яток

Номер слайду 3

Історичні пісні — це фольклорні твори, присвячені певній історичній події чи відомій історичній постаті. У цих піснях висловлюється ставлення народу до історичних подій або героїв.

Номер слайду 4

Тематичні групи українських історичних пісень: про боротьбу з турецько-татарськими нападниками;про визвольну боротьбу українського народу під проводом Б. Хмельницького;про стихійні селянські повстання та їх героїв.

Номер слайду 5

Козак- це людина чесна і смілива, Найдорожча йому-Батьківщина! Козак слабого захисник, Цінити побратимство звик!

Номер слайду 6

До «козацьких пісен» відносять:пісні про козацькі походи (наприклад, «Ой, гук, мати, гук» із с. ...)пісні про козацьких ватажків (пісня про козацького полковника Данила Нечая «Ой з-за гори та ще й з-за лиману» з м. ...козацьку лірику («Із-за гір, з-за гір» із м. ...козацький романс («Ішов козак з Дону» із с.)

Номер слайду 7

Ой, гук, мати, гук, Де бурлаки йдуть, І веселая Та доріженька, Куди вони йдуть. Та куди ж вони йдуть,­ Там бори гудуть, Поперед себе Та вражих панів Облавою пруть. Зібрались вони Під рясні дуби, Та чекаючи Та й отамана На раду собі.

Номер слайду 8

Отаман іде, Як голуб гуде, А під білою Та березою Головку кладе. "Отамане наш, Не дбаєш за нас, Ось і, бач, наше Та товариство, Як розгардіяш. Чи не срам тобі Покидати нас І по застумах Та цього лісу Блукати без нас?

Номер слайду 9

Глянь, отамане, Вже світ настає, Ой, уже ж наше товариство Коней сідлає!« "Нехай сідлають, Бог помагає, Та вже щось мою Та голівоньку Хміль розбирає. Ой, помру ж я, помру, Не зажив слави, Бо нема мені Та долі бути Батьком над вами. Мою душу вже Лихо в пекло тне, Бо маю зраду Та від милої, ­- Дідько cepцe рве!"

Номер слайду 10

Виділяють також козацькі ліричні пісні, в яких йдеться про кохання між козаком та дівчиною («Із-за гір, з-за гір») та козацькі романси («Ішов козак з Дону»). В цих піснях текст іде або від невизначеного розповідача, або від самого козака. В піснях, де змальовуються стосунки між козаком та дівчиною, текст зазвичай іде від дівчини, натомість їхня музична мова тотожна пісням першої групи (хіба що за виключенням козацького романсу)

Номер слайду 11

Ой, ішов козак з Дону, Ой, ішов козак із Дону, Та й сів над водою. Ой, да й сів над водою, Ой, да й сів над водою Да й кляне свою ж долю. , доле, моя доле, , доле, моя нещасная, , чом ти не такая ж Ой, чом ти не такая ж, , чом ти не такая Ой, як і доля людськая? Ой, що люди не роблять, Ой, що люди не роблять, та й гуляють. , а я й не гуляю Ой, а я й не гуляю Ой, нічого, ой, не маю ж. Ой, шумить за горою, , шумить за горою, вночі тане за водою.

Номер слайду 12

Завдання: зробіть ідейно-художній аналіз пісні «Ішов козак з Дону»…

Номер слайду 13

Завдання: зробіть ідейно-художній аналіз пісні «Ішов козак з Дону»…

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 вересня 2023
Переглядів
1169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку