Лялька-мотанка, розробка проєкту

Про матеріал
Лялька-мотанка – це особлива форма народного мистецтва, яке має глибокі коріння в українській культурі та традиціях. Вона втілює в собі духовний світ народу, його вірування, радощі та сподівання. У цій презентації ми детально розглянулио цей витончений витвір народної творчості – ляльку-мотанку та етапи її виготовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лялька мотанка – родинний оберіг українців. Підготувалавчителька тудового навчання. Охрименко Діана Владиславівна

Номер слайду 2

Питання самоперевірки:1. Чи правда, що секрети виготовлення ляльки-мотанки передавалися із покоління у покоління?2. Чи правда, що лялька-мотанка має нагадувати конкретну людину, щоб її оберігати?3. Берегти душу свого власника від зла й нечистих помислів – це головне призначення…4. Що мати дарувала дівчині, коли вона виходила заміж як оберіг для нової домівки?5. Чому у ляльки-мотанки відсутнє обличчя?6. Чи усі елементи одягу ляльки-мотанки мають символічне значення?7. Чи можна використовувати чорну тканину для створення ляльки-мотанки?8. Що зображено на обличчі ляльки-мотанки?9. Чи важливе значення кольорів у ляльці-мотанці?10. Якими інструментами не можна користуватися під час виготовлення ляльки-мотанки?

Номер слайду 3

Перша лялька-мотанка була виготовлена більше 5 тисяч років тому. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині. Обов’язкова умова - іграшка повинна бути хрестоподібної форми, щоб не нагадувати собою реальної людини. Полотняна лялька. Стародавній Рим (IV-III ст. до н. е.)

Номер слайду 4

Лялька-мотанка – це одна з найдавніших народних іграшок, яка, пройшовши крізь тисячоліття, існує і є дуже популярною навіть сьогодні. Лялька-мотанка відома з незапам’ятних часів і була оберегом в українській родині. Головне призначення ляльки – берегти душу свого власника від зла й нечистих помислів. Це могутній магічний талісман та символ зв’язку між поколіннями, знана в багатьох культурах земної кулі. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині від матері до дочки. Коли дівчина виходила заміж, мати дарувала їй ляльку-мотанку, як оберіг для нової домівки.

Номер слайду 5

Для виготовлення ляльки-мотанки використовують натуральні матеріали: бавовну, льон, вовну, дерево, бісер, збір трав тощо. Потужну захисну силу мають ляльки, виготовлені з натурального конопляного полотна – це універсальний родинний оберіг від нещастя і хвороб. Спосіб простий - перекручування й перев'язування тканини. Прикрашали мотанку народними орнаментами та вишивкою.

Номер слайду 6

Велику силу має вишивка, особливо, якщо це вишивка старовинна, яка несе в собі древню символіку і позитивну енергію багатьох поколінь. Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. Для виготовлення мотанки-оберегу також використовували клаптики ношеного одягу, до того ж «щасливого» - того, який носили в найкращі періоди життя, не затьмареного ні бідами, ні хворобами чи бідністю.

Номер слайду 7

Лялька повинна бути одягнена у світлу вишиту сорочечку, під’юпник і запаску. В основі української ляльки-мотанки хрестоподібна фігура. Де єдина об’ємна деталь – це голова. Для голови змотується спіраль – символ безконечності буття і вічності. Вважається, що лялька-мотанка повинна бути безлика. Не можна малювати обличчя ляльці, вона не повинна ні на кого бути подібна, щоб не завдати шкоду. Обов’язково лялька мотається за рухом сонця – тоді вона принесе вдачу та щастя.

Номер слайду 8

Хрест на обличчі має символічне значення, адже це знак сонця, знак духовного єднання неба та землі, чоловічого та жіночого начала. Тому такі ляльки є оберегами для сім’ї, вони сприяють гармонії в родині, порозумінню між чоловіком та жінкою. Усі елементи одягу є оберегами:спідниця символізує землю, сорочка позначає три часи - минулий, теперішній і майбутній; обов’язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Також повинен бути головний убір - очіпок, стрічка чи хустка, що символізує зв’язок із небом.

Номер слайду 9

Зазвичай ляльку вдягали у світлу сорочку, нижню спідничку та запаску. Усі елементи одягу є оберегами: спідниця символізує землю, сорочка – позначає три часи: минулий, теперішній і майбутній. Важливими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Також має бути головний убір – очіпок, стрічка чи хустка, що символізує зв'язок з небом.

Номер слайду 10

Значення кольорів. Червоний – колір життя, вогню, кохання. Цей колір здавна вважається захисним, тому ляльку-берегиню в червоному можна поставити навпроти вхідних дверей, вона буде захищати вашу домівку від проникнення поганої енергії. Зелений – колір здоров’я та багатства. Зелений колір з рослинним орнаментом - символ Матінки-Природи. Природу шанували, бо вона давала все для життя і здоров’я. Таку мотанку можна поставити біля мішечків з лікарськими травами. Жовтий – колір сонця, пшениці, землі, фізичного світу;Синій – колір творчості та саморозвитку; Фіолетовий – колір мудрості; Золотий – колір Божої любові.

Номер слайду 11

Лялька - немовля При народженні дитини українці виготовляли ляльку-немовляти. Лялька - закрутка виконана у вигляді немовляти в пелюшках. Її укладали в ліжечко поряд з дитиною для охорони її сну та здоров'я.

Номер слайду 12

Баба - берегиня Баба-берегиня допомагала оберігати достаток сім'ї. У середину ляльки вкладали монети, зерно, вовну для збереження домашнього тепла, отримання хорошої вовни овець та грошового достатку.

Номер слайду 13

Лялька «Нерозлучники» Лялька «Нерозлучники» – символ вірності та взаємного кохання, оберіг миру та злагоди у родині.

Номер слайду 14

Лялька - наречена Лялька-наречена захищала дівчат від пристріту (переляку) і підтримувала їх. Цю ляльку багато одягали і прикрашали, так як вона символізувала придане нареченої і привертала багатого нареченого.

Номер слайду 15

Мотанка - матуся Мотанка-матуся – одна з найдобріших і найулюбленіших майстринями ляльок. Вона символізує головне призначення жінки - дати життя новій людині, піклуватися, захищати та оберігати малюка все своє життя.

Номер слайду 16

Мотанка - обрядова Це ляльки до свят: Великодня голубка (вона червоного кольору), Вербниця (до Вербної неділі), на Івана Купала (лялька на один день, можна загадувати бажання й разом з віночками пускати в річку); весільні ляльки - наречений і наречена, з'єднані разом; помічниця по господарству - лялька з багатьма ручками, до яких прив'язано багато стрічок.

Номер слайду 17

Зерновушка (круп'яничка) Головним у родині, звичайно, був хліб. Ця лялька-оберіг символізувала щедрість врожаю і забезпечувала родині достаток. Стояла на видному місці, на покуті. Нею не гралися. В мішечках було зерно.

Номер слайду 18

Трав’яниця Ця лялька подібна до сучасної аромотерапії: у спідничку клали запашну траву на свій смак або за потребою і пристосовували біля ліжка, аби вдихати запах зілля.

Номер слайду 19

Раніше в Україні ляльку-мотанку робили і для того, щоб викликати або припинити дощ, змінити погоду, залагодити сварку в родині, забезпечити добру подружню пару дівчині чи хлопцеві. Найважливіші деталі ляльки-оберегу, дотепер виготовляються без застосування голки.

Номер слайду 20

Львівська область

Номер слайду 21

Мотанки з Коломиї

Номер слайду 22

Київська область

Номер слайду 23

Сумська область

Номер слайду 24

Харківська область

Номер слайду 25

Мотанки у сучасному стилі

Номер слайду 26

Правила створення ляльки-мотанки. Мотати ляльку-мотанку як оберіг треба тільки у «гарний» період (краще взимку), коли на небі – молодий місяць, не відкладаючи роботу на потім, використовуючи клаптики ношеного «щасливого» одягу. В жодному разі не використовуються голка та ножиці – щоб щастя-долю не колоти й не різати. Не можна мотати у вихідні, у свята та уночіЗмотування голови - це важливий момент процесу створення ляльки-мотанки, змотується спіраль - символ безконечності Буття і вічності Мотати треба обов’язково за рухом Сонця та життя. Лялька має бути без вузлів, тому нитку закріплювати петлею

Номер слайду 27

Для того, щоб у житті не було «вузлів», слід уникати їх і у процесі створення ляльки. Найважливіший етап – намотування хреста на обличчі ляльки. Слід підібрати нитки, аби вони личили до обраних кольорів майбутнього одягу, також враховувати символічне значення кольорів. Хрест на обличчі є оберегом – символом Сонця, життя і нових починань, символізує саму людину, гармонію її персонального фізичного світу (горизонталь) і духовного (вертикаль)У горизонтальну лінію вкладають більш «приземлені» бажання , вертикальною лінією вимотували три основні події у житті жінки: народження, весілля та смерть. Спідниць у ляльки має бути багато

Номер слайду 28

Вбрання та хусток на ляльці має бути багато: це символізує зв’язок поколінь. Пасок – дуже важлива деталь у вбранні ляльки: він захищає її від усього лихого. Спідниця є символом землі, сорочка позначає три життєві часи - минуле, теперішнє та майбутнє Головний убір символізує зв'язок з небом (це може бути: віночок, маячки,волочки – у нареченої; хустина, очіпок – у заміжньої жінки)

Номер слайду 29

Створення ляльки-мотанки

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Рулончик обгорнути квадратним шматком білої тканини, розправити “зморшки” на обличчі та закріпити, обкручуючи ниткою

Номер слайду 34

Намотати на обличчі хрест із ниток муліне у такому порядку: спочатку вертикальна лінія справа у напрямку з низу до гори

Номер слайду 35

Потім, зробивши кілька витків за годинниковою стрілкою навколо шиї, прокласти вертикальну лінію зліва

Номер слайду 36

Наступна лінія – верхня по горизонталі

Номер слайду 37

Остання лінія – нижня по горизонталі. У такій послідовності намотати нитки першого кольору у потрібній кількості (після кожної вертикальної та другої горизонтальної лінії робити обвивання навколо шиї за годинникової стрілкою)

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

pptx
Додано
7 серпня 2023
Переглядів
967
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку